Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Crna kronika

Objavljeno 09.02.2013. u 14:22

osumnjičeni priprema obranU

Fra Šime čeka optužnicu i spreman je na nagodbu

”Sljedeći tjedan dolazim u Split i u Biograd gdje ću se naći s fra Šimom Nimcem kako bismo se dogovorili o daljnjoj strategiji”, kazala nam je odvjetnica iz Zagreba Nela Pedišić koja zastupa fratra osumnjičenog za zloporabu položaja i ovlasti kojom se dokopao crkvenih 9,8 milijuna kuna.

Od početka postupka fratar Nimac se branio sa slobode, s tim da je kao mjeru opreza sudu priložio putovnicu. Nakon privođenja branio se šutnjom te do danas nije iznio obranu. U međuvremenu je istraga okončana, ispitani su svi svjedoci i pribavljena dokumentacija. Sljedeći korak u postupku jest podizanje optužnice koje će ići neovisno o tome hoće li fra Šime iznijeti obranu ili neće.

Od zatraženih papira za Županijsko državno odvjetništvo u Splitu najvažniji su bili bankarski izvodi u kojima se vide novčane transakcije te punomoć koju je fra Šime posjedovao kao osoba ovlaštena za prodaju zemljišta. Njega se sumnjiči da je u dva navrata predigao ukupno gotovo 10 milijuna kuna od prodaje crkvenoga zemljišta u Baškoj Vodi a da nije imao ovlasti za to.

Upravo zato je tužiteljica Rene Laura morala ispitati i predstavnike iz crkvenih krugova koji su se trebali izjasniti o okolnostima punomoći i ovlasti koje je fratar imao. Tijekom proteklog tjedna postojale su naznake o tome da je fratar odlučio progovoriti i iznijeti obranu, ali službeno to ne želi potvrditi ni jedna stranka u postupku.

Njegovo iznošenje obrane pomoglo bi i bankarici Jasmini Bilonić koju se sumnjiči da mu je pomagala u zloporabi položaja te da je na svoj račun stavila dva milijuna crkvenog novca i dijelom iznosa platila svoje privatne dugove. Ona je provela krajem listopada prošle godine jedan vikend u Istražnom zatvoru nakon čega je puštena da se brani sa slobode.

Tada su nad njom određene četiri mjere opreza. Osim zabrane kontaktiranja između oboje osumnjičenih, bankarici Bilonić oduzeta je putovnica, ne smije napuštati mjesto boravišta i mora se jednom tjedno javljati u policiju. Osim istražnog zatvora nad njom je ukinuta i odluka o jamčevini od 4 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je smatralo kako joj pritvor treba odrediti da bi se izbjegao utjecaj na svjedoke. Ako fra Šime Nimac i poželi sklopiti nagodbu s tužiteljstvom, potrebno je prvo da se realizira optužni akt.

Katarina MARIĆ BANJEKomentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Škura | Komentirano: 12. veljača 2013. 19:14
Fra Šime voli pi... i triba bit novi papa, ukinit celibat i tek onda bi katolicka ckva bila brod koji tone za pe..re i p...fi.e. To bi onda za njih bija brod koji tone, a ne utocisce. Šimun milostivi III.
Komentar od: cicibanac | Komentirano: 10. veljača 2013. 12:21
I u Crkvi se nataložilo smeća, među onima koji iz jedne krajnosti (droga, alkohol, psihički problemi) rado odlaze u drugu krajnost (mantija), pa nakon nekog vrimena uvidjaju da je problem iskljucivo u njihovoj glavi. Šime i razni Suci, problem su Crkve u Hrvata.
Komentar od: mamba 64 | Komentirano: 10. veljača 2013. 0:52
Zašto će ga kazniti:Suci odnili lovu i već je potrošili.Pdv.uredno plaćen,nešto je dao i divojci.NJemu je ostala mantija i kokuljica,Nije pedofil,nepije,nepuši,samo što hebe ko da svatko to neradi.Šime slobodan si kaže sutkinja,dikod navrati.
Komentar od: franlan | Komentirano: 9. veljača 2013. 21:29
Je li vratio novac? I kome? I zašto ga je "uzeo"? Da se radilo o 100 do 500 kuna rekli bismo "ukrao".
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 9. veljača 2013. 20:16
sve je to
namistila Kominterna.
Komentar od: dupin1979 | Komentirano: 9. veljača 2013. 19:27
Neka kazu ca ih volja,ni gore ni bolje...
tri sam noci sritan bija,kraj divojke svoje.

Nedaj se Simune!!
Komentar od: corcoran | Komentirano: 9. veljača 2013. 18:43
Kako sudit-nagodit čovik nije ništa učinija jer po papirima nema dokaza za krimi djelo,niko nije oštećen!
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 9. veljača 2013. 16:11
Sitni kriminalci zavrsavaju u zatvor, a krupni se brane sa slobode i nude nagodbe.
Cudno je ovo hrvatsko pravosudje: pronevjera miljuni - nagodba sa slobode, a pljacka bankovne filijale ili postanske poslovnice - zatvor.

Zakljucak, sitni kriminal se ne isplati, dok se krupni itekako isplati.
Komentar od: ivemaIi | Komentirano: 9. veljača 2013. 15:45
Puna podrška fra Šimi i nadan se da će se izvuć sa šta manjon kaznon. Ja bi ga pustija i nagradija ordenon jer ništa zla nije napravija ali znamo koja je situacija i kakvi lobi iza sebe ima Rimska crkva.
Fra Šime-heroj a ne zločinac!
Komentar od: Raphael | Komentirano: 9. veljača 2013. 14:24
Di je bankarica?