stdClass Object ( [id] => 1223490 [title] => Jesenje ralje od kojih strepi sve što pliva: savjetujemo kako panulom loviti strijelke i lice, i ne zaboravite - sitnice uspjeh znače! [alias] => jesenje-ralje-od-kojih-strepi-sve-sto-pliva-panulom-na-strijelke-i-lice [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jesen je za podmorje specifično doba godine. Temperature nisu više visoke i svakog dana polako ali konstantno padaju. Dan je sve kraći, kut upada svjetla sve oštriji, što uz biološki sat koji je genetski zapisan u svakoj stanici svakog morskog organizma neumitno najavljuje dolazak zime.

Hrane još uvijek ima u izobilju i ribe to koriste u što je moguće većem obimu. Sitna riba se okupljena u grupe ili jata intenzivno hrani što, naravno, u zimskom periodu kad upadne u granično letargično stanje neće moći.

A ta jesenja okupljanja sitne ribe nisu ništa drugo doli čisti švedski stol za predatore prvoga reda, za ribe koji se hrane samo živom lovinom. Takve dvije od kojih definitivno drhti cijelo uzobalje su lica bjelica i strijelka skakuša.

Onaj isti biološki sat koji tjera sitnu ribu da se hrani i tako se priprema za dugi zimski post, nagoni i ova dva lovca da se u ovo doba godine približe obali, pa često u svega pola metra mora naprave pravi pokolj. Pa iako u ovo doba godine dijele lovni teritorij, svaka od ovih vrsta zauzima strogo određenu nišu u hranidbenom lancu.

Naravno, taj je položaj zasnovan na njihovim temeljnim nagonima i odrednicama, načinu lova, hrani i sloju mora u kojem love. No, kao i u svim ostalim slučajevima tako i u ovom stoji maksima prema kojoj veća riba jede manju, pri čemu smo u odnosu na ove predatore veća riba upravo mi, ribolovci.

I premda je u principu riječ o pohlepnim i vrlo proždrljivim ribama, nisu svi ribolovci jednako uspješni u svojim ribolovnim pokušajima nasukavanja ovih zvijeri.

Razlog neuspjeha često leži u sitnicama koje nije teško ispraviti ako se zna što treba napraviti. No, prije svega lovinu je potrebno dobro poznavati. Poznavajući osnovne životne navike lako joj možemo ući u trag i na tada optimalan način ponuditi obrok kojem neće moći odoljeti.

---

image

Iglica je prva ješka kad su lice u pitanju

---

LICA BJELICA

Lica bjelica (Lichia amia, Linnaeus, 1785) pripada obitelji bitinica-šnjuraka (Carangidae). Premda je to službeni naziv za ovu vrstu, na nekim je dijelovima naše obale poznata i kao bilizma, bitnica, lujpa, pastvuca, skoščarica ili jednostavno strijela.

Lica bjelica može narasti do 2 metra u dužinu i pritom biti teška impresivnih 50 kilograma. Ipak, prosječna lovna težina je daleko ispod toga, tek 0,5 kilograma. Lica bjelica ima hidrodinamično, izduženo i po bokovima malo stisnuto tijelo. Velika i nazubljena usta jasno otkrivaju predatora.

Repna, leđna i podrepna peraja su dobro razvijene i proporcijama usklađene tako da s lakoćom može postići eksplozivno ubrzanje, što je presudno u njenom lovu. Koža joj je pokrivena sitnim ljuskama, a bočna je linija tipično krivudava i vidljiva cijelom dužinom. Ima karakterističan niz bodlji na leđima koje su zapravo dio prve leđne peraje.

S leđne je strane blijedo modrikasta ili blijedo sivkasto-zelenkasta dok je s donje strane srebrnasto-bijela. Juvenilarni primjerci imaju po bokovima sedam do osam tamnih crnkastih traka.

Licu bjelicu nalazimo po cijelom Jadranu, nešto više na južnom dijelu. Iako se smatra pelagičkom ribom koja nije ovisna o morskom dnu, nešto je brojnija u blizini ušća rijeka, a često zalazi i u potpuno zatvorene zaljeve i kanale.

Rado se zadržava u gornjim slojevima mutnoga mora s izraženim kurentima gdje pronalazi svoju najdražu hranu riblju mlađ cipla. I dok se nedorasli primjerci ponekad i zadržavaju u manjim grupama, odrasle su jedinke samotari.

U toplijem je dijelu godine, osobito sada, u jesen, brojnija u blizini obale dok se su hladnijem dijelu godine zadržava u dubljem moru, dalje od obale. Mrijesti se krajem proljeća i početkom ljeta.

STRIJELKA SKAKUŠA

Strijelka skakuša (Pomatomus saltator, Linnaeus, 1766) pripada, obitelji strijelki (Pomatomidae) i među našim ribarima je poznata i kao zubatica. Ova vrsta u našem moru može narasti do 85 centimetara dužine i težiti 8 kilograma.

Kao tipični predator ima izduženo, bočno spljošteno tijelo s dobro razvijenim perajama. Glava je velika, a čeljusti jake i razvijene, naoružane nizom jakih i izuzetno oštrih zuba, pri čemu je donja vilica malo duža od gornje.

Prva je leđna peraja upadljivo niža od druge i cijelom svojom dužinom poduprta jakim koštanim šipčicama. Ispred podrepne peraje se također nalaze dvije kratke, ali jako oštre šipčice. S leđne je strane modrikasto-sivo-zelenkasta, s bokova nešto svjetlija, a po trbušnoj strani srebrnobijela.

Premda je donedavno za naše more smatrana rijetkom vrstom, u posljednje je vrijeme zahvaljujući globalnom zatopljenju sve brojnija, s tim da je na nekim dijelovima obale i vrlo brojna.

Najbrojnija je u zatvorenim bočatim uvalama, poput Tarske uvale, Šibenskog i Kaštelanskog zaljeva, te uz ušća rijeka, još uvijek nešto više na južnom nego na sjevernom Jadranu.

Strijelka skakuša tipična je ​pelagička vrsta potpuno neovisna o tipu i sastavu dna, no ponekad hranu zna potražiti i uz samo dno. Hrani se uglavnom ribom i glavonošcima, katkad i rakovima. Vrlo je brz i okretan plivač, tako da praktički nema ribe koju u svom lovu ne može sustići.

ZAJEDNIČKI DIO PRIČE

I premda se obje vrste mogu uloviti gotovo svim udičarskim alatima, pravi alat za lov ovih riba je panula. Iako u ovo doba godine često dijele stanište i lovinu, pristup za uspješan lov je za svaku vrstu ipak drukčiji.

Budući da je riječ o predatorima koji su nadasve brzi i snažni plivači, idealno je koristiti štap s multiplikatorom. Naravno, i dobra stacionarna rola može biti sasvim dostatna, no kod ribolovu iz ruke treba biti spreman na eksplozivne i duge bjegove ovih snažnih riba pri čemu su posjekotine od strune, uz veliki rizik od gubitka lovine, nažalost neizbježni.

Panulaški štap klase 50 libri trebao bi biti sasvim dostatan, dok je izbor role odnosno multiplikatora stvar ukusa, ali svakako uvjetovan kapacitetom i snagom koja mora biti u skladu s klasom štapa.

Budući da je riječ o snažnim i nepredvidivim ribama, osnova je obavezno najlonski monofil. Upredenica, koliko god bila kvalitetna i neistezljiva, u zamaranju može biti pogubna upravo zbog neistezljivosti. Debljina strune ovisi o očekivanoj lovini, no s promjerom od 0,50 milimetara se definitivno ne može pogriješiti.

---

image

Multiplikator je uvijek dobar izbor kad je u pitanju lov većih riba

---

Naravno, ako su u igri manje ribe tada je dostatan promjer i od 0,40 milimetara dok je za najveće primjerke preporučen promjer 0,70 do 0,90 milimetra. I taj dio priče je gotovo pa identičan. No predvez i ješka su priče za sebe.

SAMO DALEKO

Panula za licu treba se povlačiti na dubini od dva do pet metara, što se najjednostavnije postiže montažom klizne olovnice težine 80 do 130 grama na osnovu. Hod tako postavljene olovnice se prema predvezu ograničava kliznim gumenim stoperom postavljenim deset do petnaest paši od predveza.

---

image

Za potapanje sistema se mogu koristiti i ovakve olovnice

---

Sam predvez je fluorokarbonski, dug jedan i pol metar promjera oko 0,50 milimetara. Na kraju predveza se nalazi klasična montaža s tri udice od kojih su dvije donje fiksne, a gornja klizna. Optimalna veličina udica za lov velikih lica je širine luka od 15 do 20 milimetara.

Predvez i osnova se mogu spojiti na razne načine no najpraktičnije ih je spojiti nekim od za to predviđenih čvorova. Na taj se način omogućuje korištenje dugih predveza uz privlačenje ribe do kraja, bez ikakvih zastoja.

U trenutku kada se u namatanju dođe do olovnice namatanje se nastavlja bez prekida jer olovnicu u hodu ograničava tek gumeni stoper koji će potisnut silom namatanja jednostavno kliziti prema predvezu.

Sofisticiranija verzija uključuje tzv. šaransku montažu s carp lead clip kod koje se olovnica malo grubljim pokretom jednostavno skida s osnove.

---

image

S carp lead clipom potapanje ješke je jednostavno

---

Naravno, moguće su i brojne druge montaže olovnica pod uvjetom da uspješno potapaju ješku na lovnu dubinu. Brzina povlačenja ovakvog sistema se kreće oko 2 pa do 5 milja, što ovisi o trenutnom stanju na terenu.

Panulu je potrebno pustiti oko pedesetak metara iza barke iz dva razloga. Prvi je taj što će riba svakako biti manje nepovjerljiva, a drugi je što nitko ne želi na udici imati odmornu, netom uhvaćenu licu, neposredno pod brodom.

Opasnost od bijega pod barku i kidanja strune je prevelika, zbog čega je idealno da riba u trenutku kačenja bude dovoljno daleko od barke.

PANULAŠKI PROTOKOL

U spuštanju panule u more najprije se spušta predvez, zatim kompletna osnova dok se klizna olovnica zadržava u ruci. Tek nakon što se preklopnik na roli zatvori, olovnica se spušta u more da odradi svoju ulogu opterećenja.

Idealna ješka za ovakav lov je živa iglica koja se ješka na klasičan panulaški način, no jako se dobrim pokazao i cipal s čijom se veličinom, kad su u pitanju jesenje velike lice, teško može pretjerati.

Cipal se arma s dvije udice od kojih fiksna ide pod kožu po sredini tijela na leđnoj strani, a klizna kroz usta, odozdo prema gore, na način da zatvara usta.

---

image

Ne treba bježati od velikih udica

---

Dubina uzobalnog lovnog pojasa u kojem se može očekivati napad lice počinje s nekih 5 do 7 metara no rijetko kada danje od sto metara od kraja. Iako će napasti sve što se kreće, lica najradije napada iglicu ili cipla.

Brzina povlačenja ovisi o trenutnim uvjetima, brzini vjetra i kurenta, ali okvirno ne bi trebala biti ispod 3 i preko 5 milja.

SKOKOM DO BJEGA

Premda se i strijelka skakuša može loviti na sličan način, puno se bolji rezultati postižu varalicama, i to u prvom redu površinskim. Najučinkovitija varalica za lov strijelki definitivno je ​popper, s tim da je poželjno da bude što bučniji i što nepravilnije amplitude.

Naravno, mogu poslužiti i wobbleri, i zare, i žlice i kastmasteri i raznorazni jigovi, no osnovno je pravilo da se koriste varalice koje mogu podnijeti brzinu povlačenja iznad 4 milje. Upravo se iz tog razloga ne povlači živa ješka od koje bi cipal bio daleko najlovniji.

Neke velike filozofije oko lova strijelke nema. Važno je samo biti na terenu na kojem je i ona prisutna i u povlačenju, vibracijom, bojom i zvukom, postići da varalica bude vidljiva. Varalice se u panulanju strijelki povlače brzinom od 3 do 5 milja, na udaljenosti od 30 do 50 metara iza barke.

Pribor mora biti jak i izdržljiv, jer je uz sve što u borbi nudi lica, strijelka i skakač po čemu je i dobila naziv. U izvlačenju redovito iskače izvan mora snažno otresajući glavom i na taj se način pokušavajući osloboditi udica.

---

image

Predvez za lice je klasičan panulaški

---

Osnova, zbog relativno manje prosječne težine ribe, u ovom slučaju može biti promjera od 0,40 do 0,50 milimetara, no za razliku od predveza namijenjenog licama, predvez za strijelku mora biti od sajle, jer strijelka bez problema pregriza i najčvršći monofil. Fluorokarbon, naravno, u ovakvoj postavi nije potreban.

NA UDICI

Zakačena je lica izrazito temperamentan i agresivan borac, tako da u borbi do izražaja dolazi sva uigranost i vještina ribolovca. Malo je riba koje se po okretnosti i prodornosti prilikom napada mogu mjeriti s ovom ribom. U trenutku kada osjeti podmetnutu udicu i otpor strune, lica postaje upravo nezaustavljiva.

U prvom bijegu često zna izvući i preko pedeset metara strune. Zaustavlja se teško, postepenim zatezanjem kočnice i neprestanim zatezanjem štapom uz praćenje barkom. Nakon nekog vremena, koje zavisi prvenstveno o veličini i kondiciji ribe, zakačena lica će početi popuštati, nakon čega može početi i privlačenje.

U toj će borbi bjegovi biti sve kraći, no treba biti spreman na to da u izvlačenju kapitalnih primjeraka borba, unatoč kačenju na samoj površini, nerijetko traje i preko sat vremena.

Iako se nakon duže borbe lica dovučena do barke, budući najčešće potpuno iscrpljena i mirna, može prihvatiti i rukom, prihvat je ipak, prvenstveno zbog veličine lovine, poželjno obaviti velikom oprarom ili kukom.

I strijelka je, baš kao i lica, izuzetno borbena riba, tako da je u lovu na nju pribor također uvijek na kušnji izdržljivosti. U izvlačenju će se poslužiti svim mogućim ribljim trikovima kako bi se oslobodila udica. Zbog toga je u prihvatu vrlo praktično imati podmetač ili kuku, pogotovo kada se na štapu nađu veći primjerci.

I na kraju mali savjet. Bez obzira koliko se god činile mrtve, ni lici, a pogotovo strijelki ne treba gurati prste u usta, jer povrede nastale ugrizom ovih riba nikada nisu bezazlene.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDATORI NA METI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PREDATORI NA METI 2 0 12071 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-11 10:33:41 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Roko Klarin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-12 06:15:01 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-09-12 05:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 209 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/11\/9163704.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/9163461.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/9163462.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/9163463.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/9163464.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/9163465.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/9163466.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/11\/9163736.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Roko Klarin","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Popper <\/em>je prvi na popisu varalica namijenjenih strijelki<\/p>","

Iglica je prva je\u0161ka kad su lice u pitanju<\/p>","

S carp lead clipom<\/em> potapanje je\u0161ke je jednostavno<\/p>","

Predvez za lice je klasi\u010dan panula\u0161ki<\/p>","

Ne treba bje\u017eati od velikih udica<\/p>","

Multiplikator je u ovakvom ribolovu dobar izbor<\/p>","

Za potapanje sistema se mogu koristiti i ovakve olovnice<\/p>","

Multiplikator je uvijek dobar izbor kad je u pitanju lov ve\u0107ih riba<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1448","hd_9163704_1920.jpg":"1920x1080","k_9163704_1280.jpg":"1280x1280","k_9163704_1024.jpg":"1024x1024","k_9163704_640.jpg":"640x640","k_9163704_480.jpg":"480x480","k_9163704_340.jpg":"340x340","k_9163704_220.jpg":"220x220","o_9163704_1280.jpg":"1280x965","o_9163704_1024.jpg":"1024x772","o_9163704_640.jpg":"640x482","o_9163704_480.jpg":"480x362","o_9163704_340.jpg":"340x256","o_9163704_220.jpg":"220x165","h_9163704_1280.jpg":"1280x854","h_9163704_1024.jpg":"1024x683","h_9163704_640.jpg":"640x427","h_9163704_480.jpg":"480x320","h_9163704_340.jpg":"340x227","h_9163704_220.jpg":"220x147","pp_9163704_1280.jpg":"1280x1628","pp_9163704_1024.jpg":"1024x1303","pp_9163704_640.jpg":"640x814","pp_9163704_480.jpg":"480x611","pp_9163704_340.jpg":"340x432","pp_9163704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9163461_1920.jpg":"1920x1080","k_9163461_1280.jpg":"1280x1280","k_9163461_1024.jpg":"1024x1024","k_9163461_640.jpg":"640x640","k_9163461_480.jpg":"480x480","k_9163461_340.jpg":"340x340","k_9163461_220.jpg":"220x220","o_9163461_1280.jpg":"1280x960","o_9163461_1024.jpg":"1024x768","o_9163461_640.jpg":"640x480","o_9163461_480.jpg":"480x360","o_9163461_340.jpg":"340x255","o_9163461_220.jpg":"220x165","h_9163461_1280.jpg":"1280x854","h_9163461_1024.jpg":"1024x683","h_9163461_640.jpg":"640x427","h_9163461_480.jpg":"480x320","h_9163461_340.jpg":"340x227","h_9163461_220.jpg":"220x147","pp_9163461_1280.jpg":"1280x1628","pp_9163461_1024.jpg":"1024x1303","pp_9163461_640.jpg":"640x814","pp_9163461_480.jpg":"480x611","pp_9163461_340.jpg":"340x432","pp_9163461_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9163462_1920.jpg":"1920x1080","k_9163462_1280.jpg":"1280x1280","k_9163462_1024.jpg":"1024x1024","k_9163462_640.jpg":"640x640","k_9163462_480.jpg":"480x480","k_9163462_340.jpg":"340x340","k_9163462_220.jpg":"220x220","o_9163462_1280.jpg":"1280x960","o_9163462_1024.jpg":"1024x768","o_9163462_640.jpg":"640x480","o_9163462_480.jpg":"480x360","o_9163462_340.jpg":"340x255","o_9163462_220.jpg":"220x165","h_9163462_1280.jpg":"1280x854","h_9163462_1024.jpg":"1024x683","h_9163462_640.jpg":"640x427","h_9163462_480.jpg":"480x320","h_9163462_340.jpg":"340x227","h_9163462_220.jpg":"220x147","pp_9163462_1280.jpg":"1280x1628","pp_9163462_1024.jpg":"1024x1303","pp_9163462_640.jpg":"640x814","pp_9163462_480.jpg":"480x611","pp_9163462_340.jpg":"340x432","pp_9163462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9163463_1920.jpg":"1920x1080","k_9163463_1280.jpg":"1280x1280","k_9163463_1024.jpg":"1024x1024","k_9163463_640.jpg":"640x640","k_9163463_480.jpg":"480x480","k_9163463_340.jpg":"340x340","k_9163463_220.jpg":"220x220","o_9163463_1280.jpg":"1280x960","o_9163463_1024.jpg":"1024x768","o_9163463_640.jpg":"640x480","o_9163463_480.jpg":"480x360","o_9163463_340.jpg":"340x255","o_9163463_220.jpg":"220x165","h_9163463_1280.jpg":"1280x854","h_9163463_1024.jpg":"1024x683","h_9163463_640.jpg":"640x427","h_9163463_480.jpg":"480x320","h_9163463_340.jpg":"340x227","h_9163463_220.jpg":"220x147","pp_9163463_1280.jpg":"1280x1628","pp_9163463_1024.jpg":"1024x1303","pp_9163463_640.jpg":"640x814","pp_9163463_480.jpg":"480x611","pp_9163463_340.jpg":"340x432","pp_9163463_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9163464_1920.jpg":"1920x1080","k_9163464_1280.jpg":"1280x1280","k_9163464_1024.jpg":"1024x1024","k_9163464_640.jpg":"640x640","k_9163464_480.jpg":"480x480","k_9163464_340.jpg":"340x340","k_9163464_220.jpg":"220x220","o_9163464_1280.jpg":"1280x960","o_9163464_1024.jpg":"1024x768","o_9163464_640.jpg":"640x480","o_9163464_480.jpg":"480x360","o_9163464_340.jpg":"340x255","o_9163464_220.jpg":"220x165","h_9163464_1280.jpg":"1280x854","h_9163464_1024.jpg":"1024x683","h_9163464_640.jpg":"640x427","h_9163464_480.jpg":"480x320","h_9163464_340.jpg":"340x227","h_9163464_220.jpg":"220x147","pp_9163464_1280.jpg":"1280x1628","pp_9163464_1024.jpg":"1024x1303","pp_9163464_640.jpg":"640x814","pp_9163464_480.jpg":"480x611","pp_9163464_340.jpg":"340x432","pp_9163464_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_9163465_1920.jpg":"1920x1080","k_9163465_1280.jpg":"1280x1280","k_9163465_1024.jpg":"1024x1024","k_9163465_640.jpg":"640x640","k_9163465_480.jpg":"480x480","k_9163465_340.jpg":"340x340","k_9163465_220.jpg":"220x220","o_9163465_1280.jpg":"1280x1920","o_9163465_1024.jpg":"1024x1536","o_9163465_640.jpg":"640x960","o_9163465_480.jpg":"480x720","o_9163465_340.jpg":"340x510","o_9163465_220.jpg":"220x330","h_9163465_1280.jpg":"1280x854","h_9163465_1024.jpg":"1024x683","h_9163465_640.jpg":"640x427","h_9163465_480.jpg":"480x320","h_9163465_340.jpg":"340x227","h_9163465_220.jpg":"220x147","pp_9163465_1280.jpg":"1280x1628","pp_9163465_1024.jpg":"1024x1303","pp_9163465_640.jpg":"640x814","pp_9163465_480.jpg":"480x611","pp_9163465_340.jpg":"340x432","pp_9163465_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9163466_1920.jpg":"1920x1080","k_9163466_1280.jpg":"1280x1280","k_9163466_1024.jpg":"1024x1024","k_9163466_640.jpg":"640x640","k_9163466_480.jpg":"480x480","k_9163466_340.jpg":"340x340","k_9163466_220.jpg":"220x220","o_9163466_1280.jpg":"1280x960","o_9163466_1024.jpg":"1024x768","o_9163466_640.jpg":"640x480","o_9163466_480.jpg":"480x360","o_9163466_340.jpg":"340x255","o_9163466_220.jpg":"220x165","h_9163466_1280.jpg":"1280x854","h_9163466_1024.jpg":"1024x683","h_9163466_640.jpg":"640x427","h_9163466_480.jpg":"480x320","h_9163466_340.jpg":"340x227","h_9163466_220.jpg":"220x147","pp_9163466_1280.jpg":"1280x1628","pp_9163466_1024.jpg":"1024x1303","pp_9163466_640.jpg":"640x814","pp_9163466_480.jpg":"480x611","pp_9163466_340.jpg":"340x432","pp_9163466_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_9163736_1920.jpg":"1920x1080","k_9163736_1280.jpg":"1280x1280","k_9163736_1024.jpg":"1024x1024","k_9163736_640.jpg":"640x640","k_9163736_480.jpg":"480x480","k_9163736_340.jpg":"340x340","k_9163736_220.jpg":"220x220","o_9163736_1280.jpg":"1280x1706","o_9163736_1024.jpg":"1024x1365","o_9163736_640.jpg":"640x853","o_9163736_480.jpg":"480x640","o_9163736_340.jpg":"340x453","o_9163736_220.jpg":"220x293","h_9163736_1280.jpg":"1280x854","h_9163736_1024.jpg":"1024x683","h_9163736_640.jpg":"640x427","h_9163736_480.jpg":"480x320","h_9163736_340.jpg":"340x227","h_9163736_220.jpg":"220x147","pp_9163736_1280.jpg":"1280x1628","pp_9163736_1024.jpg":"1024x1303","pp_9163736_640.jpg":"640x814","pp_9163736_480.jpg":"480x611","pp_9163736_340.jpg":"340x432","pp_9163736_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15471845 Threads: 1 Questions: 3199460434 Slow queries: 7199752 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235961575 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/jesenje-ralje-od-kojih-strepi-sve-sto-pliva-panulom-na-strijelke-i-lice-1223490 [printLink] => /om/ribolov/jesenje-ralje-od-kojih-strepi-sve-sto-pliva-panulom-na-strijelke-i-lice-1223490?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 630763 [name] => lica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-12 11:18:20 [main_article_id] => 0 [alias] => lica [link] => /tag/lica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351011 [name] => strijelka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelka [link] => /tag/strijelka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650536 [name] => kako loviti strijelke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:22:51 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-strijelke [link] => /tag/kako-loviti-strijelke ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650581 [name] => kako loviti lice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:09:58 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lice [link] => /tag/kako-loviti-lice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 658566 [name] => strijelka ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-02 15:22:26 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelka-ribolov [link] => /tag/strijelka-ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 665151 [name] => lica ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 10:50:08 [main_article_id] => 0 [alias] => lica-ribolov [link] => /tag/lica-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDATORI NA METI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jesenje ralje od kojih strepi sve što pliva: savjetujemo kako panulom loviti strijelke i lice, i ne zaboravite - sitnice uspjeh znače! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-10-55-00-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/9163704.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Roko Klarin [mainImageDesc] =>

Popper je prvi na popisu varalica namijenjenih strijelki

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/9163704.jpg [title] =>

Popper je prvi na popisu varalica namijenjenih strijelki

Roko Klarin ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/9163461.jpg [title] =>

Iglica je prva ješka kad su lice u pitanju

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/9163462.jpg [title] =>

S carp lead clipom potapanje ješke je jednostavno

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/9163463.jpg [title] =>

Predvez za lice je klasičan panulaški

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/9163464.jpg [title] =>

Ne treba bježati od velikih udica

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/9163465.jpg [title] =>

Multiplikator je u ovakvom ribolovu dobar izbor

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/9163466.jpg [title] =>

Za potapanje sistema se mogu koristiti i ovakve olovnice

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/11/9163736.jpg [title] =>

Multiplikator je uvijek dobar izbor kad je u pitanju lov većih riba

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jesen je za podmorje specifično doba godine. Temperature nisu više visoke i svakog dana polako ali konstantno padaju. Dan je sve kraći, kut upada svjetla sve oštriji, što uz biološki sat koji je genetski zapisan u svakoj stanici svakog morskog organizma neumitno najavljuje dolazak zime.

Hrane još uvijek ima u izobilju i ribe to koriste u što je moguće većem obimu. Sitna riba se okupljena u grupe ili jata intenzivno hrani što, naravno, u zimskom periodu kad upadne u granično letargično stanje neće moći.

A ta jesenja okupljanja sitne ribe nisu ništa drugo doli čisti švedski stol za predatore prvoga reda, za ribe koji se hrane samo živom lovinom. Takve dvije od kojih definitivno drhti cijelo uzobalje su lica bjelica i strijelka skakuša.

Onaj isti biološki sat koji tjera sitnu ribu da se hrani i tako se priprema za dugi zimski post, nagoni i ova dva lovca da se u ovo doba godine približe obali, pa često u svega pola metra mora naprave pravi pokolj. Pa iako u ovo doba godine dijele lovni teritorij, svaka od ovih vrsta zauzima strogo određenu nišu u hranidbenom lancu.

Naravno, taj je položaj zasnovan na njihovim temeljnim nagonima i odrednicama, načinu lova, hrani i sloju mora u kojem love. No, kao i u svim ostalim slučajevima tako i u ovom stoji maksima prema kojoj veća riba jede manju, pri čemu smo u odnosu na ove predatore veća riba upravo mi, ribolovci.

I premda je u principu riječ o pohlepnim i vrlo proždrljivim ribama, nisu svi ribolovci jednako uspješni u svojim ribolovnim pokušajima nasukavanja ovih zvijeri.

Razlog neuspjeha često leži u sitnicama koje nije teško ispraviti ako se zna što treba napraviti. No, prije svega lovinu je potrebno dobro poznavati. Poznavajući osnovne životne navike lako joj možemo ući u trag i na tada optimalan način ponuditi obrok kojem neće moći odoljeti.

---

image

Iglica je prva ješka kad su lice u pitanju

---

LICA BJELICA

Lica bjelica (Lichia amia, Linnaeus, 1785) pripada obitelji bitinica-šnjuraka (Carangidae). Premda je to službeni naziv za ovu vrstu, na nekim je dijelovima naše obale poznata i kao bilizma, bitnica, lujpa, pastvuca, skoščarica ili jednostavno strijela.

Lica bjelica može narasti do 2 metra u dužinu i pritom biti teška impresivnih 50 kilograma. Ipak, prosječna lovna težina je daleko ispod toga, tek 0,5 kilograma. Lica bjelica ima hidrodinamično, izduženo i po bokovima malo stisnuto tijelo. Velika i nazubljena usta jasno otkrivaju predatora.

Repna, leđna i podrepna peraja su dobro razvijene i proporcijama usklađene tako da s lakoćom može postići eksplozivno ubrzanje, što je presudno u njenom lovu. Koža joj je pokrivena sitnim ljuskama, a bočna je linija tipično krivudava i vidljiva cijelom dužinom. Ima karakterističan niz bodlji na leđima koje su zapravo dio prve leđne peraje.

S leđne je strane blijedo modrikasta ili blijedo sivkasto-zelenkasta dok je s donje strane srebrnasto-bijela. Juvenilarni primjerci imaju po bokovima sedam do osam tamnih crnkastih traka.

Licu bjelicu nalazimo po cijelom Jadranu, nešto više na južnom dijelu. Iako se smatra pelagičkom ribom koja nije ovisna o morskom dnu, nešto je brojnija u blizini ušća rijeka, a često zalazi i u potpuno zatvorene zaljeve i kanale.

Rado se zadržava u gornjim slojevima mutnoga mora s izraženim kurentima gdje pronalazi svoju najdražu hranu riblju mlađ cipla. I dok se nedorasli primjerci ponekad i zadržavaju u manjim grupama, odrasle su jedinke samotari.

U toplijem je dijelu godine, osobito sada, u jesen, brojnija u blizini obale dok se su hladnijem dijelu godine zadržava u dubljem moru, dalje od obale. Mrijesti se krajem proljeća i početkom ljeta.

STRIJELKA SKAKUŠA

Strijelka skakuša (Pomatomus saltator, Linnaeus, 1766) pripada, obitelji strijelki (Pomatomidae) i među našim ribarima je poznata i kao zubatica. Ova vrsta u našem moru može narasti do 85 centimetara dužine i težiti 8 kilograma.

Kao tipični predator ima izduženo, bočno spljošteno tijelo s dobro razvijenim perajama. Glava je velika, a čeljusti jake i razvijene, naoružane nizom jakih i izuzetno oštrih zuba, pri čemu je donja vilica malo duža od gornje.

Prva je leđna peraja upadljivo niža od druge i cijelom svojom dužinom poduprta jakim koštanim šipčicama. Ispred podrepne peraje se također nalaze dvije kratke, ali jako oštre šipčice. S leđne je strane modrikasto-sivo-zelenkasta, s bokova nešto svjetlija, a po trbušnoj strani srebrnobijela.

Premda je donedavno za naše more smatrana rijetkom vrstom, u posljednje je vrijeme zahvaljujući globalnom zatopljenju sve brojnija, s tim da je na nekim dijelovima obale i vrlo brojna.

Najbrojnija je u zatvorenim bočatim uvalama, poput Tarske uvale, Šibenskog i Kaštelanskog zaljeva, te uz ušća rijeka, još uvijek nešto više na južnom nego na sjevernom Jadranu.

Strijelka skakuša tipična je ​pelagička vrsta potpuno neovisna o tipu i sastavu dna, no ponekad hranu zna potražiti i uz samo dno. Hrani se uglavnom ribom i glavonošcima, katkad i rakovima. Vrlo je brz i okretan plivač, tako da praktički nema ribe koju u svom lovu ne može sustići.

ZAJEDNIČKI DIO PRIČE

I premda se obje vrste mogu uloviti gotovo svim udičarskim alatima, pravi alat za lov ovih riba je panula. Iako u ovo doba godine često dijele stanište i lovinu, pristup za uspješan lov je za svaku vrstu ipak drukčiji.

Budući da je riječ o predatorima koji su nadasve brzi i snažni plivači, idealno je koristiti štap s multiplikatorom. Naravno, i dobra stacionarna rola može biti sasvim dostatna, no kod ribolovu iz ruke treba biti spreman na eksplozivne i duge bjegove ovih snažnih riba pri čemu su posjekotine od strune, uz veliki rizik od gubitka lovine, nažalost neizbježni.

Panulaški štap klase 50 libri trebao bi biti sasvim dostatan, dok je izbor role odnosno multiplikatora stvar ukusa, ali svakako uvjetovan kapacitetom i snagom koja mora biti u skladu s klasom štapa.

Budući da je riječ o snažnim i nepredvidivim ribama, osnova je obavezno najlonski monofil. Upredenica, koliko god bila kvalitetna i neistezljiva, u zamaranju može biti pogubna upravo zbog neistezljivosti. Debljina strune ovisi o očekivanoj lovini, no s promjerom od 0,50 milimetara se definitivno ne može pogriješiti.

---

image

Multiplikator je uvijek dobar izbor kad je u pitanju lov većih riba

---

Naravno, ako su u igri manje ribe tada je dostatan promjer i od 0,40 milimetara dok je za najveće primjerke preporučen promjer 0,70 do 0,90 milimetra. I taj dio priče je gotovo pa identičan. No predvez i ješka su priče za sebe.

SAMO DALEKO

Panula za licu treba se povlačiti na dubini od dva do pet metara, što se najjednostavnije postiže montažom klizne olovnice težine 80 do 130 grama na osnovu. Hod tako postavljene olovnice se prema predvezu ograničava kliznim gumenim stoperom postavljenim deset do petnaest paši od predveza.

---

image

Za potapanje sistema se mogu koristiti i ovakve olovnice

---

Sam predvez je fluorokarbonski, dug jedan i pol metar promjera oko 0,50 milimetara. Na kraju predveza se nalazi klasična montaža s tri udice od kojih su dvije donje fiksne, a gornja klizna. Optimalna veličina udica za lov velikih lica je širine luka od 15 do 20 milimetara.

Predvez i osnova se mogu spojiti na razne načine no najpraktičnije ih je spojiti nekim od za to predviđenih čvorova. Na taj se način omogućuje korištenje dugih predveza uz privlačenje ribe do kraja, bez ikakvih zastoja.

U trenutku kada se u namatanju dođe do olovnice namatanje se nastavlja bez prekida jer olovnicu u hodu ograničava tek gumeni stoper koji će potisnut silom namatanja jednostavno kliziti prema predvezu.

Sofisticiranija verzija uključuje tzv. šaransku montažu s carp lead clip kod koje se olovnica malo grubljim pokretom jednostavno skida s osnove.

---

image

S carp lead clipom potapanje ješke je jednostavno

---

Naravno, moguće su i brojne druge montaže olovnica pod uvjetom da uspješno potapaju ješku na lovnu dubinu. Brzina povlačenja ovakvog sistema se kreće oko 2 pa do 5 milja, što ovisi o trenutnom stanju na terenu.

Panulu je potrebno pustiti oko pedesetak metara iza barke iz dva razloga. Prvi je taj što će riba svakako biti manje nepovjerljiva, a drugi je što nitko ne želi na udici imati odmornu, netom uhvaćenu licu, neposredno pod brodom.

Opasnost od bijega pod barku i kidanja strune je prevelika, zbog čega je idealno da riba u trenutku kačenja bude dovoljno daleko od barke.

PANULAŠKI PROTOKOL

U spuštanju panule u more najprije se spušta predvez, zatim kompletna osnova dok se klizna olovnica zadržava u ruci. Tek nakon što se preklopnik na roli zatvori, olovnica se spušta u more da odradi svoju ulogu opterećenja.

Idealna ješka za ovakav lov je živa iglica koja se ješka na klasičan panulaški način, no jako se dobrim pokazao i cipal s čijom se veličinom, kad su u pitanju jesenje velike lice, teško može pretjerati.

Cipal se arma s dvije udice od kojih fiksna ide pod kožu po sredini tijela na leđnoj strani, a klizna kroz usta, odozdo prema gore, na način da zatvara usta.

---

image

Ne treba bježati od velikih udica

---

Dubina uzobalnog lovnog pojasa u kojem se može očekivati napad lice počinje s nekih 5 do 7 metara no rijetko kada danje od sto metara od kraja. Iako će napasti sve što se kreće, lica najradije napada iglicu ili cipla.

Brzina povlačenja ovisi o trenutnim uvjetima, brzini vjetra i kurenta, ali okvirno ne bi trebala biti ispod 3 i preko 5 milja.

SKOKOM DO BJEGA

Premda se i strijelka skakuša može loviti na sličan način, puno se bolji rezultati postižu varalicama, i to u prvom redu površinskim. Najučinkovitija varalica za lov strijelki definitivno je ​popper, s tim da je poželjno da bude što bučniji i što nepravilnije amplitude.

Naravno, mogu poslužiti i wobbleri, i zare, i žlice i kastmasteri i raznorazni jigovi, no osnovno je pravilo da se koriste varalice koje mogu podnijeti brzinu povlačenja iznad 4 milje. Upravo se iz tog razloga ne povlači živa ješka od koje bi cipal bio daleko najlovniji.

Neke velike filozofije oko lova strijelke nema. Važno je samo biti na terenu na kojem je i ona prisutna i u povlačenju, vibracijom, bojom i zvukom, postići da varalica bude vidljiva. Varalice se u panulanju strijelki povlače brzinom od 3 do 5 milja, na udaljenosti od 30 do 50 metara iza barke.

Pribor mora biti jak i izdržljiv, jer je uz sve što u borbi nudi lica, strijelka i skakač po čemu je i dobila naziv. U izvlačenju redovito iskače izvan mora snažno otresajući glavom i na taj se način pokušavajući osloboditi udica.

---

image

Predvez za lice je klasičan panulaški

---

Osnova, zbog relativno manje prosječne težine ribe, u ovom slučaju može biti promjera od 0,40 do 0,50 milimetara, no za razliku od predveza namijenjenog licama, predvez za strijelku mora biti od sajle, jer strijelka bez problema pregriza i najčvršći monofil. Fluorokarbon, naravno, u ovakvoj postavi nije potreban.

NA UDICI

Zakačena je lica izrazito temperamentan i agresivan borac, tako da u borbi do izražaja dolazi sva uigranost i vještina ribolovca. Malo je riba koje se po okretnosti i prodornosti prilikom napada mogu mjeriti s ovom ribom. U trenutku kada osjeti podmetnutu udicu i otpor strune, lica postaje upravo nezaustavljiva.

U prvom bijegu često zna izvući i preko pedeset metara strune. Zaustavlja se teško, postepenim zatezanjem kočnice i neprestanim zatezanjem štapom uz praćenje barkom. Nakon nekog vremena, koje zavisi prvenstveno o veličini i kondiciji ribe, zakačena lica će početi popuštati, nakon čega može početi i privlačenje.

U toj će borbi bjegovi biti sve kraći, no treba biti spreman na to da u izvlačenju kapitalnih primjeraka borba, unatoč kačenju na samoj površini, nerijetko traje i preko sat vremena.

Iako se nakon duže borbe lica dovučena do barke, budući najčešće potpuno iscrpljena i mirna, može prihvatiti i rukom, prihvat je ipak, prvenstveno zbog veličine lovine, poželjno obaviti velikom oprarom ili kukom.

I strijelka je, baš kao i lica, izuzetno borbena riba, tako da je u lovu na nju pribor također uvijek na kušnji izdržljivosti. U izvlačenju će se poslužiti svim mogućim ribljim trikovima kako bi se oslobodila udica. Zbog toga je u prihvatu vrlo praktično imati podmetač ili kuku, pogotovo kada se na štapu nađu veći primjerci.

I na kraju mali savjet. Bez obzira koliko se god činile mrtve, ni lici, a pogotovo strijelki ne treba gurati prste u usta, jer povrede nastale ugrizom ovih riba nikada nisu bezazlene.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Roko Klarin
Roko Klarin

Popper je prvi na popisu varalica namijenjenih strijelki


Iglica je prva ješka kad su lice u pitanju


S carp lead clipom potapanje ješke je jednostavno


Predvez za lice je klasičan panulaški


Ne treba bježati od velikih udica


Multiplikator je u ovakvom ribolovu dobar izbor


Za potapanje sistema se mogu koristiti i ovakve olovnice


Multiplikator je uvijek dobar izbor kad je u pitanju lov većih riba

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/jesenje-ralje-od-kojih-strepi-sve-sto-pliva-panulom-na-strijelke-i-lice-1223490 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dbebf78ac86eddb525283634c84baefa07442df9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jesenje+ralje+od+kojih+strepi+sve+%C5%A1to+pliva%3A+savjetujemo+kako+panulom+loviti+strijelke+i+lice%2C+i+ne+zaboravite+-+sitnice+uspjeh+zna%C4%8De%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjesenje-ralje-od-kojih-strepi-sve-sto-pliva-panulom-na-strijelke-i-lice-1223490 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjesenje-ralje-od-kojih-strepi-sve-sto-pliva-panulom-na-strijelke-i-lice-1223490 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDATORI NA METI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

PREDATORI NA METIJesenje ralje od kojih strepi sve što pliva: savjetujemo kako panulom loviti strijelke i lice, i ne zaboravite - sitnice uspjeh znače!

Piše Roko Klarin
12. rujna 2022. - 07:38

Jesen je za podmorje specifično doba godine. Temperature nisu više visoke i svakog dana polako ali konstantno padaju. Dan je sve kraći, kut upada svjetla sve oštriji, što uz biološki sat koji je genetski zapisan u svakoj stanici svakog morskog organizma neumitno najavljuje dolazak zime.

Hrane još uvijek ima u izobilju i ribe to koriste u što je moguće većem obimu. Sitna riba se okupljena u grupe ili jata intenzivno hrani što, naravno, u zimskom periodu kad upadne u granično letargično stanje neće moći.

A ta jesenja okupljanja sitne ribe nisu ništa drugo doli čisti švedski stol za predatore prvoga reda, za ribe koji se hrane samo živom lovinom. Takve dvije od kojih definitivno drhti cijelo uzobalje su lica bjelica i strijelka skakuša.

Onaj isti biološki sat koji tjera si...

18. svibanj 2024 12:55