StoryEditorOCM
DalmacijaLUKSUZ NA JADRANU

Trogirski jedrenjaci zaplovit će u 2015.

Piše PSD.
31. prosinca 2013. - 08:56
Punih pola stoljeća nakon što su izgradili prve suvremene putničke brodove na punti Čubrijana, trogirski škverani vraćaju se na to zahtjevno tržište, i to gradnjom dvaju putničkih jedrenjaka, pojedinačnog kapaciteta 42 osobe, za švicarsku kompaniju “Sea Sound Holding Malta” sa sjedištem na Malti.

Luksuzni brodovi, dugi 88 metara i široki 14,8 metara, trebali bi biti isporučeni naručitelju tijekom 2015. godine, a kako bi se mogla početi naručivati “crna metalurgija”, na projektnim stolovima “Brodotrogira” već je dovršena tehnička dokumentacija.

Jedrenjake će pokretati po dva glavna stroja, ukupne snage 1800 kilovata, koji će osiguravati ugodnu plovidbenu brzinu od 14 čvorova, ali za potpuni dojam krstarenja posada od 30 članova moći će podignuti ukupno sedam jedara na tri aluminijska jarbola.

Uživanje u 12 apartmana

Brodovi su projektirani za uplovljavanje u luke plitkoga gaza i ponajprije su namijenjeni plovidbi Jadranom i Sredozemljem, a u zimskoj sezoni u akvatoriju Kariba i Južnog Pacifika. Uz prostor rezerviran za vlasnika, putnicima će na raspolaganju biti ukupno 12 apartmana, od čega četiri s “vip klasom”, još četiri standardne kabine, prostrana paluba, te restoran sa salonom i sauna s prostorijom za masažu.

- Projekt izgradnje putničkih brodova sukladan je planovima brodogradilišta koji svoj program zasniva na proizvodnom “miksu”, s naglaskom na gradnji sofisticiranih plovila, ponajprije putničkih brodova i jahti. Projekt je kompatibilian planu restrukturiranja “Brodotrogira” koji uključuje gradnju luke za krstaše, marine i servisne baze za superjahte - ističu iz trogirskog škvera.

Kompanija “Sea Sound Holding” utemeljena je u travnju ove godine i službeno je registrirana na Malti, a glavni ured nalazi se u švicarskom Zürichu. Iza te tvrtke stoje poduzetnici koji već 15-ak godina upravljaju “Falco Swiss Sailingom”, u čijoj floti bi, kako najavlluju, u proljeće 2015. trebala zaploviti dva trogirska jedrenjaka “Sea Sound I” i “Sea Sound II”.

JOŠKO BREŠAN


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:48