Novosti Crna kronika

pronašla ga supruga

Zvonko Bušić počinio samoubojstvo, u oproštajnom pismu poručio: Nisam više mogao živjeti u Platonovoj pećini

pronašla ga supruga

FOTO: Jure Mišković / CROPIX

Poznati hrvatski emigrant Zvonko Bušić počinio je samoubojstvo.

Potvrđeno je to za Hinu iz kruga obitelji.

Samoubojstvo je navodno počinio vatrenim oružjem u svom domu u Rovanjskoj, a pronašla ga je supruga Julienne Bušić. Samoubojstvo je navodno izvršeno hicem iz pištolja.

- Jutros oko 7 sati primili smo dojavu izhitne medicinske pomoći u Zadru da im se javila ženska osoba iz Rovanjske i rekla im da joj je 67-godišnji muž vjerojatno izvršio samoubojstvo - rekao u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornik zadarske policijske uprave Elis Žodan.

Dodao je kako je po dojavi policija izašla na teren obaviti očevid koji je još u tijeku.

U ime obitelji Zvonka Bušića novinarima se obratio njegov prijatelj Dražen Budiša koji je u Rovanjsku stigao jutros s Murtera, javlja HRT .

'Zvonko je napisao dva oproštajna pisma, supruzi, rodbini, prijateljima i Hrvatima u kojima ih moli za oprost zbog onoga što je jutros učinio, jer više nije mogao izdržati. Na jednom mjestu u pismu kaže da više nije mogao živjeti u Platonovoj pećini', rekao je Budiša. Dodao je kako je 'očito sanjati slobodnu Hrvatsku uz sve nevolje bilo lakše nego izdržavati hrvatsku zbilju'.

Budiša je više puta ponovio da je Zvonko Bušić bio 'iznimno dobar čovjek'.

Zvonko Bušić rođen je 1946. u hercegovačkom selu Gorica kod Gruda.

Proveo je 32 godine u zatvoru u SAD-u zbog sudjelovanja u otmici putničkog zrakoplova sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga rujna 1976. i pogibije policajca.

Otmicom je skupina htjela upozoriti na hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji bacanjem letaka nad Londonom i Parizom. Zrakoplov se spustio u Parizu i otmičari su se predali.

Uzrakoplovu nisu imali oružje, već lažni eksploziv, a pravu bombu Bušić je ostavio u pretincu newyorške podzemne željeznice i prilikom pokušaja njenog deaktiviranja poginuo je jedan američki policajac, a trojica su bila ranjena.

Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu. Pomilovan je početkom srpnja 2008. i deportiran u Hrvatsku. U Zagreb je stigao 24. srpnja u pratnji američkih agenata.

2010. godine politički se aktivirao u stranci  HSP dr. Ante Starčević Ruže Tomašić, no u kolovozu 2011. objavio je da se povlači iz sudjelovanja u hrvatskoj politici, rekavši kako nije uspio u naumu ujedinjavanja domoljuba i izgradnje politički relevantne fronte.
h, psd
Naslovnica Crna kronika
Page 1 of 33FirstPrevious[1]2345678910Last