StoryEditorOCM
Dalmacijamalo, ali veseli

Bivšim zaposlenicima ‘Željezare’ 2,3 milijuna kuna

Piše PSD.
1. studenog 2012. - 00:26

Odlukom Odbora vjerovnika “Željezare Split” u stečaju, svim vjerovnicima prvoga isplatnog reda bit će isplaćen ukupni iznos od 4.386.768,95 kuna što je oko tri posto njihovih ukupnih potraživanja koja iznose 139.415.699,23 kuna. Od toga će pak nešto više od polovice (2,3 milijuna kuna) pripasti bivšim zaposlenicima, a sada vjerovnicima “Željezare”. Diobeni popis bit će objavljen u “Narodnim novinama”, a novac isplaćen nakon isteka žalbenog roka.

Prema riječima stečajnog upravitelja Vedrana Šeparovića, radi se o sredstvima koja su bila rezervirana za podmirenje razlučnih prava vjerovnika “Timonta”. Budući da ova tvrtka nije uspjela pravnim putem ishoditi naplatu svojih potraživanja, Odbor je odlučio aktivirati sredstva i podijeliti ih, kako je to zakonom predviđeno, prvome isplatnom redu.

Radnici su dobili 36 posto ukupnih potraživanja

Podsjetimo da je oko 400 bivših zaposlenika, a sada vjerovnika “Željezare” u stečaju ranije diobenim popisom dobilo 36 posto svojih ukupnih potraživanja. Što se nove isplate tiče, postotak jest mali (samo tri posto), ali jedina ohrabrujuća vijest jest da se odnosi na ukupni iznos potraživanja, a ne na 64 posto preostalih neisplaćenih. Slijedom ove računice proizlazi da će bivšim zaposlenicima biti isplaćeno 2,3 milijuna kuna ili u prosjeku 5750 kuna po zaposleniku - vjerovniku.

Valja, međutim, napomenuti da je prosjek uzet samo orijentacije radi, jer bivši zaposlenici imaju različite iznose potraživanja pa će sukladno tome dobiti manje ili više od ovoga prosjeka. Bivši zaposlenici bili su nezadovoljni već samom odlukom da se pri diobi potraživanja izdvajaju sredstva od ukupno 13 milijuna kuna rezervirana za sudske postupke koje, osim “Timonta”, vode “Jadran-metal” i “Univerzal”.

Navedenih 4,3 milijuna kuna sada će biti podijeljena, a ostaje vidjeti kako će biti okončani sudski postupci što ih vode “Jadran-metal” i “Univerzal”, od čega ovisi hoće li vjerovnicima prvoga isplatnog reda biti podijeljeno i preostalih devet milijuna kuna. Diobenim popisom, podsjetimo, raspodjeljivala su se sredstva od 10.312.000 eura, iznos za koji je tvrtka “Adria čelik” Petra Pripuza krajem prošle godine kupila nekretnine “Željezare” u Kaštel Sućurcu koje nisu pod hipotekom ni u postupku ovrhe.

jadranka matić

Tko sve čini prvi isplatni red?

U potraživanja prvoga višega isplatnog reda, u koji spadaju tražbine bivših radnika, još su i tražbine Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) u iznosu od 25,2 milijuna kuna te Agencije za zaštitu potraživanja radnika u slučaju stečaja od 10,3 milijuna kuna, nastale temeljem isplata radnicima. AUDIO je zaposlenicima “Željezare” prije stečaja davao pozajmnice za isplatu plaća, a Agencija im je isplatila obvezne minimalce nakon što je otvoren stečaj.

Za te iznose umanjuju se, dakle, ukupna potraživanja radnika, što znači da u konačnici iznose 76,7 milijuna kuna. U prvome isplatnom redu još je i Ministarstvo financija sa svojom tražbinom od 27,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 04:12