StoryEditorOCM
Dalmacijazaustavljena ‘patina’ vremena

Branitelj ‘uglancao’ spomenik braniteljima

Piše PSD.
6. kolovoza 2011. - 22:43

Spomenik hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, postavljen na Gospinu otoku u Solinu, osvanuo je u - novom sjaju.

Kako i ne bi kad ga je puna dva dana čistio i glancao Ilija Krivić, koristeći moćni stroj aquila za pjeskarenje vodom i parom.

Učinio je to čistom vodom, bez imalo kemikalija ili šampona, potpuno ekološki, jer je u neposrednoj blizini rijeka Jadro.

Angažirao ga je Grad Solin, jer je, kaže Ante Parčina, upravitelj pogona za komunalne djelatnosti, spomenik izložen oku javnosti i Grad ga ne želi zapustiti, a kako je prošlo nekoliko godina od njegova postavljanja, počela ga je hvatati “patina” vremena.

Tu “patinu” skinuo je moćni stroj koji zagrijava vodu i do 150 stupnjeva, i to pod pritiskom od čak 300 bara! Krivić je i sam bio branitelj, neprijatelju je čak uspio pobjeći iz zarobljeništva s odašiljača Ćelevac, ali utočište nije potražio u visokoj mirovini, nego je kruh svagdašnji odlučio zarađivati sa svojih deset prstiju.

Tako je kupio stroj za čišćenje spomenika i žvaka i krenuo s poslom. Kao pravi križar. Ne čisti samo spomenike, već njegov stroj služi i za pranje fasada, pročelja i pločnika, ali i za uklanjanje gljivica i algi sa spomeničke baštine, te za čišćenje jahta i brodica, a njime se uklanjaju i grafiti i boje.

tekst i foto: s. šetka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 00:51