stdClass Object ( [id] => 1147957 [title] => Strijelka napada i plovak: tehnika za mirne ribe u hladnijem dijelu godine uspješno lovi i agresivnu grabljivicu [alias] => tehnika-za-mirne-ribe-u-hladnijem-dijelu-godine-uspjesno-lovi-i-strijelku [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Manje od desetljeća bilo je dovoljno da strijelka od rijetkog postane uobičajeni plijen jadranskih udičara, jer joj odgovara zatopljenje mora pa je sve brojnija, a uz to nema ni prirodnih neprijatelja. Iznimno agresivna, strijelka je najčešće plijen varaličara, osobito u najhladnijem dijelu godine kad se najviše približi obali.

No, poput svih grabljivih riba, loviti se može i ostalim udičarskim tehnikama, čak i plovkarenjem. Ono se na moru rijetko prakticira, iako je to vrlo učinkovit način lova mnogih riba, ne samo manjih i tzv. mirnih riba, koje se kod nas najčešće love uz pomoć plovka s obale.

Izbor štapa

Za ribolov strijelke ovom tehnikom idealan je štap namijenjen surfcasting i heavy casting ribolovu dužine barem 3 metra, a poslužiti može i obični odmetaški dug između 3,6 i 4,5 m. Poslužiti čak može i jigging štap dužine dva do tri metra, osobito kada mamac ne treba daleko odbaciti.

Koji god izabrali, štap treba imati osjetljiv i jak vršnjak, koji omogućuje odbacivanje teškog mamca na željenu daljinu, ali može i bez previše savijanja odoljeti žestokim napadima grabljivice što u našim vodama doseže težinu i oko 8 kg.

Uz to štap mora biti velike akcije, barem 150 grama, a iskusni specijalisti za plovkarenje strijelke preporučuju teleskopski. Na štapu treba biti odgovarajuća rola veličine do 8000, čak 10.000, najbolje bacačka, s tim da je najprimjerenija freespool rola sa slobodnim hodom kalema. Na kalem se može namotati najlon debljine oko pola milimetra ili PE višenitna struna odgovarajuće, jačine 10 do 15 kg.

---

image
Sitnim zubima može pregristi bilo koju strunu
---

Na osnovnu strunu postavlja se plovak nosivosti 20 do 40 grama, najbolje s mogućnošću za montažu starlete, svjetleće ampule. Preko vrtilice s kopčom, na kraj osnovne strune postavlja se završnjak od sajle dužine 20 do 30 centimetara. Zbog snažnih čeljusti i oštrih zubi strijelke, sajlica može biti i nosivosti preko 20 kg. Na njoj mogu biti do dvije klizne i jedna, na kraju, fiksna udica, koja može biti i trokraka.

Ovisno o očekivanoj veličini ulova, na pribor se postavljaju lovne udice širine luka 15 do 21 mm, odnosno veličine do 3/0 ili 4/0. Najbolje one poznate kao kandža, s vrhom zakrivljenim unutra, tipa Live bait, Beak ili Cyrcle, najprimjerenije za nadijevanje živih ribica i glavonožaca. Metalni završnjak najbolje je kompletirati pomoću crimping cjevčica za spajanje izrađenih od aluminija, bakra ili inoksa.

---

image
Cyrcle udica se ne zabada u ždrijelo, pa je najbolje rješenje
---

Iako napada sve ribe, za lov strijelke najčešće se koriste ribe koje se smatraju najučinkovitijima u lovu krupnih grabljivica, počevši od iglice, pa preko skuše i lokarde, do šaruna... U pravilu dužine 15 do 20 cm. Mnogi, osobito za lov surfcasting tehnikom, koriste i filete tih riba okrenute kožom unutra, te obmotane elastičnom niti. Odlični mamci su i srdele, te inćuni povezani pomoću elastične niti.

Osim ovih provjereno dobrih i najčešće korištenih, za lov strijelke mogu se upotrebljavati i drugi, manje poznati, ali ne i manje učinkoviti mamci. Jedan od njih je golema srdela, rijetko dostupan ali iznimno učinkovit i jeftin mamac. Lakše dostupni i češće rabljeni odlični mamci su bukve, cipli i ušate, ali i teže dostupna lica modrulja, kojoj strijelka ne može odoljeti ni kad je najsitija.

Od lako dostupnih mamaca učinkovitošću u lovu strijelke izdvaja se i modrak. Stalno pokušavajući da se domognu dna, pozornost strijelke iznimno mame i dvije ribe dna, brojni kanjac i sve brojnija riba gušter, koga zbog slabe kvalitete mesa ribari u pravilu bacaju.

---

image
Plijenu najčešće odgrize repni dio
---

Cijele ribe mamčiti treba tako da uginule u vodi stoje repom prema dnu, jer strijelka žrtvu u pravilu grize za rep, pa kad je tako onesposobi za bijeg onda je polako kida i jede. Zato se nepokretna udica zabode u rep, druga klizna za sredinu, a prva za glavu mamca. Pri nadijevanju sajlicu je dobro omotati oko tijela mamca.

Daleki odbačaj

Premda hranu ponekad traži i uz samo dno, strijelka se u pravilu hrani u površinskom sloju mora. Zato je za njen lov mamac najbolje ponuditi pod, ali ne i na samoj površini. Najbolje ga je odbaciti na teren dubok nekoliko metara, na plažama i ostalim pličinama barem tridesetak metara daleko.

Daleke odbačaje lakše je ostvariti surfcasting priborom, na kome pribor treba biti s fiksnim plovkom postavljenim metar do metar i pol poviše spoja osnovne strune i sajlice. Kad se lovi kraćim štapom, za postizanje dovoljno dalekih odbačaja plovak mora biti klizni, a na struni poviše njega mora biti stoper, ograničavač njegova hoda.

Duži štap, osobito s freespool rolom, uz lakši i dalji odbačaj omogućava bolju kontru, ali i lakšu detekciju ugriza. Naime, iako najčešće žestoko napada, strijelka ponekad mamcu samo odgrize rep bez da se zakači i osjetno potegne pribor. Nakon toga se najčešće vrati i osjetno zakači.

---

image
Sistem za lov s plovkom
---

Takav napad se manifestira kratkim potonućem plovka bez izvlačenja strune s kalema. U takvoj situaciji treba desetak, petnaestak sekundi pričekati drugi, odlučni napad. Izostane li drugi napad plovak treba privući metar, dva i pričekati još tridesetak sekundi, pa sve tako dok se strijelka ne isprovocira na napad. Naime, strijelka je ponekad veoma oprezna, čak i noću, pa reagira samo na provokaciju.

U ovakvom lovu na opisano povlačenje plovka sa stankama, najčešće tijekom samog privlačenja, te kada plovak dotakne površinu. No, strijelka je ponekad toliko agresivna da napada i plovak. Napada li s boka, najčešće se zakači samo za jednu udicu i češće spada.

Promjena kurenta i noć

Kao i ostalim tehnika, plovkarenjem je strijelke najbolje loviti u lukama, marinama i ušćima, te u njihovoj okolini, gdje najlakše dolazi do hrane. Nju pretežito čine cipli, gavuni, iglice, srdele i ostale sitne ribe. Preferiraju što uže uvale, odnosno sve tijesne pozicije, jer u njih najlakše stjeraju jato ribica.

---

image
Najbolji ulovi postižu se u noćima s mjesečinom
---

Najaktivnije su u vrijeme promjene kurenta i u noćima punog mjeseca, osobito kada je najveći te pred njegov zalazak. I po najjačoj mjesečini treba koristiti plovak sa starlight ampulom. Samo pomoću nje vidi se svako pomicanje plovka, posebno dobro uzimanje mamca, odnosno nestajanje plovka pod površinom.

Čim se zakači izlazi na površinu. Tada počinje borba za pamćenje. Najprije slijedi dugi bijeg u stranu, koji gotovo da i nije moguće spriječiti bez opasnosti od kidanja strune. Treba malo pričekati i kad riba promjeni pravac kretanja postupno pružati sve veći otpor, popuštati i privlačiti.

Strijelka će se žestoko odupirati uz intenzivnu trešnju tijela. Šijavanje, bijeg u stranu i vrlo rijetko u dubinu, izmjenjivat će se s atraktivnim skokovima iznad površine, nalik onim što ih izvodi ulovljeni iglun. No, to vrijedi samo za strijelke teške oko 2 i više kilograma.

To su nezaboravni prizori! U njima se može guštati 20-ak minuta kada je plijen težak 2 kg. Toliko teška pruža otpor kao, primjerice, palamida od 7 kg, koja je poznata po žestini borbe. Tijekom borbe nikako ne treba dozvoliti da se struna olabavi, ali ni predugo taktizirati, jer što borba duže traje to je veća šansa da se ulov izgubi.

---

image
Najčešće se love u manjim skupinama
---

Opasne bodlje

Iz mora je strijelku najbolje izvući mrežastom ili kukastom prihvatnicom, ovisno o veličini plijena No, time ne prestaje opasnost. Naime, ni kad se nađe na suhom strijelka ne prestaje s borbom, pa treba biti oprezan zbog njenih zubi, a još više opasnih bodlji u perajama, posebice leđnoj. Zato je strijelku dobro usmrtiti što prije. To je dobro učiniti i zbog ukusa njezina mesa jer je brzo odkrvljena najukusnija. Krv joj je najlakše ispustiti zarezivanjem škrga ili ubodom noža ispod prsnih peraja.

Tijekom cijelog ribolova dobro je nositi rukavice. Osim što štite ruke od brojnih oštrih zuba strijelke, one i olakšavaju rukovanje žičanim završnjakom i osnovnom strunom od tanke PE višenitke. Najbolje su specijalne rukavice od kevlara ili drugih materijala otpornih na rezove, ali bilo koje rukavice su bolje nego ništa. Osim toga, zbog sigurnosti, udice iz plijena treba skidati tek kad on ugine, i to kliještima ili za to posebno pravljenim alatima.

---

image
Kad su gladne, i međusobno se napadaju
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => borba za pamćenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => borba za pamćenje 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-22 17:44:50 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-03 06:34:09 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-12-03 06:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 99 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/22\/20097696.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/22\/20097690.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/22\/20097692.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/22\/20097694.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/22\/20097698.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/22\/20097700.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/22\/20097702.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/22\/20097704.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["U sumrak su uvijek aktivne","Kad su gladne, i me\u0111usobno se napadaju","Naj\u010de\u0161\u0107e se love u manjim skupinama","Sitnim zubima mo\u017ee pregristi bilo koju strunu","Cyrcle <\/em>udica se ne zabada u \u017edrijelo, pa je najbolje rje\u0161enje","Najbolji ulovi posti\u017eu se u no\u0107ima s mjese\u010dinom","Sistem za lov s plovkom","Plijenu naj\u010de\u0161\u0107e odgrize repni dio"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["49:67","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x1600","hd_20097696_1920.jpg":"1920x1080","k_20097696_1280.jpg":"1280x1280","k_20097696_1024.jpg":"1024x1024","k_20097696_640.jpg":"640x640","k_20097696_480.jpg":"480x480","k_20097696_340.jpg":"340x340","k_20097696_220.jpg":"220x220","o_20097696_1280.jpg":"1280x1706","o_20097696_1024.jpg":"1024x1365","o_20097696_640.jpg":"640x853","o_20097696_480.jpg":"480x640","o_20097696_340.jpg":"340x453","o_20097696_220.jpg":"220x293","h_20097696_1280.jpg":"1280x854","h_20097696_1024.jpg":"1024x683","h_20097696_640.jpg":"640x427","h_20097696_480.jpg":"480x320","h_20097696_340.jpg":"340x227","h_20097696_220.jpg":"220x147","pp_20097696_1280.jpg":"1006x1280","pp_20097696_1024.jpg":"805x1024","pp_20097696_640.jpg":"503x640","pp_20097696_480.jpg":"377x480","pp_20097696_340.jpg":"267x340","pp_20097696_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20097690_1920.jpg":"1920x1080","k_20097690_1280.jpg":"1280x1280","k_20097690_1024.jpg":"1024x1024","k_20097690_640.jpg":"640x640","k_20097690_480.jpg":"480x480","k_20097690_340.jpg":"340x340","k_20097690_220.jpg":"220x220","o_20097690_1280.jpg":"1280x960","o_20097690_1024.jpg":"1024x768","o_20097690_640.jpg":"640x480","o_20097690_480.jpg":"480x360","o_20097690_340.jpg":"340x255","o_20097690_220.jpg":"220x165","h_20097690_1280.jpg":"1280x854","h_20097690_1024.jpg":"1024x683","h_20097690_640.jpg":"640x427","h_20097690_480.jpg":"480x320","h_20097690_340.jpg":"340x227","h_20097690_220.jpg":"220x147","pp_20097690_1280.jpg":"1006x1280","pp_20097690_1024.jpg":"805x1024","pp_20097690_640.jpg":"503x640","pp_20097690_480.jpg":"377x480","pp_20097690_340.jpg":"267x340","pp_20097690_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2558","hd_20097692_1920.jpg":"1920x1080","k_20097692_1280.jpg":"1280x1280","k_20097692_1024.jpg":"1024x1024","k_20097692_640.jpg":"640x640","k_20097692_480.jpg":"480x480","k_20097692_340.jpg":"340x340","k_20097692_220.jpg":"220x220","o_20097692_1280.jpg":"1280x1705","o_20097692_1024.jpg":"1024x1364","o_20097692_640.jpg":"640x852","o_20097692_480.jpg":"480x639","o_20097692_340.jpg":"340x452","o_20097692_220.jpg":"220x293","h_20097692_1280.jpg":"1280x854","h_20097692_1024.jpg":"1024x683","h_20097692_640.jpg":"640x427","h_20097692_480.jpg":"480x320","h_20097692_340.jpg":"340x227","h_20097692_220.jpg":"220x147","pp_20097692_1280.jpg":"1006x1280","pp_20097692_1024.jpg":"805x1024","pp_20097692_640.jpg":"503x640","pp_20097692_480.jpg":"377x480","pp_20097692_340.jpg":"267x340","pp_20097692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20097694_1920.jpg":"1920x1080","k_20097694_1280.jpg":"1280x1280","k_20097694_1024.jpg":"1024x1024","k_20097694_640.jpg":"640x640","k_20097694_480.jpg":"480x480","k_20097694_340.jpg":"340x340","k_20097694_220.jpg":"220x220","o_20097694_1280.jpg":"1280x960","o_20097694_1024.jpg":"1024x768","o_20097694_640.jpg":"640x480","o_20097694_480.jpg":"480x360","o_20097694_340.jpg":"340x255","o_20097694_220.jpg":"220x165","h_20097694_1280.jpg":"1280x854","h_20097694_1024.jpg":"1024x683","h_20097694_640.jpg":"640x427","h_20097694_480.jpg":"480x320","h_20097694_340.jpg":"340x227","h_20097694_220.jpg":"220x147","pp_20097694_1280.jpg":"1006x1280","pp_20097694_1024.jpg":"805x1024","pp_20097694_640.jpg":"503x640","pp_20097694_480.jpg":"377x480","pp_20097694_340.jpg":"267x340","pp_20097694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1640","hd_20097698_1920.jpg":"1920x1080","k_20097698_1280.jpg":"1280x1280","k_20097698_1024.jpg":"1024x1024","k_20097698_640.jpg":"640x640","k_20097698_480.jpg":"480x480","k_20097698_340.jpg":"340x340","k_20097698_220.jpg":"220x220","o_20097698_1280.jpg":"1280x1093","o_20097698_1024.jpg":"1024x874","o_20097698_640.jpg":"640x546","o_20097698_480.jpg":"480x410","o_20097698_340.jpg":"340x290","o_20097698_220.jpg":"220x187","h_20097698_1280.jpg":"1280x854","h_20097698_1024.jpg":"1024x683","h_20097698_640.jpg":"640x427","h_20097698_480.jpg":"480x320","h_20097698_340.jpg":"340x227","h_20097698_220.jpg":"220x147","pp_20097698_1280.jpg":"1006x1280","pp_20097698_1024.jpg":"805x1024","pp_20097698_640.jpg":"503x640","pp_20097698_480.jpg":"377x480","pp_20097698_340.jpg":"267x340","pp_20097698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1443","hd_20097700_1920.jpg":"1920x1080","k_20097700_1280.jpg":"1280x1280","k_20097700_1024.jpg":"1024x1024","k_20097700_640.jpg":"640x640","k_20097700_480.jpg":"480x480","k_20097700_340.jpg":"340x340","k_20097700_220.jpg":"220x220","o_20097700_1280.jpg":"1280x962","o_20097700_1024.jpg":"1024x769","o_20097700_640.jpg":"640x481","o_20097700_480.jpg":"480x360","o_20097700_340.jpg":"340x255","o_20097700_220.jpg":"220x165","h_20097700_1280.jpg":"1280x854","h_20097700_1024.jpg":"1024x683","h_20097700_640.jpg":"640x427","h_20097700_480.jpg":"480x320","h_20097700_340.jpg":"340x227","h_20097700_220.jpg":"220x147","pp_20097700_1280.jpg":"1006x1280","pp_20097700_1024.jpg":"805x1024","pp_20097700_640.jpg":"503x640","pp_20097700_480.jpg":"377x480","pp_20097700_340.jpg":"267x340","pp_20097700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1032","hd_20097702_1920.jpg":"1920x1080","k_20097702_1280.jpg":"1280x1280","k_20097702_1024.jpg":"1024x1024","k_20097702_640.jpg":"640x640","k_20097702_480.jpg":"480x480","k_20097702_340.jpg":"340x340","k_20097702_220.jpg":"220x220","o_20097702_1280.jpg":"1280x688","o_20097702_1024.jpg":"1024x550","o_20097702_640.jpg":"640x344","o_20097702_480.jpg":"480x258","o_20097702_340.jpg":"340x182","o_20097702_220.jpg":"220x118","h_20097702_1280.jpg":"1280x854","h_20097702_1024.jpg":"1024x683","h_20097702_640.jpg":"640x427","h_20097702_480.jpg":"480x320","h_20097702_340.jpg":"340x227","h_20097702_220.jpg":"220x147","pp_20097702_1280.jpg":"1006x1280","pp_20097702_1024.jpg":"805x1024","pp_20097702_640.jpg":"503x640","pp_20097702_480.jpg":"377x480","pp_20097702_340.jpg":"267x340","pp_20097702_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x722","hd_20097704_1920.jpg":"1920x1080","k_20097704_1280.jpg":"1280x1280","k_20097704_1024.jpg":"1024x1024","k_20097704_640.jpg":"640x640","k_20097704_480.jpg":"480x480","k_20097704_340.jpg":"340x340","k_20097704_220.jpg":"220x220","o_20097704_1280.jpg":"1280x902","o_20097704_1024.jpg":"1024x722","o_20097704_640.jpg":"640x451","o_20097704_480.jpg":"480x338","o_20097704_340.jpg":"340x239","o_20097704_220.jpg":"220x155","h_20097704_1280.jpg":"1280x854","h_20097704_1024.jpg":"1024x683","h_20097704_640.jpg":"640x427","h_20097704_480.jpg":"480x320","h_20097704_340.jpg":"340x227","h_20097704_220.jpg":"220x147","pp_20097704_1280.jpg":"1006x1280","pp_20097704_1024.jpg":"805x1024","pp_20097704_640.jpg":"503x640","pp_20097704_480.jpg":"377x480","pp_20097704_340.jpg":"267x340","pp_20097704_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8020244 Threads: 6 Questions: 1597976524 Slow queries: 4885852 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112485194 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/tehnika-za-mirne-ribe-u-hladnijem-dijelu-godine-uspjesno-lovi-i-strijelku-1147957 [printLink] => /om/ribolov/tehnika-za-mirne-ribe-u-hladnijem-dijelu-godine-uspjesno-lovi-i-strijelku-1147957?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 351011 [name] => strijelka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelka [link] => /tag/strijelka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650536 [name] => kako loviti strijelke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:22:51 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-strijelke [link] => /tag/kako-loviti-strijelke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 658566 [name] => strijelka ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-02 15:22:26 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelka-ribolov [link] => /tag/strijelka-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 658567 [name] => plovak strijelka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-02 15:22:26 [main_article_id] => 0 [alias] => plovak-strijelka [link] => /tag/plovak-strijelka ) [4] => stdClass Object ( [id] => 658568 [name] => plovkarenje strijelka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-02 15:22:26 [main_article_id] => 0 [alias] => plovkarenje-strijelka [link] => /tag/plovkarenje-strijelka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => borba za pamćenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Strijelka napada i plovak: tehnika za mirne ribe u hladnijem dijelu godine uspješno lovi i agresivnu grabljivicu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/22/20097696.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => U sumrak su uvijek aktivne [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/22/20097696.jpg [title] => U sumrak su uvijek aktivne Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/22/20097690.jpg [title] => Kad su gladne, i međusobno se napadaju ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/22/20097692.jpg [title] => Najčešće se love u manjim skupinama ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/22/20097694.jpg [title] => Sitnim zubima može pregristi bilo koju strunu ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/22/20097698.jpg [title] => Cyrcle udica se ne zabada u ždrijelo, pa je najbolje rješenje ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/22/20097700.jpg [title] => Najbolji ulovi postižu se u noćima s mjesečinom ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/22/20097702.jpg [title] => Sistem za lov s plovkom ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/22/20097704.jpg [title] => Plijenu najčešće odgrize repni dio ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Manje od desetljeća bilo je dovoljno da strijelka od rijetkog postane uobičajeni plijen jadranskih udičara, jer joj odgovara zatopljenje mora pa je sve brojnija, a uz to nema ni prirodnih neprijatelja. Iznimno agresivna, strijelka je najčešće plijen varaličara, osobito u najhladnijem dijelu godine kad se najviše približi obali.

No, poput svih grabljivih riba, loviti se može i ostalim udičarskim tehnikama, čak i plovkarenjem. Ono se na moru rijetko prakticira, iako je to vrlo učinkovit način lova mnogih riba, ne samo manjih i tzv. mirnih riba, koje se kod nas najčešće love uz pomoć plovka s obale.

Izbor štapa

Za ribolov strijelke ovom tehnikom idealan je štap namijenjen surfcasting i heavy casting ribolovu dužine barem 3 metra, a poslužiti može i obični odmetaški dug između 3,6 i 4,5 m. Poslužiti čak može i jigging štap dužine dva do tri metra, osobito kada mamac ne treba daleko odbaciti.

Koji god izabrali, štap treba imati osjetljiv i jak vršnjak, koji omogućuje odbacivanje teškog mamca na željenu daljinu, ali može i bez previše savijanja odoljeti žestokim napadima grabljivice što u našim vodama doseže težinu i oko 8 kg.

Uz to štap mora biti velike akcije, barem 150 grama, a iskusni specijalisti za plovkarenje strijelke preporučuju teleskopski. Na štapu treba biti odgovarajuća rola veličine do 8000, čak 10.000, najbolje bacačka, s tim da je najprimjerenija freespool rola sa slobodnim hodom kalema. Na kalem se može namotati najlon debljine oko pola milimetra ili PE višenitna struna odgovarajuće, jačine 10 do 15 kg.

---

image
Sitnim zubima može pregristi bilo koju strunu
---

Na osnovnu strunu postavlja se plovak nosivosti 20 do 40 grama, najbolje s mogućnošću za montažu starlete, svjetleće ampule. Preko vrtilice s kopčom, na kraj osnovne strune postavlja se završnjak od sajle dužine 20 do 30 centimetara. Zbog snažnih čeljusti i oštrih zubi strijelke, sajlica može biti i nosivosti preko 20 kg. Na njoj mogu biti do dvije klizne i jedna, na kraju, fiksna udica, koja može biti i trokraka.

Ovisno o očekivanoj veličini ulova, na pribor se postavljaju lovne udice širine luka 15 do 21 mm, odnosno veličine do 3/0 ili 4/0. Najbolje one poznate kao kandža, s vrhom zakrivljenim unutra, tipa Live bait, Beak ili Cyrcle, najprimjerenije za nadijevanje živih ribica i glavonožaca. Metalni završnjak najbolje je kompletirati pomoću crimping cjevčica za spajanje izrađenih od aluminija, bakra ili inoksa.

---

image
Cyrcle udica se ne zabada u ždrijelo, pa je najbolje rješenje
---

Iako napada sve ribe, za lov strijelke najčešće se koriste ribe koje se smatraju najučinkovitijima u lovu krupnih grabljivica, počevši od iglice, pa preko skuše i lokarde, do šaruna... U pravilu dužine 15 do 20 cm. Mnogi, osobito za lov surfcasting tehnikom, koriste i filete tih riba okrenute kožom unutra, te obmotane elastičnom niti. Odlični mamci su i srdele, te inćuni povezani pomoću elastične niti.

Osim ovih provjereno dobrih i najčešće korištenih, za lov strijelke mogu se upotrebljavati i drugi, manje poznati, ali ne i manje učinkoviti mamci. Jedan od njih je golema srdela, rijetko dostupan ali iznimno učinkovit i jeftin mamac. Lakše dostupni i češće rabljeni odlični mamci su bukve, cipli i ušate, ali i teže dostupna lica modrulja, kojoj strijelka ne može odoljeti ni kad je najsitija.

Od lako dostupnih mamaca učinkovitošću u lovu strijelke izdvaja se i modrak. Stalno pokušavajući da se domognu dna, pozornost strijelke iznimno mame i dvije ribe dna, brojni kanjac i sve brojnija riba gušter, koga zbog slabe kvalitete mesa ribari u pravilu bacaju.

---

image
Plijenu najčešće odgrize repni dio
---

Cijele ribe mamčiti treba tako da uginule u vodi stoje repom prema dnu, jer strijelka žrtvu u pravilu grize za rep, pa kad je tako onesposobi za bijeg onda je polako kida i jede. Zato se nepokretna udica zabode u rep, druga klizna za sredinu, a prva za glavu mamca. Pri nadijevanju sajlicu je dobro omotati oko tijela mamca.

Daleki odbačaj

Premda hranu ponekad traži i uz samo dno, strijelka se u pravilu hrani u površinskom sloju mora. Zato je za njen lov mamac najbolje ponuditi pod, ali ne i na samoj površini. Najbolje ga je odbaciti na teren dubok nekoliko metara, na plažama i ostalim pličinama barem tridesetak metara daleko.

Daleke odbačaje lakše je ostvariti surfcasting priborom, na kome pribor treba biti s fiksnim plovkom postavljenim metar do metar i pol poviše spoja osnovne strune i sajlice. Kad se lovi kraćim štapom, za postizanje dovoljno dalekih odbačaja plovak mora biti klizni, a na struni poviše njega mora biti stoper, ograničavač njegova hoda.

Duži štap, osobito s freespool rolom, uz lakši i dalji odbačaj omogućava bolju kontru, ali i lakšu detekciju ugriza. Naime, iako najčešće žestoko napada, strijelka ponekad mamcu samo odgrize rep bez da se zakači i osjetno potegne pribor. Nakon toga se najčešće vrati i osjetno zakači.

---

image
Sistem za lov s plovkom
---

Takav napad se manifestira kratkim potonućem plovka bez izvlačenja strune s kalema. U takvoj situaciji treba desetak, petnaestak sekundi pričekati drugi, odlučni napad. Izostane li drugi napad plovak treba privući metar, dva i pričekati još tridesetak sekundi, pa sve tako dok se strijelka ne isprovocira na napad. Naime, strijelka je ponekad veoma oprezna, čak i noću, pa reagira samo na provokaciju.

U ovakvom lovu na opisano povlačenje plovka sa stankama, najčešće tijekom samog privlačenja, te kada plovak dotakne površinu. No, strijelka je ponekad toliko agresivna da napada i plovak. Napada li s boka, najčešće se zakači samo za jednu udicu i češće spada.

Promjena kurenta i noć

Kao i ostalim tehnika, plovkarenjem je strijelke najbolje loviti u lukama, marinama i ušćima, te u njihovoj okolini, gdje najlakše dolazi do hrane. Nju pretežito čine cipli, gavuni, iglice, srdele i ostale sitne ribe. Preferiraju što uže uvale, odnosno sve tijesne pozicije, jer u njih najlakše stjeraju jato ribica.

---

image
Najbolji ulovi postižu se u noćima s mjesečinom
---

Najaktivnije su u vrijeme promjene kurenta i u noćima punog mjeseca, osobito kada je najveći te pred njegov zalazak. I po najjačoj mjesečini treba koristiti plovak sa starlight ampulom. Samo pomoću nje vidi se svako pomicanje plovka, posebno dobro uzimanje mamca, odnosno nestajanje plovka pod površinom.

Čim se zakači izlazi na površinu. Tada počinje borba za pamćenje. Najprije slijedi dugi bijeg u stranu, koji gotovo da i nije moguće spriječiti bez opasnosti od kidanja strune. Treba malo pričekati i kad riba promjeni pravac kretanja postupno pružati sve veći otpor, popuštati i privlačiti.

Strijelka će se žestoko odupirati uz intenzivnu trešnju tijela. Šijavanje, bijeg u stranu i vrlo rijetko u dubinu, izmjenjivat će se s atraktivnim skokovima iznad površine, nalik onim što ih izvodi ulovljeni iglun. No, to vrijedi samo za strijelke teške oko 2 i više kilograma.

To su nezaboravni prizori! U njima se može guštati 20-ak minuta kada je plijen težak 2 kg. Toliko teška pruža otpor kao, primjerice, palamida od 7 kg, koja je poznata po žestini borbe. Tijekom borbe nikako ne treba dozvoliti da se struna olabavi, ali ni predugo taktizirati, jer što borba duže traje to je veća šansa da se ulov izgubi.

---

image
Najčešće se love u manjim skupinama
---

Opasne bodlje

Iz mora je strijelku najbolje izvući mrežastom ili kukastom prihvatnicom, ovisno o veličini plijena No, time ne prestaje opasnost. Naime, ni kad se nađe na suhom strijelka ne prestaje s borbom, pa treba biti oprezan zbog njenih zubi, a još više opasnih bodlji u perajama, posebice leđnoj. Zato je strijelku dobro usmrtiti što prije. To je dobro učiniti i zbog ukusa njezina mesa jer je brzo odkrvljena najukusnija. Krv joj je najlakše ispustiti zarezivanjem škrga ili ubodom noža ispod prsnih peraja.

Tijekom cijelog ribolova dobro je nositi rukavice. Osim što štite ruke od brojnih oštrih zuba strijelke, one i olakšavaju rukovanje žičanim završnjakom i osnovnom strunom od tanke PE višenitke. Najbolje su specijalne rukavice od kevlara ili drugih materijala otpornih na rezove, ali bilo koje rukavice su bolje nego ništa. Osim toga, zbog sigurnosti, udice iz plijena treba skidati tek kad on ugine, i to kliještima ili za to posebno pravljenim alatima.

---

image
Kad su gladne, i međusobno se napadaju
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić
U sumrak su uvijek aktivne

Kad su gladne, i međusobno se napadaju

Najčešće se love u manjim skupinama

Sitnim zubima može pregristi bilo koju strunu

Cyrcle udica se ne zabada u ždrijelo, pa je najbolje rješenje

Najbolji ulovi postižu se u noćima s mjesečinom

Sistem za lov s plovkom

Plijenu najčešće odgrize repni dio
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/tehnika-za-mirne-ribe-u-hladnijem-dijelu-godine-uspjesno-lovi-i-strijelku-1147957 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=31f8737051584cb576ad1f662ae35066c1cd50d1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Strijelka+napada+i+plovak%3A+tehnika+za+mirne+ribe+u+hladnijem+dijelu+godine+uspje%C5%A1no+lovi+i+agresivnu+grabljivicu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftehnika-za-mirne-ribe-u-hladnijem-dijelu-godine-uspjesno-lovi-i-strijelku-1147957 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftehnika-za-mirne-ribe-u-hladnijem-dijelu-godine-uspjesno-lovi-i-strijelku-1147957 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => borba za pamćenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

borba za pamćenjeStrijelka napada i plovak: tehnika za mirne ribe u hladnijem dijelu godine uspješno lovi i agresivnu grabljivicu

Piše Šime Duvančić
3. prosinca 2021. - 07:25

Manje od desetljeća bilo je dovoljno da strijelka od rijetkog postane uobičajeni plijen jadranskih udičara, jer joj odgovara zatopljenje mora pa je sve brojnija, a uz to nema ni prirodnih neprijatelja. Iznimno agresivna, strijelka je najčešće plijen varaličara, osobito u najhladnijem dijelu godine kad se najviše približi obali.

No, poput svih grabljivih riba, loviti se može i ostalim udičarskim tehnikama, čak i plovkarenjem. Ono se na moru rijetko prakticira, iako je to vrlo učinkovit način lova mnogih riba, ne samo manjih i tzv. mirnih riba, koje se kod nas najčešće love uz pomoć plovka s obale.

Izbor štapa

Za ribolov strijelke ovom tehnikom idealan je štap namijenjen surfcasting i heavy casting ribolovu dužine barem 3 metra, a poslužiti može i obični odmetaški dug izm...

19. svibanj 2024 05:06