StoryEditorOCM

Na sinjskoj Peškariji održana tradicionalna Ribarska večer

Piše PSD.
1. rujna 2012. - 00:40
Na sinjskoj Peškariji u petak navečer održana je tradicionalna Ribarska večer na kojoj je sinjska gradska vlast počastila svoje porezne obveznike pečenim srdelama i gemištom.

Ribarsku večer organiziralo je Sinjsko pučko kazalište uz pomoć Udruge vetarana 126. brigade i Braniteljske zajednice Patriot. Na gradelama i pod pekom oni su Sinjanima ispekli ukupno 100 kilograma srdele i 15 kilograma pastrve.

- Grad nam je osigurao sredstva za kupnju 60 kilograma srdele te 100 litara vina i isto toliko mineralne tako da će se riba zaliti s ukupno 200 litara gemišta. Tvrtka Conex trade koja prerađuje ribu donirala nam je još 40 kilograma srdele, a ribogojilište Beguša iz Rude dalo nam je 15 kilograma pastrve – kaže Željko Viculin, predsjednik Sinjskog pučkog kazališta koji se jednako uspješno snalazi uz gradele kao i na kazališnim daskama u ulozi grlumca i(li) redatelja.

- Ova nadjevena pastrva koju sam ispekao ispod peke moj je specijalitet. Zadovoljan sam jer je u trenu razgrabljena. Svi koji su je probali došli su pitati još. Rekao sam svima da že dogodine biti više – kaže Mario Vujević zvani Vegi iz BZ Patriot.

Banci sinjske Peškarije, gdje se svakodnevno inače prodaje riba, u petak navečer bili su stolovi na kojima se blagovalo.  

Bože i Željko koji su gradelavali proglašeni su glavnim krivcima što svih 100 kilograma srdele nisu ispekli u jddnoj turi. Onako su Sinjani koji su došli uživati u srdeli i gemištu bili prisiljeni pojesti po dvije-tri porcije. Jer taman kad je druga tura ribe bila pečena od one prve već se ogladnjelo. I tako stalno sve dok svih 100 kilograma srdele nije skinuto s vatre.

Tekst i snimka: Toni Paštar 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 22:33