StoryEditorOCM
Dalmacijane nazire se konačno rješenje za kaštelansku tvrtku u stečaju

STOP PRODAJI U ’ŽELJEZARI’ Žalba ‘Jadran-metala’ blokirala rješenje stečajnog suca Basića

Piše PSD.
24. kolovoza 2011. - 17:01

Prodaja imovine “Željezare Split” u stečaju ponovno je blokirana, ovaj put zbog žalbe tvrtke “Jadran-metal” iz Pule podnesene na rješenje o prodaji što ga je, sukladno odluci Odbora vjerovnika, donio stečajni sudac Ivan Basić. Sudac je rješenje donio 25. srpnja ove godine, a odnosi se na prodaju slobodnog dijela imovine “Željezare” na lokaciji Brižine u Kaštel Sućurcu.

Riječ je o nekretninama koje nisu pod hipotekom ni u postupku ovrhe, među ostalima, tvorničkim halama i postrojenjima. Žalbu “Jadran-metala” rješavat će Visoki trgovački sud u Zagrebu, a kako je riječ o hitnom postupku, realno je očekivati da će odluka biti donesena već u rujnu. Ako zagrebački sud ne prihvati žalbu, rješenje će postati pravomoćno i tada će stečajni sudac moći donijeti zaključak o prodaji s datumom dražbe, početnom cijenom i iznosom jamčevine.

Pokrenuli postupak ovrhe

Zakon ne predviđa mogućnost žalbe na zaključak. U suprotnom, 665 vjerovnika “Željezare”, koji potražuju ukupno 760 milijuna kuna, čeka dugo razdoblje neizvjesnosti. Zanimljivo je da se na rješenje o prodaji žalila tvrtka “Jadran-metal”, jedan od triju vjerovnika koji su zbog hipoteke na dijelu imovine “Željezare” još prije stečaja pokrenuli postupak ovrhe radi naplate svojih potraživanja.

“Jadran-metal” nije, naime, želio odustati od postupka ovrhe kako bi se “Željezara” mogla prodavati kao tehnološka cjelina, a sada se u žalbi protivi parcijalnoj prodaji i podjeli nekretnina na one koje su pod hipotekom i koje nisu, uz obrazloženje da će se tako smanjiti cjelokupna vrijednost poduzeća. Štoviše, “Jadran-metal” sada zagovara da se “Željezara” prodaje kao tehnološka cjelina.

Za kupnju ili najam posrnule kaštelanske tvrtke svojedobno su bili ponuđeni zemljište površine 120.000 četvornih metara, objekti i oprema u Kaštel Sućurcu na Brižinama, knjigovodstvene vrijednosti 500 milijuna kuna, kao i teren površine 27.000 kvadrata, također s objektima i opremom na Mostinama (Dujmovača) u Splitu, procijenjeni na 86 milijuna kuna.

jadranka matić

Kupci na čekanju

Interes za kupnju “Željezare” iskazali su C.I.O.M. Petra Pripuza i njemački “Techcom” Edgara Schumachera, “Jadran-metal” iz Pule i “Jadran-metal” Kukljanovo. Namjeru kupnje, ali bez konkretnog iznosa, iskazala je i talijanska “Gruppo Beltrame” iz Italije. Na mogućoj javnoj dražbi pokazat će se koliko su navedene ponude bile ozbiljne.

Petar Pripuz: U Sućurcu planiramo valjaonicu čelika

Petar Pripuz naglasio je u izjavi za “Slobodnu Dalmaciju” da je C.I.O.M. i dalje zainteresiran za kupnju “Željezare”, u kojoj želi nastaviti proizvodnju s orijentacijom na čelik te namjerava zaposliti 200 radnika. Potvrdio je i informaciju da je C.I.O.M. otkupio potraživanja Hypo Alpe-Adria banke na osnovi kojih je ta banka imala hipoteku nad 10.000 kvadrata na lokaciji u Sućurcu, te da nije otkupio i potraživanja OTP banke (trećeg izlučnog vjerovnika).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:42