stdClass Object ( [id] => 1205478 [title] => Račić kojem je teško odoljeti: sve tajne umjetnih kozica, vrlo učinkovitog mamca u brojnim tehnikama ribolova [alias] => racic-kojem-je-tesko-odoljeti-sve-tajne-umjetnih-kozica [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Po učinkovitosti i širini primjene malo je mamaca koji se mogu mjeriti s kozicom. Naime, brojnu skupinu morskih račića koje nazivamo tim imenom više ili manje pohlepno jedu sve morske ribe, posebice uz obalu i dno.

S obzirom na tu činjenicu, jasno je zašto znatan postotak slanih rekreativnih ribolovaca diljem svijeta preferira varalice koje oblikom ili dekorom više ili manje oponašaju kozicu ili njoj nalik račiće.

No, nije jasno zašto to nije slučaj i s našim ribolovcima, kojima su takve varalice praktično nepoznate, jasno, izuzme li se lov liganja i ostalih glavonožaca. Možda će tekst koji slijedi potaknuti nekog od njih da barem proba loviti umjetnim kozicama.

Tri skupine

Varalice oblika kozice proizvode se u velikom rasponu oblika, boja, dekora, veličina, akcija, čak i mirisa. No, sve se mogu svrstati u tri osnovne skupine: s tvrdim, mekanim, kombiniranim tvrdo-mekanim tijelom. To omogućava ribolovcima odabir najprikladnije za određeni način lova i vrstu ribe.

Tvrde, drvene i plastične, po konstrukciji najčešće pripadaju varalicama tipa wobbler, teturavac. Također, najčešće im je spojler, odnosno zaranjajuća pločica, izrađen u obliku repa kozice. Osim po izgledu, takvi teturavci se ni po čemu imalo značajnije ne razlikuju od varalica istoga tipa, ali oblika ribice.

---

image

Teturavac oblika kozice najčešće ima spojler u obliku njezina repa

---

Oblik kozice dolazi do punog izražaje tek kod tvrdo-mekanih i, osobito, mekanih varalica čiji se pojedini dijelovi mogu pomicati kao kod prirodnoga mamca. To znači da je glavno oružje umjetne kozice vizualni podražaj, izgled i još više pokret.

Zbog toga uvjeti vidljivosti imaju važnu ulogu za uspješnost ovih varalica. Po sunčanom vremenu, u bistroj vodi, gdje riba ima dobar pogled na mamac, varalice realnog izgleda, prirodnih dekora i pokreta imaju više šanse da privuku pozornost riba.

Varalice izrazito svijetlih, tamnih ili kontrastnih boja te one sa svjetlucavim i reflektirajućim svojstvima često uplaše ribe u dobrim uvjetima vidljivosti, što nije slučaj kad su loši.

Boja očiju

Iznimka od tog pravila je boja očiju varalice. Naime, kozica ima iznimno reflektirajuće, najčešće crne oči koje je često izdaju upozoravajući grabljivce svjetlucanjem na nazočnost kozice, unatoč tome što se po ostatku dekora ne razlikuje od okoliša. Zbog toga se ribe ne boje svjetlucavih očiju, pa su varalice s njima učinkovitije od onih koje ih nemaju, bez obzira na uvjete vidljivosti.

Poput većine ostalih varalica, i umjetne se kozice proizvode s različitim osobinama plovnosti. Kada će se koja koristiti, ovisi o dubini vode u lovnoj zoni i o tome u kojemu se sloju vodenog stupa zadržava željena lovina.

---

image

Proizvode se u velikom rasponu oblika, boja, veličina, akcija...

---

Za lov riba na i pod površinom treba koristiti topwater, varalice koje plivaju na ili pod površinom te one koje vrlo sporo tonu. Idealan izbor je varalica s tvrdim prednjim krajem izrađena za walk the dog vođenje, pogotovo ona koja ima tendenciju plutanja daleko poviše dna.

Odlično rješenje, ne samo u nedostatku navedenih varalica, za lov pod površinom i u gornjim slojevima je lov pomoću plovka. On omogućava dovoljno daleko odbacivanje, ali i zadržavanje varalice u površinskom području.

Ribe koje se hrane dalje od površine i nad podmorskim livadama najbolje je loviti umjetnim kozicama od mekane plastike postavljene na udice s jigg glavom ili udice na čijem je tijelu olovno otežanje.

---

image

Umjetna kozica odlična je zamjena za prirodnu u vertical jiggingu

------
image

Loptaste jigg glave su posebno dobre za panulavanje

---

Broj udica

Kao i sve ostale, varalice oblika kozice mogu biti naoružane s jednom ili više udica s jednim, dva ili tri kraka. S koliko i kakvom udicom, ovisi o tome gdje se lovi. Budući da se najčešće koriste u priobalnom moru, velika je vjerojatnost da će imati dodir s dnom. Zato treba dati prednost varalicama s jednom udicom, koja najteže zapinje, osobito ako je jednokraka i okrenuta nagore.

Varalice s rampinima treba koristiti nad pjeskovitim dnom, odnosno za lov pod površinom i u dubokim predjelima – svugdje gdje su male mogućnosti zapinjanja za travu ili dno.

Takve se varalice uglavnom koriste u trollingu, panulavanju, ribolovu potezanjem za plovilom. Znatno više nego u trollingu, umjetne kozice se koriste u spinningu, ribolovu bacanjem i privlačenjem s mirujućeg plovila ili obale.

---

image

Brojni su načini mamčenja

------
image

S ovakvom jigg glavom osobito su pogodne za lov na dnu

---

U takvom ribolovu postoje dvije mogućnosti postavljanja varalica, različite učinkovitosti, a ovisno o konkretnim uvjetima. Najjednostavniji način je vezivanje varalice za osnovnu strunu ili završnjak pribora. Pogodan je za izravno vođenje, prikladno za ribolov pri površini i jigging, ribolov skosavanjem.

Drugi način je postavljanje varalice na pribor s plovkom. Dužina priveza između plovka i varalice ovisi o tome na kojoj se dubini želi loviti, odnosno o tome gdje su ribe. Pri lovu s ovako kompletiranim priborom treba imati na umu da varalici na dužem privezu treba više vremena da nakon udara o površinu dospije na najveću dubinu koju joj dopušta privez.

Načini montaže

Osim načina postavljanja na pribor, postoje i dva osnovna, s puno varijanti, načina postavljanja mekane umjetne kozice na udicu. Prvi je, kao što je prikazano na crtežu br. 1, s vezištem u glavi, a krivinom i vrhom udice u repu varalice. Drugi, prikazan na crtežu br. 2, je s vrhom u glavi i vezištem u stražnjem ili srednjem dijelu tijela.

Načini montaže na udicu i ostatak pribora određuju i način prezentacije umjetne kozice. Naime, u bijegu pred progoniteljima, kozica ponekad dospije i do same površine, ali se najčešće zadržava između pola dubine i dna. Pritom se kreće na dva načina.

Prvi je plivanje pomoću nogu, polako naprijed s tijelom u horizontalnom položaju. Kad je, pak u opasnosti, bježi unatrag savijanjem cijelog repnog dijela tijela, ostaje savijena u obliku slova C, s ticalima u obrambenom stavu prema napadaču.

U spinningu umjetnom varalicom dobro je oponašati oba načina kretanja prave kozice. To zahtijeva strpljenje, osobito kod oponašanja kozice koja se kreće polako naprijed.

Na crtežu br. 1 prikazano je kako se to radi. Nakon odbačaja varalica se najprije pusti da polako potone do donje granice sloja u kome se lovi. Zatim se počne sa stalnim, ali vrlo sporim skosavanjem, tako da se varalica sporo ukoso privuče, najdalje do gornje granice lovnoga sloja. Potom se stane i namota struna u dužini skosavanja, pa se varalica pusti da ponovno potone do donje granice i sve tako dok se varalica potpuno ne privuče. Pritom na umu treba imati činjenicu da se većina napada dogodi dok se varalica najsporije kreće, te da su varalice s vrhom udice u repu prikladnije za ovakav način ribolova.

---

image

Crtež br. 1 - Varalica direktno spojena na pribor

---

Učestalija potezanja

Lovi li se s plovkom, isti učinak se postiže ako se postupa na način prikazan crtežom br. 2. Nakon što po odbačaju varalica potone, plovak se polako privuče pa zaustavi. Između ta dva pokreta varalica će zaplivati nagore, a kad stane, polako nadolje. Kad polako potone, plovak i varalicu valja ponovno potegnuti.

---

image

Crtež br. 2 - Varalica na priboru s plovkom

---

Želi li se oponašati kretanje kozice u bijegu, varalicu je najbolje montirati tako da joj vezište udice bude u stražnjem ili srednjem dijelu tijela, a vrh udice u prednjem. Uz to, potezanja trebaju biti kraća, brža i učestalija.

Kad se povlači tako montirana, varalica s povijenim repom naprijed, ona proizvodi vibracije i zvuk koji privlače pozornost riba. Zato neki proizvođači izrađuju varalice s ugrađenim zvučnim ampulama koje oponašaju taj zvuk.

Osim trollingom i spinningom, umjetnim kozicama se može loviti i ostalim načinima ribolova u pokretu.

Varalice dužine 30 do 50 milimetara odličnim su se pokazale na sabiki, laganim potescima, koje kod nas nazivaju i turska panula, namijenjenim lovu šaruna, skuša i ostalih sitnijih grabljivica u srednjim i gornim slojevima mora. Osim iznimno niske cijene, razlog tome je i velika učinkovitost takvih varalica.

Umjetna kozica je vrlo učinkovita u lovu potezanjem kralja priobalja lubina, kako za plovilom, tako i s mjesta. Postavljaju se na jigg ili udice s olovnicom na sredini tijela. Za lov puštanjem u struju mora nadijevaju se, pak, na udice bez otežanja. Za lov lubina najprikladnije su kozice dužine 70 do 90 milimetara. Ulov se može postići i s kraćim, ali je plijen najčešće nedorasli lubin.

---

image

Strijelka ulovljena na silikonsku kozicu

---

Kozica je omiljena hrana i ovčice, pa se i ona može loviti imitacijom toga račića, kako spinningom, tako i panulavanjem. No, za razliku od lubina, za nju varalicu treba potezati iznimno sporo, i to po samome dnu, pjeskovitom i muljevitom, tako da podiže oblačiće mulja i time izaziva pozornost ovčice.

Za takav ribolov kozica treba biti dugačka 20 do 50, najviše 60 mm. Ako je kupljena bez udice, treba je postaviti na onu dugoga vrata, primjerice parangalku. Za razliku od onih koje se montiraju na panulu, udica namijenjena panulavanju ovčice može biti i u stranu zakrivljenog vrha.

Neće šijavati jer se poteže po dnu, a znatno će se bolje od ravne udice ubadati u usne oprezne ovčice. Kao i za mamčenje prirodnih mamaca, udica treba biti široka 6-11 mm, ovisno o očekivanoj veličini plijena. Kad se lovi spinningom, varalicu je najbolje postaviti na udicu s jigg glavom.

S obale na dnu, ali kamenitom i skosavanjem, umjetnom kozicom odlično se love i škarpine, te škrpuni. Škarpine i brojne druge ribe se umjetnim kozicama odlično love i iz plovila vertical jigging, ebbing te deep fluking priborima i tehnikama lova.

---

UBOJITI PAR

Odlični ulovi u panulavanju se postižu postavljanjem na jedan pribor dviju umjetnih kozica različitih veličina, dekora i dubina zaranjanja, primjerice otežane jiggom i lagane topwater varalice.

---

---

MIRIS POMAŽE

Poput varalica ostalih oblika, mekane kozice mogu biti i mirisne. Takve su se najbolje pokazale u lovu plovkom.

---

---

image

Namirisane su najbolje za lov plovkom

---

---

image

Fluoroscentne kozice za noćni lov

------
image

Plovak i umjetna kozica za lubina

------
image

Plovak umjetnu kozicu uvijek drži u istom sloju vode

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrhunska VARALICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => vrhunska VARALICA 2 0 9558 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-06-13 08:03:52 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-04 06:57:41 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-07-04 06:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 76 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820746.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820741.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820740.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820752.png","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820751.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820750.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820749.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820747.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820745.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820744.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820743.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820742.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820739.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820738.jpg","\/images\/slike\/2017\/06\/13\/8820737.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Plasti\u010dne kozice iznimno su dobre u sabiki ribolovu<\/p>","

Crte\u017e br. 1 - Varalica direktno spojena na pribor<\/p>","

Crte\u017e br. 2 - Varalica na priboru s plovkom<\/p>","

Fluoroscentne kozice za no\u0107ni lov<\/p>","

Plovak i umjetna kozica za lubina<\/p>","

Proizvode se u velikom rasponu oblika, boja, veli\u010dina, akcija...<\/p>","

Kozice za sabiki<\/p>","

Umjetna kozica odli\u010dna je zamjena za prirodnu u vertical jiggingu <\/em><\/p>","

Brojni su na\u010dini mam\u010denja<\/p>","

Loptaste jigg <\/em>glave su posebno dobre za panulavanje<\/p>","

Plovak umjetnu kozicu uvijek dr\u017ei u istom sloju vode<\/p>","

S ovakvom jigg <\/em>glavom osobito su pogodne za lov na dnu<\/p>","

Strijelka ulovljena na silikonsku kozicu<\/p>","

Teturavac oblika kozice naj\u010de\u0161\u0107e ima spojler u obliku njezina repa<\/p>","

Namirisane su najbolje za lov plovkom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x768","hd_8820746_1920.jpg":"1920x1080","k_8820746_1280.jpg":"1280x1280","k_8820746_1024.jpg":"1024x1024","k_8820746_640.jpg":"640x640","k_8820746_480.jpg":"480x480","k_8820746_340.jpg":"340x340","k_8820746_220.jpg":"220x220","o_8820746_1280.jpg":"1280x960","o_8820746_1024.jpg":"1024x768","o_8820746_640.jpg":"640x480","o_8820746_480.jpg":"480x360","o_8820746_340.jpg":"340x255","o_8820746_220.jpg":"220x165","h_8820746_1280.jpg":"1280x854","h_8820746_1024.jpg":"1024x683","h_8820746_640.jpg":"640x427","h_8820746_480.jpg":"480x320","h_8820746_340.jpg":"340x227","h_8820746_220.jpg":"220x147","pp_8820746_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820746_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820746_640.jpg":"640x814","pp_8820746_480.jpg":"480x611","pp_8820746_340.jpg":"340x432","pp_8820746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x750","hd_8820741_1920.jpg":"1920x1080","k_8820741_1280.jpg":"1280x1280","k_8820741_1024.jpg":"1024x1024","k_8820741_640.jpg":"640x640","k_8820741_480.jpg":"480x480","k_8820741_340.jpg":"340x340","k_8820741_220.jpg":"220x220","o_8820741_1280.jpg":"1280x960","o_8820741_1024.jpg":"1024x768","o_8820741_640.jpg":"640x480","o_8820741_480.jpg":"480x360","o_8820741_340.jpg":"340x255","o_8820741_220.jpg":"220x165","h_8820741_1280.jpg":"1280x854","h_8820741_1024.jpg":"1024x683","h_8820741_640.jpg":"640x427","h_8820741_480.jpg":"480x320","h_8820741_340.jpg":"340x227","h_8820741_220.jpg":"220x147","pp_8820741_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820741_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820741_640.jpg":"640x814","pp_8820741_480.jpg":"480x611","pp_8820741_340.jpg":"340x432","pp_8820741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x750","hd_8820740_1920.jpg":"1920x1080","k_8820740_1280.jpg":"1280x1280","k_8820740_1024.jpg":"1024x1024","k_8820740_640.jpg":"640x640","k_8820740_480.jpg":"480x480","k_8820740_340.jpg":"340x340","k_8820740_220.jpg":"220x220","o_8820740_1280.jpg":"1280x960","o_8820740_1024.jpg":"1024x768","o_8820740_640.jpg":"640x480","o_8820740_480.jpg":"480x360","o_8820740_340.jpg":"340x255","o_8820740_220.jpg":"220x165","h_8820740_1280.jpg":"1280x854","h_8820740_1024.jpg":"1024x683","h_8820740_640.jpg":"640x427","h_8820740_480.jpg":"480x320","h_8820740_340.jpg":"340x227","h_8820740_220.jpg":"220x147","pp_8820740_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820740_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820740_640.jpg":"640x814","pp_8820740_480.jpg":"480x611","pp_8820740_340.jpg":"340x432","pp_8820740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x864","hd_8820752_1920.png":"1920x1080","k_8820752_1280.png":"1280x1280","k_8820752_1024.png":"1024x1024","k_8820752_640.png":"640x640","k_8820752_480.png":"480x480","k_8820752_340.png":"340x340","k_8820752_220.png":"220x220","o_8820752_1280.png":"1280x1080","o_8820752_1024.png":"1024x864","o_8820752_640.png":"640x540","o_8820752_480.png":"480x405","o_8820752_340.png":"340x286","o_8820752_220.png":"220x185","h_8820752_1280.png":"1280x854","h_8820752_1024.png":"1024x683","h_8820752_640.png":"640x427","h_8820752_480.png":"480x320","h_8820752_340.png":"340x227","h_8820752_220.png":"220x147","pp_8820752_1280.png":"1280x1628","pp_8820752_1024.png":"1024x1303","pp_8820752_640.png":"640x814","pp_8820752_480.png":"480x611","pp_8820752_340.png":"340x432","pp_8820752_220.png":"220x280"},{"size0":"1338x889","hd_8820751_1920.jpg":"1920x1080","k_8820751_1280.jpg":"1280x1280","k_8820751_1024.jpg":"1024x1024","k_8820751_640.jpg":"640x640","k_8820751_480.jpg":"480x480","k_8820751_340.jpg":"340x340","k_8820751_220.jpg":"220x220","o_8820751_1280.jpg":"1280x850","o_8820751_1024.jpg":"1024x680","o_8820751_640.jpg":"640x425","o_8820751_480.jpg":"480x318","o_8820751_340.jpg":"340x225","o_8820751_220.jpg":"220x146","h_8820751_1280.jpg":"1280x854","h_8820751_1024.jpg":"1024x683","h_8820751_640.jpg":"640x427","h_8820751_480.jpg":"480x320","h_8820751_340.jpg":"340x227","h_8820751_220.jpg":"220x147","pp_8820751_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820751_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820751_640.jpg":"640x814","pp_8820751_480.jpg":"480x611","pp_8820751_340.jpg":"340x432","pp_8820751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x750","hd_8820750_1920.jpg":"1920x1080","k_8820750_1280.jpg":"1280x1280","k_8820750_1024.jpg":"1024x1024","k_8820750_640.jpg":"640x640","k_8820750_480.jpg":"480x480","k_8820750_340.jpg":"340x340","k_8820750_220.jpg":"220x220","o_8820750_1280.jpg":"1280x960","o_8820750_1024.jpg":"1024x768","o_8820750_640.jpg":"640x480","o_8820750_480.jpg":"480x360","o_8820750_340.jpg":"340x255","o_8820750_220.jpg":"220x165","h_8820750_1280.jpg":"1280x854","h_8820750_1024.jpg":"1024x683","h_8820750_640.jpg":"640x427","h_8820750_480.jpg":"480x320","h_8820750_340.jpg":"340x227","h_8820750_220.jpg":"220x147","pp_8820750_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820750_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820750_640.jpg":"640x814","pp_8820750_480.jpg":"480x611","pp_8820750_340.jpg":"340x432","pp_8820750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x800","hd_8820749_1920.jpg":"1920x1080","k_8820749_1280.jpg":"1280x1280","k_8820749_1024.jpg":"1024x1024","k_8820749_640.jpg":"640x640","k_8820749_480.jpg":"480x480","k_8820749_340.jpg":"340x340","k_8820749_220.jpg":"220x220","o_8820749_1280.jpg":"1280x853","o_8820749_1024.jpg":"1024x682","o_8820749_640.jpg":"640x426","o_8820749_480.jpg":"480x320","o_8820749_340.jpg":"340x226","o_8820749_220.jpg":"220x146","h_8820749_1280.jpg":"1280x854","h_8820749_1024.jpg":"1024x683","h_8820749_640.jpg":"640x427","h_8820749_480.jpg":"480x320","h_8820749_340.jpg":"340x227","h_8820749_220.jpg":"220x147","pp_8820749_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820749_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820749_640.jpg":"640x814","pp_8820749_480.jpg":"480x611","pp_8820749_340.jpg":"340x432","pp_8820749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_8820747_1920.jpg":"1920x1080","k_8820747_1280.jpg":"1280x1280","k_8820747_1024.jpg":"1024x1024","k_8820747_640.jpg":"640x640","k_8820747_480.jpg":"480x480","k_8820747_340.jpg":"340x340","k_8820747_220.jpg":"220x220","o_8820747_1280.jpg":"1280x1706","o_8820747_1024.jpg":"1024x1365","o_8820747_640.jpg":"640x853","o_8820747_480.jpg":"480x640","o_8820747_340.jpg":"340x453","o_8820747_220.jpg":"220x293","h_8820747_1280.jpg":"1280x854","h_8820747_1024.jpg":"1024x683","h_8820747_640.jpg":"640x427","h_8820747_480.jpg":"480x320","h_8820747_340.jpg":"340x227","h_8820747_220.jpg":"220x147","pp_8820747_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820747_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820747_640.jpg":"640x814","pp_8820747_480.jpg":"480x611","pp_8820747_340.jpg":"340x432","pp_8820747_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_8820745_1920.jpg":"1920x1080","k_8820745_1280.jpg":"1280x1280","k_8820745_1024.jpg":"1024x1024","k_8820745_640.jpg":"640x640","k_8820745_480.jpg":"480x480","k_8820745_340.jpg":"340x340","k_8820745_220.jpg":"220x220","o_8820745_1280.jpg":"1280x852","o_8820745_1024.jpg":"1024x682","o_8820745_640.jpg":"640x426","o_8820745_480.jpg":"480x319","o_8820745_340.jpg":"340x226","o_8820745_220.jpg":"220x146","h_8820745_1280.jpg":"1280x854","h_8820745_1024.jpg":"1024x683","h_8820745_640.jpg":"640x427","h_8820745_480.jpg":"480x320","h_8820745_340.jpg":"340x227","h_8820745_220.jpg":"220x147","pp_8820745_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820745_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820745_640.jpg":"640x814","pp_8820745_480.jpg":"480x611","pp_8820745_340.jpg":"340x432","pp_8820745_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_8820744_1920.jpg":"1920x1080","k_8820744_1280.jpg":"1280x1280","k_8820744_1024.jpg":"1024x1024","k_8820744_640.jpg":"640x640","k_8820744_480.jpg":"480x480","k_8820744_340.jpg":"340x340","k_8820744_220.jpg":"220x220","o_8820744_1280.jpg":"1280x828","o_8820744_1024.jpg":"1024x662","o_8820744_640.jpg":"640x414","o_8820744_480.jpg":"480x310","o_8820744_340.jpg":"340x219","o_8820744_220.jpg":"220x142","h_8820744_1280.jpg":"1280x854","h_8820744_1024.jpg":"1024x683","h_8820744_640.jpg":"640x427","h_8820744_480.jpg":"480x320","h_8820744_340.jpg":"340x227","h_8820744_220.jpg":"220x147","pp_8820744_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820744_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820744_640.jpg":"640x814","pp_8820744_480.jpg":"480x611","pp_8820744_340.jpg":"340x432","pp_8820744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_8820743_1920.jpg":"1920x1080","k_8820743_1280.jpg":"1280x1280","k_8820743_1024.jpg":"1024x1024","k_8820743_640.jpg":"640x640","k_8820743_480.jpg":"480x480","k_8820743_340.jpg":"340x340","k_8820743_220.jpg":"220x220","o_8820743_1280.jpg":"1280x720","o_8820743_1024.jpg":"1024x576","o_8820743_640.jpg":"640x360","o_8820743_480.jpg":"480x270","o_8820743_340.jpg":"340x191","o_8820743_220.jpg":"220x123","h_8820743_1280.jpg":"1280x854","h_8820743_1024.jpg":"1024x683","h_8820743_640.jpg":"640x427","h_8820743_480.jpg":"480x320","h_8820743_340.jpg":"340x227","h_8820743_220.jpg":"220x147","pp_8820743_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820743_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820743_640.jpg":"640x814","pp_8820743_480.jpg":"480x611","pp_8820743_340.jpg":"340x432","pp_8820743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8820742_1920.jpg":"1920x1080","k_8820742_1280.jpg":"1280x1280","k_8820742_1024.jpg":"1024x1024","k_8820742_640.jpg":"640x640","k_8820742_480.jpg":"480x480","k_8820742_340.jpg":"340x340","k_8820742_220.jpg":"220x220","o_8820742_1280.jpg":"1280x960","o_8820742_1024.jpg":"1024x768","o_8820742_640.jpg":"640x480","o_8820742_480.jpg":"480x360","o_8820742_340.jpg":"340x255","o_8820742_220.jpg":"220x165","h_8820742_1280.jpg":"1280x854","h_8820742_1024.jpg":"1024x683","h_8820742_640.jpg":"640x427","h_8820742_480.jpg":"480x320","h_8820742_340.jpg":"340x227","h_8820742_220.jpg":"220x147","pp_8820742_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820742_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820742_640.jpg":"640x814","pp_8820742_480.jpg":"480x611","pp_8820742_340.jpg":"340x432","pp_8820742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"982x655","hd_8820739_1920.jpg":"1920x1080","k_8820739_1280.jpg":"1280x1280","k_8820739_1024.jpg":"1024x1024","k_8820739_640.jpg":"640x640","k_8820739_480.jpg":"480x480","k_8820739_340.jpg":"340x340","k_8820739_220.jpg":"220x220","o_8820739_1280.jpg":"1280x853","o_8820739_1024.jpg":"1024x683","o_8820739_640.jpg":"640x426","o_8820739_480.jpg":"480x320","o_8820739_340.jpg":"340x226","o_8820739_220.jpg":"220x146","h_8820739_1280.jpg":"1280x854","h_8820739_1024.jpg":"1024x683","h_8820739_640.jpg":"640x427","h_8820739_480.jpg":"480x320","h_8820739_340.jpg":"340x227","h_8820739_220.jpg":"220x147","pp_8820739_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820739_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820739_640.jpg":"640x814","pp_8820739_480.jpg":"480x611","pp_8820739_340.jpg":"340x432","pp_8820739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x601","hd_8820738_1920.jpg":"1920x1080","k_8820738_1280.jpg":"1280x1280","k_8820738_1024.jpg":"1024x1024","k_8820738_640.jpg":"640x640","k_8820738_480.jpg":"480x480","k_8820738_340.jpg":"340x340","k_8820738_220.jpg":"220x220","o_8820738_1280.jpg":"1280x751","o_8820738_1024.jpg":"1024x601","o_8820738_640.jpg":"640x375","o_8820738_480.jpg":"480x281","o_8820738_340.jpg":"340x199","o_8820738_220.jpg":"220x129","h_8820738_1280.jpg":"1280x854","h_8820738_1024.jpg":"1024x683","h_8820738_640.jpg":"640x427","h_8820738_480.jpg":"480x320","h_8820738_340.jpg":"340x227","h_8820738_220.jpg":"220x147","pp_8820738_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820738_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820738_640.jpg":"640x814","pp_8820738_480.jpg":"480x611","pp_8820738_340.jpg":"340x432","pp_8820738_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1123x800","hd_8820737_1920.jpg":"1920x1080","k_8820737_1280.jpg":"1280x1280","k_8820737_1024.jpg":"1024x1024","k_8820737_640.jpg":"640x640","k_8820737_480.jpg":"480x480","k_8820737_340.jpg":"340x340","k_8820737_220.jpg":"220x220","o_8820737_1280.jpg":"1280x911","o_8820737_1024.jpg":"1024x729","o_8820737_640.jpg":"640x455","o_8820737_480.jpg":"480x341","o_8820737_340.jpg":"340x242","o_8820737_220.jpg":"220x156","h_8820737_1280.jpg":"1280x854","h_8820737_1024.jpg":"1024x683","h_8820737_640.jpg":"640x427","h_8820737_480.jpg":"480x320","h_8820737_340.jpg":"340x227","h_8820737_220.jpg":"220x147","pp_8820737_1280.jpg":"1280x1628","pp_8820737_1024.jpg":"1024x1303","pp_8820737_640.jpg":"640x814","pp_8820737_480.jpg":"480x611","pp_8820737_340.jpg":"340x432","pp_8820737_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7708114 Threads: 2 Questions: 1627686797 Slow queries: 4834779 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111184614 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/racic-kojem-je-tesko-odoljeti-sve-tajne-umjetnih-kozica-1205478 [printLink] => /om/ribolov/racic-kojem-je-tesko-odoljeti-sve-tajne-umjetnih-kozica-1205478?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 683205 [name] => umjetna kozica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-04 08:52:58 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetna-kozica [link] => /tag/umjetna-kozica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 683206 [name] => kozica ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-04 08:52:58 [main_article_id] => 0 [alias] => kozica-jeska [link] => /tag/kozica-jeska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 683207 [name] => kozica mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-04 08:52:58 [main_article_id] => 0 [alias] => kozica-mamac [link] => /tag/kozica-mamac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 683208 [name] => varalica kozica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-04 08:52:58 [main_article_id] => 0 [alias] => varalica-kozica [link] => /tag/varalica-kozica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648372 [name] => mamci za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-03 14:58:57 [main_article_id] => 0 [alias] => mamci-za-ribolov [link] => /tag/mamci-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrhunska VARALICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Račić kojem je teško odoljeti: sve tajne umjetnih kozica, vrlo učinkovitog mamca u brojnim tehnikama ribolova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820746.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Plastične kozice iznimno su dobre u sabiki ribolovu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820746.jpg [title] =>

Plastične kozice iznimno su dobre u sabiki ribolovu

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820741.jpg [title] =>

Crtež br. 1 - Varalica direktno spojena na pribor

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820740.jpg [title] =>

Crtež br. 2 - Varalica na priboru s plovkom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820752.png [title] =>

Fluoroscentne kozice za noćni lov

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820751.jpg [title] =>

Plovak i umjetna kozica za lubina

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820750.jpg [title] =>

Proizvode se u velikom rasponu oblika, boja, veličina, akcija...

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820749.jpg [title] =>

Kozice za sabiki

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820747.jpg [title] =>

Umjetna kozica odlična je zamjena za prirodnu u vertical jiggingu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820745.jpg [title] =>

Brojni su načini mamčenja

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820744.jpg [title] =>

Loptaste jigg glave su posebno dobre za panulavanje

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820743.jpg [title] =>

Plovak umjetnu kozicu uvijek drži u istom sloju vode

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820742.jpg [title] =>

S ovakvom jigg glavom osobito su pogodne za lov na dnu

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820739.jpg [title] =>

Strijelka ulovljena na silikonsku kozicu

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820738.jpg [title] =>

Teturavac oblika kozice najčešće ima spojler u obliku njezina repa

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/06/13/8820737.jpg [title] =>

Namirisane su najbolje za lov plovkom

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Po učinkovitosti i širini primjene malo je mamaca koji se mogu mjeriti s kozicom. Naime, brojnu skupinu morskih račića koje nazivamo tim imenom više ili manje pohlepno jedu sve morske ribe, posebice uz obalu i dno.

S obzirom na tu činjenicu, jasno je zašto znatan postotak slanih rekreativnih ribolovaca diljem svijeta preferira varalice koje oblikom ili dekorom više ili manje oponašaju kozicu ili njoj nalik račiće.

No, nije jasno zašto to nije slučaj i s našim ribolovcima, kojima su takve varalice praktično nepoznate, jasno, izuzme li se lov liganja i ostalih glavonožaca. Možda će tekst koji slijedi potaknuti nekog od njih da barem proba loviti umjetnim kozicama.

Tri skupine

Varalice oblika kozice proizvode se u velikom rasponu oblika, boja, dekora, veličina, akcija, čak i mirisa. No, sve se mogu svrstati u tri osnovne skupine: s tvrdim, mekanim, kombiniranim tvrdo-mekanim tijelom. To omogućava ribolovcima odabir najprikladnije za određeni način lova i vrstu ribe.

Tvrde, drvene i plastične, po konstrukciji najčešće pripadaju varalicama tipa wobbler, teturavac. Također, najčešće im je spojler, odnosno zaranjajuća pločica, izrađen u obliku repa kozice. Osim po izgledu, takvi teturavci se ni po čemu imalo značajnije ne razlikuju od varalica istoga tipa, ali oblika ribice.

---

image

Teturavac oblika kozice najčešće ima spojler u obliku njezina repa

---

Oblik kozice dolazi do punog izražaje tek kod tvrdo-mekanih i, osobito, mekanih varalica čiji se pojedini dijelovi mogu pomicati kao kod prirodnoga mamca. To znači da je glavno oružje umjetne kozice vizualni podražaj, izgled i još više pokret.

Zbog toga uvjeti vidljivosti imaju važnu ulogu za uspješnost ovih varalica. Po sunčanom vremenu, u bistroj vodi, gdje riba ima dobar pogled na mamac, varalice realnog izgleda, prirodnih dekora i pokreta imaju više šanse da privuku pozornost riba.

Varalice izrazito svijetlih, tamnih ili kontrastnih boja te one sa svjetlucavim i reflektirajućim svojstvima često uplaše ribe u dobrim uvjetima vidljivosti, što nije slučaj kad su loši.

Boja očiju

Iznimka od tog pravila je boja očiju varalice. Naime, kozica ima iznimno reflektirajuće, najčešće crne oči koje je često izdaju upozoravajući grabljivce svjetlucanjem na nazočnost kozice, unatoč tome što se po ostatku dekora ne razlikuje od okoliša. Zbog toga se ribe ne boje svjetlucavih očiju, pa su varalice s njima učinkovitije od onih koje ih nemaju, bez obzira na uvjete vidljivosti.

Poput većine ostalih varalica, i umjetne se kozice proizvode s različitim osobinama plovnosti. Kada će se koja koristiti, ovisi o dubini vode u lovnoj zoni i o tome u kojemu se sloju vodenog stupa zadržava željena lovina.

---

image

Proizvode se u velikom rasponu oblika, boja, veličina, akcija...

---

Za lov riba na i pod površinom treba koristiti topwater, varalice koje plivaju na ili pod površinom te one koje vrlo sporo tonu. Idealan izbor je varalica s tvrdim prednjim krajem izrađena za walk the dog vođenje, pogotovo ona koja ima tendenciju plutanja daleko poviše dna.

Odlično rješenje, ne samo u nedostatku navedenih varalica, za lov pod površinom i u gornjim slojevima je lov pomoću plovka. On omogućava dovoljno daleko odbacivanje, ali i zadržavanje varalice u površinskom području.

Ribe koje se hrane dalje od površine i nad podmorskim livadama najbolje je loviti umjetnim kozicama od mekane plastike postavljene na udice s jigg glavom ili udice na čijem je tijelu olovno otežanje.

---

image

Umjetna kozica odlična je zamjena za prirodnu u vertical jiggingu

------
image

Loptaste jigg glave su posebno dobre za panulavanje

---

Broj udica

Kao i sve ostale, varalice oblika kozice mogu biti naoružane s jednom ili više udica s jednim, dva ili tri kraka. S koliko i kakvom udicom, ovisi o tome gdje se lovi. Budući da se najčešće koriste u priobalnom moru, velika je vjerojatnost da će imati dodir s dnom. Zato treba dati prednost varalicama s jednom udicom, koja najteže zapinje, osobito ako je jednokraka i okrenuta nagore.

Varalice s rampinima treba koristiti nad pjeskovitim dnom, odnosno za lov pod površinom i u dubokim predjelima – svugdje gdje su male mogućnosti zapinjanja za travu ili dno.

Takve se varalice uglavnom koriste u trollingu, panulavanju, ribolovu potezanjem za plovilom. Znatno više nego u trollingu, umjetne kozice se koriste u spinningu, ribolovu bacanjem i privlačenjem s mirujućeg plovila ili obale.

---

image

Brojni su načini mamčenja

------
image

S ovakvom jigg glavom osobito su pogodne za lov na dnu

---

U takvom ribolovu postoje dvije mogućnosti postavljanja varalica, različite učinkovitosti, a ovisno o konkretnim uvjetima. Najjednostavniji način je vezivanje varalice za osnovnu strunu ili završnjak pribora. Pogodan je za izravno vođenje, prikladno za ribolov pri površini i jigging, ribolov skosavanjem.

Drugi način je postavljanje varalice na pribor s plovkom. Dužina priveza između plovka i varalice ovisi o tome na kojoj se dubini želi loviti, odnosno o tome gdje su ribe. Pri lovu s ovako kompletiranim priborom treba imati na umu da varalici na dužem privezu treba više vremena da nakon udara o površinu dospije na najveću dubinu koju joj dopušta privez.

Načini montaže

Osim načina postavljanja na pribor, postoje i dva osnovna, s puno varijanti, načina postavljanja mekane umjetne kozice na udicu. Prvi je, kao što je prikazano na crtežu br. 1, s vezištem u glavi, a krivinom i vrhom udice u repu varalice. Drugi, prikazan na crtežu br. 2, je s vrhom u glavi i vezištem u stražnjem ili srednjem dijelu tijela.

Načini montaže na udicu i ostatak pribora određuju i način prezentacije umjetne kozice. Naime, u bijegu pred progoniteljima, kozica ponekad dospije i do same površine, ali se najčešće zadržava između pola dubine i dna. Pritom se kreće na dva načina.

Prvi je plivanje pomoću nogu, polako naprijed s tijelom u horizontalnom položaju. Kad je, pak u opasnosti, bježi unatrag savijanjem cijelog repnog dijela tijela, ostaje savijena u obliku slova C, s ticalima u obrambenom stavu prema napadaču.

U spinningu umjetnom varalicom dobro je oponašati oba načina kretanja prave kozice. To zahtijeva strpljenje, osobito kod oponašanja kozice koja se kreće polako naprijed.

Na crtežu br. 1 prikazano je kako se to radi. Nakon odbačaja varalica se najprije pusti da polako potone do donje granice sloja u kome se lovi. Zatim se počne sa stalnim, ali vrlo sporim skosavanjem, tako da se varalica sporo ukoso privuče, najdalje do gornje granice lovnoga sloja. Potom se stane i namota struna u dužini skosavanja, pa se varalica pusti da ponovno potone do donje granice i sve tako dok se varalica potpuno ne privuče. Pritom na umu treba imati činjenicu da se većina napada dogodi dok se varalica najsporije kreće, te da su varalice s vrhom udice u repu prikladnije za ovakav način ribolova.

---

image

Crtež br. 1 - Varalica direktno spojena na pribor

---

Učestalija potezanja

Lovi li se s plovkom, isti učinak se postiže ako se postupa na način prikazan crtežom br. 2. Nakon što po odbačaju varalica potone, plovak se polako privuče pa zaustavi. Između ta dva pokreta varalica će zaplivati nagore, a kad stane, polako nadolje. Kad polako potone, plovak i varalicu valja ponovno potegnuti.

---

image

Crtež br. 2 - Varalica na priboru s plovkom

---

Želi li se oponašati kretanje kozice u bijegu, varalicu je najbolje montirati tako da joj vezište udice bude u stražnjem ili srednjem dijelu tijela, a vrh udice u prednjem. Uz to, potezanja trebaju biti kraća, brža i učestalija.

Kad se povlači tako montirana, varalica s povijenim repom naprijed, ona proizvodi vibracije i zvuk koji privlače pozornost riba. Zato neki proizvođači izrađuju varalice s ugrađenim zvučnim ampulama koje oponašaju taj zvuk.

Osim trollingom i spinningom, umjetnim kozicama se može loviti i ostalim načinima ribolova u pokretu.

Varalice dužine 30 do 50 milimetara odličnim su se pokazale na sabiki, laganim potescima, koje kod nas nazivaju i turska panula, namijenjenim lovu šaruna, skuša i ostalih sitnijih grabljivica u srednjim i gornim slojevima mora. Osim iznimno niske cijene, razlog tome je i velika učinkovitost takvih varalica.

Umjetna kozica je vrlo učinkovita u lovu potezanjem kralja priobalja lubina, kako za plovilom, tako i s mjesta. Postavljaju se na jigg ili udice s olovnicom na sredini tijela. Za lov puštanjem u struju mora nadijevaju se, pak, na udice bez otežanja. Za lov lubina najprikladnije su kozice dužine 70 do 90 milimetara. Ulov se može postići i s kraćim, ali je plijen najčešće nedorasli lubin.

---

image

Strijelka ulovljena na silikonsku kozicu

---

Kozica je omiljena hrana i ovčice, pa se i ona može loviti imitacijom toga račića, kako spinningom, tako i panulavanjem. No, za razliku od lubina, za nju varalicu treba potezati iznimno sporo, i to po samome dnu, pjeskovitom i muljevitom, tako da podiže oblačiće mulja i time izaziva pozornost ovčice.

Za takav ribolov kozica treba biti dugačka 20 do 50, najviše 60 mm. Ako je kupljena bez udice, treba je postaviti na onu dugoga vrata, primjerice parangalku. Za razliku od onih koje se montiraju na panulu, udica namijenjena panulavanju ovčice može biti i u stranu zakrivljenog vrha.

Neće šijavati jer se poteže po dnu, a znatno će se bolje od ravne udice ubadati u usne oprezne ovčice. Kao i za mamčenje prirodnih mamaca, udica treba biti široka 6-11 mm, ovisno o očekivanoj veličini plijena. Kad se lovi spinningom, varalicu je najbolje postaviti na udicu s jigg glavom.

S obale na dnu, ali kamenitom i skosavanjem, umjetnom kozicom odlično se love i škarpine, te škrpuni. Škarpine i brojne druge ribe se umjetnim kozicama odlično love i iz plovila vertical jigging, ebbing te deep fluking priborima i tehnikama lova.

---

UBOJITI PAR

Odlični ulovi u panulavanju se postižu postavljanjem na jedan pribor dviju umjetnih kozica različitih veličina, dekora i dubina zaranjanja, primjerice otežane jiggom i lagane topwater varalice.

---

---

MIRIS POMAŽE

Poput varalica ostalih oblika, mekane kozice mogu biti i mirisne. Takve su se najbolje pokazale u lovu plovkom.

---

---

image

Namirisane su najbolje za lov plovkom

---

---

image

Fluoroscentne kozice za noćni lov

------
image

Plovak i umjetna kozica za lubina

------
image

Plovak umjetnu kozicu uvijek drži u istom sloju vode

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Plastične kozice iznimno su dobre u sabiki ribolovu


Crtež br. 1 - Varalica direktno spojena na pribor


Crtež br. 2 - Varalica na priboru s plovkom


Fluoroscentne kozice za noćni lov


Plovak i umjetna kozica za lubina


Proizvode se u velikom rasponu oblika, boja, veličina, akcija...


Kozice za sabiki


Umjetna kozica odlična je zamjena za prirodnu u vertical jiggingu


Brojni su načini mamčenja


Loptaste jigg glave su posebno dobre za panulavanje


Plovak umjetnu kozicu uvijek drži u istom sloju vode


S ovakvom jigg glavom osobito su pogodne za lov na dnu


Strijelka ulovljena na silikonsku kozicu


Teturavac oblika kozice najčešće ima spojler u obliku njezina repa


Namirisane su najbolje za lov plovkom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/racic-kojem-je-tesko-odoljeti-sve-tajne-umjetnih-kozica-1205478 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b7a9c9410d954ffb89c75641b5aef8cafd41e416 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ra%C4%8Di%C4%87+kojem+je+te%C5%A1ko+odoljeti%3A+sve+tajne+umjetnih+kozica%2C+vrlo+u%C4%8Dinkovitog+mamca+u+brojnim+tehnikama+ribolova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fracic-kojem-je-tesko-odoljeti-sve-tajne-umjetnih-kozica-1205478 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fracic-kojem-je-tesko-odoljeti-sve-tajne-umjetnih-kozica-1205478 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrhunska VARALICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

vrhunska VARALICARačić kojem je teško odoljeti: sve tajne umjetnih kozica, vrlo učinkovitog mamca u brojnim tehnikama ribolova

Piše Šime Duvančić
4. srpnja 2022. - 08:49

Po učinkovitosti i širini primjene malo je mamaca koji se mogu mjeriti s kozicom. Naime, brojnu skupinu morskih račića koje nazivamo tim imenom više ili manje pohlepno jedu sve morske ribe, posebice uz obalu i dno.

S obzirom na tu činjenicu, jasno je zašto znatan postotak slanih rekreativnih ribolovaca diljem svijeta preferira varalice koje oblikom ili dekorom više ili manje oponašaju kozicu ili njoj nalik račiće.

No, nije jasno zašto to nije slučaj i s našim ribolovcima, kojima su takve varalice praktično nepoznate, jasno, izuzme li se lov liganja i ostalih glavonožaca. Možda će tekst koji slijedi potaknuti nekog od njih da barem proba loviti umjetnim kozicama.

Tri skupine

Varalice oblika kozice proizvode se u velikom rasponu oblika, boja, dekora, veličina, akcija, čak i ...

14. svibanj 2024 14:59