StoryEditorOCM
KorčulaOtočna kreativnost bez granica

Velolučki srednjoškolci na božićnom partyu uz kvizove, kolače, modu reviju i nagrade

Piše Dora Lozica
27. prosinca 2021. - 09:15

Srednja škola Vela Luka mnogo je puta pokazala da je jedna od najkreativnijih škola na otoku koja već godinama provodi projekt „Školu za život“. Na krilima ravnateljice Ofelije Dragojević svoj su najnoviji projekt predstavili u ponedjeljak, a bilo je svega, od kvizova, Božićnog partyja do zanimljivih nagrada i učeničke modne revije!

image
Srednja škola Vela Luka već godinama radi projekt „Školu za život“.
Srednja škola Vela Luka

Predložile učenice

Ideja za projektni dan, ili prvi službeni Božićni party za učenike i nastavnike najvećeg otočnog naselja nastala je u 4. b razredu na predmetu Vježbenička tvrtka. „Osnovna ideja bila je napraviti modnu reviju budući je djelatnost učeničke vježbeničke tvrtke Tiara dizajniranje i prodaja svečanih haljina. Učenice su svoju ideju predložile nastavnici Maji Tičinović Žuvela, no ideje su se množile, a modna se revija se pretvorila u pravi projektni dan s programom u koji su se na kraju uključili svi učenici i nastavnici.

Uskoro nam je i škola postala premala pa nam je Centar za kulturu Vela Luka ustupio prostor“, ispričala nam je zadovoljno ravnateljica Ofelija. Program je trajao nekoliko sati, a bio je i više nego zanimljiv, edukativan i dinamičan. Uključivao je predstavljanje učeničkih vježbeničkih tvrtki Bomboncini i Tiara, kviz na temu Vježbeničkih tvrtki s nagradama za prva tri mjesta, predstavljanje školskih Erasmus+ projekata Green Seeds i Inovative e-twinners can do more, modnu reviju u organizaciji učeničke tvrtke Tiara, školski kviz s ozbiljnim i neozbiljnim pitanjima poput školskih predmeta, tračeva i aktualnih događanja u kojem su sudjelovali i nastavnici i učenici.

Učenici voditelji

Kako doznajemo od ravnateljice Ofelije, program su u cijelosti vodili učenici. Kao vrsne moderatorice iskazale su se učenice 4. b razreda ekonomske škole Marija Šeparović, Marija Žuvela i Manuela Agović, organizatorice modne revije bile su Dorea Bosnić i Daria Šeparović, a predstavljači su bili učenici svih smjerova i generacija u našoj školi.

image
Srednja škola Vela Luka već godinama radi projekt „Školu za život“.
Srednja škola Vela Luka

Vježbeničku tvrtku Tiara predstavile su Lea Žanetić i Gorana Cetinić, tvrtku Bomboncini Ivana Šeparović i Lucija Loje, projekt Green Seeds predstavili su Antun Tomašić, Mira Surjan, Filip Mirošević, Val Dragojević i Dijana Dragojević, a projekt Inovative e-twinners can do more Marko Surjan i Marina Burmas. „Dali su ruke“ i nastavnici, učenicima su pomogli sastaviti prezentacije i pitanja za školski kviz i to redom Sanda Tasovac, Darka Pribudić, Tomislava Stipković, Jelena Tabain, Silvija Pećanac Bačić, Miljenka Padovan, Jakica Pecotić, Zdenka Žuvela Borovina, Vinka Mušura,Ivan Tabain i Franka Škoro.

Modna revije je bila poseban izazov, kako bi bila što kvalitetnija, učenice su dogovorile suradnju s trgovinama Ivana i Kasandra iz Vele Luke te Laura iz Blata koje su im posudile svečane haljine i na taj su se način dodatno promovirali.

Kolači za dobrotvorne svrhe

Da bi priča bila još bolja uključili su se i kuhari koji su zajedno s nastavnicom Jakicom pripremili božićne kolačiće i prodavali ih na štandu, prikupljena su sredstva uplatili u dobrotvorne svrhe.

image
Srednja škola Vela Luka već godinama radi projekt „Školu za život“.
Srednja škola Vela Luka

Na kraju programa, priča nam ravnateljica, u dvorištu Centra za kulturu, natjecateljska Lego igra izazvala je najviše zanimanja, čekao se red za prijave, a nagrada za prva tri ekipna mjesta bila je i više nego motivirajuća, jumbo pizza u restoranu La Spiza u Veloj Luci! U SŠ Vela Luka ovakav način rada nije novost prvenstveno zahvaljujući ravnateljici Ofeliji koja je podrška kako nastavnicima, tako i učenicima.

„Naša škola potiče projekte kroz koje se stvara pozitivno ozračje i osjećaj pripadnosti među učenicima svih generacija i različitih smjerova, kao i među učenicima i nastavnicima. Uz to učenici stječu samopouzdanje, razvijaju odgovornost i shvaćaju važnost timskog rada. Vrijedi uložiti trud i vrijeme jer nema ljepšeg osjećaja za nastavnika nego kad je ponosan na svoje učenike, a mi smo ovaj dan bili ponosni na njih“, poručila je ravnateljica.

Prijenos uživo na FB

Sati rada bili su potrebni za organizaciju ovog zahtjevnog projekta, kažu nam učenici, a kako bi sve teklo glatko bile je potrebna i generalna proba, no priznaju kako su uživali radeći s nastavnicima, družeći se i učeći nešto novo. Ovaj pravi, mali, školski spektakl prenosio se i uživo putem Facebook-a.

29. travanj 2024 16:37