StoryEditorOCM
DalmacijaREKONTRA

Berket se brani: Još skuplji je vrtić u ‘Palaceu’, gdje su otpadali stropovi i šetali miševi

Piše PSD.
7. rujna 2012. - 23:34
I na temi vrtića potvrdila se činjenica da se nikada o kaštelanskom HDZ-u ne može toliko loše reći koliko to mogu oni sami o sebi - izjavio je gradonačelnik Joško Berket dan nakon što ga je HDZ prozvao zbog iznajmljivanja privatnog prostora za gradski vrtić, za što će se, prema tvrdnjama oporbe, u deset godina isplatiti 2,5 milijuna kuna proračunskog novca.

- Zašto potpredsjedniku HDZ-a Miliju Novaku smeta činjenica da su sva djeca upisana u vrtić, da imaju jednaku cijenu i u privatnim i gradskim vrtićima? - pita se Berket, moleći Novaka da malo smanji svoju političku ambiciju i da se ne prepucava preko leđa djece.

- Kaštela su među rijetkim gradovima koji su upisala svu djecu u vrtiće, a za što roditeljima nije trebala politička ni bilo koja druga veza. Ispada da je glavni problem HDZ-a u tome što, otkad nisu na čelu Grada, treću godinu zaredom nema neupisane djece. Otvorena su četiri nova vrtića a da građani iz proračuna za nove vrtiće nisu platili ni kune. I ne samo da nema neupisane djece, nego još uvijek ima 40-ak slobodnih mjesta.

Svake godine ima oko stotinu djece više upisanih u dječje vrtiće, a u HDZ-ovo vrijeme broj neupisanih je bio iznad 150, iako su to bila mnogo povoljnija vremena s gradskim proračunom. Vjerojatno ta činjenica najviše “svrbi” vodstvo kaštelanskog HDZ-a, a to što stavljaju naglasak na to da se najam plaća za privatnu kuću, najbolje govori iz koje su partije došli - kazao je Berket.

‘Novak je morao znati koliko su ruke šporke...’

Kaštelanski poteštat je nadalje nastavio:

- HDZ nam predbacuje plaćanje najma od 22.000 kuna za novi vrtićki prostor, u koji su se preselila djeca iz potpuno neadekvatnog i neprimjerenog prostora hotela “Palace”.

Smještaj djece u prostor hotela “Palace”, s kojega su otpadali stropovi, a miševi trčali uokolo, proteklih šest godina Grad je, plaćajući potrošak vode i struje za cijeli hotel (jer je tako bilo ugovoreno), koštalo mjesečno više nego što ćemo sada plaćati najamninu u potpuno novom objektu, napravljenom prema svim standardima za vrtić koji će važiti od 2013. godine - komentirao je Berket, “žaleći Novaka što ga je dopala prilično neugodna dužnost da pokuša oprati ruke ostalim članovima Gradskog odbora HDZ-a”.

- Prije nego je prihvatio takvu ulogu, Novak je morao znati koliko su “ruke šporke”, te da ih je nemoguće oprati. Upravo su ti ljudi iz HDZ-a ugovorili rekonstrukciju postojećeg vrtića “Maslina” za 9,2 milijuna kuna, a prema projektu i tom ugovoru useljenje u vrtić nije bilo moguće. Računica je to bila dostojna upravo predškolskom uzrastu. Radovi na rekonstrukciji vrtića “Maslina” počeli su nezakonito, a Grad zbog toga ima višestruke materijalne štete. Očita je politička, a, po svemu sudeći, postoji i kaznena odgovornost - zaključio je Berket.

Grad je, kako je kazao, morao cijeli postupak ponoviti i javnim natječajem izabrati novog projektanta za vrtić “Maslina”, raditi novi projekt i ishoditi nove dozvole.

jakov žarko
Snimio Nikola vilić / cropix


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:32