StoryEditorOCM
KalelargaPROTIV RAKA DOJKE

Otočani Ugljana i Pašmana prikupili 3.485,00 eura u akciji Dan narcisa

Piše Zadarski.hr
23. ožujka 2024. - 13:24

U humanitarnoj akciji „Dan narcisa“ posvećenoj borbi protiv raka dojke otočani su prikupili ukupno 3.485,00 eura. Ovogodišnji domaćin ove tradicionalne akcije za otok Ugljan i Pašman bio je KUD „Bokolje“ iz mjesta Dobropoljana na Pašmanu koji je ovu subotu ugostio brojne udruge i Kulturno umjetnička društva i to udrugu "Điran" iz Ugljana, udrugu žena "Sv.Fume" iz Sutomišćice, KUD "Sv.Ante" iz Lukorana, udrugu žena "Luzor" iz Preka, udrugu “Kančuolica” iz Kali, KUD “Kukljica” iz Kukljice, KUD “Nevijana” iz Neviđana, udrugu Modus Vivendi iz Pašmana i KUU “Kunjka” iz Tkona. Akciji je nazočio i Krešimir Ćosić načelnik Općine Pašman vidno zadovoljan velikim brojem okupljenih sudionika. U suradnji sa Zadarskom sekcijom Europa Donna, uz zadarsku Ligu protiv raka i Zavoda za javno zdravstvo Zadar ovo je 14. po redu akcija za otok Ugljan i Pašman, a koja se održala pod motom „Zdravlje - moja zlatna medalja“.

Vesna Benić inicijator ove akcije zahvalila domaćinima KUD-u „Bokolje“ i pozdravila sve prisutne koji su svojim sudjelovanjem podržali ovu akciju i istaknula ono najvažnije da cilj akcije nije samo prikupljanje dobrovoljnih priloga koji su namijenjeni za uređaj za dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika u OB Zadar već prilika da se još jedanput žene podsjeti na važnost redovnih pregleda kao što je mamografija i na redovne UZV preglede dojki.

image

Dan narcisa

Vesna Benić/Slobodna Dalmacija

- Edukacija žena, odaziv na redovne preglede, obaviještenost o usvojenom Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke kojim se smrtnost smanjuje za 15-20 posto, promoviranju i širenju informacija o raku dojke uvjeti su za što ranije otkrivanje raka dojke i to u fazi dok je još izlječiv. Zadaća je svih nas da se međusobno podsjećamo što žena treba znati i može napraviti i sama a to su mjesečni samopregled dojke, godišnji klinički pregled dojke i redovna mamografija zlatni standard u otkrivanju raka dojke, izjavila je Vesna Benić.

Otočani su iznova pokazali kako su svjesni da je zdravlje najveće blago i da svaka osoba  može aktivno puno učiniti za svoje zdravlje počevši od zdravog načina života, prehrane, kretanja i  tjelovježbe kao jedne od mjera koje pomažu u očuvanju zdravlja. Svojim sudjelovanjem u akciji „Dan narcis“ poručili su oboljeli ženama niste same, ovdje smo i mislimo na Vas.

Svi koji se žele naknadno priključiti ovoj javnozdravstvenoj akciji Dan narcisa svoje dobrovoljne priloge mogu uplatiti na IBAN HR1323600001500051495 s naznakom Europa Donna Zadar.

27. travanj 2024 07:31