StoryEditorOCM
Dalmacijaprogram slavlja blagdana velike gospe

Zavjetnu misu na Dan Alke vodit će msgr. Eterović

Piše PSD.
25. srpnja 2011. - 22:26
Iz uprave svetišta Gospe Sinjske objavili su program ovogodišnjeg slavlja blagdana Velike Gospe i raspored hodočašća. Od 6. do 14. kolovoza je devetnica kroz koju će se svaki dan s početkom u 19 sati slaviti svete mise, a predvodit će ih fra Žarko Relota i don Tonći Matulić.

Posebno svečano bit će 7. kolovoza, na dan 296. sinjske alke. Tradicionalnu zavjetnu misu na Gospinu gradu i procesiju od Gospine crkve, s početkom u 7 sati, predvodit će msgr. Nikola Eterović, tajnik Biskupske sinode u Vatikanu.

Eterović će prisustvovati i Sinjskoj alci te će biti do sada najviše rangirani dužnosnik Vatikana na sinjskoj viteškoj fešti. Hodočašća naselja župe Gospe Sinjske počinju vjernici Glavica 6. kolovoza.

Slijede Brnaze 8. kolovoza, Radošić 9., Lučane 10., Karakašica i Suhač 11., Čitluk i Jasensko 12. te Sinj i Podvaroš 13. kolovoza. Hodočašća iz drugih župa i (nad)biskupija otvaraju vjernici Dubrave-Sitna Gornjeg 30. srpnja, a dan kasnije hodočaste vjernici iz Dicma, Trilja i Vojnića.

Iz Otoka i Udovičića hodočaste 6. kolovoza, iz Imotske krajine i Rame 7. kolovoza, na Dan Alke, 8. kolovoza, na programu su Gala, Gljev i Čaporice, 9. Bajagić i Obrovac, 10. Turjaci, 11. Grab i Ruda, 12. Bitelić, Zasiok, Vučipolje, Ugljane, Strmendolac, Nova Sela, Kaštela/Radun i Split/Brda, 13. kolovoza Gospi Sinjskoj na zavjet stižu vjernici iz Okruka/Čiova, Hrvaca, Potravlja, Satrića, Maljkova, Zelova, Tijarice, Kamenskog i Splita/Pujanke.

Tradicionalno hodočašće mladih s područja Splitsko-makarske nadbiskupije održat će se 14. kolovoza, a organizirana hodočašća po tradiciji će zaključiti vjernici Mravinaca i Kučina 21. kolovoza. Užeženj blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, 14. kolovoza, od 22 sata bit će bdjenje na Gospinu gradu, koje će predvoditi dr. fra Ante Čovo.

Glavna svečanost 15. kolovoza počet će u 9.30 sati velikom procesijom ulicama Sinja sa slikom Gospe Sinjske i svečanom svetom misom na Trgu dr. Franje Tuđmana koju će predvoditi msgr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup. Istoga dana u 18 sati i na istom trgu svečanu svetu misu predvodit će provincijal fra Željko Tolić.

Sveta misa zahvalnica Gospi Sinjskoj na Gradu slavit će se 16. kolovoza, a sveta misa i posveta djece Gospi Sinjskoj bit će 21. kolovoza.

T. Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:53