stdClass Object ( [id] => 1334653 [title] => Švedski ‘cyberboat‘: testirali smo aluminijski gliser Ockelbo 25 Cab [alias] => svedski-cyberboat-otkriva-sredozemlje-testirali-smo-aluminijski-gliser-ockelbo-25-cab [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Egzotičan ukus uvoznika Damira Opsenice, velikog promotora Targe i općenito skandinavske male brodogradnje, zaslužan je za još jedan zanimljiv brod na hrvatskom tržištu – Ockelbo 25 Cab. Radni aluminijski gliser dizajniran kao brodica za zabavu prvi je primjerak švedske grupacije Anytec ne samo u Jadranu, nego u cijelom Sredozemlju. Naime, tamošnje bogato tržište povlači sve što se proizvede pa za izvoz gotovo da nema ni potrebe.

No njihova vještina drugačijeg oblikovanja brodova nije prošla nezapaženo jer je nakon mnogo podsmijeha cijela Europa posljednjih desetak godina počela kopirati ta dizajnerska rješenja, te je pokrenut niz novih modela prepoznatljivog sjevernjačkog stila. Veliki dio proizvodnje preseljen je u Poljsku i Latviju, poput primjerka na testu, gdje se isporučuje visoka kvaliteta po konkurentnoj cijeni, bilo da se radi o plastici bilo o aluminiju.

Upravo je ta legura jamstvo neuništivosti trupova radnih plovila otpornih na led i oštre obale tamošnjih krajeva. Uzevši u obzir da milijuni otočana i stanovnika malih obalnih mjesta ovise o vlastitom brodu kao mi o automobilu, jasno je da nema mjesta za kompromise. Brod mora funkcionirati u svim uvjetima i u svako doba godine, pa je grijanje jedna od osnovnih stvari.

Brži od vojnika

Pjevušeći Makeba, Makeba... lakše smo uvježbali novo švedsko ime, a zapamtit ćemo ga po puno toga dobroga. Za vrijeme testiranja pokraj nas je prema Lori projurio 15-metarski kevlarski gumenjak Obalne straže i iako smo se osjećali pomalo inferiorno s nepunih osam metara, utjeha nam je bila da smo ipak brži od njegovih 40 čvorova. Točnije, postigli smo 43 čvora na 5700 okretaja i uvjerili se u izvrsnu stabilnost trupa i učinkovitost zipwake stabilizatora, usput rečeno osmišljenih u Švedskoj, te Mercuryjeva Activ trima koji skida sve brige oko položaja V8 mrcine na krmi.

---

image

Brzina krstarenja je 30 čvorova

Ante Čizmić/Cropix
---

Ugrađenih 300 konja maksimum je dopušten projektom i s njima se 1800 kilograma lagan Ockelbo izvrsno nosi. Krstariti brzinom od 30 čvorova s potrošnjom manjom od litre i pol po milji jamstvo je autonomije od sedam sati i više od 200 milja dosega s jednim spremnikom.

---

OSOBNA KARTA

Dužina preko svega 7,9 m

Dužina trupa 7,28 m

Širina 2,55 m

Težina bez motora 1805 kg

Gaz 0,6 m

Spremnik goriva 300 l

Spremnik vode 130 l

Kategorija B/8

Max. motor 300 KS

Brodograditelj Anytec, Švedska

Zastupnik Paspartu, Split

Cijena s motorom i PDV-om 200.000 eura

---

Uz očekivanu tvorničku mirnoću i uglađenost motora, frapirala nas je zvučna izolacija kabine, rezultat bravarske vještine i tapeciranja aluminija. Strop i gornji bokovi jahtaški su obloženi finom umjetnom kožom, a donji bokovi grubim filcom, prvenstveno kao toplinska izolacija, što je posredno stvorilo i odličnu zvučnu barijeru. Za mediteranske okolnosti filc je neprikladan pa će se zamijeniti manje toplim rješenjem. To je samo jedna od planiranih izmjena, uvoznik je već sastavio popis detalja kako bi Ockelbo bio primjereniji navikama ovoga podneblja – podne obloge, solar, bimini, sjenila, kuhinja...

---

image

Dominiraju masivna pramčana vrata

Ante Čizmić/Cropix
---

Jedna od najzahtjevnijih je ugradnja toaletne kabine umjesto kemijskog rješenja, za što ima prostora. Iako se po vanjskim linijama ne bi reklo, visina u kabini je od 190 cm u prednjem dijelu do dva metra na kraju. S dva velika stropna prozora zraka i svjetla ima više nego dovoljno. Najfascinantnije konstrukcijsko rješenje su dvodijelna pramčana vrata po mjeri podmornice. Toliko su masivno izvedena da se može sigurno ploviti dok su otvorena, formalno do 10 čvorova, a u praksi i više. Kad okrenete ručicu, kao da ste ušli u svemirsku kapsulu spremni za prolazak kroz oluju. Mi nismo imali takve uvjete iako smo pokušavali naglim okretima izbaciti brod iz putanje.

Elektroničke komande gasa pametno doziraju snagu pa i naglo guranje ručice do kraja ne izaziva očekivane tektonske poremećaje, premda put do 30 čvorova traje svega osam sekunda. Tehnologija je potpuno preuzela kontrolu i osigurava sigurnu plovidbu. To ne znači da se izgubila strast u vožnji, dapače. Velik i izravan volan lako prebacuje brod s boka na bok i suvereno glisira u krugu od petnaestak metara, tako da s njim možete raditi što poželite. Jedini trag divljanja je more zaostalo u uglovima izvan prirodnog pada prema drenažnim otvorima.

---

image

Kokpit s podesivim volanom

Ante Čizmić/Cropix
---

Ležaj u kabini

Skipersko i suvozačko sjedalo sportski su oblikovani i moćno amortizirani, tako da dvoje ima VIP status na valovima. Ostalih šest putnika ipak se mora zadovoljiti klasičnim klupama i rukohvatima. Vanjske sjedeće garniture dostupne su i u pramcu i u krmi, tako da se za ljepšega vremena može birati idealan položaj. S obzirom na broj sjedala, bilo bi korisno da se pokušalo dobiti i certifikat za više putnika.

Iako je Ockelbo dnevni brod, nije propuštena prilika za slaganje ležaja. Nasloni patentom pričvršćeni za bokove kabine zajedno s tri nosača i umetka tvore ležaj dimenzija 200 x 160 cm. Slaganje, barem dok se ne uhodate, potraje nekoliko minuta, ali konačan je rezultat dobar i svi dijelovi stanu u bočne gavune. Volumeni su veliki, tako da unutra stane i veliki preklopni stol s nogom, dok nasuprotni gavun ima slobodnog mjesta uz ugrađen hladnjak.

---

image

Hladnjak skrojen po mjeri

Ante Čizmić/Cropix
---

I krmeni gavuni su veliki i dijelom zauzeti opremom. U desnome je sustav grijanja sa spremnikom dizela od 12 litara, a u lijevom su glavne sklopke, osigurači i punjač baterija, te sidreni vinč. Da, sidro je skandinavski standardno na krmi kako bi se pramcem moglo pristati na plitkoj obali. Rukohvati su po sredini protukliznih krmenih platformi i formiraju kavez iznad motornog prostora, na kojem je zgodno postavljen i preklopni stolić (40 x 50 cm) za kavu ili pripremu mamaca. To bi bilo dobro mjesto za postavljanje dizelskog kuhala kad je već izvor nafte pri ruci.

Zanimljivo je kako je sustav grijanja snage 4 kW provučen i u vanjske prostore kako bi se zatvaranjem ceradama i tamo osigurao ugodan boravak. Kod nas bi to mogli cijeniti lignjolovci.

---

---

Remorkerski pramac

Jedan od razloga zašto Ockelbo izgleda privlačno je i visoki sjaj dobiven patentiranim sustavom nano poliranja, kodnog naziva M400. Izgled automobilske karoserije, prema riječima brodograditelja, ionako izdržljivom aluminiju dao je dodatne moći – otporniji je na mrlje, vodu, oksidaciju i lakši za održavanje. Jedina je mana što se na površini sada ističu inače slabo vidljive dilatacije na spojevima.

---

image

Ni najveći valovi ne mogu mu ništa

Ante Čizmić/Cropix
---

Industrijski oblik nadgrađa odlično mu pristaje i funkcionalno služi za postavljanje rasvjete, radara i antena. Upečatljiv detalj je pak na pramcu, gdje je ravni odbojnik, izgleda spreman i za manje remorkerske poslove. Općenito, namjena Ockelboa nije jasno definirana, na prvu izgleda kao radni policijski brod, malo podsjeća i na taksi, dok je Skandinavcima to sasvim uobičajen svakodnevni auto. Poput Teslina Cybertrucka, koji će uskoro i na našim cestama izazivati svakakve komentare, švedski cyberboat ima zemaljsku cijenu od 200 tisuća eura. Samo što ova Mercuryjeva penta nije na struju, barem ne još...

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO

Pramčana vrata

Otpornost materijala

Sigurnost upravljanja

LOŠE

Nedostatak kuhala

Drenaža pramca

---

---

image

Elektronika regulira nagib

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Amortizer za ekstremnu udobnost

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Sidreno vitlo je u krmenom spremniku

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Grijanje ima svoj dizelski spremnik

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Sve stane u duboki gavun

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Sidro na krmi

Ante Čizmić/Cropix
------
image

I krma može primiti šest putnika

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Prolazi su uski

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Ležaj ima 200 x 160 cm

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Radni, ali udoban interijer

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Vrata i stropni prozori daju puno zraka

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Završni karbonski izgled

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Elektroničke komande i stabilizatori

Ante Čizmić/Cropix
------
image

I pramčani prostor ima grijanje

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Izlomljene plohe nadgrađa

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Motor od 300 konja dobro mu pristaje

Ante Čizmić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NAJFASCINANTNIJE KONSTRUKCIJSKO RJEŠENJE SU DVODIJELNA PRAMČANA VRATA PO MJERI PODMORNICE. TOLIKO SU MASIVNO IZVEDENA DA SE MOŽE SIGURNO PLOVITI DOK SU OTVORENA, FORMALNO DO 10 ČVOROVA, A U PRAKSI I VIŠE. KAD OKRENETE RUČICU, KAO DA STE UŠLI U SVEMIRSKU KAPSULU SPREMNI ZA PROLAZAK KROZ OLUJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spreman za oluju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NAJFASCINANTNIJE KONSTRUKCIJSKO RJEŠENJE SU DVODIJELNA PRAMČANA VRATA PO MJERI PODMORNICE. TOLIKO SU MASIVNO IZVEDENA DA SE MOŽE SIGURNO PLOVITI DOK SU OTVORENA, FORMALNO DO 10 ČVOROVA, A U PRAKSI I VIŠE. KAD OKRENETE RUČICU, KAO DA STE UŠLI U SVEMIRSKU KAPSULU SPREMNI ZA PROLAZAK KROZ OLUJU spreman za oluju 2 0 7393 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-02 12:39:35 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-30 21:57:13 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2023-10-30 07:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => NAJFASCINANTNIJE KONSTRUKCIJSKO RJEŠENJE SU DVODIJELNA PRAMČANA VRATA PO MJERI PODMORNICE. TOLIKO SU MASIVNO IZVEDENA DA SE MOŽE SIGURNO PLOVITI DOK SU OTVORENA, FORMALNO DO 10 ČVOROVA, A U PRAKSI I VIŠE. KAD OKRENETE RUČICU, KAO DA STE UŠLI U SVEMIR [metadata] => robots= author= title=Švedski 'cyberboat' otkriva Sredozemlje: testirali smo aluminijski gliser Ockelbo 25 Cab page_title=Švedski 'cyberboat': testirali smo aluminijski gliser Ockelbo 25 Cab [metakey] => test broda, Ockelbo 25 Cab, Anytec, Paspartu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736363.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736358.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736333.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736336.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736337.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736339.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736340.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736342.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736343.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736344.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736345.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736346.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736347.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736348.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736349.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736350.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736351.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736352.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736355.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736356.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736360.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25736361.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vrh pramca ravno je odrezan<\/p>","

Brzina krstarenja je 30 \u010dvorova<\/p>","

Elektronika regulira nagib<\/p>","

Ni najve\u0107i valovi ne mogu mu ni\u0161ta<\/p>","

Amortizer za ekstremnu udobnost<\/p>","

Sidreno vitlo je u krmenom spremniku<\/p>","

Grijanje ima svoj dizelski spremnik<\/p>","

Sve stane u duboki gavun<\/p>","

Hladnjak skrojen po mjeri<\/p>","

Sidro na krmi<\/p>","

I krma mo\u017ee primiti \u0161est putnika<\/p>","

Prolazi su uski<\/p>","

Le\u017eaj ima 200 x 160 cm<\/p>","

Radni, ali udoban interijer<\/p>","

Vrata i stropni prozori daju puno zraka<\/p>","

Zavr\u0161ni karbonski izgled<\/p>","

Elektroni\u010dke komande i stabilizatori<\/p>","

Kokpit s podesivim volanom<\/p>","

Dominiraju masivna pram\u010dana vrata<\/p>","

I pram\u010dani prostor ima grijanje<\/p>","

Izlomljene plohe nadgra\u0111a<\/p>","

Motor od 300 konja dobro mu pristaje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["47:76","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25736363_1920.jpg":"1920x1080","k_25736363_1280.jpg":"1280x1280","k_25736363_1024.jpg":"1024x1024","k_25736363_640.jpg":"640x640","k_25736363_480.jpg":"480x480","k_25736363_340.jpg":"340x340","k_25736363_220.jpg":"220x220","o_25736363_1280.jpg":"1280x853","o_25736363_1024.jpg":"1024x682","o_25736363_640.jpg":"640x426","o_25736363_480.jpg":"480x320","o_25736363_340.jpg":"340x226","o_25736363_220.jpg":"220x146","h_25736363_1280.jpg":"1280x854","h_25736363_1024.jpg":"1024x683","h_25736363_640.jpg":"640x427","h_25736363_480.jpg":"480x320","h_25736363_340.jpg":"340x227","h_25736363_220.jpg":"220x147","pp_25736363_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736363_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736363_640.jpg":"640x814","pp_25736363_480.jpg":"480x611","pp_25736363_340.jpg":"340x432","pp_25736363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_25736358_1920.jpg":"1920x1080","k_25736358_1280.jpg":"1280x1280","k_25736358_1024.jpg":"1024x1024","k_25736358_640.jpg":"640x640","k_25736358_480.jpg":"480x480","k_25736358_340.jpg":"340x340","k_25736358_220.jpg":"220x220","o_25736358_1280.jpg":"1280x856","o_25736358_1024.jpg":"1024x684","o_25736358_640.jpg":"640x428","o_25736358_480.jpg":"480x321","o_25736358_340.jpg":"340x227","o_25736358_220.jpg":"220x147","h_25736358_1280.jpg":"1280x854","h_25736358_1024.jpg":"1024x683","h_25736358_640.jpg":"640x427","h_25736358_480.jpg":"480x320","h_25736358_340.jpg":"340x227","h_25736358_220.jpg":"220x147","pp_25736358_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736358_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736358_640.jpg":"640x814","pp_25736358_480.jpg":"480x611","pp_25736358_340.jpg":"340x432","pp_25736358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1169","hd_25736333_1920.jpg":"1920x1080","k_25736333_1280.jpg":"1280x1280","k_25736333_1024.jpg":"1024x1024","k_25736333_640.jpg":"640x640","k_25736333_480.jpg":"480x480","k_25736333_340.jpg":"340x340","k_25736333_220.jpg":"220x220","o_25736333_1280.jpg":"1280x779","o_25736333_1024.jpg":"1024x623","o_25736333_640.jpg":"640x389","o_25736333_480.jpg":"480x292","o_25736333_340.jpg":"340x207","o_25736333_220.jpg":"220x133","h_25736333_1280.jpg":"1280x854","h_25736333_1024.jpg":"1024x683","h_25736333_640.jpg":"640x427","h_25736333_480.jpg":"480x320","h_25736333_340.jpg":"340x227","h_25736333_220.jpg":"220x147","pp_25736333_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736333_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736333_640.jpg":"640x814","pp_25736333_480.jpg":"480x611","pp_25736333_340.jpg":"340x432","pp_25736333_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1096","hd_25736336_1920.jpg":"1920x1080","k_25736336_1280.jpg":"1280x1280","k_25736336_1024.jpg":"1024x1024","k_25736336_640.jpg":"640x640","k_25736336_480.jpg":"480x480","k_25736336_340.jpg":"340x340","k_25736336_220.jpg":"220x220","o_25736336_1280.jpg":"1280x730","o_25736336_1024.jpg":"1024x584","o_25736336_640.jpg":"640x365","o_25736336_480.jpg":"480x274","o_25736336_340.jpg":"340x194","o_25736336_220.jpg":"220x125","h_25736336_1280.jpg":"1280x854","h_25736336_1024.jpg":"1024x683","h_25736336_640.jpg":"640x427","h_25736336_480.jpg":"480x320","h_25736336_340.jpg":"340x227","h_25736336_220.jpg":"220x147","pp_25736336_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736336_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736336_640.jpg":"640x814","pp_25736336_480.jpg":"480x611","pp_25736336_340.jpg":"340x432","pp_25736336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1333","hd_25736337_1920.jpg":"1920x1080","k_25736337_1280.jpg":"1280x1280","k_25736337_1024.jpg":"1024x1024","k_25736337_640.jpg":"640x640","k_25736337_480.jpg":"480x480","k_25736337_340.jpg":"340x340","k_25736337_220.jpg":"220x220","o_25736337_1280.jpg":"1280x888","o_25736337_1024.jpg":"1024x710","o_25736337_640.jpg":"640x444","o_25736337_480.jpg":"480x333","o_25736337_340.jpg":"340x236","o_25736337_220.jpg":"220x152","h_25736337_1280.jpg":"1280x854","h_25736337_1024.jpg":"1024x683","h_25736337_640.jpg":"640x427","h_25736337_480.jpg":"480x320","h_25736337_340.jpg":"340x227","h_25736337_220.jpg":"220x147","pp_25736337_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736337_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736337_640.jpg":"640x814","pp_25736337_480.jpg":"480x611","pp_25736337_340.jpg":"340x432","pp_25736337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25736339_1920.jpg":"1920x1080","k_25736339_1280.jpg":"1280x1280","k_25736339_1024.jpg":"1024x1024","k_25736339_640.jpg":"640x640","k_25736339_480.jpg":"480x480","k_25736339_340.jpg":"340x340","k_25736339_220.jpg":"220x220","o_25736339_1280.jpg":"1280x853","o_25736339_1024.jpg":"1024x682","o_25736339_640.jpg":"640x426","o_25736339_480.jpg":"480x320","o_25736339_340.jpg":"340x226","o_25736339_220.jpg":"220x146","h_25736339_1280.jpg":"1280x854","h_25736339_1024.jpg":"1024x683","h_25736339_640.jpg":"640x427","h_25736339_480.jpg":"480x320","h_25736339_340.jpg":"340x227","h_25736339_220.jpg":"220x147","pp_25736339_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736339_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736339_640.jpg":"640x814","pp_25736339_480.jpg":"480x611","pp_25736339_340.jpg":"340x432","pp_25736339_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1230","hd_25736340_1920.jpg":"1920x1080","k_25736340_1280.jpg":"1280x1280","k_25736340_1024.jpg":"1024x1024","k_25736340_640.jpg":"640x640","k_25736340_480.jpg":"480x480","k_25736340_340.jpg":"340x340","k_25736340_220.jpg":"220x220","o_25736340_1280.jpg":"1280x820","o_25736340_1024.jpg":"1024x656","o_25736340_640.jpg":"640x410","o_25736340_480.jpg":"480x307","o_25736340_340.jpg":"340x217","o_25736340_220.jpg":"220x140","h_25736340_1280.jpg":"1280x854","h_25736340_1024.jpg":"1024x683","h_25736340_640.jpg":"640x427","h_25736340_480.jpg":"480x320","h_25736340_340.jpg":"340x227","h_25736340_220.jpg":"220x147","pp_25736340_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736340_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736340_640.jpg":"640x814","pp_25736340_480.jpg":"480x611","pp_25736340_340.jpg":"340x432","pp_25736340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25736342_1920.jpg":"1920x1080","k_25736342_1280.jpg":"1280x1280","k_25736342_1024.jpg":"1024x1024","k_25736342_640.jpg":"640x640","k_25736342_480.jpg":"480x480","k_25736342_340.jpg":"340x340","k_25736342_220.jpg":"220x220","o_25736342_1280.jpg":"1280x853","o_25736342_1024.jpg":"1024x682","o_25736342_640.jpg":"640x426","o_25736342_480.jpg":"480x320","o_25736342_340.jpg":"340x226","o_25736342_220.jpg":"220x146","h_25736342_1280.jpg":"1280x854","h_25736342_1024.jpg":"1024x683","h_25736342_640.jpg":"640x427","h_25736342_480.jpg":"480x320","h_25736342_340.jpg":"340x227","h_25736342_220.jpg":"220x147","pp_25736342_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736342_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736342_640.jpg":"640x814","pp_25736342_480.jpg":"480x611","pp_25736342_340.jpg":"340x432","pp_25736342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25736343_1920.jpg":"1920x1080","k_25736343_1280.jpg":"1280x1280","k_25736343_1024.jpg":"1024x1024","k_25736343_640.jpg":"640x640","k_25736343_480.jpg":"480x480","k_25736343_340.jpg":"340x340","k_25736343_220.jpg":"220x220","o_25736343_1280.jpg":"1280x853","o_25736343_1024.jpg":"1024x682","o_25736343_640.jpg":"640x426","o_25736343_480.jpg":"480x320","o_25736343_340.jpg":"340x226","o_25736343_220.jpg":"220x146","h_25736343_1280.jpg":"1280x854","h_25736343_1024.jpg":"1024x683","h_25736343_640.jpg":"640x427","h_25736343_480.jpg":"480x320","h_25736343_340.jpg":"340x227","h_25736343_220.jpg":"220x147","pp_25736343_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736343_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736343_640.jpg":"640x814","pp_25736343_480.jpg":"480x611","pp_25736343_340.jpg":"340x432","pp_25736343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1307","hd_25736344_1920.jpg":"1920x1080","k_25736344_1280.jpg":"1280x1280","k_25736344_1024.jpg":"1024x1024","k_25736344_640.jpg":"640x640","k_25736344_480.jpg":"480x480","k_25736344_340.jpg":"340x340","k_25736344_220.jpg":"220x220","o_25736344_1280.jpg":"1280x871","o_25736344_1024.jpg":"1024x697","o_25736344_640.jpg":"640x435","o_25736344_480.jpg":"480x326","o_25736344_340.jpg":"340x231","o_25736344_220.jpg":"220x149","h_25736344_1280.jpg":"1280x854","h_25736344_1024.jpg":"1024x683","h_25736344_640.jpg":"640x427","h_25736344_480.jpg":"480x320","h_25736344_340.jpg":"340x227","h_25736344_220.jpg":"220x147","pp_25736344_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736344_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736344_640.jpg":"640x814","pp_25736344_480.jpg":"480x611","pp_25736344_340.jpg":"340x432","pp_25736344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25736345_1920.jpg":"1920x1080","k_25736345_1280.jpg":"1280x1280","k_25736345_1024.jpg":"1024x1024","k_25736345_640.jpg":"640x640","k_25736345_480.jpg":"480x480","k_25736345_340.jpg":"340x340","k_25736345_220.jpg":"220x220","o_25736345_1280.jpg":"1280x854","o_25736345_1024.jpg":"1024x683","o_25736345_640.jpg":"640x427","o_25736345_480.jpg":"480x320","o_25736345_340.jpg":"340x226","o_25736345_220.jpg":"220x146","h_25736345_1280.jpg":"1280x854","h_25736345_1024.jpg":"1024x683","h_25736345_640.jpg":"640x427","h_25736345_480.jpg":"480x320","h_25736345_340.jpg":"340x227","h_25736345_220.jpg":"220x147","pp_25736345_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736345_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736345_640.jpg":"640x814","pp_25736345_480.jpg":"480x611","pp_25736345_340.jpg":"340x432","pp_25736345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2796","hd_25736346_1920.jpg":"1920x1080","k_25736346_1280.jpg":"1280x1280","k_25736346_1024.jpg":"1024x1024","k_25736346_640.jpg":"640x640","k_25736346_480.jpg":"480x480","k_25736346_340.jpg":"340x340","k_25736346_220.jpg":"220x220","o_25736346_1280.jpg":"1280x1864","o_25736346_1024.jpg":"1024x1491","o_25736346_640.jpg":"640x932","o_25736346_480.jpg":"480x699","o_25736346_340.jpg":"340x495","o_25736346_220.jpg":"220x320","h_25736346_1280.jpg":"1280x854","h_25736346_1024.jpg":"1024x683","h_25736346_640.jpg":"640x427","h_25736346_480.jpg":"480x320","h_25736346_340.jpg":"340x227","h_25736346_220.jpg":"220x147","pp_25736346_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736346_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736346_640.jpg":"640x814","pp_25736346_480.jpg":"480x611","pp_25736346_340.jpg":"340x432","pp_25736346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25736347_1920.jpg":"1920x1080","k_25736347_1280.jpg":"1280x1280","k_25736347_1024.jpg":"1024x1024","k_25736347_640.jpg":"640x640","k_25736347_480.jpg":"480x480","k_25736347_340.jpg":"340x340","k_25736347_220.jpg":"220x220","o_25736347_1280.jpg":"1280x853","o_25736347_1024.jpg":"1024x682","o_25736347_640.jpg":"640x426","o_25736347_480.jpg":"480x320","o_25736347_340.jpg":"340x226","o_25736347_220.jpg":"220x146","h_25736347_1280.jpg":"1280x854","h_25736347_1024.jpg":"1024x683","h_25736347_640.jpg":"640x427","h_25736347_480.jpg":"480x320","h_25736347_340.jpg":"340x227","h_25736347_220.jpg":"220x147","pp_25736347_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736347_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736347_640.jpg":"640x814","pp_25736347_480.jpg":"480x611","pp_25736347_340.jpg":"340x432","pp_25736347_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25736348_1920.jpg":"1920x1080","k_25736348_1280.jpg":"1280x1280","k_25736348_1024.jpg":"1024x1024","k_25736348_640.jpg":"640x640","k_25736348_480.jpg":"480x480","k_25736348_340.jpg":"340x340","k_25736348_220.jpg":"220x220","o_25736348_1280.jpg":"1280x853","o_25736348_1024.jpg":"1024x682","o_25736348_640.jpg":"640x426","o_25736348_480.jpg":"480x320","o_25736348_340.jpg":"340x226","o_25736348_220.jpg":"220x146","h_25736348_1280.jpg":"1280x854","h_25736348_1024.jpg":"1024x683","h_25736348_640.jpg":"640x427","h_25736348_480.jpg":"480x320","h_25736348_340.jpg":"340x227","h_25736348_220.jpg":"220x147","pp_25736348_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736348_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736348_640.jpg":"640x814","pp_25736348_480.jpg":"480x611","pp_25736348_340.jpg":"340x432","pp_25736348_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25736349_1920.jpg":"1920x1080","k_25736349_1280.jpg":"1280x1280","k_25736349_1024.jpg":"1024x1024","k_25736349_640.jpg":"640x640","k_25736349_480.jpg":"480x480","k_25736349_340.jpg":"340x340","k_25736349_220.jpg":"220x220","o_25736349_1280.jpg":"1280x853","o_25736349_1024.jpg":"1024x682","o_25736349_640.jpg":"640x426","o_25736349_480.jpg":"480x320","o_25736349_340.jpg":"340x226","o_25736349_220.jpg":"220x146","h_25736349_1280.jpg":"1280x854","h_25736349_1024.jpg":"1024x683","h_25736349_640.jpg":"640x427","h_25736349_480.jpg":"480x320","h_25736349_340.jpg":"340x227","h_25736349_220.jpg":"220x147","pp_25736349_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736349_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736349_640.jpg":"640x814","pp_25736349_480.jpg":"480x611","pp_25736349_340.jpg":"340x432","pp_25736349_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1151","hd_25736350_1920.jpg":"1920x1080","k_25736350_1280.jpg":"1280x1280","k_25736350_1024.jpg":"1024x1024","k_25736350_640.jpg":"640x640","k_25736350_480.jpg":"480x480","k_25736350_340.jpg":"340x340","k_25736350_220.jpg":"220x220","o_25736350_1280.jpg":"1280x767","o_25736350_1024.jpg":"1024x613","o_25736350_640.jpg":"640x383","o_25736350_480.jpg":"480x287","o_25736350_340.jpg":"340x203","o_25736350_220.jpg":"220x131","h_25736350_1280.jpg":"1280x854","h_25736350_1024.jpg":"1024x683","h_25736350_640.jpg":"640x427","h_25736350_480.jpg":"480x320","h_25736350_340.jpg":"340x227","h_25736350_220.jpg":"220x147","pp_25736350_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736350_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736350_640.jpg":"640x814","pp_25736350_480.jpg":"480x611","pp_25736350_340.jpg":"340x432","pp_25736350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1342","hd_25736351_1920.jpg":"1920x1080","k_25736351_1280.jpg":"1280x1280","k_25736351_1024.jpg":"1024x1024","k_25736351_640.jpg":"640x640","k_25736351_480.jpg":"480x480","k_25736351_340.jpg":"340x340","k_25736351_220.jpg":"220x220","o_25736351_1280.jpg":"1280x894","o_25736351_1024.jpg":"1024x715","o_25736351_640.jpg":"640x447","o_25736351_480.jpg":"480x335","o_25736351_340.jpg":"340x237","o_25736351_220.jpg":"220x153","h_25736351_1280.jpg":"1280x854","h_25736351_1024.jpg":"1024x683","h_25736351_640.jpg":"640x427","h_25736351_480.jpg":"480x320","h_25736351_340.jpg":"340x227","h_25736351_220.jpg":"220x147","pp_25736351_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736351_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736351_640.jpg":"640x814","pp_25736351_480.jpg":"480x611","pp_25736351_340.jpg":"340x432","pp_25736351_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1238","hd_25736352_1920.jpg":"1920x1080","k_25736352_1280.jpg":"1280x1280","k_25736352_1024.jpg":"1024x1024","k_25736352_640.jpg":"640x640","k_25736352_480.jpg":"480x480","k_25736352_340.jpg":"340x340","k_25736352_220.jpg":"220x220","o_25736352_1280.jpg":"1280x825","o_25736352_1024.jpg":"1024x660","o_25736352_640.jpg":"640x412","o_25736352_480.jpg":"480x309","o_25736352_340.jpg":"340x219","o_25736352_220.jpg":"220x141","h_25736352_1280.jpg":"1280x854","h_25736352_1024.jpg":"1024x683","h_25736352_640.jpg":"640x427","h_25736352_480.jpg":"480x320","h_25736352_340.jpg":"340x227","h_25736352_220.jpg":"220x147","pp_25736352_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736352_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736352_640.jpg":"640x814","pp_25736352_480.jpg":"480x611","pp_25736352_340.jpg":"340x432","pp_25736352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25736355_1920.jpg":"1920x1080","k_25736355_1280.jpg":"1280x1280","k_25736355_1024.jpg":"1024x1024","k_25736355_640.jpg":"640x640","k_25736355_480.jpg":"480x480","k_25736355_340.jpg":"340x340","k_25736355_220.jpg":"220x220","o_25736355_1280.jpg":"1280x854","o_25736355_1024.jpg":"1024x683","o_25736355_640.jpg":"640x427","o_25736355_480.jpg":"480x320","o_25736355_340.jpg":"340x226","o_25736355_220.jpg":"220x146","h_25736355_1280.jpg":"1280x854","h_25736355_1024.jpg":"1024x683","h_25736355_640.jpg":"640x427","h_25736355_480.jpg":"480x320","h_25736355_340.jpg":"340x227","h_25736355_220.jpg":"220x147","pp_25736355_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736355_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736355_640.jpg":"640x814","pp_25736355_480.jpg":"480x611","pp_25736355_340.jpg":"340x432","pp_25736355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1327","hd_25736356_1920.jpg":"1920x1080","k_25736356_1280.jpg":"1280x1280","k_25736356_1024.jpg":"1024x1024","k_25736356_640.jpg":"640x640","k_25736356_480.jpg":"480x480","k_25736356_340.jpg":"340x340","k_25736356_220.jpg":"220x220","o_25736356_1280.jpg":"1280x884","o_25736356_1024.jpg":"1024x707","o_25736356_640.jpg":"640x442","o_25736356_480.jpg":"480x331","o_25736356_340.jpg":"340x234","o_25736356_220.jpg":"220x152","h_25736356_1280.jpg":"1280x854","h_25736356_1024.jpg":"1024x683","h_25736356_640.jpg":"640x427","h_25736356_480.jpg":"480x320","h_25736356_340.jpg":"340x227","h_25736356_220.jpg":"220x147","pp_25736356_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736356_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736356_640.jpg":"640x814","pp_25736356_480.jpg":"480x611","pp_25736356_340.jpg":"340x432","pp_25736356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25736360_1920.jpg":"1920x1080","k_25736360_1280.jpg":"1280x1280","k_25736360_1024.jpg":"1024x1024","k_25736360_640.jpg":"640x640","k_25736360_480.jpg":"480x480","k_25736360_340.jpg":"340x340","k_25736360_220.jpg":"220x220","o_25736360_1280.jpg":"1280x853","o_25736360_1024.jpg":"1024x682","o_25736360_640.jpg":"640x426","o_25736360_480.jpg":"480x320","o_25736360_340.jpg":"340x226","o_25736360_220.jpg":"220x146","h_25736360_1280.jpg":"1280x854","h_25736360_1024.jpg":"1024x683","h_25736360_640.jpg":"640x427","h_25736360_480.jpg":"480x320","h_25736360_340.jpg":"340x227","h_25736360_220.jpg":"220x147","pp_25736360_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736360_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736360_640.jpg":"640x814","pp_25736360_480.jpg":"480x611","pp_25736360_340.jpg":"340x432","pp_25736360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_25736361_1920.jpg":"1920x1080","k_25736361_1280.jpg":"1280x1280","k_25736361_1024.jpg":"1024x1024","k_25736361_640.jpg":"640x640","k_25736361_480.jpg":"480x480","k_25736361_340.jpg":"340x340","k_25736361_220.jpg":"220x220","o_25736361_1280.jpg":"1280x834","o_25736361_1024.jpg":"1024x667","o_25736361_640.jpg":"640x417","o_25736361_480.jpg":"480x312","o_25736361_340.jpg":"340x221","o_25736361_220.jpg":"220x143","h_25736361_1280.jpg":"1280x854","h_25736361_1024.jpg":"1024x683","h_25736361_640.jpg":"640x427","h_25736361_480.jpg":"480x320","h_25736361_340.jpg":"340x227","h_25736361_220.jpg":"220x147","pp_25736361_1280.jpg":"1280x1628","pp_25736361_1024.jpg":"1024x1303","pp_25736361_640.jpg":"640x814","pp_25736361_480.jpg":"480x611","pp_25736361_340.jpg":"340x432","pp_25736361_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7828911 Threads: 1 Questions: 1640902463 Slow queries: 4878134 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111522112 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/svedski-cyberboat-otkriva-sredozemlje-testirali-smo-aluminijski-gliser-ockelbo-25-cab-1334653 [printLink] => /om/nautika/svedski-cyberboat-otkriva-sredozemlje-testirali-smo-aluminijski-gliser-ockelbo-25-cab-1334653?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 735054 [name] => Ockelbo 25 Cab [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-30 08:51:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ockelbo-25-cab [link] => /tag/ockelbo-25-cab ) [2] => stdClass Object ( [id] => 735055 [name] => Anytec [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-30 08:51:41 [main_article_id] => 0 [alias] => anytec [link] => /tag/anytec ) [3] => stdClass Object ( [id] => 735056 [name] => Paspartu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-30 08:51:42 [main_article_id] => 0 [alias] => paspartu [link] => /tag/paspartu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NAJFASCINANTNIJE KONSTRUKCIJSKO RJEŠENJE SU DVODIJELNA PRAMČANA VRATA PO MJERI PODMORNICE. TOLIKO SU MASIVNO IZVEDENA DA SE MOŽE SIGURNO PLOVITI DOK SU OTVORENA, FORMALNO DO 10 ČVOROVA, A U PRAKSI I VIŠE. KAD OKRENETE RUČICU, KAO DA STE UŠLI U SVEMIRSKU KAPSULU SPREMNI ZA PROLAZAK KROZ OLUJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spreman za oluju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Švedski ‘cyberboat‘: testirali smo aluminijski gliser Ockelbo 25 Cab [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736363.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Vrh pramca ravno je odrezan

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736363.jpg [title] =>

Vrh pramca ravno je odrezan

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736358.jpg [title] =>

Brzina krstarenja je 30 čvorova

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736333.jpg [title] =>

Elektronika regulira nagib

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736336.jpg [title] =>

Ni najveći valovi ne mogu mu ništa

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736337.jpg [title] =>

Amortizer za ekstremnu udobnost

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736339.jpg [title] =>

Sidreno vitlo je u krmenom spremniku

Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736340.jpg [title] =>

Grijanje ima svoj dizelski spremnik

Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736342.jpg [title] =>

Sve stane u duboki gavun

Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736343.jpg [title] =>

Hladnjak skrojen po mjeri

Ante Čizmić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736344.jpg [title] =>

Sidro na krmi

Ante Čizmić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736345.jpg [title] =>

I krma može primiti šest putnika

Ante Čizmić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736346.jpg [title] =>

Prolazi su uski

Ante Čizmić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736347.jpg [title] =>

Ležaj ima 200 x 160 cm

Ante Čizmić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736348.jpg [title] =>

Radni, ali udoban interijer

Ante Čizmić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736349.jpg [title] =>

Vrata i stropni prozori daju puno zraka

Ante Čizmić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736350.jpg [title] =>

Završni karbonski izgled

Ante Čizmić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736351.jpg [title] =>

Elektroničke komande i stabilizatori

Ante Čizmić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736352.jpg [title] =>

Kokpit s podesivim volanom

Ante Čizmić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736355.jpg [title] =>

Dominiraju masivna pramčana vrata

Ante Čizmić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736356.jpg [title] =>

I pramčani prostor ima grijanje

Ante Čizmić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736360.jpg [title] =>

Izlomljene plohe nadgrađa

Ante Čizmić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25736361.jpg [title] =>

Motor od 300 konja dobro mu pristaje

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Egzotičan ukus uvoznika Damira Opsenice, velikog promotora Targe i općenito skandinavske male brodogradnje, zaslužan je za još jedan zanimljiv brod na hrvatskom tržištu – Ockelbo 25 Cab. Radni aluminijski gliser dizajniran kao brodica za zabavu prvi je primjerak švedske grupacije Anytec ne samo u Jadranu, nego u cijelom Sredozemlju. Naime, tamošnje bogato tržište povlači sve što se proizvede pa za izvoz gotovo da nema ni potrebe.

No njihova vještina drugačijeg oblikovanja brodova nije prošla nezapaženo jer je nakon mnogo podsmijeha cijela Europa posljednjih desetak godina počela kopirati ta dizajnerska rješenja, te je pokrenut niz novih modela prepoznatljivog sjevernjačkog stila. Veliki dio proizvodnje preseljen je u Poljsku i Latviju, poput primjerka na testu, gdje se isporučuje visoka kvaliteta po konkurentnoj cijeni, bilo da se radi o plastici bilo o aluminiju.

Upravo je ta legura jamstvo neuništivosti trupova radnih plovila otpornih na led i oštre obale tamošnjih krajeva. Uzevši u obzir da milijuni otočana i stanovnika malih obalnih mjesta ovise o vlastitom brodu kao mi o automobilu, jasno je da nema mjesta za kompromise. Brod mora funkcionirati u svim uvjetima i u svako doba godine, pa je grijanje jedna od osnovnih stvari.

Brži od vojnika

Pjevušeći Makeba, Makeba... lakše smo uvježbali novo švedsko ime, a zapamtit ćemo ga po puno toga dobroga. Za vrijeme testiranja pokraj nas je prema Lori projurio 15-metarski kevlarski gumenjak Obalne straže i iako smo se osjećali pomalo inferiorno s nepunih osam metara, utjeha nam je bila da smo ipak brži od njegovih 40 čvorova. Točnije, postigli smo 43 čvora na 5700 okretaja i uvjerili se u izvrsnu stabilnost trupa i učinkovitost zipwake stabilizatora, usput rečeno osmišljenih u Švedskoj, te Mercuryjeva Activ trima koji skida sve brige oko položaja V8 mrcine na krmi.

---

image

Brzina krstarenja je 30 čvorova

Ante Čizmić/Cropix
---

Ugrađenih 300 konja maksimum je dopušten projektom i s njima se 1800 kilograma lagan Ockelbo izvrsno nosi. Krstariti brzinom od 30 čvorova s potrošnjom manjom od litre i pol po milji jamstvo je autonomije od sedam sati i više od 200 milja dosega s jednim spremnikom.

---

OSOBNA KARTA

Dužina preko svega 7,9 m

Dužina trupa 7,28 m

Širina 2,55 m

Težina bez motora 1805 kg

Gaz 0,6 m

Spremnik goriva 300 l

Spremnik vode 130 l

Kategorija B/8

Max. motor 300 KS

Brodograditelj Anytec, Švedska

Zastupnik Paspartu, Split

Cijena s motorom i PDV-om 200.000 eura

---

Uz očekivanu tvorničku mirnoću i uglađenost motora, frapirala nas je zvučna izolacija kabine, rezultat bravarske vještine i tapeciranja aluminija. Strop i gornji bokovi jahtaški su obloženi finom umjetnom kožom, a donji bokovi grubim filcom, prvenstveno kao toplinska izolacija, što je posredno stvorilo i odličnu zvučnu barijeru. Za mediteranske okolnosti filc je neprikladan pa će se zamijeniti manje toplim rješenjem. To je samo jedna od planiranih izmjena, uvoznik je već sastavio popis detalja kako bi Ockelbo bio primjereniji navikama ovoga podneblja – podne obloge, solar, bimini, sjenila, kuhinja...

---

image

Dominiraju masivna pramčana vrata

Ante Čizmić/Cropix
---

Jedna od najzahtjevnijih je ugradnja toaletne kabine umjesto kemijskog rješenja, za što ima prostora. Iako se po vanjskim linijama ne bi reklo, visina u kabini je od 190 cm u prednjem dijelu do dva metra na kraju. S dva velika stropna prozora zraka i svjetla ima više nego dovoljno. Najfascinantnije konstrukcijsko rješenje su dvodijelna pramčana vrata po mjeri podmornice. Toliko su masivno izvedena da se može sigurno ploviti dok su otvorena, formalno do 10 čvorova, a u praksi i više. Kad okrenete ručicu, kao da ste ušli u svemirsku kapsulu spremni za prolazak kroz oluju. Mi nismo imali takve uvjete iako smo pokušavali naglim okretima izbaciti brod iz putanje.

Elektroničke komande gasa pametno doziraju snagu pa i naglo guranje ručice do kraja ne izaziva očekivane tektonske poremećaje, premda put do 30 čvorova traje svega osam sekunda. Tehnologija je potpuno preuzela kontrolu i osigurava sigurnu plovidbu. To ne znači da se izgubila strast u vožnji, dapače. Velik i izravan volan lako prebacuje brod s boka na bok i suvereno glisira u krugu od petnaestak metara, tako da s njim možete raditi što poželite. Jedini trag divljanja je more zaostalo u uglovima izvan prirodnog pada prema drenažnim otvorima.

---

image

Kokpit s podesivim volanom

Ante Čizmić/Cropix
---

Ležaj u kabini

Skipersko i suvozačko sjedalo sportski su oblikovani i moćno amortizirani, tako da dvoje ima VIP status na valovima. Ostalih šest putnika ipak se mora zadovoljiti klasičnim klupama i rukohvatima. Vanjske sjedeće garniture dostupne su i u pramcu i u krmi, tako da se za ljepšega vremena može birati idealan položaj. S obzirom na broj sjedala, bilo bi korisno da se pokušalo dobiti i certifikat za više putnika.

Iako je Ockelbo dnevni brod, nije propuštena prilika za slaganje ležaja. Nasloni patentom pričvršćeni za bokove kabine zajedno s tri nosača i umetka tvore ležaj dimenzija 200 x 160 cm. Slaganje, barem dok se ne uhodate, potraje nekoliko minuta, ali konačan je rezultat dobar i svi dijelovi stanu u bočne gavune. Volumeni su veliki, tako da unutra stane i veliki preklopni stol s nogom, dok nasuprotni gavun ima slobodnog mjesta uz ugrađen hladnjak.

---

image

Hladnjak skrojen po mjeri

Ante Čizmić/Cropix
---

I krmeni gavuni su veliki i dijelom zauzeti opremom. U desnome je sustav grijanja sa spremnikom dizela od 12 litara, a u lijevom su glavne sklopke, osigurači i punjač baterija, te sidreni vinč. Da, sidro je skandinavski standardno na krmi kako bi se pramcem moglo pristati na plitkoj obali. Rukohvati su po sredini protukliznih krmenih platformi i formiraju kavez iznad motornog prostora, na kojem je zgodno postavljen i preklopni stolić (40 x 50 cm) za kavu ili pripremu mamaca. To bi bilo dobro mjesto za postavljanje dizelskog kuhala kad je već izvor nafte pri ruci.

Zanimljivo je kako je sustav grijanja snage 4 kW provučen i u vanjske prostore kako bi se zatvaranjem ceradama i tamo osigurao ugodan boravak. Kod nas bi to mogli cijeniti lignjolovci.

---

---

Remorkerski pramac

Jedan od razloga zašto Ockelbo izgleda privlačno je i visoki sjaj dobiven patentiranim sustavom nano poliranja, kodnog naziva M400. Izgled automobilske karoserije, prema riječima brodograditelja, ionako izdržljivom aluminiju dao je dodatne moći – otporniji je na mrlje, vodu, oksidaciju i lakši za održavanje. Jedina je mana što se na površini sada ističu inače slabo vidljive dilatacije na spojevima.

---

image

Ni najveći valovi ne mogu mu ništa

Ante Čizmić/Cropix
---

Industrijski oblik nadgrađa odlično mu pristaje i funkcionalno služi za postavljanje rasvjete, radara i antena. Upečatljiv detalj je pak na pramcu, gdje je ravni odbojnik, izgleda spreman i za manje remorkerske poslove. Općenito, namjena Ockelboa nije jasno definirana, na prvu izgleda kao radni policijski brod, malo podsjeća i na taksi, dok je Skandinavcima to sasvim uobičajen svakodnevni auto. Poput Teslina Cybertrucka, koji će uskoro i na našim cestama izazivati svakakve komentare, švedski cyberboat ima zemaljsku cijenu od 200 tisuća eura. Samo što ova Mercuryjeva penta nije na struju, barem ne još...

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO

Pramčana vrata

Otpornost materijala

Sigurnost upravljanja

LOŠE

Nedostatak kuhala

Drenaža pramca

---

---

image

Elektronika regulira nagib

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Amortizer za ekstremnu udobnost

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Sidreno vitlo je u krmenom spremniku

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Grijanje ima svoj dizelski spremnik

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Sve stane u duboki gavun

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Sidro na krmi

Ante Čizmić/Cropix
------
image

I krma može primiti šest putnika

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Prolazi su uski

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Ležaj ima 200 x 160 cm

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Radni, ali udoban interijer

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Vrata i stropni prozori daju puno zraka

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Završni karbonski izgled

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Elektroničke komande i stabilizatori

Ante Čizmić/Cropix
------
image

I pramčani prostor ima grijanje

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Izlomljene plohe nadgrađa

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Motor od 300 konja dobro mu pristaje

Ante Čizmić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Vrh pramca ravno je odrezan

Ante Čizmić/Cropix

Brzina krstarenja je 30 čvorova

Ante Čizmić/Cropix

Elektronika regulira nagib

Ante Čizmić/Cropix

Ni najveći valovi ne mogu mu ništa

Ante Čizmić/Cropix

Amortizer za ekstremnu udobnost

Ante Čizmić/Cropix

Sidreno vitlo je u krmenom spremniku

Ante Čizmić/Cropix

Grijanje ima svoj dizelski spremnik

Ante Čizmić/Cropix

Sve stane u duboki gavun

Ante Čizmić/Cropix

Hladnjak skrojen po mjeri

Ante Čizmić/Cropix

Sidro na krmi

Ante Čizmić/Cropix

I krma može primiti šest putnika

Ante Čizmić/Cropix

Prolazi su uski

Ante Čizmić/Cropix

Ležaj ima 200 x 160 cm

Ante Čizmić/Cropix

Radni, ali udoban interijer

Ante Čizmić/Cropix

Vrata i stropni prozori daju puno zraka

Ante Čizmić/Cropix

Završni karbonski izgled

Ante Čizmić/Cropix

Elektroničke komande i stabilizatori

Ante Čizmić/Cropix

Kokpit s podesivim volanom

Ante Čizmić/Cropix

Dominiraju masivna pramčana vrata

Ante Čizmić/Cropix

I pramčani prostor ima grijanje

Ante Čizmić/Cropix

Izlomljene plohe nadgrađa

Ante Čizmić/Cropix

Motor od 300 konja dobro mu pristaje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/svedski-cyberboat-otkriva-sredozemlje-testirali-smo-aluminijski-gliser-ockelbo-25-cab-1334653 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=50c24cc5cc66e335ff30aab477a50d538c0bb707 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0vedski+%E2%80%98cyberboat%E2%80%98%3A+testirali+smo+aluminijski+gliser+Ockelbo+25+Cab&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsvedski-cyberboat-otkriva-sredozemlje-testirali-smo-aluminijski-gliser-ockelbo-25-cab-1334653 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsvedski-cyberboat-otkriva-sredozemlje-testirali-smo-aluminijski-gliser-ockelbo-25-cab-1334653 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NAJFASCINANTNIJE KONSTRUKCIJSKO RJEŠENJE SU DVODIJELNA PRAMČANA VRATA PO MJERI PODMORNICE. TOLIKO SU MASIVNO IZVEDENA DA SE MOŽE SIGURNO PLOVITI DOK SU OTVORENA, FORMALNO DO 10 ČVOROVA, A U PRAKSI I VIŠE. KAD OKRENETE RUČICU, KAO DA STE UŠLI U SVEMIRSKU KAPSULU SPREMNI ZA PROLAZAK KROZ OLUJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spreman za oluju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

spreman za olujuŠvedski ‘cyberboat‘: testirali smo aluminijski gliser Ockelbo 25 Cab

Piše Gordan Jelavić
30. listopada 2023. - 08:50

Egzotičan ukus uvoznika Damira Opsenice, velikog promotora Targe i općenito skandinavske male brodogradnje, zaslužan je za još jedan zanimljiv brod na hrvatskom tržištu – Ockelbo 25 Cab. Radni aluminijski gliser dizajniran kao brodica za zabavu prvi je primjerak švedske grupacije Anytec ne samo u Jadranu, nego u cijelom Sredozemlju. Naime, tamošnje bogato tržište povlači sve što se proizvede pa za izvoz gotovo da nema ni potrebe.

No njihova vještina drugačijeg oblikovanja brodova nije prošla nezapaženo jer je nakon mnogo podsmijeha cijela Europa posljednjih desetak godina počela kopirati ta dizajnerska rješenja, te je pokrenut niz novih modela prepoznatljivog sjevernjačkog stila. Veliki dio proizvodnje preseljen je u Poljsku i Latviju, poput primjerka na testu, gdje se ispo...

16. svibanj 2024 00:32