StoryEditorOCM
Dalmacija(pre)Slane stine

Pobuna u Cetinskoj krajini: 'Nećete nas potrovati'

Piše PSD.
21. srpnja 2014. - 17:06
Od Ministarstva zaštite okoliša i prirode zahtijevamo da odmah prekine postupak oko ocjenjivanja prihvatljivosti zahvata "Sanacija eksploatacijskog polja gipsa Slane stine - Karakašica - promjena sanacijskog materijala s ocjenom drugih pogodnih mogućnosti" jer im je posao koji rade uzaludan.

Odlaganje toksične i kancerogene troske u sadrolomu branit ćemo našim životima jer ćemo tako sačuvati živote svoje djece. Iza ovog nauma da se iscrpljeno rudište sirova gipsa pretvori u odlagalište opasnih tvari, stoje kriminalci kojima je važno samo punjenje vlastitih džepova, a to što će zatrovati vodotoke i nas u okruženju njih ne zanima. Zato pozivamo DORH i USKOK da se uključe i navrijeme ih spriječe".

Ovo su u ponedjeljak s prosvjednog skupa uz rudokop Slane stine poručili okupljeni građani Suhača, Karakašice i Sinja okupljeni nakon javno objavljene informacije da se u Slanim stinama namjerava deponirati šljaka iz Željezare Split i jalovina oporabljene troske iz bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu.

- Od Dugog Rata do nas imaju tri napuštene kave. Zašto bi jalovinu zaostalu u krugu bivše tvornice vozili pedeset kilometara do nas kad je mogu odložiti u kavama koje su im tri puta bliže – upitao je Dujo Boko.

- Svake godine nam oko Alke uvale nešto ovako. Sada su nam javni uvid namjestili u alkarskom tjednu. Da nam sutra ne bi poslali nuklearni otpad, državne dužnosnike za Alku ćemo na prilazima Sinju dočekati porukom "Grad Sinj nikada neće biti odlagalište opasnog otpada".

U subotu 26. srpnja, u 5 minuta do 12 sati, ovdje uz Slane stine organizirat ćemo veliki prosvjed svih udruga civilnog društva Sinja i Cetinske krajine i svih građana koji žele reći "ne" našem trovanju - kaže Miro Bulj, predsjednik Mjesnog odbora Suhač.

Piše: Toni Paštar
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:32