StoryEditorOCM
Dalmacijašampion Zlatan plavac grand cru

Zlatan Plenković: Malo mi je već neugodno koliko sam puta pobijedio na Sabatini...

Piše PSD.
27. listopada 2013. - 14:25
Zlatan plavac grand cru Zlatana Plenkovića berbe 2010. ukupni je šampion i šampion crnih vina netom završene 23. Sabatine, koja je od 24. do 27. listopada trajala u hotelu Amfora u gradu Hvaru. Pobjednik među bijelim suhim vinima je, kao i mnogo puta prije na Sabatini, Pošip „Marko Polo“ PZ Čara sa Korčule, a pobjednik u kategoriji prediktanih i slatkih vina Traminac vinarije „Erdutski vinogradi“.

Najpoznatiji hvarski i hrvatski vinar uopće Zlatan Plenković je nakon što je pljeskom pozdravljen na svečanosti u hvarskom Arsenalu, za Slobodnu Dalmaciju kazao:

„Ma malo mi je već neugodno, toliko puta san već bija pobjednik Sabatine, ali tako je komisija za vina ocijenila. U 18 godina ocjenjivanja na Sabatini, najmanje 10 godina su moja crna vina šampioni. Raduje me šta su ove godine, kažu ocjenjivači, vina sva dobra, u ocjenjama se razlikuju sasvim malo i nema više kao prije da je jedno vino vrhunsko, pa dugo iza njega niko, pa onda ostali. Sva vina su nam sve bolja, danas je puno dobrih vrhunskih vina u Dalmaciji i to je ono šta raduje.“

Gdje „raste“ Zlatan plavac gran cru i zbog čega je poseban?
„Prvi naš Gran cru je izašao 2000. godine. Nije lako doć do gran crua, treba najprije pripremit terene, pripremit vinograde, način porizvodnje i rada u vinogradu, to je dugi niz godina.. Ja san u 28 godina napravija više od 200 uzoraka vina, nekad i slučajno dođete do saznanja koje niste znali, a nigdi ih ne možete naučit... Ali važno je stalno napominjat da Dalmacija ima potencijal kakav malo tko u svijetu ima i za podignut regitng Dalmacije u tom smislu već smo puno učinili, ali moramo učinit još toliko. Kad gledaš uvjete od Zadra do Dubrovnika to je toliko malo, različito i bogato, da svatko sebi može na tom prostoru nać neku mogućnost da napravi vrhunsko vino – veli Zlatan Plenković.

Ozarena lica, ali i on skoro pa već rutinski, pokal za šampiona bijelih vina primio je Luka Marelić, upravitelj PZ Čara sa Korčule za njihov Pošip Marko Polo. Već godinama je ista postava, čak nekoliko decenija u uspješnoj PZ Čara. Marelić za kormilom zadruge, vrijedni čarski zadrugari i uvijek isti enolog izvrsni samozatajni Janko Jovanov. A upravo Pošip Marko Polo PZ Čare je od ove 23 Sabatine bio šampion bijelih vina na 12 Sabatina, što govori o kontinuiranoj kvaliteti ovog rođenog Korčulanina.

Po čemu je Marko Polo poseban?
„On dolazi sa probranih položaja na gornjim bandama čarskog polja, sa malo viših izdignutih položaja. Osim toga tu mora da je i terroire, spoj specifičnog tla i mikroklime, strujanja koja dolaze k nama u Čaru s mora“, veli Luka Marelić napominjući da je pošip, drugo zaštićeno vino na području bivše Jugoslavije, i to od 1967. godine, odmah poslije Dingača, te da je Korčula rodno mjesto autohtonog Dalmatinca pošipa i nije za čuditi se da je u svom zavičaju tako vrhunski.

Treći šampionski pokla za predikatna i slatka vina odnijeli su u Erdut čelnici Erdutski vinograda. Enolog ove poznate vinare Slobodan Čapin objasnio je što je njihov šampionski traminac: „Naš šampion dolazi sa posebnih položaja, iz vinograda starog 20 godina, koji je okrenut jugu, gleda na Dunav i na 145 metara nadmorske visine je. Samo tu su takve arome i šećeri. Imamo ga oko 10.000 litara, a boca od pola litre tog vina bit trebala koštat oko 100 eura. Ljudi nemaju novaca, prodat ćemo prodati, a pola podijeliti. Ovo vino je zastava naše vinarije.

Široka osmjeha te večeri je Hvarom hodao i Josip Žuvela, koji je osim nagrade za najbolje otvoreno vino, koju je osvojio njegov pošip, primio priznanje i za svoju žilavku. Hvaranin korčulanskog prezimena koji sadi hercegovačku sortu?! Što je to?

„Otac mi je Velolučanin, majka Hvarka, a ja se bavim veleprodajom i preradom ribe već godinama, vlasnik sam firme Žuvela d.o.o., uzgajam i lički krumpir, najbolji na svijetu na svom imanju u Lici, a obožavam i vino i vinograde, to je genetski, moji su bili zemljoradnici, mene je zemlja uvijek vukla i eto! Posadio sam vinograd na tri hektara u Starogradskom polju i evo napravio sam ovo vino kako meni srce govori“, veli Josip Žuvela.

Veselje na dodjeli nagrada u subotu navečer u hvarskom Arsenalu nije krio ni Rade Bobanović, upravitelj PZ „Maslina i vino“ iz Polače, čiji cabernet sauvignon je proglašen najboljim zadružnim vinom.

Inače ove godine je na Sabatinu svoje uzorke preko 304 predalo 250 tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz cijele Hrvatske. Nikad više uzoraka, a bogme nikad više ni posjetitelja i sudionika Sabatine kojima je hvarsko balje ljeto odlično „leglo“ . Osim toga kao nikad do sada zbog čudna vremena prvi put se dogodilo da se Sabatina, fešta koja označava kraj berbe, poklopi sa završetkom berbe koja ponegdje još traje. Uoči proglašenja pobjednika sudionici Sabatine su u sutnje jutro obišli Vrbosku, u maslinicima i vinogradima je bila prezentaciju strojeva Mesis, glavnog sponzora Sabatine, a potom je kolege vinare i ljubitelje vina u Jelsi ugostio vinar Andro Tomić. Proveo ih je kroz podrum svoje vinarije Bastiana, koji je jedan od vjerojatno najljepših podruma i kušaona na Jadranu. Posebno su se gostoljubivošću potom iskazali i vinari iz PZ Svirče. Upravitelj zadruge Andrija Carić sa svojom ekipom pobrinuo se za ručak koji će brojni sudionici Sabatine dugo pamtiti.

Gradonačelnik Hvara Rino Budrović je kazao da je Hvar mjesto koje zna ugostiti šampione te pozvao Sabatinu ponovno u goste. Vinari i gosti Sabatine, a bilo ih je sa svih strana Lijepe naše, u nedjeljno jutro ovogodišnju feštu su završili na najljepši mogući način - kao gosti kod Zlatana Plenkovića u Svetoj Nedilji.

NAPISALA I SNIMILA: MERI ŠILOVIĆ
Šampion crnih vina – Zlatan plavac grand cru berba 2010. (Zlatan otok - Hvar)
Šampion bijelih vina – Pošip „Marko Polo“ berba 2012. (PZ Čara - Korčula)
Šampion slatkih, predikatnih i spacijalnih vina – Traminac mirisavi, kasna berba, izbor svih bobica berba 2011. (Erdutski vinogradi)
Šampion jakih alkoholnih pića – „Jaguar“ biljni liker (Maraska d.d. (Zadar)
Šampion izgleda proizvoda – Grk Bire berba 2012. (Frano Milina Bire – Lumbarda)
Najbolje zadružno vino – Cabernet sauvignon 2011. (PZ Maslina i vino – Polača)
Najbolje otvoreno crno vino – Merlot berba 2013. (Tomislav Glavić – Benkovac)
Najbolje otvoreno bijelo vino – Pošip berba 2013. (Josip Žuvela, OPG Hora – Hvar)


.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 06:53