StoryEditorOCM
Dalmacijaraširio se smrad

Neprospavana noć u Solinu: nevrijeme im kanalizaciju iz WC-a "vratilo" u stan

Piše PSD.
23. srpnja 2014. - 00:48
Obitelj Nevenke i Joke Brkovića iz ulice dr. Martina Žižića, pokraj Policije u Solinu, tijekom nevremena s ponedjeljka na utorak imala je neprospavanu noć jer im je poplivala kuća, tako da je iz WC-a po stanu "vratilo" svu kanalizaciju.

- A, ćerce moja, cilu noć san sićima kupila tu vodu i fekalije. Mislin da san jednu 150 litara izbacila. Srića da san se tad probudila jer se već pomalo sve bilo počelo razlivat put sobe i dnevnog boravka. A, kad san napokon zaustavila da ide dalje udrilo je ujutro opet nevrime i sve ponovo vratilo nazad – govori nam Nevenka, dok 60-godišnji suprug Joko dodaje kako ih je najviše strah da se od ovih razlivenih fekalija ne zaraze dica.

- Iman petero dice i petero unučadi koji povremeno dođu. A, čujete li vi ovaj smrad koji se raširija po ciloj kući, ko će ovo sad očistit kad se još uvati po zidovima. A, sve smo lipo renovirali prije jedno sedan godina – s mukom će Joke.

Vatrogasci su se na poziv gradonačelnika Blaženka Bobana odmah odazvali, veli nam Nevenka, rado bi pomogli, ali kažu da im je plitko za ispumpavanje.

- U 27 godina otkad ovde živimo ovo se nikad ranije nije događalo. Prvi put je to bilo prije jedno pet, šest mjeseci, kad je bilo nevrime, ali ne u ovolikom intezitetu ka danas, pa smo računali da je to slučajnost – priča Nevenka koja ni sama ne zna gdje će prije počet čistit od silne šporkice i smrada, te pokazuje na ormar u hodniku koji se također dobro natopio.

- Ne znan ima li to kakve veze s događajen kad su prije jedno sedan, osan miseci, ovde isprd na cesti bili radovi, pukla je neka cijev, voda je šikljala na sve strane – pita se Nevenka.

U međuvremenu je stigao i dežurni djelatnik "Vodovoda i kanalizacije" koji je pogledao što se dogodilo i potom pozvao specijalno vozilo kako bi očistili šahtu.

Prema njegovim riječima ovdje bi mogla biti riječ o tome da je glavna šahta u koju se slijevaju fekalije s okolnog područja začepljena jer se zna svačega ubaciti u kanalizaciju, a možda je nešto i upalo prilikom izvođenja kakvih radova na cesti.

- Budući da je njihovo prizemlje na najnižoj točki tako se, nažalost, sve vratilo njima, no, još se to treba točno vidjeti što je uzrok, jer ovako se na prvu ruku ne može točno znati, kazao je.

- Ja nikad još nisan vidila da je netko doša i očistija ovu šahtu. A, da se to redovito održavalo, možda se ovo ne bi ni dogodilo – upozorava gospođa Nevenka.

Stigli su i susjedi, jednom od njih je, kažu nam, bilo blizu da se ne dogodi isti scenarij.

- Samo se nadamo da će nam netko pomoći riješiti problem, jer ako se ovo bude ponovilo za svake veće kiše, šta ćemo učiniti. A, ko će nam uostalom sanirat ovu štetu u stanu –  u brizi su Brkovići.

Mia Sesartić
Ante Čizmić / Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:33