StoryEditorOCM
Dalmacijavozaju ih

BUNT UMIROVLJENIKA ‘Švercat ću se u autobusu jer neman ni za priživit!’

Piše PSD.
15. travnja 2011. - 16:44
Od Grada tražimo da se preispita i promijeni sporna odluka vezana uz besplatan prijevoz naših umirovljenika.

Zahtijevamo da se, umjesto samo onima s mirovinom do 1000 kuna, besplatan prijevoz “Prometovim” autobusima omogući svim umirovljenicima koji imaju mirovinu do 2000 kuna.

Građani i s takvim primanjima jedva preživljavaju, a ovom odlukom pogođeni su stari i bolesni ljudi koji, osim hrane i plaćanja režija, moraju kupovati i lijekove − izjavila je predsjednica kaštelanskog HSU-a Meri Benutić.

Povlaštena vožnja

− Da je naš zahtjev opravdan, govori i podatak da je u Kaštelima gotovo 2350 umirovljenika s mirovinom između 1000 i 2000 kuna, a svi bi oni prema novoj odluci godišnje u gradski proračun trebali plaćati po 300 kuna − ističe Benutić.

Naime, Grad je prema novoj odluci ukinuo besplatan prijevoz svim umirovljenicima, osim onima čija mirovina ne prelazi 1000 kuna. Oni su oslobođeni takozvanih subvencija, a svi drugi koji žele povlaštenu vožnju plaćat će, ovisno o visini mirovine, određene iznose u proračun.

Jednokratna godišnja naknada za one s mirovinom od 1000 do 2000 kuna iznosi 300 kuna, od 2000 do 3000 kuna naknada je 500, a oni s mirovinom od 3000 do 4000 kuna godišnje trebaju uplatiti 700 kuna.

Ova odluka odnosi se na umirovljenike starije od 65 godina, a kako bi ostvarili pravo na besplatnu vožnju, uz popunjeni obrazac trebaju priložiti i osobnu iskaznicu, odrezak zadnje mirovine, potvrdu o dohotku iz Porezne uprave Kaštela te uplatnicu s izvršenom uplatom.

Aktualni sat

Gradski vijećnik HSLS-a Branko Radačić istaknuo je na aktualnom satu Gradskog vijeća da je ova odluka Grada prilično diskriminirajuća za osobe s tjelesnim oštećenjima. Po toj osnovi, iznos dodatka na mirovinu ulazi u mirovinu, a time i povećava godišnju uplatu.

− Predlažem da se taj dio odvoji od osnovice mirovine kako se zbog malog prekoračenja ne bi plaćao veći godišnji iznos, te da se ta olakšica odnosi na stopostotne invalide bez obzira na godine života − izjavio je Radačić, napominjući da treba uzeti u obzir da je riječ o bolesnim ljudima koje se nepravedno kažnjava.

I umirovljenici s kojima smo razgovarali ističu da bi Grad trebao uzeti u obzir činjenicu da se s 2000 kuna ne može živjeti.

− Pa i tih 300 kuna šta bih ja godišnje triba platit meni je puno. Sa 1400 kuna penzije skupljan plastične boce za priživit, sve san izgubija u nesritnom “Jugovinilu”, i zdravlje i sve drugo za ovu mizeriju od mirovine.

Ja ću se švercat u autobusima jer ne mogu plaćat tu naknadu Gradu − kaže nam jedan kaštelanski umirovljenik koji je želio ostati anoniman (podaci poznati redakciji).

jakov žarko

Subvencije

Novim rješenjem doći ćemo do toga da prijevoz koriste stariji građani kojima je to zaista potrebno. Subvencioniranje je samo prilagođeno modelu koji imaju susjedni gradovi − kazao je gradonačelnik Joško Berket.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:46