StoryEditorOCM
Dalmacijavratimo se proizvodnji

Plugom najbolje oru Ante Kapetanović i Zdravko Meter

Piše PSD.
30. lipnja 2012. - 11:24
Najbolji su orači na području Splitsko-dalmatinske županije Ante Kapetanović iz Ogorja, općina Muć, i Zdravko Meter iz Prološca. Kapetanović je najbolji orač s plugovima ravnjacima, a Meter s plugovima premetnjacima.

Oni će braniti boje županije na Državnom prvenstvu u oranju koje će se 1. rujna održati u Sinju. Taj privilegij stekli su u četvrtak pobjedom na 4. županijskom natjecanju u oranju, koje se u organizaciji Županijske udruge natjecatelja u oranju i Poljoprivredno-savjetodavne službe održalo u Sinjskom polju na parceli Poljoprivrednoga gospodarstva Mladena Bikića u Muši. Meter je u svojoj kategoriji bio najbolji i prošle godine.

Pokrovitelji natjecanja orača bili su Splitsko-dalmatinska županija i gradovi Sinj i Trilj. Natjecanje je otvorila sinjska dogradonačelnica Elena Perković-Paloš, koja je izvan konkurencije zaorala prvu brazdu. Na županijskom natjecanju sudjelovalo je ukupno 13 orača s područja Imotskog, Sinja, Hrvaca i Muća. U kategoriji orača s plugovima ravnjacima bilo je 11 natjecatelja, a s plugovima premetnjacima sposobnosti su sučelila samo dva orača. Orači s plugovima ravnjacima imali su zadaću uzorati parcelu pravilnog pravokutnog oblika dimenzija 100 puta 18 metara, dok su oni s premetnjacima dobili parcele u obliku trapeza dimenzija 100 puta 24 puta 16 metara.

Svaki je natjecatelj za prvu brazdu na svojoj parceli imao na raspolaganju 20 minuta, a za oranje cijele parcele ukupno dva i pol sata. Licencirani suci Dario Padro, koji je i tajnik Hrvatske udruge natjecatelja u oranju, Bernard Bokšić i Žarko Kovačić ocjenjivali su svakog orača u 16 različitih elemenata. Otvarajući natjecanje, dogradonačelnica Perković-Paloš kazala je da je nedopustivo što su mnoge parcele u Sinjskom polju zarasle u korov, te je pozvala vlasnike da se vrate proizvodnji.

Kao pozitivni primjer istaknula je novoosnovanu PZ “Sinjanka”, čiji su članovi ove godine startali s proizvodnjom najmanje 1750 tona različitih vrsta povrća za “Agrokorovu” tvrtku “Agrofructus”, koja im je zajamčila otkup po tržišnim cijenama. Dario Padro najavio je da će 14. i 15. rujna ove godine Republika Hrvatska u Biogradu biti domaćin Svjetskog prvenstva u oranju. Na prvenstvo će doći najbolji orači iz 35 zemalja sa svih kontinenata. Uz prvenstvo održat će se i veliki poljoprivredni sajam u trajanju od 10 dana te cijeli niz drugih popratnih događanja.

toni paštar


Ministarstvo ‘opralo’ ruke

Tko je nadležan za pitanje vodoopskrbe, Grad, Županija ili država, doznali smo u prozvanom Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

SDLqOvo Ministarstvo nema nikakvu nadležnost niti ovlasti nad vodoopskrbom otočnog stanovništva RH, pa tako ni stanovništva Velikog Drvenika. Jednako tako, nema nadležnosti ni nad provedbom javnih natječaja za odabir broda vodonosca. Vodoopskrba i javni natječaji u nadležnosti su jedinica lokalne samouprave”, stoji u odgovoru Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 21:29