StoryEditorOCM
DalmacijaPRIHVATILI PRIJEDLOG PRORAČUNA

Solin: minus od 6,5 milijuna kuna prenose u 2015.

Piše PSD.
28. studenog 2014. - 18:23
Prihodi proračuna Grada Solina u 2015. godini planirani su u iznosu nešto manjem od 100 milijuna kuna, što je 152 tisuće kuna više nego u 2014. godini, no sami prihodi smanjuju se za 980 tisuća kuna. Procjena je da će Grad na kraju 2014. godine biti u manjku 6,5 milijuna kuna, a da bi sanirali taj manjak, rashodi u 2015. su, shodno tome, planirani u iznosu od oko 93,5 milijuna kuna.

Ovakav proračun usvojen je na posljednjoj sjednici solinskoga Gradskog vijeća s četiri glasa protiv vijećnika SDP-a.

– Protiv smo ovakvog prijedloga proračuna zbpg najobjektivnijeg razloga, a to je realno održivo planiranje – kazao je Vjeran Dragičević, predstavnik Kluba vijećnika SDP-a.

– Ako se definiraju planovi, moraju biti zasnovani na realnim osnovama, a kada govorimo o realnim osnovama, činjenica je da se prihodna strana proračuna ne puni određenim tempom koji može zadovoljiti sve ono što bismo mi željeli da zaživi u gradu Solinu, i tu nastaje najveći problem. Ovo je pokušaj da se pokaže da je sve u redu, da se sve drži pod kontrolom – kazao je Dragičević, apostrofirajući podizanje cijena u gradskim vrtićima, kao i naplaćivanje svih parkirališnih mjesta u gradu.

S druge strane, vlast smatra da je s ovakvim proračunom ipak zadržan kontinuitet razvoja grada.

– Vidljivo je da u proračunu i dalje postoje projekti kao što su gradnja i priprema dokumentacije za novi dječji vrtić, početak pripreme za izgradnju srednje škole u Solinu, gradnja jednog poslovnog objekta na prostoru Mjesnog odbora Rupotina, te gradnja pomoćnog nogometnog igrališta za mlađe uzraste. Postoji i dosta projekata koji će se realizirati u sklopu Eko-projekta i preko Županijske uprave za ceste, a neki će se projekti sufinancirati iz fondova EU-a. Sve u svemu, grad Solin kroči naprijed, a na svim je gradskim službama da izvršavaju svoje obaveze, odnosno da pokušaju u ovim teškim vremenima zadovoljiti i socijalni moment i daljnji razvoj našega grada – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Renato Prkić, istaknuvši kako su, umjesto dosadašnjeg smanjivanja, nakon dugo vremena povećani iznosi za sport i kulturu.

Franka Oreb (SDP) u tom je segmentu naglasila potrebu da se transparentno prikaže koliko je udruga apliciralo na pojedine programe, i za koje programe od interesa za grad.

– Vjerujem da su potrebe u kulturi puno veće, a mladima nedostaje prostora za djelovanje i iskazivanje svojih ideja. Ne dajete im podršku da još obogate svoj grad – kazala je Oreb.


MIA SESARTIĆ
FOTO: CROPIX arhiv

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:15