StoryEditorOCM
DalmacijaEksponat

Na metkovsku rivu postavljena haubica

8. ožujka 2016. - 18:06
Haubica na metkovskoj rivi

Na velikoj rivi postavljen je eksponat haubica 105 mm M2A1 ispred spomenika poginulim Metkovcima u Domovinskom ratu. Inicijativu je pokrenula Udruga veterana 4.gardijske brigade podružnica Dubrovačko neretvanske županije i grupa građana Metkovića. Eksponat je posredstvom Vojnog muzeja MORH-a dobiven od Zapovjedništva HKOV-a. On je kao takav već pripremljen za izlaganje što znači da je onesposobljen i varenjem onemgućeno manipuliranje istim kako ne bi došlo do nesretnih slučajeva, pojasnio je Dane Renduć u ime veterana 4. Gardijske brigade.

Eksponat je postavljen u znak sjećanja na sve pripadnike OSRH koji su prošli kroz ratnu 116 brigadu HV-a Metković od 1991. do 1996. godine. Ova proslavljena Neretvanska brigada odigrala je ključnu ulogu 1991. godine u zaustavljanju prodora JNA i drugih paravojnih formacija iz Srbije i Crne Gore prema dolini Neretve nadajući se obrati mandarine te ratne 1991.godine na potezu Bistrina-Hutovo dok nisu pristigle puno iskusnije i opremljenije gardijske postrojbe. Tako je i postavljanje ove haubice svojevrsno priznanje za ratne zasluge 116 neretvanskoj brigadi, koja je do završetka rata uspješno djelovala na cijelom prostoru Južnog bojišta a kraj rata dočekala je na kotama iznad Popova polja u obrani Dubrovnika.

Haubica je usmjerena prema crti obrane iz 1991. godine koju je brigada uspješno branila i obranila na potezu Bistrina-Hutovo

Odabir lokacije eksponata udruga veterana je odredila u suradnji s Gradom Metkovićem a u uređenju postolja sudjelovali su mnogi branitelji i građani Metkovića.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:54