StoryEditorOCM
Dalmacijadimnjačarski posao očito ne privlači mlade iz cetinskoga kraja, pa će kune otići na hrvatski sjever

Sinjske fumare čistit će Varaždinci

Piše PSD.
17. listopada 2011. - 20:54
Dimnjake u Sinju čistit će - Varaždinci. Tako je odlučilo Gradsko vijeće koje je nakon provedenog javnog natječaja koncesiju za čišćenje dimnjaka povjerilo tvrtki “Dimnjak” d.o.o. iz Varaždina kao najpovoljnijem ponuditelju, jedinom koji je zadovoljio natječajne uvjete. Dimnjaci se po zakonu moraju čistiti, a to može raditi samo kvalificirani dimnjačar.

Sinjske dimnjake već dugo ne čisti nitko s certifikatom kojim dokazuje stručnost. Zapravo, Sinjani već dvije-tri godine nemaju nikakvog dimnjačara. Ta činjenica, izgleda, nije dovela u pitanje samo ispravnost i protupožarnu sigurnost dimnjaka već je, po ocjeni samog sinjskog gradonačelnika Ivice Glavana, izvjesno utjecala na opći sinjski hod rakovim korakom – unatrag.

- Otkako je u Sinju nestalo dimnjačara nestalo je i sreće – ustvrdio je gradonačelnik Glavan pred vijećnicima koalicije koja ga podržava u Gradskom vijeću. Nakon tih gradonačelnikovih riječi sada je puno jasnije zašto su posljednjih godina sinjski problemi sve izraženiji, zašto sve više raste broj nezaposlenih i zašto se Sinjanima, ako nastave tim putem, smiješi svekolika bijeda.

Vladajuća koalicija sinjskog Gradskog vijeća, koja je posljednju sjednicu na kojoj se odlučivalo i o spomenutoj koncesiji odradila bez oporbe, na sam spomen dimnjačara imala je sreću. Predstavnici iz njihove izvršne vlasti nisu, naime, znali odgovoriti niti na pitanja koalicijskih vijećnika što koliko u tom koncesijskom odnosu košta, koliko će u gradsku blagajnu uplatiti koncesionar, a koliko će mu na ime usluga biti plaćeno, te koja je cijena koju će plaćati vlasnici dimnjaka koje će Varaždinci čistiti.

Nemušti i neuvjerljivi odgovori dobijeni su tek poslije telefonskih konzultacija. Što bi tek bilo da su sjednici nazočili oporbenjaci i propitkivali detalje? Možda bi se u tom slučaju još jednom potvrdle riječi gradonačelnika Glavana. Posebno što se, kažu, dimnjačara u Sinju ne viđa kroz posljednje dvije i po godine. Sada kada je spomenut već je puno bolje, sreća se počela vraćati. Što li će tek biti kada ga se počne viđati po sinjskim ulicama i krovovima?

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:36