stdClass Object ( [id] => 1301651 [title] => Napolitanka za ljetne đirade: testirali smo Gaiu 22 Open [alias] => okretna-napolitanka-za-ljetne-dirade-testirali-smo-gaiu-22-open-evo-koje-su-joj-mane-i-prednosti [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odavno znamo da ne postoji plovilo koje može zadovoljiti svačije potrebe - nekome treba sunčalište, nekome radni kokpit za baratanje ribolovnim alatima, nekome je bitno da konzola bude centralno postavljena..., a onda još sve to treba ugurati u nekoliko metara dužine i cijenom zadovoljiti široki spektar kupaca.

Talijanski brodograditelj Gaia Construcioni Navali iz Napulja upravo to nastoji - dizajnom svojih brodica zadovoljiti što veći krug različitih kupaca. Brodogradilište je osnovano 1986. godine, ali od 2016., kada je kormilo preuzeo Giuseppe Panaro, strategija je posvećena kupcu, kvaliteti i maksimalizaciji komfora na plovilu. Osim što kupca kvalitetno prate i u postprodajnom razdoblju, saznanjima prikupljenim od strane korisnika modeli se kontinuirano unapređuju.

Tržištu se nude petmetarska Gaia 16,50 i open modeli 19 i 22, adrenalinski WA (walk around) modeli oznake 22 i 24 (u najavi je i novi WA 28), sve do 7-metarskog motornog krstaša za višednevne izlete oznake 24,50. Svima je jedinstveno da ga krasi dizajn – made in Italy.

Na prošlogodišnjem sajmu nautike u Biogradu Gaia se predstavila hrvatskom tržištu, a najviše interesa je privukao model Open 22, koji smo imali priliku testirati. I ova Gaia slijedi zacrtanu šprancu, pa su u nepunih sedam metara ugurane praktički sve potrebe dnevnih kapetana, i to bez stiskanja i odricanja od udobnosti i komfora koji može pružiti ova veličina plovila.

---

image

Vlasnik škvera Giuseppe Panaro bio nam je domaćin

Saša Burić/Cropix
---

Krmene platforme

Iako visokih bokova koji dobro štite putnike, brodica je elegantna i oku privlačna. Stražnjim dijelom dominiraju prostrane krmene platforme za ovu dužinu brodice, koje ne samo da omogućuju komforan pristup moru, već i olakšavaju pristup motoru. Komande motora su provučene na način da ne ometaju komunikaciju, a na lijevoj strani su robusne preklopne ljestve za silazak u more - za opcijsku ugradnju tuša još uvijek ima mjesta.

Jednostavna komunikacija prema kokpitu osigurana je prolazom malim vratašcima kroz krmeno zrcalo. Krmeni dio kokpita osmišljen je da se može koristiti na više načina. Opremljen udobnim sofama i naslonjačima, opcijski se može opremiti montažnim stolićem za okupljanje, odnosno učas pretvoriti u udobno sunčalište. Ispod svakog sjedišta nalaze se veliki otvori, tako da je svaki kutak prostora lako dostupan, a mjesta za pohranu stvari ili ugradnju dodatne opreme ima više nego dovoljno.

---

image

Iznimno udoban putnički prostor

Saša Burić/Cropix
---

Ispod podnice je smješten 100-litarski rezervoar. U centralnom dijelu kokpita, izmaknuta od osi u desnu stranu, smještena je upravljačka konzola sa skiperovim sjedalom. Iako je na testiranom modelu spartanski opremljena, postoji još dovoljno prostora za ugradnju dodatnih višenamjenskih ekrana prema potrebama vlasnika. Samo sjedište je tapecirano i udobno, a vjetrobransko staklo dobro štiti od vjetra i kapljica, uz napomenu da bismo voljeli kada bi vjetrobran bio integriran u okvir koji bi ga ojačao i mogao poslužiti kao rukohvat.

Opcija vanjske kuhinje

Opcijski postoji mogućnost organizacije vanjske kuhinje s plinskim kuhalom i hladnjakom na lijevoj strani, te sudoperom ispod skiperova sjedala na desnoj strani. Naravno, u tom slučaju treba razmišljati i o ugradnji pumpe za slatku vodu i slavine. Isto vrijedi ako se odlučite za ugradnju tuša na krmenoj platformi.

---

image

Spremišni prostor je velik i lako dostupan

Saša Burić/Cropix
---

Cijeli ovaj prostor natkriven je biminijem, čija se elegantna konstrukcija dobro nosila i u adrenalinskim trenucima prilikom testiranja. Ispod upravljačke konzole nalazi se dobro zaštićen i dosta velik prostor za pohranu veće opreme, ali i moguću ugradnju WC-a. Ovdje bismo naglasili i da je cijela gazna površina testiranog plovila bila obložena Seadeck oblogom s crnom fugom, čime je dodatno naglašen ugođaj topline i komfora.

S lijeve strane je prolaz prema prostranom i udobnom pramčanom kokpitu, kojeg je kao cjelinu moguće organizirati kao sjedeću garnituru koja okružuje stolić za druženje ili kao sunčalište za izležavanje. Klasično je izvedena kao pramčani kokpit organiziran na V s klupama na koje se montiraju jastuci – uz mogućnost zaštite od sunca tendom.t

---

image

Nakon ručka se stol sklapa...

Saša Burić/Cropix
------
image

... i slijedi dnevni odmor

Saša Burić/Cropix
---

Cijeli pramčani kokpit je dobro zaštićen od udara vjetra i prskanja relativno visokim bočnim stranicama na koje su postavljeni obloženi nasloni, a ogradom je dodatno naglašena sigurnost pri jurcanju valovitim morem. Ispod jastuka su ogromni gavuni s velikim poklopcem koji olakšava spremanje stvari.

---

OSOBNA KARTA

Dužina preko svega      6,68 m

Maksimalna širina      2,40 m

Težina      1200 kg

Maks. motor      200 KS

Spremnik goriva      100 l

Spremnik vode (opcija)      50 l

Kategorija i nosivost      C/10

Zastupnik      Premium boat, Poreč

Cijena s motorom i PDV-om      40.000 eura

---

Pramčani podest je širok, tako da uz otvorenu pramčanu ogradu osigurava jednostavnu komunikaciju prema i neuređenoj obali, a naknadna ugradnja sidrenog vitla nije problem. Duboko i prostrano spremište ispod njega omogućava pohranu ne samo sidrenoga lanca i konopa, već i priveznih konopa.

---

image

Motorni prostor je širok

Saša Burić/Cropix
---

Besprijekorna upravljivost

Testirani model bio je opremljen Yamahom 200. Iako smo imali osjećaj da je motor predimenzioniran za ovu dužinu i težinu plovila, Gaia Open 22 na moru se odlično nosila s velikom snagom. Opterećena s četiri odrasle osobe, lako i brzo je dosezala zadovoljavajuće brzine za dane okretaje, pa vjerujemo da bi bez problema podnijela i maksimalan broj deklariranih članova posade u danim uvjetima. U zaštićenom zaljevu vjetar je puhao snagom od 20 čvorova, a razvijeni se val penjao i do 60-ak centimetara, tako da je Gaia 22 imala priliku zorno iskazati svoje dobre pomorstvene karakteristike. Upravljivost je bila besprijekorna u svakom trenutku, osjećaj sigurnosti bio je na visokoj razini, a izdignuti bokovi dobro su nas štitili od kapljica razbijenih valova.

---

image

Lagani trup pruža puno zabave

Saša Burić/Cropix
---

S otvorenim biminijem i vjetrom u provu dosegnuli smo maksimalnih 5500 o/min i brzinu od 38,1 čvor, a kod malo smirenijih uvjeta 5700 o/min i brzinu od 41,2 čvora. Uzmemo li da Yamaha deklariranu snagu dostiže pri 5500 o/min i da je Gaia 22 certificirana za 10 osoba i obalnu plovidbu C, možemo zaključiti da su ti rezultati više nego zadovoljavajući.

Štedljivo krstarenje

Ovako motorizirana Gaia brzinu glisiranja i krstarenja dostigla bi u trenu, dok se u režimu rada motora iznad 4500 malo mučila s ubrzanjem i maksimalnu brzinu dosezala za 38 sekundi – što opet nije loše. Potrošnja pri maksimalnim brzinama bila je oko 70 litara na sat, ali bismo za brzinu krstarenja preporučili 20 čvorova uz potrošnju goriva oko 25 litara na sat, pri 3500 do 4000 o/min. Isto tako, zbog male težine trupa od samo 1200 kg (bez motora) i naglašeno gliserski profil trupa, Gaia 22 bi i uz slabiji motor iskazala dobre karakteristike. Pogotovo ako se ne ukrca maksimalan broj putnika.

---

image

S lakoćom glisira po manjim valovima

---

Ova dobro koncipirana brodica dobro može poslužiti na jednodnevnim izletima i do udaljenijih skrivenih obala i plaža. Iako relativno skromnih dimenzija, mjesta za sunčanje ima dovoljno, kao i prostora za sjedenje putnika i odlaganje opreme, pa se jednako može koristiti kao privatno ili plovilo za iznajmljivanje.

---

image

Snaga od 200 konja je dobra mjera

---

Iako u osnovnoj cijeni od 20.900 eura bez motora (fco Poreč) i PDV-a uključuje dosta opreme, za potpuni užitak moramo je prihvatiti kao informativnu. Gaia se može nadograditi različitom opremom prema željama kupaca u rasponu motorizacije od 70 do 200 KS, ali će i dalje ostavljati dojam dobrog omjera uloženog i dobivenog. Kako u financijskom, tako i u korisničkom smislu.

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

- omjer cijene i kvalitete

- mogućnost personalizacije

- pristupačnost i veličina spremišta

- pomorstvene karakteristike

MINUS

- vjetrobran bez okvira

- poklopci gavuna bez mogućnosti učvršćivanja

- položaj jarboleta

---

---

image

Na konzoli ima puno slobodnog mjesta za instrumente

Saša Burić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ZA VRIJEME TESTA VJETAR JE PUHAO SNAGOM OD 20 ČVOROVA, A RAZVIJENI VAL PENJAO SE DO 60 CM, PA JE GAIA MOGLA ZORNO ISKAZATI SVOJE DOBRE POMORSTVENE KARAKTERISTIKE, PRI ČEMU SU UPRAVLJIVOST I SIGURNOST BILI NA VISOKOJ RAZINI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Komfor i kvaliteta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZA VRIJEME TESTA VJETAR JE PUHAO SNAGOM OD 20 ČVOROVA, A RAZVIJENI VAL PENJAO SE DO 60 CM, PA JE GAIA MOGLA ZORNO ISKAZATI SVOJE DOBRE POMORSTVENE KARAKTERISTIKE, PRI ČEMU SU UPRAVLJIVOST I SIGURNOST BILI NA VISOKOJ RAZINI Komfor i kvaliteta 2 0 7431 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-24 08:28:18 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => SERGIJE DVORNIK [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-03 11:19:11 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2023-06-27 08:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 71 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => ZA VRIJEME TESTA VJETAR JE PUHAO SNAGOM OD 20 ČVOROVA, A RAZVIJENI VAL PENJAO SE DO 60 CM, PA JE GAIA MOGLA ZORNO ISKAZATI SVOJE DOBRE POMORSTVENE KARAKTERISTIKE, PRI ČEMU SU UPRAVLJIVOST I SIGURNOST BILI NA VISOKOJ RAZINI [metadata] => robots= author= title=Okretna napolitanka za ljetne đirade: testirali smo Gaiu 22 Open, evo koje su joj mane i prednosti [metakey] => test broda, GAIA 22 OPEN, Gaia Construcioni Navali, napulj, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968586.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968585.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968587.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968588.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968589.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968590.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968591.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968592.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968593.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968594.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968595.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968596.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968597.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24968598.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

S 200 konja postigli smo 41 \u010dvor<\/p>","

Motorni prostor je \u0161irok<\/p>","

Na konzoli ima puno slobodnog mjesta za instrumente<\/p>","

Iznimno udoban putni\u010dki prostor<\/p>","

Spremi\u0161ni prostor je velik i lako dostupan<\/p>","

Nakon ru\u010dka se stol sklapa...<\/p>","

... i slijedi dnevni odmor<\/p>","

Ispod konzole se mo\u017ee urediti wc<\/p>","

Presvlake i podne obloge su kvalitetne<\/p>","

Vlasnik \u0161kvera Giuseppe Panaro bio nam je doma\u0107in<\/p>","

Bimini je izdr\u017eao i brzinu i nalete vjetra<\/p>","

Lagani trup pru\u017ea puno zabave<\/p>","

Snaga od 200 konja je dobra mjera<\/p>","

S lako\u0107om glisira po manjim valovima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24968586_1920.jpg":"1920x1080","k_24968586_1280.jpg":"1280x1280","k_24968586_1024.jpg":"1024x1024","k_24968586_640.jpg":"640x640","k_24968586_480.jpg":"480x480","k_24968586_340.jpg":"340x340","k_24968586_220.jpg":"220x220","o_24968586_1280.jpg":"1280x853","o_24968586_1024.jpg":"1024x682","o_24968586_640.jpg":"640x426","o_24968586_480.jpg":"480x320","o_24968586_340.jpg":"340x226","o_24968586_220.jpg":"220x146","h_24968586_1280.jpg":"1280x854","h_24968586_1024.jpg":"1024x683","h_24968586_640.jpg":"640x427","h_24968586_480.jpg":"480x320","h_24968586_340.jpg":"340x227","h_24968586_220.jpg":"220x147","pp_24968586_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968586_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968586_640.jpg":"640x814","pp_24968586_480.jpg":"480x611","pp_24968586_340.jpg":"340x432","pp_24968586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24968585_1920.jpg":"1920x1080","k_24968585_1280.jpg":"1280x1280","k_24968585_1024.jpg":"1024x1024","k_24968585_640.jpg":"640x640","k_24968585_480.jpg":"480x480","k_24968585_340.jpg":"340x340","k_24968585_220.jpg":"220x220","o_24968585_1280.jpg":"1280x1920","o_24968585_1024.jpg":"1024x1536","o_24968585_640.jpg":"640x960","o_24968585_480.jpg":"480x720","o_24968585_340.jpg":"340x510","o_24968585_220.jpg":"220x330","h_24968585_1280.jpg":"1280x854","h_24968585_1024.jpg":"1024x683","h_24968585_640.jpg":"640x427","h_24968585_480.jpg":"480x320","h_24968585_340.jpg":"340x227","h_24968585_220.jpg":"220x147","pp_24968585_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968585_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968585_640.jpg":"640x814","pp_24968585_480.jpg":"480x611","pp_24968585_340.jpg":"340x432","pp_24968585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24968587_1920.jpg":"1920x1080","k_24968587_1280.jpg":"1280x1280","k_24968587_1024.jpg":"1024x1024","k_24968587_640.jpg":"640x640","k_24968587_480.jpg":"480x480","k_24968587_340.jpg":"340x340","k_24968587_220.jpg":"220x220","o_24968587_1280.jpg":"1280x853","o_24968587_1024.jpg":"1024x682","o_24968587_640.jpg":"640x426","o_24968587_480.jpg":"480x320","o_24968587_340.jpg":"340x226","o_24968587_220.jpg":"220x146","h_24968587_1280.jpg":"1280x854","h_24968587_1024.jpg":"1024x683","h_24968587_640.jpg":"640x427","h_24968587_480.jpg":"480x320","h_24968587_340.jpg":"340x227","h_24968587_220.jpg":"220x147","pp_24968587_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968587_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968587_640.jpg":"640x814","pp_24968587_480.jpg":"480x611","pp_24968587_340.jpg":"340x432","pp_24968587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1066","hd_24968588_1920.jpg":"1920x1080","k_24968588_1280.jpg":"1280x1280","k_24968588_1024.jpg":"1024x1024","k_24968588_640.jpg":"640x640","k_24968588_480.jpg":"480x480","k_24968588_340.jpg":"340x340","k_24968588_220.jpg":"220x220","o_24968588_1280.jpg":"1280x710","o_24968588_1024.jpg":"1024x568","o_24968588_640.jpg":"640x355","o_24968588_480.jpg":"480x266","o_24968588_340.jpg":"340x188","o_24968588_220.jpg":"220x122","h_24968588_1280.jpg":"1280x854","h_24968588_1024.jpg":"1024x683","h_24968588_640.jpg":"640x427","h_24968588_480.jpg":"480x320","h_24968588_340.jpg":"340x227","h_24968588_220.jpg":"220x147","pp_24968588_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968588_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968588_640.jpg":"640x814","pp_24968588_480.jpg":"480x611","pp_24968588_340.jpg":"340x432","pp_24968588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24968589_1920.jpg":"1920x1080","k_24968589_1280.jpg":"1280x1280","k_24968589_1024.jpg":"1024x1024","k_24968589_640.jpg":"640x640","k_24968589_480.jpg":"480x480","k_24968589_340.jpg":"340x340","k_24968589_220.jpg":"220x220","o_24968589_1280.jpg":"1280x853","o_24968589_1024.jpg":"1024x682","o_24968589_640.jpg":"640x426","o_24968589_480.jpg":"480x320","o_24968589_340.jpg":"340x226","o_24968589_220.jpg":"220x146","h_24968589_1280.jpg":"1280x854","h_24968589_1024.jpg":"1024x683","h_24968589_640.jpg":"640x427","h_24968589_480.jpg":"480x320","h_24968589_340.jpg":"340x227","h_24968589_220.jpg":"220x147","pp_24968589_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968589_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968589_640.jpg":"640x814","pp_24968589_480.jpg":"480x611","pp_24968589_340.jpg":"340x432","pp_24968589_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24968590_1920.jpg":"1920x1080","k_24968590_1280.jpg":"1280x1280","k_24968590_1024.jpg":"1024x1024","k_24968590_640.jpg":"640x640","k_24968590_480.jpg":"480x480","k_24968590_340.jpg":"340x340","k_24968590_220.jpg":"220x220","o_24968590_1280.jpg":"1280x853","o_24968590_1024.jpg":"1024x682","o_24968590_640.jpg":"640x426","o_24968590_480.jpg":"480x320","o_24968590_340.jpg":"340x226","o_24968590_220.jpg":"220x146","h_24968590_1280.jpg":"1280x854","h_24968590_1024.jpg":"1024x683","h_24968590_640.jpg":"640x427","h_24968590_480.jpg":"480x320","h_24968590_340.jpg":"340x227","h_24968590_220.jpg":"220x147","pp_24968590_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968590_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968590_640.jpg":"640x814","pp_24968590_480.jpg":"480x611","pp_24968590_340.jpg":"340x432","pp_24968590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24968591_1920.jpg":"1920x1080","k_24968591_1280.jpg":"1280x1280","k_24968591_1024.jpg":"1024x1024","k_24968591_640.jpg":"640x640","k_24968591_480.jpg":"480x480","k_24968591_340.jpg":"340x340","k_24968591_220.jpg":"220x220","o_24968591_1280.jpg":"1280x853","o_24968591_1024.jpg":"1024x682","o_24968591_640.jpg":"640x426","o_24968591_480.jpg":"480x320","o_24968591_340.jpg":"340x226","o_24968591_220.jpg":"220x146","h_24968591_1280.jpg":"1280x854","h_24968591_1024.jpg":"1024x683","h_24968591_640.jpg":"640x427","h_24968591_480.jpg":"480x320","h_24968591_340.jpg":"340x227","h_24968591_220.jpg":"220x147","pp_24968591_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968591_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968591_640.jpg":"640x814","pp_24968591_480.jpg":"480x611","pp_24968591_340.jpg":"340x432","pp_24968591_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24968592_1920.jpg":"1920x1080","k_24968592_1280.jpg":"1280x1280","k_24968592_1024.jpg":"1024x1024","k_24968592_640.jpg":"640x640","k_24968592_480.jpg":"480x480","k_24968592_340.jpg":"340x340","k_24968592_220.jpg":"220x220","o_24968592_1280.jpg":"1280x853","o_24968592_1024.jpg":"1024x682","o_24968592_640.jpg":"640x426","o_24968592_480.jpg":"480x320","o_24968592_340.jpg":"340x226","o_24968592_220.jpg":"220x146","h_24968592_1280.jpg":"1280x854","h_24968592_1024.jpg":"1024x683","h_24968592_640.jpg":"640x427","h_24968592_480.jpg":"480x320","h_24968592_340.jpg":"340x227","h_24968592_220.jpg":"220x147","pp_24968592_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968592_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968592_640.jpg":"640x814","pp_24968592_480.jpg":"480x611","pp_24968592_340.jpg":"340x432","pp_24968592_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24968593_1920.jpg":"1920x1080","k_24968593_1280.jpg":"1280x1280","k_24968593_1024.jpg":"1024x1024","k_24968593_640.jpg":"640x640","k_24968593_480.jpg":"480x480","k_24968593_340.jpg":"340x340","k_24968593_220.jpg":"220x220","o_24968593_1280.jpg":"1280x1920","o_24968593_1024.jpg":"1024x1536","o_24968593_640.jpg":"640x960","o_24968593_480.jpg":"480x720","o_24968593_340.jpg":"340x510","o_24968593_220.jpg":"220x330","h_24968593_1280.jpg":"1280x854","h_24968593_1024.jpg":"1024x683","h_24968593_640.jpg":"640x427","h_24968593_480.jpg":"480x320","h_24968593_340.jpg":"340x227","h_24968593_220.jpg":"220x147","pp_24968593_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968593_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968593_640.jpg":"640x814","pp_24968593_480.jpg":"480x611","pp_24968593_340.jpg":"340x432","pp_24968593_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1185","hd_24968594_1920.jpg":"1920x1080","k_24968594_1280.jpg":"1280x1280","k_24968594_1024.jpg":"1024x1024","k_24968594_640.jpg":"640x640","k_24968594_480.jpg":"480x480","k_24968594_340.jpg":"340x340","k_24968594_220.jpg":"220x220","o_24968594_1280.jpg":"1280x790","o_24968594_1024.jpg":"1024x632","o_24968594_640.jpg":"640x395","o_24968594_480.jpg":"480x296","o_24968594_340.jpg":"340x209","o_24968594_220.jpg":"220x135","h_24968594_1280.jpg":"1280x854","h_24968594_1024.jpg":"1024x683","h_24968594_640.jpg":"640x427","h_24968594_480.jpg":"480x320","h_24968594_340.jpg":"340x227","h_24968594_220.jpg":"220x147","pp_24968594_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968594_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968594_640.jpg":"640x814","pp_24968594_480.jpg":"480x611","pp_24968594_340.jpg":"340x432","pp_24968594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1768","hd_24968595_1920.jpg":"1920x1080","k_24968595_1280.jpg":"1280x1280","k_24968595_1024.jpg":"1024x1024","k_24968595_640.jpg":"640x640","k_24968595_480.jpg":"480x480","k_24968595_340.jpg":"340x340","k_24968595_220.jpg":"220x220","o_24968595_1280.jpg":"1280x1178","o_24968595_1024.jpg":"1024x942","o_24968595_640.jpg":"640x589","o_24968595_480.jpg":"480x442","o_24968595_340.jpg":"340x313","o_24968595_220.jpg":"220x202","h_24968595_1280.jpg":"1280x854","h_24968595_1024.jpg":"1024x683","h_24968595_640.jpg":"640x427","h_24968595_480.jpg":"480x320","h_24968595_340.jpg":"340x227","h_24968595_220.jpg":"220x147","pp_24968595_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968595_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968595_640.jpg":"640x814","pp_24968595_480.jpg":"480x611","pp_24968595_340.jpg":"340x432","pp_24968595_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24968596_1920.jpg":"1920x1080","k_24968596_1280.jpg":"1280x1280","k_24968596_1024.jpg":"1024x1024","k_24968596_640.jpg":"640x640","k_24968596_480.jpg":"480x480","k_24968596_340.jpg":"340x340","k_24968596_220.jpg":"220x220","o_24968596_1280.jpg":"1280x853","o_24968596_1024.jpg":"1024x682","o_24968596_640.jpg":"640x426","o_24968596_480.jpg":"480x320","o_24968596_340.jpg":"340x226","o_24968596_220.jpg":"220x146","h_24968596_1280.jpg":"1280x854","h_24968596_1024.jpg":"1024x683","h_24968596_640.jpg":"640x427","h_24968596_480.jpg":"480x320","h_24968596_340.jpg":"340x227","h_24968596_220.jpg":"220x147","pp_24968596_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968596_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968596_640.jpg":"640x814","pp_24968596_480.jpg":"480x611","pp_24968596_340.jpg":"340x432","pp_24968596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24968597_1920.jpg":"1920x1080","k_24968597_1280.jpg":"1280x1280","k_24968597_1024.jpg":"1024x1024","k_24968597_640.jpg":"640x640","k_24968597_480.jpg":"480x480","k_24968597_340.jpg":"340x340","k_24968597_220.jpg":"220x220","o_24968597_1280.jpg":"1280x853","o_24968597_1024.jpg":"1024x682","o_24968597_640.jpg":"640x426","o_24968597_480.jpg":"480x320","o_24968597_340.jpg":"340x226","o_24968597_220.jpg":"220x146","h_24968597_1280.jpg":"1280x854","h_24968597_1024.jpg":"1024x683","h_24968597_640.jpg":"640x427","h_24968597_480.jpg":"480x320","h_24968597_340.jpg":"340x227","h_24968597_220.jpg":"220x147","pp_24968597_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968597_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968597_640.jpg":"640x814","pp_24968597_480.jpg":"480x611","pp_24968597_340.jpg":"340x432","pp_24968597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1369","hd_24968598_1920.jpg":"1920x1080","k_24968598_1280.jpg":"1280x1280","k_24968598_1024.jpg":"1024x1024","k_24968598_640.jpg":"640x640","k_24968598_480.jpg":"480x480","k_24968598_340.jpg":"340x340","k_24968598_220.jpg":"220x220","o_24968598_1280.jpg":"1280x912","o_24968598_1024.jpg":"1024x730","o_24968598_640.jpg":"640x456","o_24968598_480.jpg":"480x342","o_24968598_340.jpg":"340x242","o_24968598_220.jpg":"220x156","h_24968598_1280.jpg":"1280x854","h_24968598_1024.jpg":"1024x683","h_24968598_640.jpg":"640x427","h_24968598_480.jpg":"480x320","h_24968598_340.jpg":"340x227","h_24968598_220.jpg":"220x147","pp_24968598_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968598_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968598_640.jpg":"640x814","pp_24968598_480.jpg":"480x611","pp_24968598_340.jpg":"340x432","pp_24968598_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7682575 Threads: 4 Questions: 1556512812 Slow queries: 4744457 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111371192 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/okretna-napolitanka-za-ljetne-dirade-testirali-smo-gaiu-22-open-evo-koje-su-joj-mane-i-prednosti-1301651 [printLink] => /om/nautika/okretna-napolitanka-za-ljetne-dirade-testirali-smo-gaiu-22-open-evo-koje-su-joj-mane-i-prednosti-1301651?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 721144 [name] => GAIA 22 OPEN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-27 10:45:40 [main_article_id] => 0 [alias] => gaia-22-open [link] => /tag/gaia-22-open ) [2] => stdClass Object ( [id] => 721145 [name] => Gaia Construcioni Navali [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-27 10:45:40 [main_article_id] => 0 [alias] => gaia-construcioni-navali [link] => /tag/gaia-construcioni-navali ) [3] => stdClass Object ( [id] => 88491 [name] => napulj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => napulj [link] => /tag/napulj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ZA VRIJEME TESTA VJETAR JE PUHAO SNAGOM OD 20 ČVOROVA, A RAZVIJENI VAL PENJAO SE DO 60 CM, PA JE GAIA MOGLA ZORNO ISKAZATI SVOJE DOBRE POMORSTVENE KARAKTERISTIKE, PRI ČEMU SU UPRAVLJIVOST I SIGURNOST BILI NA VISOKOJ RAZINI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Komfor i kvaliteta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Napolitanka za ljetne đirade: testirali smo Gaiu 22 Open [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968586.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

S 200 konja postigli smo 41 čvor

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968586.jpg [title] =>

S 200 konja postigli smo 41 čvor

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968585.jpg [title] =>

Motorni prostor je širok

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968587.jpg [title] =>

Na konzoli ima puno slobodnog mjesta za instrumente

Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968588.jpg [title] =>

Iznimno udoban putnički prostor

Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968589.jpg [title] =>

Spremišni prostor je velik i lako dostupan

Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968590.jpg [title] =>

Nakon ručka se stol sklapa...

Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968591.jpg [title] =>

... i slijedi dnevni odmor

Saša Burić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968592.jpg [title] =>

Ispod konzole se može urediti wc

Saša Burić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968593.jpg [title] =>

Presvlake i podne obloge su kvalitetne

Saša Burić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968594.jpg [title] =>

Vlasnik škvera Giuseppe Panaro bio nam je domaćin

Saša Burić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968595.jpg [title] =>

Bimini je izdržao i brzinu i nalete vjetra

Saša Burić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968596.jpg [title] =>

Lagani trup pruža puno zabave

Saša Burić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968597.jpg [title] =>

Snaga od 200 konja je dobra mjera

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24968598.jpg [title] =>

S lakoćom glisira po manjim valovima

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odavno znamo da ne postoji plovilo koje može zadovoljiti svačije potrebe - nekome treba sunčalište, nekome radni kokpit za baratanje ribolovnim alatima, nekome je bitno da konzola bude centralno postavljena..., a onda još sve to treba ugurati u nekoliko metara dužine i cijenom zadovoljiti široki spektar kupaca.

Talijanski brodograditelj Gaia Construcioni Navali iz Napulja upravo to nastoji - dizajnom svojih brodica zadovoljiti što veći krug različitih kupaca. Brodogradilište je osnovano 1986. godine, ali od 2016., kada je kormilo preuzeo Giuseppe Panaro, strategija je posvećena kupcu, kvaliteti i maksimalizaciji komfora na plovilu. Osim što kupca kvalitetno prate i u postprodajnom razdoblju, saznanjima prikupljenim od strane korisnika modeli se kontinuirano unapređuju.

Tržištu se nude petmetarska Gaia 16,50 i open modeli 19 i 22, adrenalinski WA (walk around) modeli oznake 22 i 24 (u najavi je i novi WA 28), sve do 7-metarskog motornog krstaša za višednevne izlete oznake 24,50. Svima je jedinstveno da ga krasi dizajn – made in Italy.

Na prošlogodišnjem sajmu nautike u Biogradu Gaia se predstavila hrvatskom tržištu, a najviše interesa je privukao model Open 22, koji smo imali priliku testirati. I ova Gaia slijedi zacrtanu šprancu, pa su u nepunih sedam metara ugurane praktički sve potrebe dnevnih kapetana, i to bez stiskanja i odricanja od udobnosti i komfora koji može pružiti ova veličina plovila.

---

image

Vlasnik škvera Giuseppe Panaro bio nam je domaćin

Saša Burić/Cropix
---

Krmene platforme

Iako visokih bokova koji dobro štite putnike, brodica je elegantna i oku privlačna. Stražnjim dijelom dominiraju prostrane krmene platforme za ovu dužinu brodice, koje ne samo da omogućuju komforan pristup moru, već i olakšavaju pristup motoru. Komande motora su provučene na način da ne ometaju komunikaciju, a na lijevoj strani su robusne preklopne ljestve za silazak u more - za opcijsku ugradnju tuša još uvijek ima mjesta.

Jednostavna komunikacija prema kokpitu osigurana je prolazom malim vratašcima kroz krmeno zrcalo. Krmeni dio kokpita osmišljen je da se može koristiti na više načina. Opremljen udobnim sofama i naslonjačima, opcijski se može opremiti montažnim stolićem za okupljanje, odnosno učas pretvoriti u udobno sunčalište. Ispod svakog sjedišta nalaze se veliki otvori, tako da je svaki kutak prostora lako dostupan, a mjesta za pohranu stvari ili ugradnju dodatne opreme ima više nego dovoljno.

---

image

Iznimno udoban putnički prostor

Saša Burić/Cropix
---

Ispod podnice je smješten 100-litarski rezervoar. U centralnom dijelu kokpita, izmaknuta od osi u desnu stranu, smještena je upravljačka konzola sa skiperovim sjedalom. Iako je na testiranom modelu spartanski opremljena, postoji još dovoljno prostora za ugradnju dodatnih višenamjenskih ekrana prema potrebama vlasnika. Samo sjedište je tapecirano i udobno, a vjetrobransko staklo dobro štiti od vjetra i kapljica, uz napomenu da bismo voljeli kada bi vjetrobran bio integriran u okvir koji bi ga ojačao i mogao poslužiti kao rukohvat.

Opcija vanjske kuhinje

Opcijski postoji mogućnost organizacije vanjske kuhinje s plinskim kuhalom i hladnjakom na lijevoj strani, te sudoperom ispod skiperova sjedala na desnoj strani. Naravno, u tom slučaju treba razmišljati i o ugradnji pumpe za slatku vodu i slavine. Isto vrijedi ako se odlučite za ugradnju tuša na krmenoj platformi.

---

image

Spremišni prostor je velik i lako dostupan

Saša Burić/Cropix
---

Cijeli ovaj prostor natkriven je biminijem, čija se elegantna konstrukcija dobro nosila i u adrenalinskim trenucima prilikom testiranja. Ispod upravljačke konzole nalazi se dobro zaštićen i dosta velik prostor za pohranu veće opreme, ali i moguću ugradnju WC-a. Ovdje bismo naglasili i da je cijela gazna površina testiranog plovila bila obložena Seadeck oblogom s crnom fugom, čime je dodatno naglašen ugođaj topline i komfora.

S lijeve strane je prolaz prema prostranom i udobnom pramčanom kokpitu, kojeg je kao cjelinu moguće organizirati kao sjedeću garnituru koja okružuje stolić za druženje ili kao sunčalište za izležavanje. Klasično je izvedena kao pramčani kokpit organiziran na V s klupama na koje se montiraju jastuci – uz mogućnost zaštite od sunca tendom.t

---

image

Nakon ručka se stol sklapa...

Saša Burić/Cropix
------
image

... i slijedi dnevni odmor

Saša Burić/Cropix
---

Cijeli pramčani kokpit je dobro zaštićen od udara vjetra i prskanja relativno visokim bočnim stranicama na koje su postavljeni obloženi nasloni, a ogradom je dodatno naglašena sigurnost pri jurcanju valovitim morem. Ispod jastuka su ogromni gavuni s velikim poklopcem koji olakšava spremanje stvari.

---

OSOBNA KARTA

Dužina preko svega      6,68 m

Maksimalna širina      2,40 m

Težina      1200 kg

Maks. motor      200 KS

Spremnik goriva      100 l

Spremnik vode (opcija)      50 l

Kategorija i nosivost      C/10

Zastupnik      Premium boat, Poreč

Cijena s motorom i PDV-om      40.000 eura

---

Pramčani podest je širok, tako da uz otvorenu pramčanu ogradu osigurava jednostavnu komunikaciju prema i neuređenoj obali, a naknadna ugradnja sidrenog vitla nije problem. Duboko i prostrano spremište ispod njega omogućava pohranu ne samo sidrenoga lanca i konopa, već i priveznih konopa.

---

image

Motorni prostor je širok

Saša Burić/Cropix
---

Besprijekorna upravljivost

Testirani model bio je opremljen Yamahom 200. Iako smo imali osjećaj da je motor predimenzioniran za ovu dužinu i težinu plovila, Gaia Open 22 na moru se odlično nosila s velikom snagom. Opterećena s četiri odrasle osobe, lako i brzo je dosezala zadovoljavajuće brzine za dane okretaje, pa vjerujemo da bi bez problema podnijela i maksimalan broj deklariranih članova posade u danim uvjetima. U zaštićenom zaljevu vjetar je puhao snagom od 20 čvorova, a razvijeni se val penjao i do 60-ak centimetara, tako da je Gaia 22 imala priliku zorno iskazati svoje dobre pomorstvene karakteristike. Upravljivost je bila besprijekorna u svakom trenutku, osjećaj sigurnosti bio je na visokoj razini, a izdignuti bokovi dobro su nas štitili od kapljica razbijenih valova.

---

image

Lagani trup pruža puno zabave

Saša Burić/Cropix
---

S otvorenim biminijem i vjetrom u provu dosegnuli smo maksimalnih 5500 o/min i brzinu od 38,1 čvor, a kod malo smirenijih uvjeta 5700 o/min i brzinu od 41,2 čvora. Uzmemo li da Yamaha deklariranu snagu dostiže pri 5500 o/min i da je Gaia 22 certificirana za 10 osoba i obalnu plovidbu C, možemo zaključiti da su ti rezultati više nego zadovoljavajući.

Štedljivo krstarenje

Ovako motorizirana Gaia brzinu glisiranja i krstarenja dostigla bi u trenu, dok se u režimu rada motora iznad 4500 malo mučila s ubrzanjem i maksimalnu brzinu dosezala za 38 sekundi – što opet nije loše. Potrošnja pri maksimalnim brzinama bila je oko 70 litara na sat, ali bismo za brzinu krstarenja preporučili 20 čvorova uz potrošnju goriva oko 25 litara na sat, pri 3500 do 4000 o/min. Isto tako, zbog male težine trupa od samo 1200 kg (bez motora) i naglašeno gliserski profil trupa, Gaia 22 bi i uz slabiji motor iskazala dobre karakteristike. Pogotovo ako se ne ukrca maksimalan broj putnika.

---

image

S lakoćom glisira po manjim valovima

---

Ova dobro koncipirana brodica dobro može poslužiti na jednodnevnim izletima i do udaljenijih skrivenih obala i plaža. Iako relativno skromnih dimenzija, mjesta za sunčanje ima dovoljno, kao i prostora za sjedenje putnika i odlaganje opreme, pa se jednako može koristiti kao privatno ili plovilo za iznajmljivanje.

---

image

Snaga od 200 konja je dobra mjera

---

Iako u osnovnoj cijeni od 20.900 eura bez motora (fco Poreč) i PDV-a uključuje dosta opreme, za potpuni užitak moramo je prihvatiti kao informativnu. Gaia se može nadograditi različitom opremom prema željama kupaca u rasponu motorizacije od 70 do 200 KS, ali će i dalje ostavljati dojam dobrog omjera uloženog i dobivenog. Kako u financijskom, tako i u korisničkom smislu.

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

- omjer cijene i kvalitete

- mogućnost personalizacije

- pristupačnost i veličina spremišta

- pomorstvene karakteristike

MINUS

- vjetrobran bez okvira

- poklopci gavuna bez mogućnosti učvršćivanja

- položaj jarboleta

---

---

image

Na konzoli ima puno slobodnog mjesta za instrumente

Saša Burić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

S 200 konja postigli smo 41 čvor

Saša Burić/Cropix

Motorni prostor je širok

Saša Burić/Cropix

Na konzoli ima puno slobodnog mjesta za instrumente

Saša Burić/Cropix

Iznimno udoban putnički prostor

Saša Burić/Cropix

Spremišni prostor je velik i lako dostupan

Saša Burić/Cropix

Nakon ručka se stol sklapa...

Saša Burić/Cropix

... i slijedi dnevni odmor

Saša Burić/Cropix

Ispod konzole se može urediti wc

Saša Burić/Cropix

Presvlake i podne obloge su kvalitetne

Saša Burić/Cropix

Vlasnik škvera Giuseppe Panaro bio nam je domaćin

Saša Burić/Cropix

Bimini je izdržao i brzinu i nalete vjetra

Saša Burić/Cropix

Lagani trup pruža puno zabave


Snaga od 200 konja je dobra mjera


S lakoćom glisira po manjim valovima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/okretna-napolitanka-za-ljetne-dirade-testirali-smo-gaiu-22-open-evo-koje-su-joj-mane-i-prednosti-1301651 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7a257557f5253b1e81c0aa6dbd7b341103523fec [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Napolitanka+za+ljetne+%C4%91irade%3A+testirali+smo+Gaiu+22+Open&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fokretna-napolitanka-za-ljetne-dirade-testirali-smo-gaiu-22-open-evo-koje-su-joj-mane-i-prednosti-1301651 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fokretna-napolitanka-za-ljetne-dirade-testirali-smo-gaiu-22-open-evo-koje-su-joj-mane-i-prednosti-1301651 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ZA VRIJEME TESTA VJETAR JE PUHAO SNAGOM OD 20 ČVOROVA, A RAZVIJENI VAL PENJAO SE DO 60 CM, PA JE GAIA MOGLA ZORNO ISKAZATI SVOJE DOBRE POMORSTVENE KARAKTERISTIKE, PRI ČEMU SU UPRAVLJIVOST I SIGURNOST BILI NA VISOKOJ RAZINI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Komfor i kvaliteta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

Komfor i kvalitetaNapolitanka za ljetne đirade: testirali smo Gaiu 22 Open

Piše SERGIJE DVORNIK
27. lipnja 2023. - 10:44

Odavno znamo da ne postoji plovilo koje može zadovoljiti svačije potrebe - nekome treba sunčalište, nekome radni kokpit za baratanje ribolovnim alatima, nekome je bitno da konzola bude centralno postavljena..., a onda još sve to treba ugurati u nekoliko metara dužine i cijenom zadovoljiti široki spektar kupaca.

Talijanski brodograditelj Gaia Construcioni Navali iz Napulja upravo to nastoji - dizajnom svojih brodica zadovoljiti što veći krug različitih kupaca. Brodogradilište je osnovano 1986. godine, ali od 2016., kada je kormilo preuzeo Giuseppe Panaro, strategija je posvećena kupcu, kvaliteti i maksimalizaciji komfora na plovilu. Osim što kupca kvalitetno prate i u postprodajnom razdoblju, saznanjima prikupljenim od strane korisnika modeli se kontinuirano unapređuju.

Tržiš...

15. svibanj 2024 07:18