StoryEditorOCM
Dalmacijanema novca

Donirana oprema iz Njemačke mogla bi završiti u - Beogradu

Piše PSD.
23. veljače 2011. - 09:31
Gradsko vijeće Staroga Grada raspravljalo je o mogućnostima nastavka izgradnje doma za starije i nemoćne osobe te je, s obzirom na izostanak financiranja s državne razine i djelomično nepovjerenje prema privatnim partnerima, dalo suglasnost da se istraže uvjeti mogućega kreditiranja od HABOR-a.

Inače, nakon uloženih 7,2 milijuna kuna, za dovršetak radova i opremanje nedostaje još oko osam milijuna kuna, no i moguće zaduživanje očito će teći sporo, jer je prije svega potrebno izraditi financijsku studiju da bi se utvrdilo može li ta ustanova u budućnosti otplaćivati pretpostavljene anuitete.

Dok otok Brač ima nekoliko domova za starije osobe, na Hvaru se iznimno teško pronalazi formula za dovršavanje i tog jedinoga doma, u kojem bi se trebalo smjestiti čak 80 ljudi.

U međuvremenu se u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti provodi program “Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama”, za što se koristi prostorija od 60 četvornih metara u pomoćnoj zgradi budućeg doma.

U pitanju projekt ‘Snoezelen’

Upravo zbog tih okolnosti projekt “Snoezelen” u posljednje je četiri godine u velikoj neizvjesnosti, a sada bi i već osigurana oprema za multisenzorsku sobu, vrijedna 25.000 eura, umjesto u Starom Gradu, mogla završiti u Beogradu.

− Projekt “Snoezelen” namijenjen je osobama s teškom mentalnom retardacijom, kao i ostalim ciljnim skupinama − onima koji boluju od autizma, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti, Downova sindroma, hiperaktivnoj djeci i slično, a u Starom Gradu prezentirali smo ga još u siječnju 2007. godine, uz veliko zanimanje mjerodavnih osoba.

Nakon nekoliko mjeseci na Hvaru je bila i sve to podržala prof. dr. sc. Krista Mertens sa sveučilišta Humboldt u Berlinu, inače predsjednica “International Snoezelen Associationa”.

Nakon toga je njemačka tvrtka “Sport-Thieme” na moju zamolbu odlučila sponzorirati opremu za jednu multisenzorsku sobu, dok smo profesorica Mertens i ja spremne besplatno educirati dvije osobe koje bi radile s osobama s posebnim potrebama u Starom Gradu – rekla nam je snoezelen-terapeutkinja Katijana Harašić, koja već godinama radi u Švicarskoj.

Međutim, sada se za pomoć pismenim putem morala obratiti dožupanu Visku Haladiću, gradonačelnici Đurđici Plančić, predsjedniku Gradskog vijeća Mariju Lušiću Buliću i v.d. ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe Tediju Sanseoviću, jer se vrlo brzo moraju stvoriti preduvjeti za oživotvorenje projekta, a u protivnom, njemačka će tvrtka opremu za multisenzorsku sobu donirati jednom domu za djecu s posebnim potrebama u Beogradu.

Nijemci su dovoljno čekali

To je, kako gospođa Harašić dodaje, i logično, budući da su nas dovoljno čekali, a s druge strane traže izlaz na istočno tržište, pa ćemo uskoro doznati hoće li se u našem najstarijem gradu propustiti još jedna prilika za bolju skrb o starijim i nemoćnim osobama, odnosno onima s posebnim potrebama.

napisao i snimio mirko crnčević

Sansović: Prostorije, na žalost, nema

 − Realizacija projekta “Snoezelen” zahtijeva prostoriju od barem 40 četvornih metara, gdje bi se terapije provodile u posve mirnom ozračju i uz pomoć specijalne opreme. Premda znamo da bismo svjesnim, doziranim i selektivnim podražajima uz pomoć svjetla, mirisa, zvukova i opipa, te vestibularnim i vibratorskim sustavima, podignuli kvalitetu života osoba s posebnim potrebama, mi u pomoćnoj zgradi, na žalost, nemamo takvu prostoriju.

Konkretnija prilika nazire se tek u iseljavanju Katastra i drukčijoj organizaciji prostora – kazao je Tedi Sanseović, a neku drugu mogućnost ne vidi ni gradonačelnica Plančić, jer zasigurno nitko neće ulagati u neadekvatne prostorije koje nisu primjerene svrsi koja se želi postići.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:04