StoryEditorOCM
NeretvaPRITISAK NA OBITELJSKE LIJEČNIKE

Dr. Vikica Krolo: Bolovanja su za bolesne, a ne za one koji se ne žele testirati. Kad smo se mi u zdravstvu i socijali mogli cijepiti i testirati, onda to mogu i ostali!

Piše Stanislav Soldo
17. studenog 2021. - 13:52

Nakon šire primjene COVID potvrda gdje se od zaposlenika traži da prilikom dolaska na posao pokažu QR kod o preboljenju, cijepljenju ili testiranju iz državnih i javnih službi stižu informacije da će nezadovoljni zaposlenici zaobići odluke Stožera civilne zaštite i jednostavno „otvoriti“ bolovanje.

Koliko je takvih djelatnika zaista otišlo na bolovanje a koliko se radi o neprovjerenim pričama sa društvenih mreža teško je za reći. Međutim, liječnica Vikica Krolo, članica izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske (KoHOM) ističe da je bolovanje za bolesne a ne za zdrave i radno sposobne koji se eto ne žele testirati pa su se zbog toga razboljeli.

- Bolesnima ne smijemo uskratiti bolovanje a sve ostale, koji ovih dana dolaze u ordinacije obiteljskih liječnika treba dobro iskontrolirati. Može netko lagati dva tri dana da ima proljev ili je prehlađen ali to nikako ne može dugo trajati-pojašnjava dr. Krolo.

- Postoji točno propisana procedura kako se bolovanje kontrolira. Poslodavac moguću zlouporabu prijavljuje HZZO-u, čiji kontrolori izvrše nadzor u ordinaciji obiteljskog lječnika pa ukoliko se utvrdi da je bolovanje neopravdano sankcije snose i liječnik i pacijent, ističe dr. Krolo, koja nema razumijevanja za halabuku koja se podigla posljednjih dana zbog Covid potvrda i testiranja u državnim i javnim službama.

image
Provjera covid potvrda
HANZA MEDIA

- Kad smo se mi i zdravstvu i u socijali mogli cijepiti i testirati onda mogu i ostali. Ne znam u čemu je tu problem-rezolutna je dr. Krolo, koja tvrdi da se u ovoj koroni kao obiteljska liječnica nagledala svega i svačega.

Mi u ordinacijama svaki dan imamo agresivne pacijente koji traže kojekakve potvrde, od antigenskih testova pa do potvrda da su vjerojatni slučaj Covida-19.

- Kad je trebao ići u izolaciju govorio je da nije bio u kontaktu sa oboljelim i da nema simptome, a sada traži potvrdu da je vjerojatan slučaj jer su mu ukućani bili bolesni od Covida-19. Svatko bi htio dobiti u ordinacijama ono što mu se prohtije. Ne može to tako. Ako u kartonu pacijenta nije zavedeno da je prebolio Covid ili da je bio u kontaktu u istom kućanstvu ali nije testiran za što također postoji šifra, ja mu neću izdati nikakvu potvrdu. I onda nastupa agresija prema liječnicima-rezolutna je dr. Krolo.

- Država treba pokazati koliko drži do svojih odluka i propisati sankcije za one koji ih krše, pa tako i sankcionirati bolovanja koja su otvorena smo zbog obveze testiranja -zaključila je dr. Krolo.

28. travanj 2024 20:03