StoryEditorOCM

Jugo odlomilo dio Bokinog hrasta starog 160 do 180 godina; Očevidac: Kada je grunulo, pomislio sam da je potres

Piše PSD.
20. studenog 2013. - 13:58
U nevremenu praćenom pljuskom, grmljavinom i snažnim udarima vjetra u srijedu oko 10,15 sati slomljen je golemi ogranak Bokinog hrasta, zaštićenog stabla starog između 160 i 180 godina koje je već desetljećima toponim za taj sjeverozapadni dio Sinja.

Drvna masa teška nekoliko tona pala je u dvorište poslovnog objekta u vlasništvu Josipa Domazeta, na čijem je zemljištu i hrast. Odlomljena velika grana pala je i zgnječila parkirani automobil Ive Domazeta, Josipova sina. Granje je zahvatilo i istočnu kolničku traku državne ceste D-1 pa se promet odvijao jednom trakom, naizmjenično.

- Stablo je, kako su mi pričali, staro između 160 i 180 godina. Još dok sam gradio ovaj poslovni objekt prije 15-ak godina grane su predstavljale prijetnju pa sam ih namjeravao otpilati. Išao sam tražiti dozvolu u Split, ne sjećam se više u koju službu, ali mi nisu dopustili. Deblo hrasta i neke njegove grane bile su oštećene od višestrukih udara groma. Oštećeni dio debla zaštitio sam betonom, a cijelo stablo ukomponirao sam u dograđeni dio objekta.

Prava je sreća da od loma ove grane nitko od ljudi nije nastradao. Zahtjevat ću od zaštitara da saniraju preostali dio stabla jer se bojim da će se odlomiti preostale grane. Što ako netko nastrada - pita se Josip Domazet, a njegov sin Ivo dodaje da će od zaštitara stabla, odnosno Republike Hrvatske, zahtjevati da mu nadoknade štetu za uništeno vozilo.

U obližnjem ugostiteljskom objektu, svega nekoliko metara daleko od slomljene grane Bokinog hrasta, sjedio je Frano Medvid.

Sjedio sam s još nekoliko gostiju. Vani je bilo veliko nevrijeme. U jednom trenutku čuli smo neuobičajeni zvuk, lomljenje, a onda snažni udar. Prvi trenutak smo pomislili da je potres, a onda smo vidjeli gdje se s krova stablo ruši u smjeru ceste - kaže Medvid.

Svega nekoliko sekundi prije nego se golema grana srušila cestom je prošao automobil auto-škole Semafor s instruktorom i vozačem na obuci.

Porušeno dio stabla ispilali su i s ceste uklonili članovi DVD Sinj.

Tekst i snimka: Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:17