StoryEditorOCM

Restović: Centar Lećevica gotov do kraja 2018. godine

Piše PSD.
9. veljače 2015. - 18:40
Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Tonči Restović, koji je najavio da bi centar za gospodarenje otpadom Lećevica trebao biti gotov do kraja 2018., rekao je u ponedjeljak u Makarskoj da "otpad nisu 'škovace', nego sirovina kojom se treba koristiti za gospodarske svrhe pa je potrebno pomaknuti se od procesa njegova zbrinjavanja do procesa gospodarenja njime".

Program za centar Lećevicu bit će gotov do kraja ove godine, iduće se očekuje osiguranje većeg dijela novca iz EU fondova, a do kraja 2018. treba biti završen, rekao je Restović na tribini "Izazovi i mogućnosti sustava gospodarenja otpadom".

Iako Makarska ima problema sa smećem, koje se odvozi u Rijeku, učinjen je kvalitetan pomak u njegovu zbrinjavanju i razvrstavanju, rekao je Restović.

Načelnica sektora za održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Sanja Radović-Josić istaknula je kako do kraja 2018. Hrvatska treba uspostaviti cjelovit sustav gospodarenja otpadom koji počiva na tri ključna stupa – razdvajanju otpada i njegovu skladištenju te postupanju s posebnim kategorijama otpada i opasnim otpadom. "Do 2020. godine cilj je smanjiti odlaganje otpada i povećati udio reciklaže na 50 posto odvojeno prikupljenog otpadnog papira, plastike, stakla i metala", dodala je.

"Do 2018. sva odlagališta trebaju biti sanirana i zatvorena", rekla je načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Ćilić. Dodala je kako je u zadnjih deset godina u Hrvatskoj bačena sirovina vrijedna oko pet milijarda kuna te je pohvalila makarsku Gradsku upravu i Komunalac u provedbi akcije "Skupi, složi, savjesno odloži".

Makarski gradonačelnik Tonči Bilić u uvodnom je govoru zahvalio Ministarstvu zaštite okoliša i prirode na pomoći u pripremi i provedbi plana gospodarenja otpadom od 2014. do 2020. godine te na zbrinjavanju oko 12 tona otpada na dan koji izvan turističke sezone odvozi i deponira tvrtka iz Rijeke, što Makarsku stoji 750 kuna po toni.

(H)
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:28