StoryEditorOCM

Nebeska straža: posebnom kamerom iz Makarske će se nadzirati NLO-i

Piše PSD.
22. siječnja 2009. - 14:29

Puštanjem u rad specijalne kamere za praćenje meteora i nebeskih pojava, koju je Makarskoj donirao poznati astronom Korado Korlević, Makarska je postala dio svjetske mreže "nebeske straže", ujedno je deveti grad u Hrvatskoj zadužen za nadziranje svoga komadića zemljine atmosfere od Makarske do Zadra.

Aktiviranje kamere u Gradskom centru Osejava obavili su gradski čelnici, dr. Marko Ožić Bebek i Ivan Ivanda, te se na računalu zadržali u praćenju događanja u visinama.

Ukoliko kamera ugleda nekakav meteor ili NLO objekt, zapažanje sa slikom će ostati zabilježeni u kompjutorsku memoriju, dati signal djelatnicima Centra koji će potom obavijestiti udrugu Orion, objasnili su Glorijan Grabner, predsjednika Oriona, i Nikša Vidoš, voditelj Centra.

Još jednom je potvrđena opravdanost ostavljanja Gradskog centra nakon ukidanja disperziranih centara 112 van županijskih središta, istaknuto je.

Kamera vrijedna 70 tisuać kuna / FOTO: Ivo Ravlić / CROPIX
Svjetska meteorska mreža IMO započela je djelovati 1988. godine Njemačkoj, a do danas se pošiila u više od 50 zemalja svijeta. Hrvatska se priključila 1997. preko zvjezdarnice u Višnjanu.

Zahvaljujući suradnji Oriona s tom središnjom i najrazvijenijom zvjezdarnicom u nas, Makarskoj je poklonjena prva od pet potrebnih kamera do potpunog funkcioniranja sustava. Zanimljivo je da je računalo povezano s kamerom doniralo svetište Vepric i upravitelj don Alojzije Bavčević.

Gradski centar Osejava već je umrežen i u kontaktu s kamerom za nadzor jednog dijela obzora Parka prirode Biokovo i akvatorija, što je donacija Ministarstva kulture Parku prirode koje ujedno služi za protupožarnu zaštitu, te registriraju i upozoravaju na sam početak požara.

Također su korisne i za kontrolu odvijanja prometa. Sa zoomom od 22 puta može se na ekranu računala prepoznati čovjek u radijusu od 5 kilometara udaljenosti od kamere.

Ana Dragičević / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:55