StoryEditorOCM
Dalmacija"Zajedno i dostojanstveno za istinu"

Sinj: branitelji organiziraju misu i molitveno bdijenje za Gotovinu i Markača

Piše PSD.
13. studenog 2012. - 13:21
U organizaciji koordinacije braniteljskih udruga u crkvi Gospe Sinjske slavit će se sveta misa i održati molitveno bdijenje za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača uoči izricanja presude od strane suda u Haagu.

Pod sloganom "Zajedno i dostojanstveno za istinu" okupljanje u crkvi bit će u četvrtak do 17,30 sati kada će početi molitva krunice.

U 18 sati slavit će se sveta misa za Gotovinu i Markača, a potom će započeti cijelonoćno molitveno bdijenje koje će trajati sve do petka u 9 sati ujutro kada se očekuje početak čitanja presude iz haškog suda. Izaslanstvo sinjskih braniteljskih udruga sa zastavama udruga i ratnih postrojbi otputovat će na središnji skup u Zagrebu.

 T.P.

Branitelji pozvali na organizirano praćenje presude Gotovini i Markaču

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata podržana s više udruga iz Domovinskog rata najavila je danas da će 16. studenoga na Trgu Bana Jelačića organizirati skup na kojoj će se pratiti prijenos presude Žalbenog vijeća međunarodnog suda u Haagu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, poručujući da je riječ o skupu potpore i zajedništva, a ne o političkom skupu.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su prošle godine nepravomoćno na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluje, a u petak, 16. studenoga, očekuje se presuda Žalbenog vijeća međunarodnog suda u Haagu.

Predsjednik Udruge Josip Klemm pozvao je na konferenciji za novinare, kojoj su nazočili brojni branitelji i predstavnici raznih udruga iz Domovinskog rata, sve hrvatske branitelje i domoljube da se 16. studenoga okupe na Trgu Bana Jelačića u 9 sati.

Istaknuo je da je cilj pokazati zajedništvo i iskazati potporu hrvatskim generalima u Haagu.

Naglasio je kako je taj gradski trg bio pun 1971. godine, kada se rađala ideja hrvatske suverenosti, te da je bio pun i 1990. kada se ta ideja ostvarila.

Nažalost, kazao je, i 2012. ponovo moramo "napuniti trg" da bi obranili "Lijepu našu". "Moramo se okupiti i pokazati zajedništvo s našim generalima koji su nevini ljudi", naglasio je te hrvatske građane pozvao da se okupe i na drugim gradskim trgovima.

Na skup potpore na Trgu bana Jelačića kao govornici neće moći nastupiti političari jer im, kako je rekao, ne žele dati priliku za samopromociju poručujući da se "hrvatske političke elite ne trebaju bojati hrvatskih branitelja već samo svoje savjesti".

Građane je pozvao i da dan ranije dođu na molitvu i bdijenje u zagrebačkoj katedrali. Kazao je da će dio branitelja, prije odlaska na molitvu i bdijenje, na Mirogoju kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - zid boli" položiti vijenac te se potom u procesiji uputiti prema katedrali.

I Ilija Vučemilović, predsjednik Zbora veterana Hrvatskih gardijskih postrojbi, rekao je kako akcija nije zamišljena kao prosvjed, već kao skup potpore, skup zajedništva i molitve za istinu i pravdu.

Pozivamo ne samo branitelje već i građane koji Hrvatsku vole i kojima je do hrvatskih interesa da se okupe kako bismo poslali poruku zajedništva te poruku da znamo koje su vrijednosti Domovinskog rata, kao i da cijenimo žrtvu generala kojih se nikada nećemo odreći, rekao je. Na skupu su, dodao je, prihvatljiva samo obilježja Republike Hrvatske i ratnih postrojbi.

Potporu skupu iskazali su i bivši boksač Damir Škaro, glumac Vedran Mlikota, a saborski zastupnik Zvonko Milas (HDZ) pozvao je svoje kolege zastupnike da se svakako pridruže skupu i "budu s narodom koji im je dao povjerenje".

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 01:29