StoryEditorOCM
Pelješac4000 pacijenata!

Trpanjci i Župljani mjesec dana nisu imali liječnika, za svaki su pregled i uputnicu morali u Orebić; sutra im dolazi nova nada

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
31. srpnja 2023. - 21:58

Od 30. lipnja nema doktora u Trpnju ni na pelješkoj Župi koja obuhvaća naselja od Osobljave uz obalu Pelješkog kanala, preko Pijavičina, Kune, Oskorušnog i Donje Bande, tj. Potomja, Prizdrine, Županjeg sela i Zakamenja do Dingača.

Skoro 4000 ljudi ostalo je bez liječnika opće prakse i tako mjesec dana. Riječ je o uglavnom staračkom stanovništvu, kojemu se ljeti pridodaju mnogobrojni turisti.

Ali to će se promijeniti s prvim danom kolovoza. Sutra, u utorak bi, naime, trebala početi s radom liječnica koja je dosad radila u Pločama. Za nju je osiguran stan u Trpnju, rekao nam je načelnik Općine Trpanj Jakša Franković:

- Raspisan je natječaj, javila se jedna liječnica koja trenutno radi u Pločama i počinje raditi sutra. Prema mojim informacijama, a mi smo pod Domom zdravlja Korčula, radit će tri dana u Trpnju i dva dana na Župi, što znači da će pokrivati i ambulantu u Trpnju i ambulantu u Kuni - istaknuo je Franković.

image

Jakša Franković

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

- Ambulanta Trpanj ima svoj stan za doktora, a imamo i zubnog tehničara i stomatologa. Imamo i apoteku - nabrojao je načelnik. Do 30. lipnja u njihovoj je trpanjskoj ambulanti radio dr. Jurišić, koji je umirovljeni liječnik, ali kako je ovaj kraj imao veliku potrebu za liječnikom kojega nije pronalazio, pristao je nastaviti raditi i u mirovini.

- Na žalost, na te natječaje se nitko nije javljao, pa su ga zamolili da ostane. Napravio je uslugu svima nama, bio je na terenu i živio je u stanu poviše ambulante. Ali to je bilo do 30. lipnja, više nije mogao. Na zadnji se natječaj javila liječnica iz Ploča, koja je inače rodom iz Solina - nastavio je Jakša Franković, napomenuvši da Trpanj broji oko 690 stanovnika, plus još toliko na Župi.

- Prije nekoliko godina obnovili smo ambulantu i stan, to je sad jedan lijepi objekt. Koliko možemo, iz naših sredstava pomažemo, doniramo, kupimo neku opremu. Odlično radi Liga za borbu protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, dovode nam specijaliste u mjesto. Zadnji put je bio dermatolog u Trpnju, a u Orebiću urolog. Oni rade ono što bi na otocima trebala pokrivati redovna medicina - naglasio je Franković. - Rade fantastičan posao, svaka im čast, razumiju problematiku...

- Samo Općina Trpanj sad u sezoni, prema potrošnji vode i smeću, broji oko 3000 ljudi. I Župa ima turističke kapacitete, svoje izlaze na more - Crkvice, Veliku Prapratnu, Borak... Da možemo izmislit‘ doktora, mi bismo ga izmislili, ali jednostavno malo tko želi raditi tu iako ima stan i povoljne uvjete za život.

image

Poljoprivredna zadruga Kuna na Pelješcu

Vojko Basic/Cropix

U slučaju hitne potrebe, tu nemaju brige - pokrivaju ih dvije Hitne pomoći:

- Imamo Hitnu pomoć Orebić koja radi 24 sata i izvrsno radi, baš smo neki dan imali neke slučajeve, a dođe nam i Hitna pomoć Janjina. Oni su na licu mjesta za 20 minuta - istaknuo je načelnik trpanjske općine. - Ipak, kad je doktor tu, to je dobra stvar. Potpisali smo i sporazum sa Županijom za dodatni medicinski tim kroz srpanj i kolovoz, raspisan je natječaj i osigurana sredstva, ali nitko se nije javio - dodao je. - Svugdje na otocima fali liječnika obiteljske medicine. Zadnji put kad je došla jedna liječnica na Župu, jedan dan je bila i napustila Kunu. Ili ostanu dok ne dobiju specijalizaciju. Ima ih koji su stipendirani općinskim i županijskim sredstvima ali ih, na žalost, ništa ne veže da se vrate u svoje mjesto - zaključio je.

KOLIKO SE BUDE MOGLO

Kunovljanin i nezavisni vijećnik u Općini Orebić Goran Palihnić također ima informaciju da od 1. kolovoza u Trpnju počinje raditi liječnica opće prakse, koja će pokrivati i Kunu i okolna mjesta.

- Mi svoga doktora nemamo pa će ona biti zadužena za nas. Po mojim informacijama, neće dolaziti u Kunu, nego će pacijenti morati ići k njoj u Trpanj - pribojava se.

image

Nezavisni vijećnik i vinar Goran Palihnić

Sasa Buric/Cropix

- Ovdje je većinom staračko stanovništvo. U Trpnju je liječnik imao oko 500 pacijenata, a u Kuni oko 700. Bilo bi bolje da je doktor u Kuni, ali eto - kazuje Palihnić, čija je majka također bila liječnica u Kuni. Bila su onda druga vremena, a danas je pitanje doktora problem svima, nastavlja nezavisni vijećnik:

- Bit će to s vremenom još veći problem. I sad, kad ti nešto treba, odeš privatno i platiš - dodao je Palihnić i čini se da je bio u pravu kad je rekao da će pacijenti iz Kune i drugih mjesta morati u Trpanj na pregled.

Naime, na pitanje kako će to funkcionirati s novom liječnicom koja će živjeti u Trpnju, ravnatelj Doma zdravlja Korčula Sebastijan Fabris rekao je ‘da će pokriti Kunu Pelješku koliko se bude moglo‘:

image

Sebastijan Fabris, ravnatelj Doma zdravlja Korčula

Dv/

- Neće moći tehnički biti tri dana u Trpnju i dva na Župi jer se program HZZO-a ne može seliti iz kompjutera u kompjuter. Pokušat ćemo da koji dan liječnica dođe u Kunu jer ima starijih, da im se olakša, ali je teroretski nemoguće dva dana biti u ambulanti jer se baza podataka ne može prebacivati - istaknuo je ravnatelj.

- Mislim da je ljudima lakše ići u Trpanj na pregled nego u Orebić, kao dosad. Raspisan je natječaj i za liječnika na Kuni, možda se netko i javi, a natječaj je raspisan i za još jednog liječnika u Orebiću - istaknuo je Fabris, uz napomenu da je medicinsko-biokemijski laboratorij, koji je donedavno bio u zakupu privatnika, preuzeo Dom zdravlja Korčula. 

05. svibanj 2024 09:24