StoryEditorOCM
Dalmacijanajnovije

Spomen ploča ponovno na Bakotićevoj rodnoj kući

Piše PSD.
26. veljače 2013. - 14:15
NAJNOVIJE

Spomen-ploča organizatoru i vođi ustanka logoraša u Jasenovcu 22. travnja 1945. godine Anti Bakotiću Baki ponovno je na pročelju njegove rodne kuće u sinjskoj Ulici Put Petrovca.

Po nalogu iz gradske uprave ploču je postavila tvrtka C-mont. Pri postavljanju korišteni su skela i kamion s dizalicom. Prije ponovnog postavljanja ploču su u policijskoj postaji Sinj preuzeli predstavnik C-monta i Ante Veselica, predsjednik udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinj. Ploča je vraćena oštećena, bez jednog kuta koji je polomljen prilikom njenog rušenja. Taj kut će, kako nam je rekao predsjednik Veselica, biti vraćen naknadno i zalijepit će se specijalnim ljepilom za kamen, odnosno granit.

Podsjetimo, spomen-ploču Anti Bakotiću koji je u Jasenovac dospio 1942. godine, a poginuo je vodeći ustanak i proboj logoraša 22. travnja 1945. godine, srušena je u noći na nedjelju pod okriljem noći. Po nekima srušena je za vrijeme nevremena u subotu navečer kada je nakratko glavni gradski trg ostao bez napajanja električnom energijom. Rušenje ove spomen ploče osudili su brojni Sinjani, neovisno o političkoj pripadnosti, jer je Ante Bakotić sinonim antifašizma. Policija provodi istražne radnje kako bi otkrila jednog ili više počinitelja ovoga zlodjela.

T. Paštar


RANIJE


- Rušenje spomen-ploče organizatoru ustanka i vođi proboja logoraša Jasenovca Anti Bakotiću Baki je vandalski čin pod okriljem noći. To nedjelo nije nikakvo domoljublje već predstavlja najprizemniji udar na demokraciju i temelje Republike Hrvatske kojim se srozava ugled naše države pred skoro punopravnmo članstvo u EU.

Ovo stoji u priopćenju Predsjedništva udruge antifašističkih boraca i antifašista Cetinske krajine Sinj koje je najoštrije osudilo rušenje spomen-ploče na Bakotićevoj rodnoj kući u sinjskoj Ulici Put Petrovca, uz glavni gradski Trg kralja Tomislava, popularnu Pijacu. Predsjedništvo udruge traži od MUP-a da se jedan ili više nepoznatih počinitelja što prije otkriju i zakonski sankcioniraju.

U priopćenju naglašavaju da je Ante Bakotić sinonim hrvatskog antifašizma na kojega se trebaju ponositi svi sinjski i hrvatski domoljubi te da se rušenje spomen-ploče tome antifašistu treba kvalificirati kao napad na hrvatski ustav u kojemu je antifašizam jedan od temelja Republike Hrvatske. Ante Bakotić je kao antifašista imao nesreću poginuti pa ga se nikako ne može optuživati da je bio u komunističkoj vlasti za vrijeme u kojemu su se događali zločini. Zato se, drži Predsjedništvo udruge sinjskih antifaššista, napadači na spomen-ploču Ante Bakotića mogu nazvati samo fašistima.

U priopćenju se podsjeća da je Bakotićeva spomen-ploča prvi put maknuta polovicom devedesetih godina pod krinkom renoviranja fasade zgrade. Ponovno je postavljena krajem listopada 2009. godine, a otkrio ju je tadašnji hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Posebnim priopćenjem oglasio se gradonačelnik Ivica Glavan. On osuđuje rušenje ploče kao gnusni čin, traži od MUP-a da otkrije i procesuira počinitelje, te najavljuje da će osobno sudjelovati u vraćanju ploče na mjesto gdje je bila.

T. Paštar


PRVA VIJEST

U noći na nedjelju jedan ili više za sada nepoznatih počinitelja pokušali su srušiti granitnu spomen-ploču Anti Bakotiću Baki, organizatoru i vođi proboja zatočenika iz logora Jasenovac, postavljenu na njegovoj rodnoj kući u Ulici Put Petrovca u Sinju.

Ploča je bila postavljena na pročelju zgrade, neposredno uz samu Pijacu, na visini većoj od 3 metra. Za zid je bila pričvršćena s četiri vijka. Oni kojima je smetala za njeno uklanjanje koristili su ljestve ili posebno vozilo te potrebni alat. Uspjeli su odviti matice s triju vijaka pri čemu su na jednom od četiri kuta ploču oštetili. Potom su ploču u namjeri da je sruše zarotirali na četvrtom vijku. Takvu su je zatekli građani u nedjelju ujutro koji su se uglavnom zgražali nad ovim vandalskim činom.

Očevid su obavili djelatnici iz Policijske postaje Sinj. Oni su skinuli oštećenu ploču koja je visjela na četvrtom vijku i odvezli je policijskim vozilom. Savez antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinske krajine oštro je osudio ovaj vandalski čin. Dodali su da se radi o organiziranom napadu od strane sljedbenika fašizma jer je Ante Bakotić Bako sinonim za antifašizam.

Taj Sinjanin dospio je u ustaško zarobljeništvo 1942. godine na području donjeg toka Neretve i interniran je u logor Jasenovac. U proljeće 1945. godine kada su upravitelji logora krenuli sa sistematskim uklanjanjem tragova zločina i posljednjih preostalih svjedoka Ante Bakotić je 22. travnja poveo ustanak logoraša. Više od 1100 zatočenika krenulo je u proboj. Slobode se dočepalo njih 54. Među poginulima bio je i Ante Bakotić koji se svojim djelom upisao u povijest antifašizma kao jedini organizator i vođa uspješnog ustanka logoraša na tlu Europe. Toni Paštar

TONI PAŠTAR


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 19:31