StoryEditorOCM
Dalmacijaekskluzivno

‘Stakleni’ most preko Cetine imat će rasvjetu u rukohvatu

Piše PSD.
23. rujna 2012. - 22:02

Uskoro je relativna vremenska odrednica, no nema sumnje kako Omišanima lijepo zvuči rečenica prema kojoj će uskoro dobiti pješački most preko rijeke Cetine. Idejno rješenje je gotovo, te je sada na gradskim ocima da ishode lokacijsku i građevinsku dozvolu. I da se, naravno, ubace u vlak koji vodi prema bruxelleskim trezorima u kojima Europska unija čuva eure iz svojih poticajnih fondova.

Oblik parabole

Slobodna Dalmacija ekskluzivno donosi simulaciju osam milijuna eura “teškog” mosta koji je projektirao prof. dr. sc. Jure Radnić sa splitskoga Građevinskog fakulteta, a koji će praktično pred samim ušćem spojiti dvije obale Cetine. Dužina ovog čeličnog zdanja je 104 metra, a protezat će se od Ribnjaka do Punte, točnije od nove crkve sv. Petra do sportskih terena u Ulici Renka Šperca, a od postojećeg cestovnog i za pješake sve opasnijeg mosta bit će udaljen 250 metara.

Predviđena širina je pet metara, a sve kako bi, u izvanrednim situacijama, njime mogla prometovati interventna vozila. Zbog riječnoga prometa i plovnosti Cetine, a na tom dijelu prosječna dubina joj je tri metra, pješački most bit će pokretan, no najveći broj plovila će, zahvaljujući konstrukciji u obliku parabole, moći nesmetano ispod njega prolaziti.

Most će biti oslonjen na pet riječnih stupova, a imat će šest raspona, pri čemu dva središnja (pokretna) veličine 20 metara, te četiri nepokretna od 16,5 metara. Glavnu nosivu konstrukciju čine dva čelična nosača, a zbog muljevita tla, koje, objašnjavju stručnjaci, ima malu nosivost i veliku deformabilnost, temeljenje će se obaviti uz pomoć pet bušenih pilota (čelično-betonski plašt s betonskom ispunom).

Prije nego Pelješki most

Izrada ograde i rukohvata bit će napravljena prema željama investitora, pri čemu projektant sugerira kako bi trebalo razmotriti mogućnost staklene ograde s rasvjetom u rukohvatu jer, kako kaže, upravo o ispravnoj geometriji i izvedbi ograde ovisi ljepota mosta.

Recimo i to da ukupna visina penjanja preko mosta iznosi 4,25 metara, dok je maksimalna plovna visina na polovini riječnoga kanala, pri srednjem vodostaju, četiri metra. Zbog ograničenja visine plovnog puta bit će, pak, nužno izmještanje vezova za postojeće brodice. A rokovi izgradnje? Hvala na pitanju, ali za sada ih nema. Ovo je, naime, tek idejno rješenje. No, jedno je sigurno: prije će Omiš dobiti pješački nego Hrvatska pelješki most.

VINKO VUKOVIĆ  

Jedna minuta za otvaranje mosta

Otvaranje i zatvaranje mosta, navodi se u projektu, bit će jednostavno, brzo i efikasno. Obavljat će se horizontalnom rotacijom dvaju središnjih raspona, a čitava operacija, uvjerava projektant, trebala bi biti gotova
za 60 sekunda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:34