StoryEditorOCM
RegionalŽIVOT ZA SUŠNI KRŠ

Usred Zagore počeli bušiti, pa udarili u ‘zlatnu žilu‘: ‘Nismo našli naftu, ali na 130 metara dubine je još veće blago‘

Piše Josipa Rimac Vlajčić
2. ožujka 2024. - 14:20

U Zadvarju nećete naići na bušotinu nafte, ali ako s kružnog toka kod autocestovnog čvora Šestanovac (s)krenete put mora, nakon dvjestotinjak metara naići ćete na bušotinu vode.

Premda ne donosi prihod kao ona iz koje se crpe fosilna goriva, njezinu vlasniku, poljoprivredniku Ivanu Krželju, svakako je olakšala život i rad. Zahvaljujući poticaju Županije splitsko-dalmatinske i javnom pozivu iz rujna 2022. godine, poljoprivrednik iz Zadvarja ostvario je pravo na bespovratnih 16 tisuća eura za svoje ulaganje, bušotinu za navodnjavanje, kojom je proizvodnju uvelike olakšao u financijskom i u praktičnom smislu.

Županijski vijećnik Toni Garac (HSLS) prije dvije godine predložio je financiranje bušotina na području Splitsko-dalmatinske županije iznosom od 150 tisuća eura i njegova inicijativa je, nakon što je župan Blaženko Boban (HDZ) prihvatio amandman, uvrštena u regionalni proračun.

Ako je suditi po pitanjima koja su pristizala vezano uz mogućnost financiranja vodnih bušotina, prostora i zanimanja među dalmatinskim poljoprivrednicima definitivno ima, ali, ipak, broj prijava nije bio prevelik. Razlozi su višestruki, a svakako dominira onaj da osoba koja se prijavi na natječaj mora baratati "živom lovom" koju im Županija tek naknadno vraća.

image

Poljoprivrednik Ivan Krželj uz bušotinu za koju je ostvario pozamašnu županijsku potporu

Jakov Prkić/Cropix

Ipak, kako doznajemo od Krželja, prvog korisnika, povrat investiranog iznosa ostvario je vrlo brzo.

- Uložio sam 20 tisuća eura i već koji tjedan nakon što sam predao papire, dobio sam 16 tisuća eura na račun. Da bi bušotina bila legalna potreban je elaborat koji je morala napraviti ovlaštena osoba, kao i dozvole Hrvatskih voda.

Davno su prošla vremena kada se na zemljište dovodio rašljar da otkrije ima li vode na tom mjestu! Sada sve ide po papirima, ovlaštenim firmama, s inženjerima… Procedura je duga zbog dozvola, zbog struke i ispitivanja, ali svim poljoprivrednicima savjetujem da se prijave jer se isplati - kaže naš sugovornik.

Izrada eleborata nije do sada bila prihvatljiv trošak, već samo trošak bušotine i crpke, iako će se i to u budućim pozivima poljoprivrednicima promijeniti i to je svakako jedan od razloga zbog kojeg nije bila baš neka navala na poticaj.

Ipak, vlasnik obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva, koji je inače otac Ivana Krželja (nezavisni), načelnika Općine Zadvarje, zadovoljan je svojim pothvatom, a bez obzira na sinov politički angažman i što će neki pomisliti da ovdje igraju "veze i vezice", papiri i procedura se moraju ispoštovati - za svakog isto i svakom prilika.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Rizik je ovo, naravno da mi nije bilo svejedno. Što ako dovedem stroj za bušenje pa ne nađu vodu na mjestu gdje je analiza pokazala da je ima, što ako bušaču pukne svrdlo na dubini od 100 metara...

Ja sam vodu našao na dubini od 130 metara, a bušotina ide sve do 200 metara dubine. Nije mi bilo tek tako opušteno sve dok nije izbila na površinu! - ističe naš domaćin.

Ukupan proces do postavljanja bušotine odnosno konačnog "proizvoda" je dug jer se ne može radi u svako doba godine već isključivo u sušnim razdobljima, onda treba čekati, vrebati pravi trenutak, pravi dan...

Inače, OPG Ivana Krželja iz Zadvarja, obrađuje dva i pol hektara zemlje i proizvodi 15 vrsta isključivo ekološkog povrća. Ovom investicijom riješio je vrlo važnu stvar - navodnjavanje svog polja na lakši i efikasniji način, a i financijske uštede nisu zanemarive.

Iako se simboličan iznos plaća Hrvatskim vodama za korištenje vode kao javnog dobra, ostale beneficije za Krželja i njegov OPG su neosporne.

Zadovoljan je i inicijator ideje, županijski vijećnik Garac koji predlaže i dodatno usavršavanje i brušenje prvotne inicijative:

image

OPG-ovac Ivan Krželj i Toni Garac, županijski vijećnik (HSLS)

Jakov Prkic/Cropix

- Drago mi je moja inicijativa kroz Županiju daje prve konkretne rezultate i koliko god se nekome ovo činilo mali korak bio ipak je korak naprijed. Međutim, predlažem Ministarstvu poljoprivrede da razmotri, ustvari doradi i unaprijedi ovaj program i preslika ga na cijelu Hrvatsku kao primjer dobre prakse iz naše županije.

Recimo, bilo bi vrlo korisno da program evoluira i na način da ga ne koriste samo pojedinci, već i da općine i gradovi mogu biti investitori. Primjerice, izgradi se javna bušotina na koju se priključi lokalni poljoprivrednik. Koliko mi je poznato, za takve investicije je zainteresirana Općina Šolta - tvrdi garac.

Novac koji je bio osiguran u proračunu na temelju dogovora vijećnika Garca i župana Bobana, a koji se nije iskoristio u planiranu svrhu, nije propao, prenamijenjen je u potpore poduzetnicima što je izravno povezano sa statističkim podatkom da je ove godine najviše poduzetnika dobilo potporu građana posredstvom regionalne blagajne.

Sada kada je vlasnik OPG-a iz Zadvarja probio led, odnosno otkrio (toplu) vodu na svom zemljištu i uspješno iskoristio novac iz Županije, možda se i ostali poljoprivrednici okuraže i umjesto rašljara dovedu inženjera da im sredi papire do idućeg natječaja.

26. travanj 2024 20:42