Novosti Crna kronika

novi skandal u zdravstvu

'Slobodna' doznaje: uhićen splitski liječnik optužen da je primio tri tisuće eura mita za pacijenta koji je na koncu preminuo; Policija mu pretražila stan, automobil i ambulantu...

novi skandal u zdravstvu

Kako neslužbeno doznajemo, liječnik splitskog KBC-a koji se dovodi u vezu sa primanjem mita, kako bi obavio operativni zahvat nad teško oboljelim muškarcem danas je uhićen, a policija je obavila pretragu njegovog stana, automobila i ambulante.

Očajna udovica optužuje splitskog kardiokirurga: U bolnici su mi rekli da ga za suprugovu operaciju moram podmititi. Odgađao je zahvat dok nisam donijela novac, Ivica je na kraju preminuo...

Osumnjičenog liječnika će, kako doznajemo, braniti poznati splitski odvjetnik Vinko Ljubičić.

'Lavinu' je podsjetimo, pokrenula Ljubica Adžaip iz Dicma, supruga preminulog pacijenta, koja je u četvrtak navečer  ispričala svoju tužnu i zastrašujuću priču iz KBC-a Split u emisiji "Provjereno" Nove TV.

Naime, ona je za supruga Ivicu kardiokirurgu KBC-a Split dala 3.000 eura da ubrzaju prijeko potrebnu operaciju. Nakon što je završio na Hitnoj, Ivici je otkriveno da nešto nije u redu s arterijom te da mora na hitnu operaciju, no medicinska sestra rekla im je da će teško doći na red bez novca. Stoga su posudili novce od rodbine, a kada je Ljubica liječniku dala novac, on joj je objasnio operaciju i što će se događati na operacijskom stolu.

Operacija je bila zakazana za petak, no kako se Ivici stanje pogoršavalo, Ljubica je zamolila liječnika da požuri s operacijom te mu čak rekla da će za to biti dodatno nagrađen. Obavljena je ipak u četvrtak i Ljubica je ponovno platila doktoru. S Ivičinom rođakinjom dala mu je još 2.000 eura koje su opet posudile od rodbine.

- Kad je nosila drugu kovertu, tad je rekao ne treba, ali opet je zadržao, nije ju vratio. Mi smo mislile on kao doktor zna da je to operacija uspješna i da će bit sve dobro, pa ako hoće novce, eto mu i novci, spasi život - ispričala je Ljubica.

No život nije spašen. Ivica je preminuo, u nedjelju, 18. studenog.

U ponedjeljak su na razgovoru kod liječnika snimale razgovor. Ljubica je od liječnika tražila da joj vrati novac, treba joj za sprovod, a drugog novca nema jer je sve dala njemu kako bi spasio njezinog supruga. Na snimci se čuje kako liječnik govori da povrat novca 'uopće nije upitan'.

Ljubica i Božana doktora su posljednji put posjetile prije nekoliko dana. Tražile su Ivičinu liječničku dokumentaciju. S njima je išla i ekipa emisije Provjereno, a i taj je razgovor sniman. Na novoj snimci liječnik jasno kaže da bi najradije da se taj dio priče s novcem zaboravi, kada ga je nazvala ekipa emisije Provjereno, on zaista i gubi pamćenje. Ljubica i Božana sve su prijavile kriminalističkoj policiji koji će slučaj proslijediti DORH-u.

Naslovnica Crna kronika