StoryEditorOCM
KorčulaRođeni Lumbarjanin

Roko Radovan debitirat će kao Tamino u "Čarobnoj fruli"

Piše dv
6. veljače 2024. - 21:25

"Sjajan mladi korčulanski tenor u usponu Roko Radovan kao Spoletta ("Tosca", 2023.) već je oduševio splitsku opernu publiku na 69. Splitskom ljetu. Kao Tamino vraća se na splitsku opernu scenu 9. i 10. veljače!

Roko Radovan (1994.) započinje glazbeno obrazovanje na rodnoj Korčuli te nastavlja u Dubrovniku završivši srednju glazbenu školu kao trubač. Pjevačko obrazovanje započinje u Glazbenoj školi Karlovac kod profesora Tonča Petkovića te ubrzo osvaja dvije prve međunarodne nagrade te postaje laureatom svoje kategorije na državnom natjecanju HDGPP-a. Kao prvi studentski projekt pjeva solističku dionicu akademske izvedbe devete Beethovenove simfonije u dvorani Lisinski pod vodstvom Mladena Tarbuka. Na akademskim projektima tumači uloge u operama "Životinjska farma" i "Amfitrion", Kuljerića i Papandopula. Više puta je solistički nastupio i sa simfonijskim, jazz orkestrom i zborom Hrvatske radiotelevizije, s kojima je debitirao na otvaranju festivala Zagreb Classic pod vodstvom Roberta Farkasa (2019.). S njima je nastupio i dva puta na Zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara, a prvi puta, 2021. godine, s maestrom Ivanom Repušićem i svjetskom sopranisticom Dianom Damrau te basom Nicolasom Testeom. Redovito nastupa i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, a izdvaja se solistički koncert u Kneževom Dvoru na otvaranju opernog festivala Tino Pattiera s maestrom Ivanom Hutom (2021). Sa Zagrebačkom Filharmonijom debitira na njihovom Novogodišnjem balu 2021/2022. godine pod palicom Dawida Runtza, s kojim kasnije ponovno izvodi Beethovenovu devetu simfoniju.

Za nosače zvuka snima djela hrvatskih skladatelja Kuljerića i Šipuša, Kanconijer i Pasija. Papandopulovu Hrvatsku misu izvodi nekoliko puta, a izdvajaju se izvedbe u crkvi svetog Petra u Beču, a potom i u Šibenskoj katedrali sa zborom HRT-a. Posljednja nagrada je Grand Prix na masterclass natjecanju Oper Oder-Spree u Beeskowu, u Njemačkoj (2021.). U HNK Zagreb debitira ulogom Mustafe u "Nikoli Šubiću Zrinjskom" 2021. godine; a najzapaženije uloge su one Alfreda u "Šišmišu" te Džive u Gotovčevom "Stancu." Ove godine je debitirao i kao Juranić u Zrinjskom, pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera; a čekaju ga još tenorski protagonisti u operama "Čarobna frula" i "Nabucco." Za prvu adaptaciju lutkarske predstave "Ero s onoga svijeta", u režiji Krešimira Dolenčića, snima ulogu Miće pod palicom Mladena Tarbuka te za to dobiva izvrsne kritike.

Pored spomenutih, surađivao je s dirigentima kao što su Holger Speck, Marc Tardue, Christoph Campestrini, Vinzenz Weissenburger, Srba Dinić, Silvia Sanz Torre i Pier Giorgio Morandi. Bavi se i skladanjem, među ostalim, i nagrađivane tradicijske glazbe koja se nekoliko puta našla na albumima osvajača nagrade Porin. Kao voditelj i pjevač u klapama, osvojio je u periodu od pet godina čak oko 30-ak nagrada. Njegove pjesme i ciklusi za glas i klavir su izvedeni i praizvedeni u Beču, Münchenu, Berlinu i Bernu.

Trenutno je apsolvent pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Martine Gojčete Silić", stoji u objavi HNK Split.

29. svibanj 2024 10:45