StoryEditorOCM
DalmacijaPOVRATAK IZBRISANIH

Kaštelanski ravnatelj: Jovanoviću, možete me i ubiti, ali djeca će sjesti u klupe

Piše PSD.
8. rujna 2012. - 19:49
Po cijenu da me ubiju i izvrše bilo kakve sankcije, neću odustati od svojih namjera. Sva djeca, njih 42 koja cijeli ovaj tjedan nisu dolazila u školu od ponedjeljka će sjesti u školske klupe. Oni su za nas upisani i normalno će pohađati nastavu - kazao je to u petak Petar Vrbanić, ravnatelj Srednje škole “Braća Radić” iz Kaštel Štafilića, na novom sastanku s roditeljima “izbrisanih” učenika, s kojega je uputio i poruku Željku Jovanoviću, ministru obrazovanja:

- Ako imate nešto protiv moje odluke, dođite u Kaštela i sami izbacite djecu iz škole.

Nesuđeni učenici kaštelanske poljoprivredne škole sastanak su dočekali uplakani, a nakon što ih je ravnatelj pozvao na nastavu, ponovno su im potekle suze, ovog puta radosnice.

- Presretna sam, cijeli tjedan smo bili u depresiji, neizvjesnosti i tuzi. Svi prijatelji nam prepričavaju kako im je bilo prve dane u školi, a mi pričamo o prosvjedima i drami koju proživljavamo zajedno s roditeljima - kazala nam je jedna od učenica koja će u ponedjeljak sjesti u školsku klupu i početi školovanje u četverogodišnjem obrazovnom smjeru za koji nije imala dovoljan broj upisnih bodova.

Podršku roditeljima ponovno su pružili Zdravko Omrčen, županijski pročelnik za prosvjetu, Marinko Kovačev, kaštelanski dogradonačelnik, Darko Varnica, predsjednik Gradskog vijeća Kaštela, Stjepan Maglica, čelnik gradskog Savjeta za sport i mlade, te Branimir Mihalinec, prvi čovjek Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Sindikalac je za vodeće ljude resornog ministarstva kazao da su redom “nestručni i nesposobni”, te kako “nikada u životu nisu imali kontakta s obrazovnim sustavom”.

- U potpunosti podržavamo roditelje, djecu i zaposlenike ove škole. Upisom djece u školu nikome ništa nije oteto. Iako ministar ima formalno pravo, nepošteno je da se na ovakav način odnosi prema djeci. Tretira ih kao robu, kao meso, nije on taj koji će određivati i tjerati ih gdje da se upišu. Ministar hitno treba sjesti sa stručnim ljudima i izraditi pravedne i dobre nove kriterije za upise u škole - kazao je Mihalinec, te dodao kako će se u ponedjeljak sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem kako bi ga izvijestio o cijelom slučaju.

U ime roditelja, Željka Perdić poručila je ministru Jovanoviću da promijeni svoju odluku, te je od njega i Mile Jelavić, pravobraniteljice za djecu, zatražila da se zaštite interesi njihove djece.

- Nismo izdvojeni slučaj, svi trebamo biti jednaki. Tražimo da naša djeca budu ravnopravna sa svim ostalim učenicima u Hrvatskoj - kazala je Perdić.

JAKOV ŽARKO
FOTO: CROPIX

Na burzi rada ne postoje fitofarmaceuti!

Dok se kaštelanskoj drami ne nazire kraj, s burze rada također ne stižu dobre vijesti u vezi sa zanimanjem koje 42 djece s nedovoljnim brojem bodova žarko želi upisati. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), zanimanje agroturistički tehničar, u koje se u kaštelanskoj školi upisalo 12 djece s manje od potrebnih 36 bodova - uopće ne postoji.

- Agroturistički tehničar ne postoji u nacionalnoj klasifikaciji zanimanja – poručuju s burze rada, pa se postavlja pitanje gdje će se ti mladi ljudi, ako i završe školu, zaposliti. Zanimanja poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, u koje je u prvi razred u Kaštel Štafiliću upisano 13 djece ispod bodovnog praga, također se na HZZ-u ne iskazuju zasebno.

No, barem postoji zanimanje poljoprivredni tehničar - u Hrvatskoj ih je krajem srpnja bilo 1182 nezaposlenih, od čega 68 osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od početka godine u Hrvatskoj je traženo 459 osoba s tim zanimanjem, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 11. Ipak, dok ih se na području Hrvatske zaposlilo 63, u Splitsko-dalmatinskoj županiji zaposlen nije – ni jedan.

Što se tiče prehrambenog tehničara, zanimanja u koje se u kaštelanskoj školi upisalo 12 učenika s nedovoljnim brojem bodova, na HZZ-u su trenutačno 704 nezaposlene osobe s tim zanimanjem, od čega ih je 71 u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Hrvatskoj su se od početka godine tražila 364 prehrambena tehničara, a 31 je zaposlen. U SD županiji ih je traženo 33, a svega četiri su zaposlena.

M. CVRTILA

Jovanović: Neću popustiti

Ministar Željko Jovanović nema namjeru popustiti pritiscima iz Kaštela, a u priopćenju navodi kako “zbog pritiska neće tolerirati počinjene nezakonitosti”.

- Ravnatelj Petar Vrbanić pozvao je nezakonito upisanu djecu u ponedjeljak u školu, čime je ponovno grubo ignorirao zakon, ali i ponovno pokušao izvršiti pritisak na Ministarstvo s ciljem legalizacije svojih protuzakonitih radnja. Izbor i odgovornost sada je na roditeljima. Dali smo im izbor prema zakonskim mogućnostima, a oni imaju pravo odabrati hoće li ili neće upisati svoju djecu u srednju školu - kazali su nam u Ministarstvu obrazovanja i dodali:

- Od Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji zatraženo je da se 42 djece rasporedi u trogodišnje programe u školama u županiji gdje je ostalo mjesta te da najkasnije 10. rujna krenu na nastavu. Ured nas je izvijestio da upis učenika teče neometano i sukladno zahtjevu ministra.

Svi učenici koji imaju dovoljan broj bodova za četverogodišnje programe bit će u njih upisani, a oni s nedovoljnim brojem bodova usmjerit će se na neko od ponuđenih 206 slobodnih mjesta u trogodišnjim zanimanjima - ističu u Ministarstvu obrazovanja.

M. CVRTILA

Pravobraniteljica: Ministre, preispitajte cijeli slučaj

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je u petak ministra obrazovanja Željka Jovanovića da još jednom razmotri što je najbolji interes svakog pojedinog učenika u slučaju oko (ne)upisa 42 djece s nedovoljnim brojem bodova u prvi razred kaštelanske Srednje škole “Braća Radić”.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, razvidno je da su djeca žrtve propusta odraslih koji su odlučivali o njihovu upisu i da su im neprimjerenim postupcima odraslih povrijeđena prava. Zagovaramo poštovanje zakonskih propisa, no istovremeno podsjećamo da Konvencija o pravima djeteta nalaže da se u svim aktivnostima koje provode javne ili privatne ustanove prednost mora dati najboljem interesu djeteta – kazala je dječja pravobraniteljica u odgovoru za naš list.

Naime, kako nam je potvrdila, njezinu su se uredu obratili pojedini roditelji iz Kaštela te objasnili kako su svoju djecu u tu srednju školu upisali još u srpnju, za njih uredno platili upisnine i kupili knjige. Prilikom upisa ni djeca ni roditelji nisu dobili nikakvu informaciju o eventualnim zaprekama za upis, a zatim su 3. rujna, prvi dan nastave, obaviješteni kako moraju preuzeti ispisnice iz škole, prenosi Mila Jelavić.

- Osim što su djeca i roditelji neprimjerenim postupanjem i propustom nadležnih dovedeni u zabludu, djeci je oduzeta mogućnost sudjelovanja u drugom i trećem upisnom krugu, a samim tim i pravo na obrazovanje pod jednakim uvjetima – kaže pravobraniteljica.

Osvrćući se na podatke o nezaposlenosti mladih, od kojih gotovo 1500 ne nastavlja školovanje nakon završene osnovne škole, pravobraniteljica je izrazila žaljenje, te podsjetila kako je, prema Konvenciji o pravima djeteta, Hrvatska preuzela obvezu postupno i na temelju jednakih mogućnosti poticati razvoj različitih oblika srednjeg obrazovanja, uključujući opće i strukovno obrazovanje.

Također, Mila Jelavić smatra kako bi za djecu koja su izvan sustava srednjoškolskog obrazovanja, a nezaposlena su, Zavod za zapošljavanje trebao ponuditi mogućnosti osposobljavanja, a po potrebi obavijestiti i centre za socijalnu skrb kako bi im pružili različite oblike pomoći.

M. CVRTILA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:35