stdClass Object ( [id] => 1294525 [title] => Testirali smo Odyssey Platinum 40: evo koji su aduti ovog obiteljskog karavana s dušom jedrilice [alias] => testirali-smo-odyssey-platinum-40-evo-koji-su-aduti-ovog-obiteljskog-karavana-s-dusom-jedrilice [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nepredvidivi rast cijena goriva posljednjih godina utjecao je i na broj nautičara koji razmišljaju daleko racionalnije nego ranije, pa ekonomičnost plovidbe stavljaju na vrh liste prioriteta. To nije moglo proći neopaženo ni među proizvođačima, koji su se vrlo brzo prilagodili ne bi li zauzeli čim bolju poziciju na tržištu. Nekako smo već navikli da nam iz Poljske stižu ekonomični motorni krstaši pa nas nije iznenadio i posljednji novitet pristigao na hrvatsko tržište. Poljski brodograditelj Odysseya Yachts na Danima male brodogradnje premijerno je predstavila novo plovilo Platinum 40.

Na osnovi iskustva stečenog u iznajmljivanju plovila u tvrtki Perfect Sail, a u želji da razviju plovilo prilagođeno potrebama svoje čarter-flote poduzetni vlasnici su 2016. osnovali brodogradilište Odyssey Yachts i krenuli s preinakama postojećih modela različitih proizvođača. Modelom Platinum 35 2021. godine su predstavili svoj koncept motornog krstaša – moderan dizajn i izvrsna nautička svojstva za udobnu plovidbu. Nudeći razne mogućnosti gradnje i opremanja, osim čarterašima zanimljivi su i privatnim vlasnicima.

Megaplatforma

Ove godine je predstavljena produljena tridesetpetica, model Platinum 40 koji smo isprobali za vrijeme sajma u Marini Kaštela. Novi Platinum na prvi pogled iznenađuje dizajnom i izgleda kompaktno i čvrsto. Moderne i oštre linije i relativno uzak i visok trup čine ga pomalo nabijenim, ali produljena krmena platforma umanjuje taj osjećaj. Upravo je ta velika platforma uz ostale dobre karakteristika glavni adut kojim brodograditelji želi uzeti dio čarterskog tržišnog kolača. Prostrana platforma površine devet kvadrata idealan je prostor za opuštanje i uživanje neposredno uz morsko okruženje.

---

image

Trup je maksimalno štedljiv

Nikola Vilić/Cropix
---

Za potrebe kupača prostor je opremljen vanjskim tušem i ljestvama, ali može služiti i kao salonski kokpit uz nekoliko mogućnosti personalizacije. Natkriven biminijem, uz opciju da se cijeli prostor zatvori tendama, ovaj prostor može pružiti ugodno okruženje i pri lošijim vremenskim uvjetima. Platforma je okružena robusnom ogradom čime je dodatno naglašena sigurnost putnika tijekom navigacije, a napomenuli bismo i važnost velikog spremišta ispod poda. Vrlo je prostrano i osim za pohranu stvari služi i kao predstrojarnica za smještaj dodatnih agregata i pristup motoru kroz inspekcijski otvor.

---

image

Bočna linija je privlačna

Nikola Vilić/Cropix
---

Kroz prostrana vrata ulazi se u salon/dnevni boravak kojim dominira prostor za sjedenje duž cijele lijeve strane, opremljen je tapeciranom klupom sa stolićem koja se može pretvoriti u ležaj. Nasuprot nje je kuhinja u liniji s velikom radnom površinom i prostorom ispod nje za hladnjak od 110 litara. Uz to, ima još prostora za pohranu i dodatne kućanske aparate po mjeri zahtjevnih kulinarskih izazova. Zahvaljujući velikim prozorima od kojih se neki mogu otvoriti, ovaj prostor karakterizira dobra dnevna osvijetljenost i panoramski pogled.

---

image

Krmena terasa je površine devet kvadrata

Nikola Vilić/Cropix
---

Četiri kabine

Zbog uskog salona za kormilarnicu je ostao relativno mali prostor, ali dovoljno za dobar pogled na plovni put i ergometrijski smještaj svih instrumenata za nadzor rada motora i navigaciju. U funkcionalnosti značajno pomažu bočna vrata ugrađena na testiranom modelu, čime je olakšan izlazak skipera na palubu.

---

---

Organizacija potpalublja je još jedan adut koncepta Platinum, ovisno o želji korisnika može biti organiziran s dvije, tri ili četiri kabine s dva toaletna prostora. Ovdje bismo napomenuli da skupina poljskih brodogradilišta pod okriljem tvrtke/klastera Yachts Export Poland već dulje vrijeme razvija i nudi slična plovila danas već prepoznata na europskom tržištu. Pri dizajniranju su integrirana saznanja iz projektiranja motornjaka i jedrilica s naglaskom na efikasnost trupa pri manjim brzinama. Uz maksimalan volumen potpalublja i iskoristivost svakog centimetra tako nailazimo i na rješenja svojstvena klasičnim jedrilicama.

---

image

Bočna linija je privlačna

Nikola Vilić/Cropix
---

Dvije krmene kabine su zrcalno identično opremljene ležajevima širokim do 160 cm i dugim više od dva metra, s dostatnim prostorom za pohranu osobnih stvari putnika. Odabirom boja materijala i velikim panoramskim prozorima na bokovima te oknima koja se mogu otvoriti osigurana je dobra prirodna osvijetljenost i ventilacija.

Trajna pregrada

Testirani model je bio verzija s tri kabine te je pramčana kabina s pretprostorom, opremljena velikim krevetom respektabilnih dimenzija za ovu klasu plovila, te nekoliko ladičara, ormarića i polica. Ima ugodne otvore na bokovima i stropnim oknima koja se mogu otvoriti za dodatan osjećaj ugode kakva se ne bi posramile ni razvikana imena nautičke industrije. U varijanti s četiri kabine, ovaj prostor se pregradi u dvije kabine s relativno uskim krevetima širine do 130 cm. Budući da je to trajno rješenje – ne postoji mogućnost demontaže pregrade kao kod nekih plovila – od jedne raskošne pramčane kabine dobiju se dva skučena prostora, pa to ne bismo sugerirali.

---

image

Kombinacija modernog i klasike

Nikola Vilić/Cropix
---

Testirani model bio je opremljen s dva mokra čvora, funkcionalno kao WC i kupatilo jer umivaonik ima integrirano tuš-crijevo. Uz toaletni ormarić prostor ima stropni i bočni prozor za dobru osvijetljenost i prozračnost. Pri odabiru materijala i oblikovanju ploha vodilo se računa o jednostavnosti održavanja i čišćenja. Strojarnica je smještena po jedriličarskom konceptu u prostoru između dviju kabina. Prostor je skučen, ali veliki otvor u spremištu ispod kokpita te inspekcijski otvori u kabinama olakšavaju pristup motoru, uz prethodno korištenje alata za otvaranje.

Strojarnica je dobro toplinski i zvučno izolirana tako da buka motora nije prelazila 60 decibela. Robusnom ogradom, osiguranim šetnicama s obje strane trupa dolazi se do prostranog pramčanog dijela kojim dominira prostrano sunčalište opremljeno jastucima, a u samom vrhu je spremište za sidreni lanac i električno vitlo. Pramac je opremljen otvorom u ogradi i špirunom, čime je olakšan pristup obali i mogućnost vezivanja pramcem te se zadržava privatnost krmenog kokpita.

---

image

Krmu osigurava visoka ograda

Nikola Vilić/Cropix
---

Gornje komande

Još jedna prednost personalizacije Platinuma 40 je i mogućnost odabira plovila s hard topom ili pak potpuno uređenim gornjim prostorom. Testirani model je imao flybridge natkriven biminijem te je organiziran samo za opuštanje iako se može i ugraditi dodatno upravljačko mjesto. Sam pristup gornjoj etaži je riješen vertikalnim ljestvama, nažalost bez obloga, a opcijski se može tražiti rješenje s integriranim stubama čime bi se izgubio prostor u uskom salonu.

Koncept središnje strojarnice na jedriličarski način omogućuje široki izbor Yanmarovih motora od 57 do 135 konjskih snaga. Testirani Platinum je bio opremljen motorom od 85 konjskih snaga i direktnim prijenosom iako se može odabrati i S-drive. Opremljen s pramčanim i krmenim potisnikom, s upravljačkog mjesta u salonu upravljanje prilikom isplovljenja i uplovljenja je krajnje jednostavno. Pozicija upravljačkog mjesta je odlična, s dobrim pregledom na plovni put i na instrumente, no bez stajaće visine malo je nezgodno osvrtati se na situaciju oko broda.

---

OSOBNA KARTA

Duljina preko svega LOA 11,98 m

Duljina trupa 9,89 m

Maksimalna širina      3,50 m

Gaz 0,65 m

Spremnik vode 215 L

Spremnik goriva 240 L

Crni tank 200 L

Težina praznog plovila 6800 kg

Snaga motora 50-115 KS

Projektanti:      Krzysztof Smaga, Jacek Daszkiewicz

Proizvođač: Odysseya Yachts, Poljska

Zastupnik: Emu Yachting, Drage

Cijena s PDV-om      348 tisuća eura

---

Na moru su uvjeti za testiranje bili idealni. Jugo u jačanju na 15 čvorova, mali val unutar Kaštelanskog zaljeva i mogućnost okusa većeg vala na punti Instituta. S pet osoba na brodu i spremnicima vode i goriva na pola, nismo očekivali obaranje brzinskih rekorda već ugodno krstarenje. Maksimalno dostignutih 2800 okretaja uz brzinu od 8,6 čvorova znak su da je brod na sajam stigao izravno iz tvornice. Kad se sve uštima trebao bi postići 3200 okretaja i par čvorova više. Za brzinu krstarenja preporučili bismo režim rada motora oko 2200 okretaja u minuti, uz očekivanu potrošnju od samo pet litara dizela na sat. Pri tom režimu kretali smo se brzinom nešto iznad sedam čvorova.

---

REZULTAT MJERENJA

br. okr.      brzina (čv)      Potrošnja l/sat

800      2,5      1

1000      3,8      2

1500      5,6      2,5

2000      7      5

2500      8,3      7,5

2800      8,6      11

---

Komfor jedrilice

Iako je prilično visok, Platinum nije osjetljiv na bočne valove zahvaljujući konstrukciji trupa s bočnim stabilizatorima. Pri bočnim valovima željeli bismo imati malo više brzine kako bi hidrodinamični potisak trupa dodatno stabilizirao plovidbu, ali zahvaljujući dobro izvedenom trupu Platinum se na moru ponaša kao pravi krstaš i jednako dobro drži smjer te reagira na pokrete kormila pri malim i maksimalnim brzinama. Naglasili bismo da pri okretanjima niz valove trebate pripaziti da vam nisku platformu valovi ne zapljusnu.

---

image

Kuhinja sa svim aparatima



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Iako je osjećaj plovidbe pomalo jezerski, važno je istaknuti da brod može biti certificiran za B ili C kategoriju plovidbe. Općenito, tijekom plovidbe stekli smo dojam opuštene i sigurne navigacije u neposrednom morskom okruženju i relativno blizu obale bez adrenalinske injekcije, upravo kako su nekad i naši vikend-nautičari plovili. Jadranskim akvatorijem uz promišljeno planiranje puta i praćenje vremenske prognoze uvijek se može ugodno krstariti upravo u takvim uvjetima.

---

image

Ovakvu kabinu bi bilo šteta dijeliti na pola



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Za kraj možemo zaključiti da Platinum 40 može pružiti komfor sličan jedrilicama. Istina da se s takvom koncepcijom malo izgubilo na širini plovila, ali još uvijek pruža dovoljno prostora i solidan komoditet za sve putnike na plovilu. Velika prednost broda je u mogućnosti odabira široke palete opreme tako da se od osnovne cijene od 150 tisuća eura i skromne osnovne opreme svaki Platinum može skrojiti po mjeri kupca i planiranog budžeta. Dodatni je adut sigurno to što zahvaljujući štedljivim motorima dostiže sasvim solidne krstareće brzine uz nisku potrošnju i neslućenu autonomiju.

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

– opcije personalizacije

– platforma – salon kokpit

– staklene plohe i prozori

MINUS

– Stepenice za fly bez obloga

– pristup strojarnici

– visina na kormilarskom mjestu

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NOVI PLATINUM NA PRVI POGLED IZNENAĐUJE DIZAJNOM I IZGLEDA KOMPAKTNO I ČVRSTO S IZNIMNOM PLATFORMOM POVRŠINE DEVET ‘KVADRATA‘, KOJA JE, UZ OSTALE DOBRE KARAKTERISTIKE, GLAVNI ADUT KOJIM BRODOGRADITELJI ŽELI UZETI DIO ČARTERSKOG TRŽIŠNOG KOLAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => štediša visoke klase [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NOVI PLATINUM NA PRVI POGLED IZNENAĐUJE DIZAJNOM I IZGLEDA KOMPAKTNO I ČVRSTO S IZNIMNOM PLATFORMOM POVRŠINE DEVET ‘KVADRATA‘, KOJA JE, UZ OSTALE DOBRE KARAKTERISTIKE, GLAVNI ADUT KOJIM BRODOGRADITELJI ŽELI UZETI DIO ČARTERSKOG TRŽIŠNOG KOLAČA štediša visoke klase 2 0 9578 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-29 17:13:44 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Sergije Dvornik [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-01 20:30:55 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2023-05-31 09:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 58 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => NOVI PLATINUM NA PRVI POGLED IZNENAĐUJE DIZAJNOM I IZGLEDA KOMPAKTNO I ČVRSTO S IZNIMNOM PLATFORMOM POVRŠINE DEVET 'KVADRATA', KOJA JE, UZ OSTALE DOBRE KARAKTERISTIKE, GLAVNI ADUT KOJIM BRODOGRADITELJI ŽELI UZETI DIO ČARTERSKOG TRŽIŠNOG KOLAČA [metadata] => robots= author= title=Testirali smo Odyssey Platinum 40: evo koji su aduti ovog obiteljskog karavana s dušom jedrilice [metakey] => Odyssey Platinum 40, test, test broda, Odysseya Yachts [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800350.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800352.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800351.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800349.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800348.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800347.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800346.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800345.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800344.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800343.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800342.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800341.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/29\/24800340.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dostigli smo brzinu od 8,6 \u010dvorova
\n
\n\u00a0<\/p>","

Trup je maksimalno \u0161tedljiv<\/p>","

Bo\u010dna linija je privla\u010dna<\/p>","

Krmu osigurava visoka ograda<\/p>","

Kombinacija modernog i klasike<\/p>","

\u0160pirun je ekscentri\u010dan, ali funkcionalan<\/p>","

U krmi ima puno slobodnog prostora<\/p>","

Krmene kabine kao na jedrilici
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Toaletni tu\u0161-prostor ima puno svjetla i zraka<\/p>","

Ovakvu kabinu bi bilo \u0161teta dijeliti na pola
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Kuhinja sa svim aparatima
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Krmena terasa je povr\u0161ine devet kvadrata<\/p>","

Puni komfor i panoramski pogled<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2008","hd_24800350_1920.jpg":"1920x1080","k_24800350_1280.jpg":"1280x1280","k_24800350_1024.jpg":"1024x1024","k_24800350_640.jpg":"640x640","k_24800350_480.jpg":"480x480","k_24800350_340.jpg":"340x340","k_24800350_220.jpg":"220x220","o_24800350_1280.jpg":"1280x1338","o_24800350_1024.jpg":"1024x1070","o_24800350_640.jpg":"640x669","o_24800350_480.jpg":"480x502","o_24800350_340.jpg":"340x355","o_24800350_220.jpg":"220x230","h_24800350_1280.jpg":"1280x854","h_24800350_1024.jpg":"1024x683","h_24800350_640.jpg":"640x427","h_24800350_480.jpg":"480x320","h_24800350_340.jpg":"340x227","h_24800350_220.jpg":"220x147","pp_24800350_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800350_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800350_640.jpg":"640x814","pp_24800350_480.jpg":"480x611","pp_24800350_340.jpg":"340x432","pp_24800350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800352_1920.jpg":"1920x1080","k_24800352_1280.jpg":"1280x1280","k_24800352_1024.jpg":"1024x1024","k_24800352_640.jpg":"640x640","k_24800352_480.jpg":"480x480","k_24800352_340.jpg":"340x340","k_24800352_220.jpg":"220x220","o_24800352_1280.jpg":"1280x853","o_24800352_1024.jpg":"1024x682","o_24800352_640.jpg":"640x426","o_24800352_480.jpg":"480x320","o_24800352_340.jpg":"340x226","o_24800352_220.jpg":"220x146","h_24800352_1280.jpg":"1280x854","h_24800352_1024.jpg":"1024x683","h_24800352_640.jpg":"640x427","h_24800352_480.jpg":"480x320","h_24800352_340.jpg":"340x227","h_24800352_220.jpg":"220x147","pp_24800352_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800352_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800352_640.jpg":"640x814","pp_24800352_480.jpg":"480x611","pp_24800352_340.jpg":"340x432","pp_24800352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800351_1920.jpg":"1920x1080","k_24800351_1280.jpg":"1280x1280","k_24800351_1024.jpg":"1024x1024","k_24800351_640.jpg":"640x640","k_24800351_480.jpg":"480x480","k_24800351_340.jpg":"340x340","k_24800351_220.jpg":"220x220","o_24800351_1280.jpg":"1280x853","o_24800351_1024.jpg":"1024x682","o_24800351_640.jpg":"640x426","o_24800351_480.jpg":"480x320","o_24800351_340.jpg":"340x226","o_24800351_220.jpg":"220x146","h_24800351_1280.jpg":"1280x854","h_24800351_1024.jpg":"1024x683","h_24800351_640.jpg":"640x427","h_24800351_480.jpg":"480x320","h_24800351_340.jpg":"340x227","h_24800351_220.jpg":"220x147","pp_24800351_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800351_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800351_640.jpg":"640x814","pp_24800351_480.jpg":"480x611","pp_24800351_340.jpg":"340x432","pp_24800351_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800349_1920.jpg":"1920x1080","k_24800349_1280.jpg":"1280x1280","k_24800349_1024.jpg":"1024x1024","k_24800349_640.jpg":"640x640","k_24800349_480.jpg":"480x480","k_24800349_340.jpg":"340x340","k_24800349_220.jpg":"220x220","o_24800349_1280.jpg":"1280x853","o_24800349_1024.jpg":"1024x682","o_24800349_640.jpg":"640x426","o_24800349_480.jpg":"480x320","o_24800349_340.jpg":"340x226","o_24800349_220.jpg":"220x146","h_24800349_1280.jpg":"1280x854","h_24800349_1024.jpg":"1024x683","h_24800349_640.jpg":"640x427","h_24800349_480.jpg":"480x320","h_24800349_340.jpg":"340x227","h_24800349_220.jpg":"220x147","pp_24800349_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800349_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800349_640.jpg":"640x814","pp_24800349_480.jpg":"480x611","pp_24800349_340.jpg":"340x432","pp_24800349_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800348_1920.jpg":"1920x1080","k_24800348_1280.jpg":"1280x1280","k_24800348_1024.jpg":"1024x1024","k_24800348_640.jpg":"640x640","k_24800348_480.jpg":"480x480","k_24800348_340.jpg":"340x340","k_24800348_220.jpg":"220x220","o_24800348_1280.jpg":"1280x853","o_24800348_1024.jpg":"1024x682","o_24800348_640.jpg":"640x426","o_24800348_480.jpg":"480x320","o_24800348_340.jpg":"340x226","o_24800348_220.jpg":"220x146","h_24800348_1280.jpg":"1280x854","h_24800348_1024.jpg":"1024x683","h_24800348_640.jpg":"640x427","h_24800348_480.jpg":"480x320","h_24800348_340.jpg":"340x227","h_24800348_220.jpg":"220x147","pp_24800348_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800348_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800348_640.jpg":"640x814","pp_24800348_480.jpg":"480x611","pp_24800348_340.jpg":"340x432","pp_24800348_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800347_1920.jpg":"1920x1080","k_24800347_1280.jpg":"1280x1280","k_24800347_1024.jpg":"1024x1024","k_24800347_640.jpg":"640x640","k_24800347_480.jpg":"480x480","k_24800347_340.jpg":"340x340","k_24800347_220.jpg":"220x220","o_24800347_1280.jpg":"1280x853","o_24800347_1024.jpg":"1024x682","o_24800347_640.jpg":"640x426","o_24800347_480.jpg":"480x320","o_24800347_340.jpg":"340x226","o_24800347_220.jpg":"220x146","h_24800347_1280.jpg":"1280x854","h_24800347_1024.jpg":"1024x683","h_24800347_640.jpg":"640x427","h_24800347_480.jpg":"480x320","h_24800347_340.jpg":"340x227","h_24800347_220.jpg":"220x147","pp_24800347_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800347_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800347_640.jpg":"640x814","pp_24800347_480.jpg":"480x611","pp_24800347_340.jpg":"340x432","pp_24800347_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800346_1920.jpg":"1920x1080","k_24800346_1280.jpg":"1280x1280","k_24800346_1024.jpg":"1024x1024","k_24800346_640.jpg":"640x640","k_24800346_480.jpg":"480x480","k_24800346_340.jpg":"340x340","k_24800346_220.jpg":"220x220","o_24800346_1280.jpg":"1280x853","o_24800346_1024.jpg":"1024x682","o_24800346_640.jpg":"640x426","o_24800346_480.jpg":"480x320","o_24800346_340.jpg":"340x226","o_24800346_220.jpg":"220x146","h_24800346_1280.jpg":"1280x854","h_24800346_1024.jpg":"1024x683","h_24800346_640.jpg":"640x427","h_24800346_480.jpg":"480x320","h_24800346_340.jpg":"340x227","h_24800346_220.jpg":"220x147","pp_24800346_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800346_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800346_640.jpg":"640x814","pp_24800346_480.jpg":"480x611","pp_24800346_340.jpg":"340x432","pp_24800346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800345_1920.jpg":"1920x1080","k_24800345_1280.jpg":"1280x1280","k_24800345_1024.jpg":"1024x1024","k_24800345_640.jpg":"640x640","k_24800345_480.jpg":"480x480","k_24800345_340.jpg":"340x340","k_24800345_220.jpg":"220x220","o_24800345_1280.jpg":"1280x853","o_24800345_1024.jpg":"1024x682","o_24800345_640.jpg":"640x426","o_24800345_480.jpg":"480x320","o_24800345_340.jpg":"340x226","o_24800345_220.jpg":"220x146","h_24800345_1280.jpg":"1280x854","h_24800345_1024.jpg":"1024x683","h_24800345_640.jpg":"640x427","h_24800345_480.jpg":"480x320","h_24800345_340.jpg":"340x227","h_24800345_220.jpg":"220x147","pp_24800345_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800345_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800345_640.jpg":"640x814","pp_24800345_480.jpg":"480x611","pp_24800345_340.jpg":"340x432","pp_24800345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800344_1920.jpg":"1920x1080","k_24800344_1280.jpg":"1280x1280","k_24800344_1024.jpg":"1024x1024","k_24800344_640.jpg":"640x640","k_24800344_480.jpg":"480x480","k_24800344_340.jpg":"340x340","k_24800344_220.jpg":"220x220","o_24800344_1280.jpg":"1280x853","o_24800344_1024.jpg":"1024x682","o_24800344_640.jpg":"640x426","o_24800344_480.jpg":"480x320","o_24800344_340.jpg":"340x226","o_24800344_220.jpg":"220x146","h_24800344_1280.jpg":"1280x854","h_24800344_1024.jpg":"1024x683","h_24800344_640.jpg":"640x427","h_24800344_480.jpg":"480x320","h_24800344_340.jpg":"340x227","h_24800344_220.jpg":"220x147","pp_24800344_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800344_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800344_640.jpg":"640x814","pp_24800344_480.jpg":"480x611","pp_24800344_340.jpg":"340x432","pp_24800344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800343_1920.jpg":"1920x1080","k_24800343_1280.jpg":"1280x1280","k_24800343_1024.jpg":"1024x1024","k_24800343_640.jpg":"640x640","k_24800343_480.jpg":"480x480","k_24800343_340.jpg":"340x340","k_24800343_220.jpg":"220x220","o_24800343_1280.jpg":"1280x853","o_24800343_1024.jpg":"1024x682","o_24800343_640.jpg":"640x426","o_24800343_480.jpg":"480x320","o_24800343_340.jpg":"340x226","o_24800343_220.jpg":"220x146","h_24800343_1280.jpg":"1280x854","h_24800343_1024.jpg":"1024x683","h_24800343_640.jpg":"640x427","h_24800343_480.jpg":"480x320","h_24800343_340.jpg":"340x227","h_24800343_220.jpg":"220x147","pp_24800343_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800343_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800343_640.jpg":"640x814","pp_24800343_480.jpg":"480x611","pp_24800343_340.jpg":"340x432","pp_24800343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800342_1920.jpg":"1920x1080","k_24800342_1280.jpg":"1280x1280","k_24800342_1024.jpg":"1024x1024","k_24800342_640.jpg":"640x640","k_24800342_480.jpg":"480x480","k_24800342_340.jpg":"340x340","k_24800342_220.jpg":"220x220","o_24800342_1280.jpg":"1280x853","o_24800342_1024.jpg":"1024x682","o_24800342_640.jpg":"640x426","o_24800342_480.jpg":"480x320","o_24800342_340.jpg":"340x226","o_24800342_220.jpg":"220x146","h_24800342_1280.jpg":"1280x854","h_24800342_1024.jpg":"1024x683","h_24800342_640.jpg":"640x427","h_24800342_480.jpg":"480x320","h_24800342_340.jpg":"340x227","h_24800342_220.jpg":"220x147","pp_24800342_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800342_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800342_640.jpg":"640x814","pp_24800342_480.jpg":"480x611","pp_24800342_340.jpg":"340x432","pp_24800342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800341_1920.jpg":"1920x1080","k_24800341_1280.jpg":"1280x1280","k_24800341_1024.jpg":"1024x1024","k_24800341_640.jpg":"640x640","k_24800341_480.jpg":"480x480","k_24800341_340.jpg":"340x340","k_24800341_220.jpg":"220x220","o_24800341_1280.jpg":"1280x853","o_24800341_1024.jpg":"1024x682","o_24800341_640.jpg":"640x426","o_24800341_480.jpg":"480x320","o_24800341_340.jpg":"340x226","o_24800341_220.jpg":"220x146","h_24800341_1280.jpg":"1280x854","h_24800341_1024.jpg":"1024x683","h_24800341_640.jpg":"640x427","h_24800341_480.jpg":"480x320","h_24800341_340.jpg":"340x227","h_24800341_220.jpg":"220x147","pp_24800341_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800341_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800341_640.jpg":"640x814","pp_24800341_480.jpg":"480x611","pp_24800341_340.jpg":"340x432","pp_24800341_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24800340_1920.jpg":"1920x1080","k_24800340_1280.jpg":"1280x1280","k_24800340_1024.jpg":"1024x1024","k_24800340_640.jpg":"640x640","k_24800340_480.jpg":"480x480","k_24800340_340.jpg":"340x340","k_24800340_220.jpg":"220x220","o_24800340_1280.jpg":"1280x853","o_24800340_1024.jpg":"1024x682","o_24800340_640.jpg":"640x426","o_24800340_480.jpg":"480x320","o_24800340_340.jpg":"340x226","o_24800340_220.jpg":"220x146","h_24800340_1280.jpg":"1280x854","h_24800340_1024.jpg":"1024x683","h_24800340_640.jpg":"640x427","h_24800340_480.jpg":"480x320","h_24800340_340.jpg":"340x227","h_24800340_220.jpg":"220x147","pp_24800340_1280.jpg":"1280x1628","pp_24800340_1024.jpg":"1024x1303","pp_24800340_640.jpg":"640x814","pp_24800340_480.jpg":"480x611","pp_24800340_340.jpg":"340x432","pp_24800340_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15232978 Threads: 2 Questions: 3173310436 Slow queries: 7109942 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235427040 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/testirali-smo-odyssey-platinum-40-evo-koji-su-aduti-ovog-obiteljskog-karavana-s-dusom-jedrilice-1294525 [printLink] => /om/nautika/testirali-smo-odyssey-platinum-40-evo-koji-su-aduti-ovog-obiteljskog-karavana-s-dusom-jedrilice-1294525?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 718167 [name] => Odyssey Platinum 40 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-31 11:38:16 [main_article_id] => 0 [alias] => odyssey-platinum-40 [link] => /tag/odyssey-platinum-40 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 377825 [name] => TEST [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => test [link] => /tag/test ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 718168 [name] => Odysseya Yachts [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-31 11:38:16 [main_article_id] => 0 [alias] => odysseya-yachts [link] => /tag/odysseya-yachts ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NOVI PLATINUM NA PRVI POGLED IZNENAĐUJE DIZAJNOM I IZGLEDA KOMPAKTNO I ČVRSTO S IZNIMNOM PLATFORMOM POVRŠINE DEVET ‘KVADRATA‘, KOJA JE, UZ OSTALE DOBRE KARAKTERISTIKE, GLAVNI ADUT KOJIM BRODOGRADITELJI ŽELI UZETI DIO ČARTERSKOG TRŽIŠNOG KOLAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => štediša visoke klase [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Testirali smo Odyssey Platinum 40: evo koji su aduti ovog obiteljskog karavana s dušom jedrilice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800350.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Dostigli smo brzinu od 8,6 čvorova

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800350.jpg [title] =>

Dostigli smo brzinu od 8,6 čvorova

 

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800352.jpg [title] =>

Trup je maksimalno štedljiv

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800351.jpg [title] =>

Bočna linija je privlačna

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800349.jpg [title] =>

Krmu osigurava visoka ograda

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800348.jpg [title] =>

Kombinacija modernog i klasike

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800347.jpg [title] =>

Špirun je ekscentričan, ali funkcionalan

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800346.jpg [title] =>

U krmi ima puno slobodnog prostora

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800345.jpg [title] =>

Krmene kabine kao na jedrilici



 

Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800344.jpg [title] =>

Toaletni tuš-prostor ima puno svjetla i zraka

Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800343.jpg [title] =>

Ovakvu kabinu bi bilo šteta dijeliti na pola



 

Nikola Vilić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800342.jpg [title] =>

Kuhinja sa svim aparatima



 

Nikola Vilić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800341.jpg [title] =>

Krmena terasa je površine devet kvadrata

Nikola Vilić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/29/24800340.jpg [title] =>

Puni komfor i panoramski pogled

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nepredvidivi rast cijena goriva posljednjih godina utjecao je i na broj nautičara koji razmišljaju daleko racionalnije nego ranije, pa ekonomičnost plovidbe stavljaju na vrh liste prioriteta. To nije moglo proći neopaženo ni među proizvođačima, koji su se vrlo brzo prilagodili ne bi li zauzeli čim bolju poziciju na tržištu. Nekako smo već navikli da nam iz Poljske stižu ekonomični motorni krstaši pa nas nije iznenadio i posljednji novitet pristigao na hrvatsko tržište. Poljski brodograditelj Odysseya Yachts na Danima male brodogradnje premijerno je predstavila novo plovilo Platinum 40.

Na osnovi iskustva stečenog u iznajmljivanju plovila u tvrtki Perfect Sail, a u želji da razviju plovilo prilagođeno potrebama svoje čarter-flote poduzetni vlasnici su 2016. osnovali brodogradilište Odyssey Yachts i krenuli s preinakama postojećih modela različitih proizvođača. Modelom Platinum 35 2021. godine su predstavili svoj koncept motornog krstaša – moderan dizajn i izvrsna nautička svojstva za udobnu plovidbu. Nudeći razne mogućnosti gradnje i opremanja, osim čarterašima zanimljivi su i privatnim vlasnicima.

Megaplatforma

Ove godine je predstavljena produljena tridesetpetica, model Platinum 40 koji smo isprobali za vrijeme sajma u Marini Kaštela. Novi Platinum na prvi pogled iznenađuje dizajnom i izgleda kompaktno i čvrsto. Moderne i oštre linije i relativno uzak i visok trup čine ga pomalo nabijenim, ali produljena krmena platforma umanjuje taj osjećaj. Upravo je ta velika platforma uz ostale dobre karakteristika glavni adut kojim brodograditelji želi uzeti dio čarterskog tržišnog kolača. Prostrana platforma površine devet kvadrata idealan je prostor za opuštanje i uživanje neposredno uz morsko okruženje.

---

image

Trup je maksimalno štedljiv

Nikola Vilić/Cropix
---

Za potrebe kupača prostor je opremljen vanjskim tušem i ljestvama, ali može služiti i kao salonski kokpit uz nekoliko mogućnosti personalizacije. Natkriven biminijem, uz opciju da se cijeli prostor zatvori tendama, ovaj prostor može pružiti ugodno okruženje i pri lošijim vremenskim uvjetima. Platforma je okružena robusnom ogradom čime je dodatno naglašena sigurnost putnika tijekom navigacije, a napomenuli bismo i važnost velikog spremišta ispod poda. Vrlo je prostrano i osim za pohranu stvari služi i kao predstrojarnica za smještaj dodatnih agregata i pristup motoru kroz inspekcijski otvor.

---

image

Bočna linija je privlačna

Nikola Vilić/Cropix
---

Kroz prostrana vrata ulazi se u salon/dnevni boravak kojim dominira prostor za sjedenje duž cijele lijeve strane, opremljen je tapeciranom klupom sa stolićem koja se može pretvoriti u ležaj. Nasuprot nje je kuhinja u liniji s velikom radnom površinom i prostorom ispod nje za hladnjak od 110 litara. Uz to, ima još prostora za pohranu i dodatne kućanske aparate po mjeri zahtjevnih kulinarskih izazova. Zahvaljujući velikim prozorima od kojih se neki mogu otvoriti, ovaj prostor karakterizira dobra dnevna osvijetljenost i panoramski pogled.

---

image

Krmena terasa je površine devet kvadrata

Nikola Vilić/Cropix
---

Četiri kabine

Zbog uskog salona za kormilarnicu je ostao relativno mali prostor, ali dovoljno za dobar pogled na plovni put i ergometrijski smještaj svih instrumenata za nadzor rada motora i navigaciju. U funkcionalnosti značajno pomažu bočna vrata ugrađena na testiranom modelu, čime je olakšan izlazak skipera na palubu.

---

---

Organizacija potpalublja je još jedan adut koncepta Platinum, ovisno o želji korisnika može biti organiziran s dvije, tri ili četiri kabine s dva toaletna prostora. Ovdje bismo napomenuli da skupina poljskih brodogradilišta pod okriljem tvrtke/klastera Yachts Export Poland već dulje vrijeme razvija i nudi slična plovila danas već prepoznata na europskom tržištu. Pri dizajniranju su integrirana saznanja iz projektiranja motornjaka i jedrilica s naglaskom na efikasnost trupa pri manjim brzinama. Uz maksimalan volumen potpalublja i iskoristivost svakog centimetra tako nailazimo i na rješenja svojstvena klasičnim jedrilicama.

---

image

Bočna linija je privlačna

Nikola Vilić/Cropix
---

Dvije krmene kabine su zrcalno identično opremljene ležajevima širokim do 160 cm i dugim više od dva metra, s dostatnim prostorom za pohranu osobnih stvari putnika. Odabirom boja materijala i velikim panoramskim prozorima na bokovima te oknima koja se mogu otvoriti osigurana je dobra prirodna osvijetljenost i ventilacija.

Trajna pregrada

Testirani model je bio verzija s tri kabine te je pramčana kabina s pretprostorom, opremljena velikim krevetom respektabilnih dimenzija za ovu klasu plovila, te nekoliko ladičara, ormarića i polica. Ima ugodne otvore na bokovima i stropnim oknima koja se mogu otvoriti za dodatan osjećaj ugode kakva se ne bi posramile ni razvikana imena nautičke industrije. U varijanti s četiri kabine, ovaj prostor se pregradi u dvije kabine s relativno uskim krevetima širine do 130 cm. Budući da je to trajno rješenje – ne postoji mogućnost demontaže pregrade kao kod nekih plovila – od jedne raskošne pramčane kabine dobiju se dva skučena prostora, pa to ne bismo sugerirali.

---

image

Kombinacija modernog i klasike

Nikola Vilić/Cropix
---

Testirani model bio je opremljen s dva mokra čvora, funkcionalno kao WC i kupatilo jer umivaonik ima integrirano tuš-crijevo. Uz toaletni ormarić prostor ima stropni i bočni prozor za dobru osvijetljenost i prozračnost. Pri odabiru materijala i oblikovanju ploha vodilo se računa o jednostavnosti održavanja i čišćenja. Strojarnica je smještena po jedriličarskom konceptu u prostoru između dviju kabina. Prostor je skučen, ali veliki otvor u spremištu ispod kokpita te inspekcijski otvori u kabinama olakšavaju pristup motoru, uz prethodno korištenje alata za otvaranje.

Strojarnica je dobro toplinski i zvučno izolirana tako da buka motora nije prelazila 60 decibela. Robusnom ogradom, osiguranim šetnicama s obje strane trupa dolazi se do prostranog pramčanog dijela kojim dominira prostrano sunčalište opremljeno jastucima, a u samom vrhu je spremište za sidreni lanac i električno vitlo. Pramac je opremljen otvorom u ogradi i špirunom, čime je olakšan pristup obali i mogućnost vezivanja pramcem te se zadržava privatnost krmenog kokpita.

---

image

Krmu osigurava visoka ograda

Nikola Vilić/Cropix
---

Gornje komande

Još jedna prednost personalizacije Platinuma 40 je i mogućnost odabira plovila s hard topom ili pak potpuno uređenim gornjim prostorom. Testirani model je imao flybridge natkriven biminijem te je organiziran samo za opuštanje iako se može i ugraditi dodatno upravljačko mjesto. Sam pristup gornjoj etaži je riješen vertikalnim ljestvama, nažalost bez obloga, a opcijski se može tražiti rješenje s integriranim stubama čime bi se izgubio prostor u uskom salonu.

Koncept središnje strojarnice na jedriličarski način omogućuje široki izbor Yanmarovih motora od 57 do 135 konjskih snaga. Testirani Platinum je bio opremljen motorom od 85 konjskih snaga i direktnim prijenosom iako se može odabrati i S-drive. Opremljen s pramčanim i krmenim potisnikom, s upravljačkog mjesta u salonu upravljanje prilikom isplovljenja i uplovljenja je krajnje jednostavno. Pozicija upravljačkog mjesta je odlična, s dobrim pregledom na plovni put i na instrumente, no bez stajaće visine malo je nezgodno osvrtati se na situaciju oko broda.

---

OSOBNA KARTA

Duljina preko svega LOA 11,98 m

Duljina trupa 9,89 m

Maksimalna širina      3,50 m

Gaz 0,65 m

Spremnik vode 215 L

Spremnik goriva 240 L

Crni tank 200 L

Težina praznog plovila 6800 kg

Snaga motora 50-115 KS

Projektanti:      Krzysztof Smaga, Jacek Daszkiewicz

Proizvođač: Odysseya Yachts, Poljska

Zastupnik: Emu Yachting, Drage

Cijena s PDV-om      348 tisuća eura

---

Na moru su uvjeti za testiranje bili idealni. Jugo u jačanju na 15 čvorova, mali val unutar Kaštelanskog zaljeva i mogućnost okusa većeg vala na punti Instituta. S pet osoba na brodu i spremnicima vode i goriva na pola, nismo očekivali obaranje brzinskih rekorda već ugodno krstarenje. Maksimalno dostignutih 2800 okretaja uz brzinu od 8,6 čvorova znak su da je brod na sajam stigao izravno iz tvornice. Kad se sve uštima trebao bi postići 3200 okretaja i par čvorova više. Za brzinu krstarenja preporučili bismo režim rada motora oko 2200 okretaja u minuti, uz očekivanu potrošnju od samo pet litara dizela na sat. Pri tom režimu kretali smo se brzinom nešto iznad sedam čvorova.

---

REZULTAT MJERENJA

br. okr.      brzina (čv)      Potrošnja l/sat

800      2,5      1

1000      3,8      2

1500      5,6      2,5

2000      7      5

2500      8,3      7,5

2800      8,6      11

---

Komfor jedrilice

Iako je prilično visok, Platinum nije osjetljiv na bočne valove zahvaljujući konstrukciji trupa s bočnim stabilizatorima. Pri bočnim valovima željeli bismo imati malo više brzine kako bi hidrodinamični potisak trupa dodatno stabilizirao plovidbu, ali zahvaljujući dobro izvedenom trupu Platinum se na moru ponaša kao pravi krstaš i jednako dobro drži smjer te reagira na pokrete kormila pri malim i maksimalnim brzinama. Naglasili bismo da pri okretanjima niz valove trebate pripaziti da vam nisku platformu valovi ne zapljusnu.

---

image

Kuhinja sa svim aparatima



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Iako je osjećaj plovidbe pomalo jezerski, važno je istaknuti da brod može biti certificiran za B ili C kategoriju plovidbe. Općenito, tijekom plovidbe stekli smo dojam opuštene i sigurne navigacije u neposrednom morskom okruženju i relativno blizu obale bez adrenalinske injekcije, upravo kako su nekad i naši vikend-nautičari plovili. Jadranskim akvatorijem uz promišljeno planiranje puta i praćenje vremenske prognoze uvijek se može ugodno krstariti upravo u takvim uvjetima.

---

image

Ovakvu kabinu bi bilo šteta dijeliti na pola



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Za kraj možemo zaključiti da Platinum 40 može pružiti komfor sličan jedrilicama. Istina da se s takvom koncepcijom malo izgubilo na širini plovila, ali još uvijek pruža dovoljno prostora i solidan komoditet za sve putnike na plovilu. Velika prednost broda je u mogućnosti odabira široke palete opreme tako da se od osnovne cijene od 150 tisuća eura i skromne osnovne opreme svaki Platinum može skrojiti po mjeri kupca i planiranog budžeta. Dodatni je adut sigurno to što zahvaljujući štedljivim motorima dostiže sasvim solidne krstareće brzine uz nisku potrošnju i neslućenu autonomiju.

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

– opcije personalizacije

– platforma – salon kokpit

– staklene plohe i prozori

MINUS

– Stepenice za fly bez obloga

– pristup strojarnici

– visina na kormilarskom mjestu

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Dostigli smo brzinu od 8,6 čvorova

 

Nikola Vilić/Cropix

Trup je maksimalno štedljiv

Nikola Vilić/Cropix

Bočna linija je privlačna

Nikola Vilić/Cropix

Krmu osigurava visoka ograda

Nikola Vilić/Cropix

Kombinacija modernog i klasike

Nikola Vilić/Cropix

Špirun je ekscentričan, ali funkcionalan

Nikola Vilić/Cropix

U krmi ima puno slobodnog prostora

Nikola Vilić/Cropix

Krmene kabine kao na jedrilici



 

Nikola Vilić/Cropix

Toaletni tuš-prostor ima puno svjetla i zraka

Nikola Vilić/Cropix

Ovakvu kabinu bi bilo šteta dijeliti na pola



 

Nikola Vilić/Cropix

Kuhinja sa svim aparatima



 

Nikola Vilić/Cropix

Krmena terasa je površine devet kvadrata

Nikola Vilić/Cropix

Puni komfor i panoramski pogled

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/testirali-smo-odyssey-platinum-40-evo-koji-su-aduti-ovog-obiteljskog-karavana-s-dusom-jedrilice-1294525 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a8668dafa4fbe4762e59a6ac5e80ae243ed09be2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Testirali+smo+Odyssey+Platinum+40%3A+evo+koji+su+aduti+ovog+obiteljskog+karavana+s+du%C5%A1om+jedrilice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-odyssey-platinum-40-evo-koji-su-aduti-ovog-obiteljskog-karavana-s-dusom-jedrilice-1294525 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-odyssey-platinum-40-evo-koji-su-aduti-ovog-obiteljskog-karavana-s-dusom-jedrilice-1294525 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NOVI PLATINUM NA PRVI POGLED IZNENAĐUJE DIZAJNOM I IZGLEDA KOMPAKTNO I ČVRSTO S IZNIMNOM PLATFORMOM POVRŠINE DEVET ‘KVADRATA‘, KOJA JE, UZ OSTALE DOBRE KARAKTERISTIKE, GLAVNI ADUT KOJIM BRODOGRADITELJI ŽELI UZETI DIO ČARTERSKOG TRŽIŠNOG KOLAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => štediša visoke klase [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

štediša visoke klaseTestirali smo Odyssey Platinum 40: evo koji su aduti ovog obiteljskog karavana s dušom jedrilice

Piše Sergije Dvornik
31. svibnja 2023. - 11:37

Nepredvidivi rast cijena goriva posljednjih godina utjecao je i na broj nautičara koji razmišljaju daleko racionalnije nego ranije, pa ekonomičnost plovidbe stavljaju na vrh liste prioriteta. To nije moglo proći neopaženo ni među proizvođačima, koji su se vrlo brzo prilagodili ne bi li zauzeli čim bolju poziciju na tržištu. Nekako smo već navikli da nam iz Poljske stižu ekonomični motorni krstaši pa nas nije iznenadio i posljednji novitet pristigao na hrvatsko tržište. Poljski brodograditelj Odysseya Yachts na Danima male brodogradnje premijerno je predstavila novo plovilo Platinum 40.

Na osnovi iskustva stečenog u iznajmljivanju plovila u tvrtki Perfect Sail, a u želji da razviju plovilo prilagođeno potrebama svoje čarter-flote poduzetni vlasnici su 2016. osnovali brod...

15. svibanj 2024 18:33