StoryEditorOCM
Dalmacija‘poluotočne’ subvencije

Virani koriste jeftine otočne karte, a nemaju ni trajekt!?

Piše PSD.
14. lipnja 2012. - 17:04
Dok aktualna koalicijska Vlada nastavlja “pjesmu” svojih prethodnika iz HDZ-a koristeći riječ “racionalizacija” kao ključan refren, novac poreznih obveznika i dalje se razbacuje na sve strane.

Do naše redakcije tako je stigla informacija da otočne karte, kojima stanovnici jadranskih škoja ostvaruju popust na brodski prijevoz, koriste i neke osobe prijavljene na poluotoku Pelješcu, te na otocima Viru i Krku koji su s kopnom povezani - mostovima.

I dok se namjera Pelješčana dobrim dijelom može i razumjeti, jer zbog svakodnevnih životnih potreba moraju putovati trajektima do Korčule i Ploča, ostaje upitno tko je uopće izdao subvencionirane karte stanovnicima Krka, a posebice otoka Vira prema kojem ne postoje brodske pruge.

Na spornu pojavu više puta su reagirali iz podružnice Sindikata pomoraca Hrvatske u “Jadroliniji”, upozoravajući nadležne kako se time gube stotine tisuća kuna potencijalne zarade na godišnjoj razini.

- Ne želeći ničim osporavati pravo otočana na subvencionirani prijevoz, moramo istaknuti da postoji niz nepravilnosti koje izravno ugrožavaju radna mjesta u “Jadroliniji”. Stoga pozivamo nadležna državna tijela da temeljito izvide tko se i na koji način koristi otočnim kartama, jer je očito da mnogi imaju samo fiktivno prijavljeno prebivalište na otocima radi ostvarivanja pojedinih povoljnosti, poput jeftinijeg prijevoza – naglašavaju sindikalci.

U resornome Ministarstvu prometa doznajemo kako bi se problem s pojedincima koji zlorabe otočne povlastice trebao riješiti skorim uvođenjem “pametnih kartica” s fotografijom korisnika kojima bi “osobe s prijavljenim prebivalištem na otocima ostvarivale zakonske pogodnosti kod kupnje trajektnih, katamaranskih i brodskih karata”.

No, čini se da se ni tada neće stati na kraj onim bodulima koji na svojim osobnim iskaznicama imaju otočne adrese, a većim dijelom godine žive u gradovima i znatno više koriste pravo na jeftinije karte od splitskih, šibenskih i zadarskih otočana koji nemaju “vinjetu”, ali puno više odlaze na didovinu plaćajući punu cijenu prijevoza.


Gordan Zubčić

Dajte potvrde

Gradovi i općine na kvarnerskim otocima već su krenuli u “boj” s osobama koje su prijavljivanjem prebivališta na području Cresa i Malog Lošinja pokušale izbjeći plaćanje poreza na vikendice. Općinari su od poreznih obveznika zatražili potvrdu o zasnovanom radnom odnosu na otoku, izjavu o izabranom liječniku, račune za struju, vodu i telefon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 21:50