StoryEditorOCM
DalmacijaSAPUNICA SE NASTAVLJA

'Rješenje o rušenju potpisao sam pod velikim pritiskom i prijetnjom otkazom!'

Piše PSD.
5. studenog 2014. - 20:04
Dugogodišnja bitka stanovnika Marušića za komad zemlje koji im je uzurpirao sumještanin Nedjeljko Bitanga dobila je novo poglavlje u uredu omiškoga gradonačelnika Ivana Kovačića.

Podsjetimo, prema odluci Visokog upravnog suda, sa sporne parcele prošlog je petka trebalo biti uklonjeno sve što je Bitanga bespravno sagradio, no, kako je “Slobodna” izvijestila, komunalni redar zadužen za slučaj iz Marušića se nakon višesatnih pregovora vratio neobavljena posla.

Budući da je javnost ostala zakinuta za objašnjenje zbog čega do rušenja nije došlo, gradonačelnik Kovačić u svom je uredu organizirao sastanak na kojem je komunalni redar Nenad Malenica iznio poprilično ozbiljne optužbe na račun svojih nadređenih:

- Rješenje o rušenju potpisao sam pod velikim pritiskom i prijetnjom otkazom, a nisam ga proveo zbog straha od osobne kaznene odgovornosti – izjavio je Malenica, iako nije precizirao tko mu je točno otkazom prijetio, niti od kakve je kaznene odgovornosti strahovao.

’Smiješna opravdanja’

Maleničino opravdanje mještani Marušića, njih dvadesetak, dočekali su s podsmijehom, a pred vašim reporterom posebno se pjenio Lucijan Marušić, jedan od najgorljivijih boraca za spornu parcelu.

- To su smiješna opravdanja. Imamo odluku Visokog upravnog suda koja kaže da se parcela treba vratiti u prvobitno stanje, a sada jedan komunalni redar izigrava pravnog eksperta i osporava sudske odluke!? Ma, sve ovo su političke igre u režiji bivše gradske vlasti koja je duboko upletena u slučaj i koja ima snažan utjecaj u Komunalnom odjelu - kazao je Marušić.

A da nešto uistinu ne štima između Grada Omiša i gradskog Komunalnog odjela postalo je jasno pred sam kraj sastanka kada je još jednom odlučeno da se sudska odluka treba poštovati, odnosno kako je stav Grada da se sporna parcela vrati u prvobitno stanje.

Novi termin za rušenje bespravno sagrađenih objekata je ponedjeljak 17.studenoga, ali neće proći bez novih peripetija. Naime, svi komunalni redari naglasili su kako nikakvo rješenje o rušenju neće potpisati.

Našli smo se tako u situaciji da je službeni stav Grada kako se parcela treba vratiti u prvobitno stanje, ali zaposlenici Komunalnog odjela, zaduženi za izvršavanje akcije – ne žele odraditi svoj posao.

- Imamo sudsku odluku i imamo rješenje da postupimo u skladu s tom odlukom. Danas smo zakazali novi termin za njeno provođenje, a na Komunalnom odjelu je da pronađe čovjeka koji će provesti rješenje. Ako netko odbija raditi svoj posao, onda za to treba i odgovarati – u izjavi za “Slobodnu” jasan je dogradonačelnik Ivo Tomasović.

Sapunica se, dakle, nastavlja, a osim sporne parcele na pladnju su sada i radna mjesta. Vrući krumpir, po svemu sudeći, u sljedećim danima prebacivat će se iz ruke u ruku. Politička volja da se slučaj riješi očito postoji, ali za konkretne pomake potrebno je više hrabrosti.

marin katušić

Bitangi je ime Nedjeljko, a ne Nediljko

Jedna od spornih točaka u postojećem rješenju o rušenju bila je, vjerovali ili ne, ime tuženog Bitange. Rješenje glasi na Nediljka, dok je njegovo pravo ime Nedjeljko. Bitanga, iskusni sudski vještak, ovu pogrešku nije propustio primijetiti te će dobiti još 15-ak dana vremena dok se ne napiše ispravak rješenja te mu se službeno uruči.

Malenici pozlilo

Iako nitko od omiških komunalnih redara slučaj ne želi preuzeti na sebe, po svemu sudeći nekoga će ipak zapasti ta teška dužnost. Kako saznajemo, taj netko neće biti Nenad Malenica, redar sada zadužen za slučaj. Njemu je, naime, neposredno nakon sastanka u gradonačelnikovu uredu pozlilo, pružena mu je hitna medicinska pomoć te bi do daljnjega mogao biti na bolovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:49