StoryEditorOCM
Dalmacijadomaćica katica galić, dobitnica ovogodišnje nagrade općine hrvace

NAGRADA ZA HUMANOST ‘Srce mi je reklo uzmi te curice i brini se o njima’

Piše PSD.
7. listopada 2011. - 11:40
Domaćica Katica Galić iz Hrvaca dobitnica je ovogodišnje Nagrade općine Hrvace. Iza obrazloženja da joj se dodjeljuje nagrada zbog “iskazane nesebične ljubavi i odgoja svojih najmilijih” krije se nevjerojatna životna priča u kojoj je laureatkinja Katica junakinja vrijedna divljenja.

Katica Galić je, naime, ratne 1991. godine uz vlastite troje djece prigrlila još dvije djevojčice svoga brata kojima je umrla majka, i odgojila ih kao svoje rođene.

Katica je udana i sa suprugom Stjepanom te 1991. godine imala je troje gotovo odrasle djece: Dražena rođenog 1970., tri godine mlađu Ivanu i Branku koja se rodila 1975. godine. Stjepan je radio u Splitu, a Katica je kao domaćica odgajala djecu.

S petero djece traktorom pobjegla od četnika u Sinj

- U siječnju 1991. supruga moga brata rodila je Tinu. Imali su još jednu djevojčicu, Antoniju, kojoj je bilo 19 mjeseci. U travnju je majka djevojčica teško oboljela i umrla poslije neuspješnog liječenja nakon godinu i pol dana. Čim je majka dospjela u bolnicu, uzela sam djevojčice sebi.

Njihov otac bio je sam, inače nesnalažljiv, u kući nije bilo druge ženske ruke i o djeci se nije imao tko brinuti. Srce mi je reklo da uzmem djevojčice i brinem se o njima.

U početku smo vjerovali da će im majka ozdraviti, ali kako se njoj zdravlje samo pogoršavalo, Antoniju i Tinu prigrlila sam, a jednako tako moj suprug i djeca - kaže Katica. Sve je bilo dobro do rujna 1991. godine. Tada je, međutim, u Hrvacama počeo rat. Došli su velikosrpski agresori.

- Toga 17. rujna detonacije su parale uši, a po selu su počele padati granate. Ja sam se sa svih petero djece našla u podrumu. Do nas su došli gardisti i kazali da su četnici na Alebića kuli i da moramo ići. Sjeli smo u traktorsku prikolicu s namjerom da idemo prema Vrdovu.

Na Doljaninovu mostu dočekali su nas ponovno gardisti i rekli da idemo prema Sinju. Tako smo djeca i ja prispjeli kod moje tete u Sinj, gdje smo ostali sve do 1993. godine, kada je oslobođena brana Peruča.

U međuvremenu je nevjesta, majka Antonije i Tine, umrla, a djevojčice su postale punopravnim članovima moje obitelji. Umjesto troje, imala sam petero djece i na tome sam bila zahvalna Bogu.

Katica ima još jednog brata, koji je u Njemačkoj, te sestru udanu u susjednome naselju. Sestra joj je željela pomoći u podizanju i odgoju bratovih djevojčica tako da bi uzela jednu kod sebe.

Iako nam Katica o tome nije govorila, upućeni su nam rekli da se s tim nisu složili ni Katica ni njezina djeca koja su zatražila od majke i oca da Antoniju i Tinu ne razdvajaju. Katica i Stjepan su ih poslušali.

Uživa uz osmero unučadi

Danas Katica ima osmero plus jedno unuče. To jedno muško unuče, koje je u lipnju ove godine slavilo prvi rođendan, darovala joj je Antonija koja se udala prije dvije godine. Tina je još djevojka i živi s Katicom. Obje su završile trgovačku školu. Antonija je prije udaje radila, a sada podiže dijete, dok je Tina zaposlena.

- Zašto sam ovako postupila? To sam željela, a imala sam razumijevanje od supruga i djece. Bog me je zbog toga čina nagradio. Antonija i Tina poštuju me kao svoju majku, moga supruga kao oca, a moju djecu kao svoje sestre i brata. Zbog svega toga ja sam sretna žena - kaže Katica.

napisao i snimio toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 01:01