StoryEditorOCM

BEZ POŠTOVANJA Sto milijuna godina stare kugle prodaju za siću

Piše PSD.
8. siječnja 2012. - 23:38
Dok mačke spavaju, miševi kolo vode, ili u prijevodu, dok se Općina Pojezerje i Grad Vrgorac navodno žeste oko prava vlasništva nad vrgoračkim kamenim kuglama, starim oko sto milijuna godina, bezobrazniji i lukaviji njima bespoštedno trguju.

Javna je tajna u vrgoračkom kraju da su ovoga ljeta poljski i češki turisti kugle kupovali za stotinjak kuna, i bez problema kući odnosili iznimno hrvatsko kulturno i povijesno blago, kao takvo nikad i nigdje viđeno na kugli zemaljskoj. Prema neslužbenim procjenama, na gradilištu autoceste na sjevernim padinama vrgoračkog brda Šubira, lanjske je godine pronađeno oko tisuću kugla različitih dimenzija.

‘Šakom i kapom’

Od toga broja, pretpostavlja se, 300-tinjak njih nalaze se na području grada Vrgorca i u bliskom okružju, a 60-ak je otišlo na analize i pohranu u zagrebačke znanstvene i kulturne institucije. Onom preostalom broju put ni vlasništvo se ne zna. Pretpostavlja se tek da su se dijelile šakom i kapom, te prodavale svima koji su za njih bili zainteresirani.

Sve to prilično dira vrgoračkog novinara i pisca Juru Divića, koji je vijest o pronalasku neobičnih kamenih kugla prije dvije godine prvi pustio u javnost. Jure je inače i ponosni vlasnik Vrgoračke kugle broj 1, što znači da je svoju kamenu starinu uredno prijavio i zaštitio hrvatskim resornim uredima.

- Upravo tako. Posjedovanje kugle prijavio sam Ministarstvu kulture, ona je fotografirana, izmjerena i sa svim tim podacima stoji u njihovoj dokumentaciji. Kuglin je vlasnik Republika Hrvatska, ja sam samo njezin čuvar. Nitko me na to nije tjerao, a što je važno, zbog svega toga nisam imao nikakav trošak. Držao sam kako mi je to dužnost i zato sam tako postupio.

Kugle koje se pronalaze u masivima tijekom bušenja stijenja kod gradnje autoceste autohtoni su proizvodi prirode, jedinstvene su i slučajno izvučene na površinu. Da se autocesta nije dogodila, nikada ne bismo ni znali da postoje u njedrima brda oko nas. Onog trenutka kada se gradilište zatrpa, nestat će i one s naslagama nove zemlje.

Zato smatram da ih treba zaštititi, sačuvati i ponašati se prema njima kao prema vrijednom blagu – kaže Jure Divić čija je informacija o kuglama u vrgorački kraj dovela brojne znanstvenike, te pobudila pažnju neumornih istraživača povijesti i misterija poput dr. Semira Osmanagića.

Kada je Divić kuglu prvi put vidio, priznaje, mislio je da je izvanzemaljskog podrijetla. Danas prihvaća tvrdnje hrvatskih znanstvenika koji pojašnjavaju kako su kugle prije stotinjak milijuna godina nastale kotrljanjem silicijske čestice u morskom okruženju. A onda se ugnijezdile u tvrdom kamenom bloku. Kugla ima u više veličina, a najčešće su one koje nalikuju na malo veće balote, težine do pet kilograma. Zanimljivo je i da su kugle tvrđe od okolnog kamena, te kada se dvije brzo dodiruju, izazivaju iskrenje.

Nađene i kod Metkovića

- U kontaktu sam s ljudima iz Ministarstva kulture koji su kugle i nalazište pokraj brda Šubira zaštitili. Danas oko tih kugla na dionici autoceste postoji mreža koja ih čuva, no istog trenutka kada se nalazište zatrpa, one odlaze u povijest. No što je s kuglama koje još uvijek stoje u odbačenom stijenju? O njima zapravo nitko ne vodi računa.

Koliko čujem, kugle su pronašli i na južnijim dionicama autoceste na trasi prema Metkoviću. I one će, ako se o tome ne povede računa, također biti na udaru brojnih ljudi koji će ih poželjeti odnijeti bestragom. Zato nekako držim da bi kugle trebalo zaštititi. Ipak su one jedinstveni hrvatski dar prirode – smatra Jure Divić.

Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ
Snimio Joško ŠUPIĆ

Nastaju kao i biseri

 Znanstvena analiza je pokazala da je kugla nastala od silicijske kapi koja je dugim kotrljanjem u morskom okružju na sebe vezala tvrdu strukturu. Možda bi se najlakše njezino stvaranje moglo povezati s procesom nastajanja bisera. U svakom slučaju, ovaj je fenomen, po dosadašnjim saznanjima, jedinstven, pa i zaslužuje da se povede računa o njihovoj trajnoj zaštiti. Prodavanje hrvatskoga blaga za sitne novce, posebice stranim turistima, u tu se priču ni pod koju cijenu ne uklapa.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 22:42