stdClass Object ( [id] => 1190629 [title] => Prezentacija ješke i karakter ribolovca itekako su povezani, a to može imati direktan učinak na uspjeh. Crvi i rakovi traže urednost, školjke i puževi su priča za sebe. Evo kako mamčiti i ribe, piletinu... [alias] => prezentacija-jeske-i-karakter-ribolovca-su-povezani-a-to-moze-imati-direktan-ucinak-na-uspjeh [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Način na koji se ješka postavlja na udicu jako puno govori o ribolovcu, o njegovoj upućenosti u ribarske tajne, ali i o njegovom karakteru. Ponekad se te osobine poklope, a ponekad i ne, što može imati direktan učinak na konačan ribolovni ishod.

Baš kao i općenito u životu, tako i u ribolovu postoje vrlo uredni i manje uredni ljudi. Vrlo uredne ljude lako je prepoznati. Odjeća im je u pravilu čista i ispeglana, pomno odabrana da bi bila u skladu s prigodom, dok ribolovna oprema najčešće izgleda kao da je tek izišla iz trgovine.

Neuredne je također lako prepoznati. Oni, pak, nimalo ne polažu na vanjski izgled, pri čemu im je oprema najčešće u takvom stanju da je većina ne bi prihvatila ni kao poklon.

Funkcionalnost pribora je na donjoj granici koja jedva da osigurava upotrebljivost, dok je sve najčešće toliko prljavo od ulova i ješke da se može namirisati puno prije negoli se ugleda.

Naravno, postoje i ribolovci koje se nalaze između te dvije krajnosti, na različitim pozicijama i stupnjevima urednosti. A ta se urednost, odnosno neurednost, ne očituje samo kroz osobnu higijenu i održavanje ribolovnog pribora, već i kroz ješkanje.

CRVI SU NAJUREDNIJI

Srećom, stupanj higijene ribolovca nije uvijek u strogo zavisnom odnosu s ješkanjem. Često i sasvim uredni ribolovci šlampavo i neuredno ješkaju, dok oni najneuredniji katkad pokazuju iznimnu pedantnost kod postavljanja i najzahtjevnijih mamaca na udicu.

Stupanj urednosti, odnosno način na koji se ješka mora postaviti na udicu, ovisi o cijelom nizu sitnih i krupnih detalja. U taj postupak svakako treba ukalkulirati vrstu ribe koja se lovi ili barem očekuje, ribolovnu tehniku, daljinu i dubinu lovne zone, te na kraju i vrstu ješke koja se koristi.

---

image

Silikonski konac može i najneurednije ješke počešljati

---

Crvi su, premda prema većini mjerila vrlo neuredna bića, svakako prva ješka na popisu ješki koje se mogu i moraju uredno ješkati. Zbog svoje fizičke konstitucije, savršeno se poklapaju s oblikom udice. Gotovo se svi crvi mogu postaviti na udice, tako da kompletno pokrivaju tijelo udice, pri čemu s lakoćom mogu pokriti i dio prame, uključujući i spojni čvor, ako se postavljaju preko igle.

Na kojem će se mjestu crv presjeći i koliko će ispod udice visjeti ili biti kratko odrezan, stvar je o kojoj odlučuje ribolovac na licu mjesta, sve u zavisnosti od lovine i tehnike. Ako su, primjerice, ciljana lovina girovke, tada nema nikakvog smisla dopustiti da dio crva visi ispod udice, no ako su na meti ovčice, tada je takav način montaže itekako poželjan.

Bibiji se u principu ješkaju vrlo uredno preko igle, dok se i veliki crv može postaviti jednako uredno ili pak prošivanjem, tako da montaža ostavlja dojam šlampavosti koji je mnogim vrstama vrlo privlačan. Naime, šlampavo postavljeni crv često svojim pokretima daje jasnu poruku o svojoj bespomoćnosti i nemogućnosti bijega, što nijednoj gladnoj ribi neće promaći.

---

image

Bibi se ješka uredno preko igle

------
image

Premda izgleda neuredno, crv je vrlo uredna ješka

---

RAKOVI TRAŽE UREDNOST

Rakovi su na drugom mjestu na ljestvici urednosti. Žbirac ili suša namijenjeni oradama se lako ješkaju, najčešće kroz zadnje noge. Potrebno ih je onemogućiti da se zavuku i skriju na morskom dnu, zbog čega im se noge i kliješta ili podrezuju ili pak sputavaju elastičnim silikonskim koncem. U oba slučaja, vrh udice mora viriti van kako bi do kačenja došlo na što je moguće kvalitetniji način.

Gambori i kozice su idealna ješka dok su živi, za što je uz urednost potrebno imati i malo organizatorskih sposobnosti. Ako se ne čuvaju na prikladan način, uginut će jako brzo.

---

image

Kozice preko igle

---

Na udice se postavljaju živi probadanjem kroz repni dio, probadanjem s donje strane, probadanjem s gornje strane… Ukratko, svaki ribolovac će se kleti u ispravnost njegovog sistema ješkanja, pri čemu, ako je riba raspoložena za suradnju, greške zapravo ne može biti. Kao i u prvom slučaju, važno je da vrh udice viri van, a da rakovi mogu barem prvo vrijeme svojim pokretima privlačiti ribu.

---

image

Rakovi se vrlo uredno ješkaju

---

Kod uginulih rakova, primjerice kozica, najpraktičnije je očistiti zadak od oklopa te ga koristiti upravo takvog, golog. Naravno, tako očišćen je mekan i lako se skida s udice, zbog čega ga mnogi dodatno armiraju sa silikonskim konce.

Ostavljanje dijela oklopa i nema nekog smisla, pogotovo kod lova sitnije ribe. No, ako je na meti krupnija lovina, tada i postavljanje više takvih rakova na jednu udicu ne može biti promašaj.

BROJNE KOMBINACIJE

Školjke i puževi su priča za sebe. Jako malo urednih ribolovaca voli raditi s ovim ješkama, jer je rad s njima povezan s prljavim i mokrim rukama. Ipak, za mnoge ribolovce bolje ješke od svježe dagnje nema.

Postavljanje dagnje na udicu je posebna priča, zato što je mali milijun načina ​za njezino postavljanje. Ako ste natjecatelj, tada ćete vjerojatno svaku dagnju rasijecati na više dijelova, pri čemu ćete razlikovati spojni mišić od tvrde bisusne žlijezde, kao i onaj rubni crvoliki dio od mekanog dijela plašta, s tim da će svaki taj dio biti posebna ješka za posebnu vrstu lovine.

---

image

Malo na dagnje, malo na živoga kneza

------
image

Ovom je fratru raščupana dagnja bila kobna

---

Ako ste, pak, skloniji lovu iz svoga gušta, pri čemu su vam na meti arbuni i njima slična riba, tada će na udice ići cijela dagnja ili čak dvije, s tim da će često vrlo šlampavo postavljene dagnje biti dobitna kombinacija.

Naime, dagnju je u nadijevaju potrebno udicom prošiti kroz njezin najtvrđi dio, tako da je riba u prvom grizu ne može skinuti s udice, a u daljnjem nadijevanju sve što visi treba postepeno prošivanjem nabrati na vrat udice. Idealno je pustiti da nevažni dijelovi naizgled neuredno vise, jer će u prvom napadu na udicu upravo ti dijelovi otpasti i privući druge ribe, potičući apetit svih prisutnih.

Ako je dno puno nasrtljivih malih zuba, tada se dagnje omataju silikonskim koncem, bilo preko igle, bilo direktno na udici. I tako možemo unedogled, jer je dagnja definitivno jedna od najpotentnijih ješki.

Od puževa se može koristiti većina, premda se najčešće koriste volci koje uredni ribolovci u pravilu u potpunosti izbjegavaju. Naime, volak nakon što se razbije ljuštura otpušta purpur, ljubičasti pigment koji jako i trajno boja prste i sve s čim dođe u dodir. Orade ga obožavaju i budući da je tvrd, na udicama može ostati dovoljno dugo da bi sačekao ciljanu plemenitu lovinu.

---

image

Volci nisu za uredne ribolovce

---

Pojedini urednjaci ipak koriste volke, ali tada na ruke navlače gumene rukavice, da ne bi obojili prste, što kod većine prisutnih ribolovaca izaziva podsmjeh. Opravdano ili ne, ali je tako.

RIBE ZA RIBE

Ribe su u mnogim ribolovnim situacijama izvrsna ješka. Naravno, prva na listi uspješnosti je srdela, no gotovo da bi je po stupnju zaprljanosti koju može ostaviti iza sebe mogli staviti na prvo mjesto i na toj prljavoj ljestvici.

Kako god bilo, činjenica je da su njezin miris i okus ribama koje lovimo neodoljivi. Obožavaju je sve ribe, od cipala, preko orada, do tuna. Mogu se ješkati cijele, na pola, na komadiće, filetirane, samo utroba, izvraćene…

Kako god je postavili, ako u moru postoji gladna riba, ona će je doći kušati. Naravno, na obali i u barci za njom ostaje nered. Ruke smrde, prljave su i ljepljive, a ako je ribolov dinamičan, taj se nered u trenu prenese na opremu, pa su i štap i rola ubrzo jednako prljavi.

---

image

Ovoj srdeli ni silikonski konac ne može pomoći

---

Ona krpa za brisanje ruku koja je ispočetka i bila donekle upotrebljiva, uskoro postaje zalijepljena masa u kojoj se uzalud traži čisti kraj kako bi obrisali makar vrh prst za počešati uho koje nas svrbi.

Naravno da svi urednjaci ovu situaciju izbjegavaju u širokom luku. Ipak, zanimljivo je napomenuti kako mnogi od tih urednih ribolovaca dožive bitnu transformaciju kada se nađu na brodu prijatelja koji ne moraju čistiti i prati nakon ribolova. Tada njihova urednost u sekundi više nije tako izražena, već se dopušta da srdele kapaju, cure i blate sve oko sebe bez ikakve nervoze i uzrujavanja.

U big game fishingu srdele su temeljni sastojak nezaobilazne brume. Melju se, režu i kaše na sve moguće načine nakon čega se ta smjesa razvodnjena morem prosipa preko bande broda formirajući mirisni trag.

Ostale uginule ribe koje se koriste u ribolovu najčešće su šaruni, bukve, gire, manje lokarde ili skuše, te ušate čije se meso lako filetira te se po potrebi od fileta formiraju kobasice ili se pak režu na tanke trakice.

---

image

Fileti lokardi se često ješkaju na inchiku

------
image

Ovaj je šlampavi šarun, unatoč općoj nevjerici, uspješno nasukao tunu

---

OŠTEĆENA ROBA

Od živih riba, na prvom su mjestu iglice. Ove se ribe tradicionalno koriste kao ješka broj jedan u panuli i njih rado koriste svi. I oni najuredniji će otrpjeti ono malo ljuskica po dlanovima dok je naješkaju na terminal za cara, jer nagrada za taj trud i jest carska. Od ostalih vrsta se koriste cipli, ušate, špari, knezovi, a montaže i načini prezentacija su uistinu brojni i raznovrsni.

---

image

Promašena iglica je neiskoristiva

---

Važno je napomenuti kako nitko nikada i nizašto ne koristi ribe koje su doživjele susret s predatorom. Naime, takve su ješke u pravilu djelomično skašene ili prepolovljene. Primjerice, iglica koju je napao i napola pregrizao zubatac, baca se u more bez obzira na to što je vrlo svježa, već se uvijek nastoji loviti s novom, živom.

---

image

Fileti riba su u mnogim situacijama prvi izbor

------
image

Ovu je bukvu, zagrizlo i ispljunulo

------
image

Ovaj je šlampavi šarun, unatoč općoj nevjerici, uspješno nasukao tunu

---

Ista je stvar i s glavonošcima, i lignjom i sipom, s tim da se u panuli oštećene sipe i lignje ipak mogu iskoristiti kao ješka u kančanici ili na parangalima, ali u samoj panuli više ne.

MIRIS PILETINE

Mnogi suvremeni ribolovci koriste pileća prsa kao ješku za lov kančanicom, što zapravo i nije tako loš izbor. Ide se linijom manjeg otpora, pa se više i ne trudi iskoristiti neki morski okus već se bira uredno rezuckanje na daščici i ješkanje približno jednakih komada, oblikom i veličinom potpuno prilagođenih lovini. Urednost je ovdje na najvišem mogućem nivou, osim ako je dinamika ribolova tolika da se nema baš vremena brisati i prati ruke svaki čas.

U takvim situacijama, baš kao i u ribolovu sa srdelama, pribor u kratkom vremenu dobije sluzavu navlaku, koja se brzo suši ostavljajući na površini neugodnu koricu vrlo osebujnog mirisa, koji sve one slabijeg želuca može vrlo neugodno iznenaditi u prvom idućem ribolovu.

Inače je rad s ješkama koje intenzivno mirišu rezerviran samo za lovce na gruževinu i landovinu. Psi, raže, mačke, ugori i murine naprosto obožavaju lešine, pa bi zato bilo dobro da ješka kojom se radi bude jednim dijelom usmrđena, na ovaj ili onaj način.

---

image

Pileće meso vrlo je uredna ješka

---

Idealno je da dio sunčanog dana provede u najlon vrećici na suncu, nakon čega ima prepoznatljivo fermentirani miris koji jamči uspjeh u noći bez mjeseca.

Naravno da oni uredni u pravilu izbjegavaju bilo kakav kontakt s takvim mamcima. A oni najneuredniji i ne vode baš previše brige o svemu ovome, pa ješku koja im pretekne često ostavljaju i za drugi ribolov, ne vodeći računa o tome koliko će u tom drugom ribolovu biti upotrebljiva.

Nekoliko puta zaleđivane i razleđivane srdele teško da su više lovne, jer su izgubile onu početnu privlačnu moć i na udici se više ne drže onako dobro kako bi trebale. Dobre možda mogu biti samo za brumu, i to ako je riba bila na dužem postu.

Veliki crv koji nije bio u soli, a već je nekoliko puta izlazio i ulazio u škrinju, dobiva karakterističan plastični miris i teško da takav može ijednoj ribi biti atraktivan. Nažalost, mnogi ribolovci koji love takvim lošim ješkama nisu svjesni razloga svoga neuspjeha.

POLOŽAJ UDICE

Pitanje koje se nameće iz svega ovog jest – mora li ješka na kraju krajeva biti baš uredno postavljena na udicu ili je dostatno samo da visi dovoljno čvrsto?

Neke vrste traže vrlo uredno postavljanje. Takve su, primjerice, već spomenute gire. Ako se ješka postavi labavo, skinut će je prije nego što se na vrhu štapa išta primijeti. Ukoliko se postavi čvrsto, ali se ostavi da dio toga visi, dobit će se puno grizeva, ali nijedna prilika za kontru. No, ako se ješka postavi uredno, tako da se pokrije veličina udice, tada će već prvi griz najčešće biti i prava prilika za kontru.

Nasuprot tome, kad se love krupniji arbuni, nije baš praktično postavljati male uredne ješke. Udica mora biti dobro skrivena u ješki, ali je idealno da dio te ješke visi kako bi riba izgubila osjećaj podozrivosti i postala opuštenija i pohlepnija. U tim je situacijama za kontriranje idealno sačekati drugo ili treće povijanje vrha, kada je riba sigurno na štapu.

---

image

Čupavo postavljena dagnja koštala je ovog arbuna

---

U panulaškim je montažama jako važno znati što se lovi, pa udice postaviti upravo na mjesto griza. Neki predatori ješku napadaju po sredini, neki s repa, pa konačan uspjeh zavisi od položaja udice u ješki.

Brancin tako često iglicu udara po sredini, dok zubatac češće gađa glavu, a strijelka rep, tako da bi za početak i razmak među udicama trebao biti manji od širine prosječne šake, što bi u startu trebalo onemogućiti eventualne promašaje.

Dakle, u konačnici je zapravo iznimno važno biti uredan i ješku prezentirati upravo na način koji će biti lovan. Čak i kada ta prezentacija zahtijeva najneurednije postavljanje, to mora biti odrađeno maksimalno uredno, počešljano najfinijim udičarskim češljem.

---

image

Da je ovu lignju prije filetiranja bilo očistiti...

------
image

Prožvakana sipa dobra je samo za kančanicu ili parangal

------
image

Ova čupava glava je idealna za krunaša

------
image

Ne mora svaki put biti baš uredno

------
image

U ješkanju lignje mora se biti vrlo uredan

------
image

Ovakve montaže nikad se ne mogu odraditi čisto

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čupavo i počešljano [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => čupavo i počešljano 2 0 13282 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-07 09:32:38 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Goran Stipanić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-07 12:32:47 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-05-07 12:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393422.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393166.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393284.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393286.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393288.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393294.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393296.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393298.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393302.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393410.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393412.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393414.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393416.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393418.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393420.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393424.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393426.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393432.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393434.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393440.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393444.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17393446.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/17402886.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Stipani\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ponekad je namotavanje silikonskog konca na struju najisplativije<\/p>","

Silikonski konac mo\u017ee i najneurednije je\u0161ke po\u010de\u0161ljati<\/em><\/p>","

Fileti riba su u mnogim situacijama prvi izbor<\/p>","

Fileti lokardi se \u010desto je\u0161kaju na inchiku<\/em><\/p>","

Ovoj srdeli ni silikonski konac ne mo\u017ee pomo\u0107i<\/p>","

Bibi se je\u0161ka uredno preko igle<\/p>","

Da je ovu lignju prije filetiranja bilo o\u010distiti...<\/p>","

Pro\u017evakana sipa dobra je samo za kan\u010danicu ili parangal<\/p>","

Volci nisu za uredne ribolovce<\/p>","

Ovu je bukvu, zagrizlo i ispljunulo<\/p>","

Malo na dagnje, malo na \u017eivoga kneza<\/p>","

Ova \u010dupava <\/em>glava je idealna za kruna\u0161a<\/p>","

Ovom je fratru ra\u0161\u010dupana dagnja bila kobna<\/p>","

Pile\u0107e meso vrlo je uredna je\u0161ka<\/p>","

Proma\u0161ena <\/em>iglica je neiskoristiva<\/p>","

Ovaj je \u0161lampavi <\/em>\u0161arun, unato\u010d op\u0107oj nevjerici, uspje\u0161no nasukao tunu<\/p>","

Ne mora svaki put biti ba\u0161 uredno<\/p>","

U je\u0161kanju lignje mora se biti vrlo uredan<\/p>","

Kozice preko igle<\/p>","

Ovakve monta\u017ee nikad se ne mogu odraditi \u010disto<\/p>","

Premda izgleda neuredno, crv je vrlo uredna je\u0161ka<\/p>","

\u010cupavo postavljena dagnja ko\u0161tala je ovog arbuna<\/p>","

Rakovi se vrlo uredno je\u0161kaju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_17393422_1920.jpg":"1920x1080","k_17393422_1280.jpg":"1280x1280","k_17393422_1024.jpg":"1024x1024","k_17393422_640.jpg":"640x640","k_17393422_480.jpg":"480x480","k_17393422_340.jpg":"340x340","k_17393422_220.jpg":"220x220","o_17393422_1280.jpg":"1280x960","o_17393422_1024.jpg":"1024x768","o_17393422_640.jpg":"640x480","o_17393422_480.jpg":"480x360","o_17393422_340.jpg":"340x255","o_17393422_220.jpg":"220x165","h_17393422_1280.jpg":"1280x854","h_17393422_1024.jpg":"1024x683","h_17393422_640.jpg":"640x427","h_17393422_480.jpg":"480x320","h_17393422_340.jpg":"340x227","h_17393422_220.jpg":"220x147","pp_17393422_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393422_1024.jpg":"805x1024","pp_17393422_640.jpg":"503x640","pp_17393422_480.jpg":"377x480","pp_17393422_340.jpg":"267x340","pp_17393422_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393166_1920.jpg":"1920x1080","k_17393166_1280.jpg":"1280x1280","k_17393166_1024.jpg":"1024x1024","k_17393166_640.jpg":"640x640","k_17393166_480.jpg":"480x480","k_17393166_340.jpg":"340x340","k_17393166_220.jpg":"220x220","o_17393166_1280.jpg":"1280x960","o_17393166_1024.jpg":"1024x768","o_17393166_640.jpg":"640x480","o_17393166_480.jpg":"480x360","o_17393166_340.jpg":"340x255","o_17393166_220.jpg":"220x165","h_17393166_1280.jpg":"1280x854","h_17393166_1024.jpg":"1024x683","h_17393166_640.jpg":"640x427","h_17393166_480.jpg":"480x320","h_17393166_340.jpg":"340x227","h_17393166_220.jpg":"220x147","pp_17393166_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393166_1024.jpg":"805x1024","pp_17393166_640.jpg":"503x640","pp_17393166_480.jpg":"377x480","pp_17393166_340.jpg":"267x340","pp_17393166_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393284_1920.jpg":"1920x1080","k_17393284_1280.jpg":"1280x1280","k_17393284_1024.jpg":"1024x1024","k_17393284_640.jpg":"640x640","k_17393284_480.jpg":"480x480","k_17393284_340.jpg":"340x340","k_17393284_220.jpg":"220x220","o_17393284_1280.jpg":"1280x960","o_17393284_1024.jpg":"1024x768","o_17393284_640.jpg":"640x480","o_17393284_480.jpg":"480x360","o_17393284_340.jpg":"340x255","o_17393284_220.jpg":"220x165","h_17393284_1280.jpg":"1280x854","h_17393284_1024.jpg":"1024x683","h_17393284_640.jpg":"640x427","h_17393284_480.jpg":"480x320","h_17393284_340.jpg":"340x227","h_17393284_220.jpg":"220x147","pp_17393284_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393284_1024.jpg":"805x1024","pp_17393284_640.jpg":"503x640","pp_17393284_480.jpg":"377x480","pp_17393284_340.jpg":"267x340","pp_17393284_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393286_1920.jpg":"1920x1080","k_17393286_1280.jpg":"1280x1280","k_17393286_1024.jpg":"1024x1024","k_17393286_640.jpg":"640x640","k_17393286_480.jpg":"480x480","k_17393286_340.jpg":"340x340","k_17393286_220.jpg":"220x220","o_17393286_1280.jpg":"1280x960","o_17393286_1024.jpg":"1024x768","o_17393286_640.jpg":"640x480","o_17393286_480.jpg":"480x360","o_17393286_340.jpg":"340x255","o_17393286_220.jpg":"220x165","h_17393286_1280.jpg":"1280x854","h_17393286_1024.jpg":"1024x683","h_17393286_640.jpg":"640x427","h_17393286_480.jpg":"480x320","h_17393286_340.jpg":"340x227","h_17393286_220.jpg":"220x147","pp_17393286_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393286_1024.jpg":"805x1024","pp_17393286_640.jpg":"503x640","pp_17393286_480.jpg":"377x480","pp_17393286_340.jpg":"267x340","pp_17393286_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393288_1920.jpg":"1920x1080","k_17393288_1280.jpg":"1280x1280","k_17393288_1024.jpg":"1024x1024","k_17393288_640.jpg":"640x640","k_17393288_480.jpg":"480x480","k_17393288_340.jpg":"340x340","k_17393288_220.jpg":"220x220","o_17393288_1280.jpg":"1280x960","o_17393288_1024.jpg":"1024x768","o_17393288_640.jpg":"640x480","o_17393288_480.jpg":"480x360","o_17393288_340.jpg":"340x255","o_17393288_220.jpg":"220x165","h_17393288_1280.jpg":"1280x854","h_17393288_1024.jpg":"1024x683","h_17393288_640.jpg":"640x427","h_17393288_480.jpg":"480x320","h_17393288_340.jpg":"340x227","h_17393288_220.jpg":"220x147","pp_17393288_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393288_1024.jpg":"805x1024","pp_17393288_640.jpg":"503x640","pp_17393288_480.jpg":"377x480","pp_17393288_340.jpg":"267x340","pp_17393288_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393294_1920.jpg":"1920x1080","k_17393294_1280.jpg":"1280x1280","k_17393294_1024.jpg":"1024x1024","k_17393294_640.jpg":"640x640","k_17393294_480.jpg":"480x480","k_17393294_340.jpg":"340x340","k_17393294_220.jpg":"220x220","o_17393294_1280.jpg":"1280x960","o_17393294_1024.jpg":"1024x768","o_17393294_640.jpg":"640x480","o_17393294_480.jpg":"480x360","o_17393294_340.jpg":"340x255","o_17393294_220.jpg":"220x165","h_17393294_1280.jpg":"1280x854","h_17393294_1024.jpg":"1024x683","h_17393294_640.jpg":"640x427","h_17393294_480.jpg":"480x320","h_17393294_340.jpg":"340x227","h_17393294_220.jpg":"220x147","pp_17393294_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393294_1024.jpg":"805x1024","pp_17393294_640.jpg":"503x640","pp_17393294_480.jpg":"377x480","pp_17393294_340.jpg":"267x340","pp_17393294_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393296_1920.jpg":"1920x1080","k_17393296_1280.jpg":"1280x1280","k_17393296_1024.jpg":"1024x1024","k_17393296_640.jpg":"640x640","k_17393296_480.jpg":"480x480","k_17393296_340.jpg":"340x340","k_17393296_220.jpg":"220x220","o_17393296_1280.jpg":"1280x960","o_17393296_1024.jpg":"1024x768","o_17393296_640.jpg":"640x480","o_17393296_480.jpg":"480x360","o_17393296_340.jpg":"340x255","o_17393296_220.jpg":"220x165","h_17393296_1280.jpg":"1280x854","h_17393296_1024.jpg":"1024x683","h_17393296_640.jpg":"640x427","h_17393296_480.jpg":"480x320","h_17393296_340.jpg":"340x227","h_17393296_220.jpg":"220x147","pp_17393296_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393296_1024.jpg":"805x1024","pp_17393296_640.jpg":"503x640","pp_17393296_480.jpg":"377x480","pp_17393296_340.jpg":"267x340","pp_17393296_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393298_1920.jpg":"1920x1080","k_17393298_1280.jpg":"1280x1280","k_17393298_1024.jpg":"1024x1024","k_17393298_640.jpg":"640x640","k_17393298_480.jpg":"480x480","k_17393298_340.jpg":"340x340","k_17393298_220.jpg":"220x220","o_17393298_1280.jpg":"1280x960","o_17393298_1024.jpg":"1024x768","o_17393298_640.jpg":"640x480","o_17393298_480.jpg":"480x360","o_17393298_340.jpg":"340x255","o_17393298_220.jpg":"220x165","h_17393298_1280.jpg":"1280x854","h_17393298_1024.jpg":"1024x683","h_17393298_640.jpg":"640x427","h_17393298_480.jpg":"480x320","h_17393298_340.jpg":"340x227","h_17393298_220.jpg":"220x147","pp_17393298_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393298_1024.jpg":"805x1024","pp_17393298_640.jpg":"503x640","pp_17393298_480.jpg":"377x480","pp_17393298_340.jpg":"267x340","pp_17393298_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393302_1920.jpg":"1920x1080","k_17393302_1280.jpg":"1280x1280","k_17393302_1024.jpg":"1024x1024","k_17393302_640.jpg":"640x640","k_17393302_480.jpg":"480x480","k_17393302_340.jpg":"340x340","k_17393302_220.jpg":"220x220","o_17393302_1280.jpg":"1280x960","o_17393302_1024.jpg":"1024x768","o_17393302_640.jpg":"640x480","o_17393302_480.jpg":"480x360","o_17393302_340.jpg":"340x255","o_17393302_220.jpg":"220x165","h_17393302_1280.jpg":"1280x854","h_17393302_1024.jpg":"1024x683","h_17393302_640.jpg":"640x427","h_17393302_480.jpg":"480x320","h_17393302_340.jpg":"340x227","h_17393302_220.jpg":"220x147","pp_17393302_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393302_1024.jpg":"805x1024","pp_17393302_640.jpg":"503x640","pp_17393302_480.jpg":"377x480","pp_17393302_340.jpg":"267x340","pp_17393302_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17393410_1920.jpg":"1920x1080","k_17393410_1280.jpg":"1280x1280","k_17393410_1024.jpg":"1024x1024","k_17393410_640.jpg":"640x640","k_17393410_480.jpg":"480x480","k_17393410_340.jpg":"340x340","k_17393410_220.jpg":"220x220","o_17393410_1280.jpg":"1280x1706","o_17393410_1024.jpg":"1024x1365","o_17393410_640.jpg":"640x853","o_17393410_480.jpg":"480x640","o_17393410_340.jpg":"340x453","o_17393410_220.jpg":"220x293","h_17393410_1280.jpg":"1280x854","h_17393410_1024.jpg":"1024x683","h_17393410_640.jpg":"640x427","h_17393410_480.jpg":"480x320","h_17393410_340.jpg":"340x227","h_17393410_220.jpg":"220x147","pp_17393410_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393410_1024.jpg":"805x1024","pp_17393410_640.jpg":"503x640","pp_17393410_480.jpg":"377x480","pp_17393410_340.jpg":"267x340","pp_17393410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17393412_1920.jpg":"1920x1080","k_17393412_1280.jpg":"1280x1280","k_17393412_1024.jpg":"1024x1024","k_17393412_640.jpg":"640x640","k_17393412_480.jpg":"480x480","k_17393412_340.jpg":"340x340","k_17393412_220.jpg":"220x220","o_17393412_1280.jpg":"1280x1706","o_17393412_1024.jpg":"1024x1365","o_17393412_640.jpg":"640x853","o_17393412_480.jpg":"480x640","o_17393412_340.jpg":"340x453","o_17393412_220.jpg":"220x293","h_17393412_1280.jpg":"1280x854","h_17393412_1024.jpg":"1024x683","h_17393412_640.jpg":"640x427","h_17393412_480.jpg":"480x320","h_17393412_340.jpg":"340x227","h_17393412_220.jpg":"220x147","pp_17393412_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393412_1024.jpg":"805x1024","pp_17393412_640.jpg":"503x640","pp_17393412_480.jpg":"377x480","pp_17393412_340.jpg":"267x340","pp_17393412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393414_1920.jpg":"1920x1080","k_17393414_1280.jpg":"1280x1280","k_17393414_1024.jpg":"1024x1024","k_17393414_640.jpg":"640x640","k_17393414_480.jpg":"480x480","k_17393414_340.jpg":"340x340","k_17393414_220.jpg":"220x220","o_17393414_1280.jpg":"1280x960","o_17393414_1024.jpg":"1024x768","o_17393414_640.jpg":"640x480","o_17393414_480.jpg":"480x360","o_17393414_340.jpg":"340x255","o_17393414_220.jpg":"220x165","h_17393414_1280.jpg":"1280x854","h_17393414_1024.jpg":"1024x683","h_17393414_640.jpg":"640x427","h_17393414_480.jpg":"480x320","h_17393414_340.jpg":"340x227","h_17393414_220.jpg":"220x147","pp_17393414_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393414_1024.jpg":"805x1024","pp_17393414_640.jpg":"503x640","pp_17393414_480.jpg":"377x480","pp_17393414_340.jpg":"267x340","pp_17393414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393416_1920.jpg":"1920x1080","k_17393416_1280.jpg":"1280x1280","k_17393416_1024.jpg":"1024x1024","k_17393416_640.jpg":"640x640","k_17393416_480.jpg":"480x480","k_17393416_340.jpg":"340x340","k_17393416_220.jpg":"220x220","o_17393416_1280.jpg":"1280x960","o_17393416_1024.jpg":"1024x768","o_17393416_640.jpg":"640x480","o_17393416_480.jpg":"480x360","o_17393416_340.jpg":"340x255","o_17393416_220.jpg":"220x165","h_17393416_1280.jpg":"1280x854","h_17393416_1024.jpg":"1024x683","h_17393416_640.jpg":"640x427","h_17393416_480.jpg":"480x320","h_17393416_340.jpg":"340x227","h_17393416_220.jpg":"220x147","pp_17393416_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393416_1024.jpg":"805x1024","pp_17393416_640.jpg":"503x640","pp_17393416_480.jpg":"377x480","pp_17393416_340.jpg":"267x340","pp_17393416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393418_1920.jpg":"1920x1080","k_17393418_1280.jpg":"1280x1280","k_17393418_1024.jpg":"1024x1024","k_17393418_640.jpg":"640x640","k_17393418_480.jpg":"480x480","k_17393418_340.jpg":"340x340","k_17393418_220.jpg":"220x220","o_17393418_1280.jpg":"1280x960","o_17393418_1024.jpg":"1024x768","o_17393418_640.jpg":"640x480","o_17393418_480.jpg":"480x360","o_17393418_340.jpg":"340x255","o_17393418_220.jpg":"220x165","h_17393418_1280.jpg":"1280x854","h_17393418_1024.jpg":"1024x683","h_17393418_640.jpg":"640x427","h_17393418_480.jpg":"480x320","h_17393418_340.jpg":"340x227","h_17393418_220.jpg":"220x147","pp_17393418_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393418_1024.jpg":"805x1024","pp_17393418_640.jpg":"503x640","pp_17393418_480.jpg":"377x480","pp_17393418_340.jpg":"267x340","pp_17393418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17393420_1920.jpg":"1920x1080","k_17393420_1280.jpg":"1280x1280","k_17393420_1024.jpg":"1024x1024","k_17393420_640.jpg":"640x640","k_17393420_480.jpg":"480x480","k_17393420_340.jpg":"340x340","k_17393420_220.jpg":"220x220","o_17393420_1280.jpg":"1280x1706","o_17393420_1024.jpg":"1024x1365","o_17393420_640.jpg":"640x853","o_17393420_480.jpg":"480x640","o_17393420_340.jpg":"340x453","o_17393420_220.jpg":"220x293","h_17393420_1280.jpg":"1280x854","h_17393420_1024.jpg":"1024x683","h_17393420_640.jpg":"640x427","h_17393420_480.jpg":"480x320","h_17393420_340.jpg":"340x227","h_17393420_220.jpg":"220x147","pp_17393420_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393420_1024.jpg":"805x1024","pp_17393420_640.jpg":"503x640","pp_17393420_480.jpg":"377x480","pp_17393420_340.jpg":"267x340","pp_17393420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393424_1920.jpg":"1920x1080","k_17393424_1280.jpg":"1280x1280","k_17393424_1024.jpg":"1024x1024","k_17393424_640.jpg":"640x640","k_17393424_480.jpg":"480x480","k_17393424_340.jpg":"340x340","k_17393424_220.jpg":"220x220","o_17393424_1280.jpg":"1280x960","o_17393424_1024.jpg":"1024x768","o_17393424_640.jpg":"640x480","o_17393424_480.jpg":"480x360","o_17393424_340.jpg":"340x255","o_17393424_220.jpg":"220x165","h_17393424_1280.jpg":"1280x854","h_17393424_1024.jpg":"1024x683","h_17393424_640.jpg":"640x427","h_17393424_480.jpg":"480x320","h_17393424_340.jpg":"340x227","h_17393424_220.jpg":"220x147","pp_17393424_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393424_1024.jpg":"805x1024","pp_17393424_640.jpg":"503x640","pp_17393424_480.jpg":"377x480","pp_17393424_340.jpg":"267x340","pp_17393424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_17393426_1920.jpg":"1920x1080","k_17393426_1280.jpg":"1280x1280","k_17393426_1024.jpg":"1024x1024","k_17393426_640.jpg":"640x640","k_17393426_480.jpg":"480x480","k_17393426_340.jpg":"340x340","k_17393426_220.jpg":"220x220","o_17393426_1280.jpg":"1280x1918","o_17393426_1024.jpg":"1024x1534","o_17393426_640.jpg":"640x959","o_17393426_480.jpg":"480x719","o_17393426_340.jpg":"340x509","o_17393426_220.jpg":"220x329","h_17393426_1280.jpg":"1280x854","h_17393426_1024.jpg":"1024x683","h_17393426_640.jpg":"640x427","h_17393426_480.jpg":"480x320","h_17393426_340.jpg":"340x227","h_17393426_220.jpg":"220x147","pp_17393426_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393426_1024.jpg":"805x1024","pp_17393426_640.jpg":"503x640","pp_17393426_480.jpg":"377x480","pp_17393426_340.jpg":"267x340","pp_17393426_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393432_1920.jpg":"1920x1080","k_17393432_1280.jpg":"1280x1280","k_17393432_1024.jpg":"1024x1024","k_17393432_640.jpg":"640x640","k_17393432_480.jpg":"480x480","k_17393432_340.jpg":"340x340","k_17393432_220.jpg":"220x220","o_17393432_1280.jpg":"1280x960","o_17393432_1024.jpg":"1024x768","o_17393432_640.jpg":"640x480","o_17393432_480.jpg":"480x360","o_17393432_340.jpg":"340x255","o_17393432_220.jpg":"220x165","h_17393432_1280.jpg":"1280x854","h_17393432_1024.jpg":"1024x683","h_17393432_640.jpg":"640x427","h_17393432_480.jpg":"480x320","h_17393432_340.jpg":"340x227","h_17393432_220.jpg":"220x147","pp_17393432_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393432_1024.jpg":"805x1024","pp_17393432_640.jpg":"503x640","pp_17393432_480.jpg":"377x480","pp_17393432_340.jpg":"267x340","pp_17393432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393434_1920.jpg":"1920x1080","k_17393434_1280.jpg":"1280x1280","k_17393434_1024.jpg":"1024x1024","k_17393434_640.jpg":"640x640","k_17393434_480.jpg":"480x480","k_17393434_340.jpg":"340x340","k_17393434_220.jpg":"220x220","o_17393434_1280.jpg":"1280x960","o_17393434_1024.jpg":"1024x768","o_17393434_640.jpg":"640x480","o_17393434_480.jpg":"480x360","o_17393434_340.jpg":"340x255","o_17393434_220.jpg":"220x165","h_17393434_1280.jpg":"1280x854","h_17393434_1024.jpg":"1024x683","h_17393434_640.jpg":"640x427","h_17393434_480.jpg":"480x320","h_17393434_340.jpg":"340x227","h_17393434_220.jpg":"220x147","pp_17393434_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393434_1024.jpg":"805x1024","pp_17393434_640.jpg":"503x640","pp_17393434_480.jpg":"377x480","pp_17393434_340.jpg":"267x340","pp_17393434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393440_1920.jpg":"1920x1080","k_17393440_1280.jpg":"1280x1280","k_17393440_1024.jpg":"1024x1024","k_17393440_640.jpg":"640x640","k_17393440_480.jpg":"480x480","k_17393440_340.jpg":"340x340","k_17393440_220.jpg":"220x220","o_17393440_1280.jpg":"1280x960","o_17393440_1024.jpg":"1024x768","o_17393440_640.jpg":"640x480","o_17393440_480.jpg":"480x360","o_17393440_340.jpg":"340x255","o_17393440_220.jpg":"220x165","h_17393440_1280.jpg":"1280x854","h_17393440_1024.jpg":"1024x683","h_17393440_640.jpg":"640x427","h_17393440_480.jpg":"480x320","h_17393440_340.jpg":"340x227","h_17393440_220.jpg":"220x147","pp_17393440_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393440_1024.jpg":"805x1024","pp_17393440_640.jpg":"503x640","pp_17393440_480.jpg":"377x480","pp_17393440_340.jpg":"267x340","pp_17393440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393444_1920.jpg":"1920x1080","k_17393444_1280.jpg":"1280x1280","k_17393444_1024.jpg":"1024x1024","k_17393444_640.jpg":"640x640","k_17393444_480.jpg":"480x480","k_17393444_340.jpg":"340x340","k_17393444_220.jpg":"220x220","o_17393444_1280.jpg":"1280x960","o_17393444_1024.jpg":"1024x768","o_17393444_640.jpg":"640x480","o_17393444_480.jpg":"480x360","o_17393444_340.jpg":"340x255","o_17393444_220.jpg":"220x165","h_17393444_1280.jpg":"1280x854","h_17393444_1024.jpg":"1024x683","h_17393444_640.jpg":"640x427","h_17393444_480.jpg":"480x320","h_17393444_340.jpg":"340x227","h_17393444_220.jpg":"220x147","pp_17393444_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393444_1024.jpg":"805x1024","pp_17393444_640.jpg":"503x640","pp_17393444_480.jpg":"377x480","pp_17393444_340.jpg":"267x340","pp_17393444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17393446_1920.jpg":"1920x1080","k_17393446_1280.jpg":"1280x1280","k_17393446_1024.jpg":"1024x1024","k_17393446_640.jpg":"640x640","k_17393446_480.jpg":"480x480","k_17393446_340.jpg":"340x340","k_17393446_220.jpg":"220x220","o_17393446_1280.jpg":"1280x960","o_17393446_1024.jpg":"1024x768","o_17393446_640.jpg":"640x480","o_17393446_480.jpg":"480x360","o_17393446_340.jpg":"340x255","o_17393446_220.jpg":"220x165","h_17393446_1280.jpg":"1280x854","h_17393446_1024.jpg":"1024x683","h_17393446_640.jpg":"640x427","h_17393446_480.jpg":"480x320","h_17393446_340.jpg":"340x227","h_17393446_220.jpg":"220x147","pp_17393446_1280.jpg":"1006x1280","pp_17393446_1024.jpg":"805x1024","pp_17393446_640.jpg":"503x640","pp_17393446_480.jpg":"377x480","pp_17393446_340.jpg":"267x340","pp_17393446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x859","hd_17402886_1920.jpg":"1920x1080","k_17402886_1280.jpg":"1280x1280","k_17402886_1024.jpg":"1024x1024","k_17402886_640.jpg":"640x640","k_17402886_480.jpg":"480x480","k_17402886_340.jpg":"340x340","k_17402886_220.jpg":"220x220","o_17402886_1280.jpg":"1280x916","o_17402886_1024.jpg":"1024x733","o_17402886_640.jpg":"640x458","o_17402886_480.jpg":"480x343","o_17402886_340.jpg":"340x243","o_17402886_220.jpg":"220x157","h_17402886_1280.jpg":"1280x854","h_17402886_1024.jpg":"1024x683","h_17402886_640.jpg":"640x427","h_17402886_480.jpg":"480x320","h_17402886_340.jpg":"340x227","h_17402886_220.jpg":"220x147","pp_17402886_1280.jpg":"1006x1280","pp_17402886_1024.jpg":"805x1024","pp_17402886_640.jpg":"503x640","pp_17402886_480.jpg":"377x480","pp_17402886_340.jpg":"267x340","pp_17402886_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15182090 Threads: 2 Questions: 3168029363 Slow queries: 7093449 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235313396 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/prezentacija-jeske-i-karakter-ribolovca-su-povezani-a-to-moze-imati-direktan-ucinak-na-uspjeh-1190629 [printLink] => /om/ribolov/prezentacija-jeske-i-karakter-ribolovca-su-povezani-a-to-moze-imati-direktan-ucinak-na-uspjeh-1190629?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 676771 [name] => prezentacija mamca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-07 12:57:09 [main_article_id] => 0 [alias] => prezentacija-mamca [link] => /tag/prezentacija-mamca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 676772 [name] => prezentacija ješke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-07 12:57:09 [main_article_id] => 0 [alias] => prezentacija-jeske [link] => /tag/prezentacija-jeske ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650627 [name] => rakovi mamci komarče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:50:13 [main_article_id] => 0 [alias] => rakovi-mamci-komarce [link] => /tag/rakovi-mamci-komarce ) [3] => stdClass Object ( [id] => 676773 [name] => crv mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-07 12:57:09 [main_article_id] => 0 [alias] => crv-mamac [link] => /tag/crv-mamac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 676774 [name] => školjke mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-07 12:57:09 [main_article_id] => 0 [alias] => skoljke-mamac [link] => /tag/skoljke-mamac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 648372 [name] => mamci za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-03 14:58:57 [main_article_id] => 0 [alias] => mamci-za-ribolov [link] => /tag/mamci-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čupavo i počešljano [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prezentacija ješke i karakter ribolovca itekako su povezani, a to može imati direktan učinak na uspjeh. Crvi i rakovi traže urednost, školjke i puževi su priča za sebe. Evo kako mamčiti i ribe, piletinu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-02-25-45-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393422.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Stipanić [mainImageDesc] =>

Ponekad je namotavanje silikonskog konca na struju najisplativije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393422.jpg [title] =>

Ponekad je namotavanje silikonskog konca na struju najisplativije

Goran Stipanić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393166.jpg [title] =>

Silikonski konac može i najneurednije ješke počešljati

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393284.jpg [title] =>

Fileti riba su u mnogim situacijama prvi izbor

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393286.jpg [title] =>

Fileti lokardi se često ješkaju na inchiku

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393288.jpg [title] =>

Ovoj srdeli ni silikonski konac ne može pomoći

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393294.jpg [title] =>

Bibi se ješka uredno preko igle

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393296.jpg [title] =>

Da je ovu lignju prije filetiranja bilo očistiti...

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393298.jpg [title] =>

Prožvakana sipa dobra je samo za kančanicu ili parangal

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393302.jpg [title] =>

Volci nisu za uredne ribolovce

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393410.jpg [title] =>

Ovu je bukvu, zagrizlo i ispljunulo

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393412.jpg [title] =>

Malo na dagnje, malo na živoga kneza

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393414.jpg [title] =>

Ova čupava glava je idealna za krunaša

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393416.jpg [title] =>

Ovom je fratru raščupana dagnja bila kobna

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393418.jpg [title] =>

Pileće meso vrlo je uredna ješka

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393420.jpg [title] =>

Promašena iglica je neiskoristiva

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393424.jpg [title] =>

Ovaj je šlampavi šarun, unatoč općoj nevjerici, uspješno nasukao tunu

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393426.jpg [title] =>

Ne mora svaki put biti baš uredno

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393432.jpg [title] =>

U ješkanju lignje mora se biti vrlo uredan

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393434.jpg [title] =>

Kozice preko igle

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393440.jpg [title] =>

Ovakve montaže nikad se ne mogu odraditi čisto

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393444.jpg [title] =>

Premda izgleda neuredno, crv je vrlo uredna ješka

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17393446.jpg [title] =>

Čupavo postavljena dagnja koštala je ovog arbuna

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/17402886.jpg [title] =>

Rakovi se vrlo uredno ješkaju

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Način na koji se ješka postavlja na udicu jako puno govori o ribolovcu, o njegovoj upućenosti u ribarske tajne, ali i o njegovom karakteru. Ponekad se te osobine poklope, a ponekad i ne, što može imati direktan učinak na konačan ribolovni ishod.

Baš kao i općenito u životu, tako i u ribolovu postoje vrlo uredni i manje uredni ljudi. Vrlo uredne ljude lako je prepoznati. Odjeća im je u pravilu čista i ispeglana, pomno odabrana da bi bila u skladu s prigodom, dok ribolovna oprema najčešće izgleda kao da je tek izišla iz trgovine.

Neuredne je također lako prepoznati. Oni, pak, nimalo ne polažu na vanjski izgled, pri čemu im je oprema najčešće u takvom stanju da je većina ne bi prihvatila ni kao poklon.

Funkcionalnost pribora je na donjoj granici koja jedva da osigurava upotrebljivost, dok je sve najčešće toliko prljavo od ulova i ješke da se može namirisati puno prije negoli se ugleda.

Naravno, postoje i ribolovci koje se nalaze između te dvije krajnosti, na različitim pozicijama i stupnjevima urednosti. A ta se urednost, odnosno neurednost, ne očituje samo kroz osobnu higijenu i održavanje ribolovnog pribora, već i kroz ješkanje.

CRVI SU NAJUREDNIJI

Srećom, stupanj higijene ribolovca nije uvijek u strogo zavisnom odnosu s ješkanjem. Često i sasvim uredni ribolovci šlampavo i neuredno ješkaju, dok oni najneuredniji katkad pokazuju iznimnu pedantnost kod postavljanja i najzahtjevnijih mamaca na udicu.

Stupanj urednosti, odnosno način na koji se ješka mora postaviti na udicu, ovisi o cijelom nizu sitnih i krupnih detalja. U taj postupak svakako treba ukalkulirati vrstu ribe koja se lovi ili barem očekuje, ribolovnu tehniku, daljinu i dubinu lovne zone, te na kraju i vrstu ješke koja se koristi.

---

image

Silikonski konac može i najneurednije ješke počešljati

---

Crvi su, premda prema većini mjerila vrlo neuredna bića, svakako prva ješka na popisu ješki koje se mogu i moraju uredno ješkati. Zbog svoje fizičke konstitucije, savršeno se poklapaju s oblikom udice. Gotovo se svi crvi mogu postaviti na udice, tako da kompletno pokrivaju tijelo udice, pri čemu s lakoćom mogu pokriti i dio prame, uključujući i spojni čvor, ako se postavljaju preko igle.

Na kojem će se mjestu crv presjeći i koliko će ispod udice visjeti ili biti kratko odrezan, stvar je o kojoj odlučuje ribolovac na licu mjesta, sve u zavisnosti od lovine i tehnike. Ako su, primjerice, ciljana lovina girovke, tada nema nikakvog smisla dopustiti da dio crva visi ispod udice, no ako su na meti ovčice, tada je takav način montaže itekako poželjan.

Bibiji se u principu ješkaju vrlo uredno preko igle, dok se i veliki crv može postaviti jednako uredno ili pak prošivanjem, tako da montaža ostavlja dojam šlampavosti koji je mnogim vrstama vrlo privlačan. Naime, šlampavo postavljeni crv često svojim pokretima daje jasnu poruku o svojoj bespomoćnosti i nemogućnosti bijega, što nijednoj gladnoj ribi neće promaći.

---

image

Bibi se ješka uredno preko igle

------
image

Premda izgleda neuredno, crv je vrlo uredna ješka

---

RAKOVI TRAŽE UREDNOST

Rakovi su na drugom mjestu na ljestvici urednosti. Žbirac ili suša namijenjeni oradama se lako ješkaju, najčešće kroz zadnje noge. Potrebno ih je onemogućiti da se zavuku i skriju na morskom dnu, zbog čega im se noge i kliješta ili podrezuju ili pak sputavaju elastičnim silikonskim koncem. U oba slučaja, vrh udice mora viriti van kako bi do kačenja došlo na što je moguće kvalitetniji način.

Gambori i kozice su idealna ješka dok su živi, za što je uz urednost potrebno imati i malo organizatorskih sposobnosti. Ako se ne čuvaju na prikladan način, uginut će jako brzo.

---

image

Kozice preko igle

---

Na udice se postavljaju živi probadanjem kroz repni dio, probadanjem s donje strane, probadanjem s gornje strane… Ukratko, svaki ribolovac će se kleti u ispravnost njegovog sistema ješkanja, pri čemu, ako je riba raspoložena za suradnju, greške zapravo ne može biti. Kao i u prvom slučaju, važno je da vrh udice viri van, a da rakovi mogu barem prvo vrijeme svojim pokretima privlačiti ribu.

---

image

Rakovi se vrlo uredno ješkaju

---

Kod uginulih rakova, primjerice kozica, najpraktičnije je očistiti zadak od oklopa te ga koristiti upravo takvog, golog. Naravno, tako očišćen je mekan i lako se skida s udice, zbog čega ga mnogi dodatno armiraju sa silikonskim konce.

Ostavljanje dijela oklopa i nema nekog smisla, pogotovo kod lova sitnije ribe. No, ako je na meti krupnija lovina, tada i postavljanje više takvih rakova na jednu udicu ne može biti promašaj.

BROJNE KOMBINACIJE

Školjke i puževi su priča za sebe. Jako malo urednih ribolovaca voli raditi s ovim ješkama, jer je rad s njima povezan s prljavim i mokrim rukama. Ipak, za mnoge ribolovce bolje ješke od svježe dagnje nema.

Postavljanje dagnje na udicu je posebna priča, zato što je mali milijun načina ​za njezino postavljanje. Ako ste natjecatelj, tada ćete vjerojatno svaku dagnju rasijecati na više dijelova, pri čemu ćete razlikovati spojni mišić od tvrde bisusne žlijezde, kao i onaj rubni crvoliki dio od mekanog dijela plašta, s tim da će svaki taj dio biti posebna ješka za posebnu vrstu lovine.

---

image

Malo na dagnje, malo na živoga kneza

------
image

Ovom je fratru raščupana dagnja bila kobna

---

Ako ste, pak, skloniji lovu iz svoga gušta, pri čemu su vam na meti arbuni i njima slična riba, tada će na udice ići cijela dagnja ili čak dvije, s tim da će često vrlo šlampavo postavljene dagnje biti dobitna kombinacija.

Naime, dagnju je u nadijevaju potrebno udicom prošiti kroz njezin najtvrđi dio, tako da je riba u prvom grizu ne može skinuti s udice, a u daljnjem nadijevanju sve što visi treba postepeno prošivanjem nabrati na vrat udice. Idealno je pustiti da nevažni dijelovi naizgled neuredno vise, jer će u prvom napadu na udicu upravo ti dijelovi otpasti i privući druge ribe, potičući apetit svih prisutnih.

Ako je dno puno nasrtljivih malih zuba, tada se dagnje omataju silikonskim koncem, bilo preko igle, bilo direktno na udici. I tako možemo unedogled, jer je dagnja definitivno jedna od najpotentnijih ješki.

Od puževa se može koristiti većina, premda se najčešće koriste volci koje uredni ribolovci u pravilu u potpunosti izbjegavaju. Naime, volak nakon što se razbije ljuštura otpušta purpur, ljubičasti pigment koji jako i trajno boja prste i sve s čim dođe u dodir. Orade ga obožavaju i budući da je tvrd, na udicama može ostati dovoljno dugo da bi sačekao ciljanu plemenitu lovinu.

---

image

Volci nisu za uredne ribolovce

---

Pojedini urednjaci ipak koriste volke, ali tada na ruke navlače gumene rukavice, da ne bi obojili prste, što kod većine prisutnih ribolovaca izaziva podsmjeh. Opravdano ili ne, ali je tako.

RIBE ZA RIBE

Ribe su u mnogim ribolovnim situacijama izvrsna ješka. Naravno, prva na listi uspješnosti je srdela, no gotovo da bi je po stupnju zaprljanosti koju može ostaviti iza sebe mogli staviti na prvo mjesto i na toj prljavoj ljestvici.

Kako god bilo, činjenica je da su njezin miris i okus ribama koje lovimo neodoljivi. Obožavaju je sve ribe, od cipala, preko orada, do tuna. Mogu se ješkati cijele, na pola, na komadiće, filetirane, samo utroba, izvraćene…

Kako god je postavili, ako u moru postoji gladna riba, ona će je doći kušati. Naravno, na obali i u barci za njom ostaje nered. Ruke smrde, prljave su i ljepljive, a ako je ribolov dinamičan, taj se nered u trenu prenese na opremu, pa su i štap i rola ubrzo jednako prljavi.

---

image

Ovoj srdeli ni silikonski konac ne može pomoći

---

Ona krpa za brisanje ruku koja je ispočetka i bila donekle upotrebljiva, uskoro postaje zalijepljena masa u kojoj se uzalud traži čisti kraj kako bi obrisali makar vrh prst za počešati uho koje nas svrbi.

Naravno da svi urednjaci ovu situaciju izbjegavaju u širokom luku. Ipak, zanimljivo je napomenuti kako mnogi od tih urednih ribolovaca dožive bitnu transformaciju kada se nađu na brodu prijatelja koji ne moraju čistiti i prati nakon ribolova. Tada njihova urednost u sekundi više nije tako izražena, već se dopušta da srdele kapaju, cure i blate sve oko sebe bez ikakve nervoze i uzrujavanja.

U big game fishingu srdele su temeljni sastojak nezaobilazne brume. Melju se, režu i kaše na sve moguće načine nakon čega se ta smjesa razvodnjena morem prosipa preko bande broda formirajući mirisni trag.

Ostale uginule ribe koje se koriste u ribolovu najčešće su šaruni, bukve, gire, manje lokarde ili skuše, te ušate čije se meso lako filetira te se po potrebi od fileta formiraju kobasice ili se pak režu na tanke trakice.

---

image

Fileti lokardi se često ješkaju na inchiku

------
image

Ovaj je šlampavi šarun, unatoč općoj nevjerici, uspješno nasukao tunu

---

OŠTEĆENA ROBA

Od živih riba, na prvom su mjestu iglice. Ove se ribe tradicionalno koriste kao ješka broj jedan u panuli i njih rado koriste svi. I oni najuredniji će otrpjeti ono malo ljuskica po dlanovima dok je naješkaju na terminal za cara, jer nagrada za taj trud i jest carska. Od ostalih vrsta se koriste cipli, ušate, špari, knezovi, a montaže i načini prezentacija su uistinu brojni i raznovrsni.

---

image

Promašena iglica je neiskoristiva

---

Važno je napomenuti kako nitko nikada i nizašto ne koristi ribe koje su doživjele susret s predatorom. Naime, takve su ješke u pravilu djelomično skašene ili prepolovljene. Primjerice, iglica koju je napao i napola pregrizao zubatac, baca se u more bez obzira na to što je vrlo svježa, već se uvijek nastoji loviti s novom, živom.

---

image

Fileti riba su u mnogim situacijama prvi izbor

------
image

Ovu je bukvu, zagrizlo i ispljunulo

------
image

Ovaj je šlampavi šarun, unatoč općoj nevjerici, uspješno nasukao tunu

---

Ista je stvar i s glavonošcima, i lignjom i sipom, s tim da se u panuli oštećene sipe i lignje ipak mogu iskoristiti kao ješka u kančanici ili na parangalima, ali u samoj panuli više ne.

MIRIS PILETINE

Mnogi suvremeni ribolovci koriste pileća prsa kao ješku za lov kančanicom, što zapravo i nije tako loš izbor. Ide se linijom manjeg otpora, pa se više i ne trudi iskoristiti neki morski okus već se bira uredno rezuckanje na daščici i ješkanje približno jednakih komada, oblikom i veličinom potpuno prilagođenih lovini. Urednost je ovdje na najvišem mogućem nivou, osim ako je dinamika ribolova tolika da se nema baš vremena brisati i prati ruke svaki čas.

U takvim situacijama, baš kao i u ribolovu sa srdelama, pribor u kratkom vremenu dobije sluzavu navlaku, koja se brzo suši ostavljajući na površini neugodnu koricu vrlo osebujnog mirisa, koji sve one slabijeg želuca može vrlo neugodno iznenaditi u prvom idućem ribolovu.

Inače je rad s ješkama koje intenzivno mirišu rezerviran samo za lovce na gruževinu i landovinu. Psi, raže, mačke, ugori i murine naprosto obožavaju lešine, pa bi zato bilo dobro da ješka kojom se radi bude jednim dijelom usmrđena, na ovaj ili onaj način.

---

image

Pileće meso vrlo je uredna ješka

---

Idealno je da dio sunčanog dana provede u najlon vrećici na suncu, nakon čega ima prepoznatljivo fermentirani miris koji jamči uspjeh u noći bez mjeseca.

Naravno da oni uredni u pravilu izbjegavaju bilo kakav kontakt s takvim mamcima. A oni najneuredniji i ne vode baš previše brige o svemu ovome, pa ješku koja im pretekne često ostavljaju i za drugi ribolov, ne vodeći računa o tome koliko će u tom drugom ribolovu biti upotrebljiva.

Nekoliko puta zaleđivane i razleđivane srdele teško da su više lovne, jer su izgubile onu početnu privlačnu moć i na udici se više ne drže onako dobro kako bi trebale. Dobre možda mogu biti samo za brumu, i to ako je riba bila na dužem postu.

Veliki crv koji nije bio u soli, a već je nekoliko puta izlazio i ulazio u škrinju, dobiva karakterističan plastični miris i teško da takav može ijednoj ribi biti atraktivan. Nažalost, mnogi ribolovci koji love takvim lošim ješkama nisu svjesni razloga svoga neuspjeha.

POLOŽAJ UDICE

Pitanje koje se nameće iz svega ovog jest – mora li ješka na kraju krajeva biti baš uredno postavljena na udicu ili je dostatno samo da visi dovoljno čvrsto?

Neke vrste traže vrlo uredno postavljanje. Takve su, primjerice, već spomenute gire. Ako se ješka postavi labavo, skinut će je prije nego što se na vrhu štapa išta primijeti. Ukoliko se postavi čvrsto, ali se ostavi da dio toga visi, dobit će se puno grizeva, ali nijedna prilika za kontru. No, ako se ješka postavi uredno, tako da se pokrije veličina udice, tada će već prvi griz najčešće biti i prava prilika za kontru.

Nasuprot tome, kad se love krupniji arbuni, nije baš praktično postavljati male uredne ješke. Udica mora biti dobro skrivena u ješki, ali je idealno da dio te ješke visi kako bi riba izgubila osjećaj podozrivosti i postala opuštenija i pohlepnija. U tim je situacijama za kontriranje idealno sačekati drugo ili treće povijanje vrha, kada je riba sigurno na štapu.

---

image

Čupavo postavljena dagnja koštala je ovog arbuna

---

U panulaškim je montažama jako važno znati što se lovi, pa udice postaviti upravo na mjesto griza. Neki predatori ješku napadaju po sredini, neki s repa, pa konačan uspjeh zavisi od položaja udice u ješki.

Brancin tako često iglicu udara po sredini, dok zubatac češće gađa glavu, a strijelka rep, tako da bi za početak i razmak među udicama trebao biti manji od širine prosječne šake, što bi u startu trebalo onemogućiti eventualne promašaje.

Dakle, u konačnici je zapravo iznimno važno biti uredan i ješku prezentirati upravo na način koji će biti lovan. Čak i kada ta prezentacija zahtijeva najneurednije postavljanje, to mora biti odrađeno maksimalno uredno, počešljano najfinijim udičarskim češljem.

---

image

Da je ovu lignju prije filetiranja bilo očistiti...

------
image

Prožvakana sipa dobra je samo za kančanicu ili parangal

------
image

Ova čupava glava je idealna za krunaša

------
image

Ne mora svaki put biti baš uredno

------
image

U ješkanju lignje mora se biti vrlo uredan

------
image

Ovakve montaže nikad se ne mogu odraditi čisto

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Stipanić
Goran Stipanić

Ponekad je namotavanje silikonskog konca na struju najisplativije


Silikonski konac može i najneurednije ješke počešljati


Fileti riba su u mnogim situacijama prvi izbor


Fileti lokardi se često ješkaju na inchiku


Ovoj srdeli ni silikonski konac ne može pomoći


Bibi se ješka uredno preko igle


Da je ovu lignju prije filetiranja bilo očistiti...


Prožvakana sipa dobra je samo za kančanicu ili parangal


Volci nisu za uredne ribolovce


Ovu je bukvu, zagrizlo i ispljunulo


Malo na dagnje, malo na živoga kneza


Ova čupava glava je idealna za krunaša


Ovom je fratru raščupana dagnja bila kobna


Pileće meso vrlo je uredna ješka


Promašena iglica je neiskoristiva


Ovaj je šlampavi šarun, unatoč općoj nevjerici, uspješno nasukao tunu


Ne mora svaki put biti baš uredno


U ješkanju lignje mora se biti vrlo uredan


Kozice preko igle


Ovakve montaže nikad se ne mogu odraditi čisto


Premda izgleda neuredno, crv je vrlo uredna ješka


Čupavo postavljena dagnja koštala je ovog arbuna


Rakovi se vrlo uredno ješkaju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/prezentacija-jeske-i-karakter-ribolovca-su-povezani-a-to-moze-imati-direktan-ucinak-na-uspjeh-1190629 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1eb5621391069789e2d87e1a5854aa2c68860bc9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prezentacija+je%C5%A1ke+i+karakter+ribolovca+itekako+su+povezani%2C+a+to+mo%C5%BEe+imati+direktan+u%C4%8Dinak+na+uspjeh.+Crvi+i+rakovi+tra%C5%BEe+urednost%2C+%C5%A1koljke+i+pu%C5%BEevi+su+pri%C4%8Da+za+sebe.+Evo+kako+mam%C4%8Diti+i+ribe%2C+piletinu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprezentacija-jeske-i-karakter-ribolovca-su-povezani-a-to-moze-imati-direktan-ucinak-na-uspjeh-1190629 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprezentacija-jeske-i-karakter-ribolovca-su-povezani-a-to-moze-imati-direktan-ucinak-na-uspjeh-1190629 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čupavo i počešljano [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

čupavo i počešljanoPrezentacija ješke i karakter ribolovca itekako su povezani, a to može imati direktan učinak na uspjeh. Crvi i rakovi traže urednost, školjke i puževi su priča za sebe. Evo kako mamčiti i ribe, piletinu...

Piše Goran Stipanić
7. svibnja 2022. - 14:17

Način na koji se ješka postavlja na udicu jako puno govori o ribolovcu, o njegovoj upućenosti u ribarske tajne, ali i o njegovom karakteru. Ponekad se te osobine poklope, a ponekad i ne, što može imati direktan učinak na konačan ribolovni ishod.

Baš kao i općenito u životu, tako i u ribolovu postoje vrlo uredni i manje uredni ljudi. Vrlo uredne ljude lako je prepoznati. Odjeća im je u pravilu čista i ispeglana, pomno odabrana da bi bila u skladu s prigodom, dok ribolovna oprema najčešće izgleda kao da je tek izišla iz trgovine.

Neuredne je također lako prepoznati. Oni, pak, nimalo ne polažu na vanjski izgled, pri čemu im je oprema najčešće u takvom stanju da je većina ne bi prihvatila ni kao poklon.

Funkcionalnost pribora je na donjoj granici koja jedva da osigurava ...

15. svibanj 2024 04:25