StoryEditorOCM
DalmacijaNOVOROĐENA SIROČAD

Zadarska županija bebama daje 400 kuna, Splitsko-dalmatinska ni lipe!

Piše PSD.
28. siječnja 2015. - 19:40

Za razliku od zadarske županijske vlasti, koja novorođenoj djeci daje naknadu od 400 kuna, u Splitsko-dalmatinskoj županiji takav oblik pronatalitetne politike – nije predviđen.

Kako nam je pojasnila Helena Bandalović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, takva vrsta pomoći uobičajeno se nalazi u programima gradova i općina, koji ujedno propisuju uvjete i procedure za njezino ostvarivanje.

– Naša Županija ima druge vrste pomoći koje su uvrštene u programe i proračun, sve ovisno o kategorijama korisnika – ustvrdila je pročelnica.

Što se tiče Grada, kako nas je izvijestila Romana Škrabić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, za prvo i drugo rođeno dijete isplaćuje se jednokratna naknada od 2000 kuna.
– Nakon trećeg i četvrtog djeteta, isplaćuje se naknada od 4000 kuna, ali u dvije rate, odnosno u roku od dvije godine, dok se za peto i svako sljedeće dijete daje naknada od 6000 kuna koja se isplaćuje u tri rate – kazala je Škrabić.

Bitno je da se, prema najnovijim propisima, zahtjev za naknadu podnosi u roku od tri mjeseca od rođenja djeteta.
Spomenuti obrazac može se dobiti u svakom gradskom kotaru ili mjesnom odboru, kao i u zgradi Banovine, a također se može ispisati s internetske stranice Grada www.split.hr.

Činjenica je, dodala je Škrabić, da su se uvjeti pod kojima se ostvaruje pravo na naknadu za novorođenčad zadnjih godina neprestano mijenjali, i to u korist roditelja.
– Stalno smo olakšavali te uvjete, tako da sada, u slučaju prebivališta roditelja, vrijedi pravilo da samo jedan roditelj mora imati minimalno tri godine prijavljeno prebivalište u Splitu, dok drugi ne mora, ali nam mora donijeti potvrdu da u mjestu svog prebivališta nije koristio tu vrstu pomoći – zaključila je pročelnica.


N. LULIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:58