StoryEditorOCM
KonavleDan nakon mirnog prosvjeda

Cavtat ograđen stupićima, taksisti revoltirani: ‘Sramota, deložirali su nas bez najave sa štanda koji se koristi već 50 godina. Potražit ćemo pravnu pomoć...‘

Piše Gabrijela Bijelić
28. srpnja 2023. - 14:48

Nakon sinoćnjeg mirnog prosvjeda konavoskih taksista protiv premještaja njihova štanda, u Cavtatu su i danas povišene tenzije. Predsjednik Udruženja autotaksi prijevoznika Konavle Antonio Račević ogorčen je zbog nenajavljene ‘deložacije‘ taksi stajališta na mjesto koje je, kaže, putnicima neprimjetno a njima skroz neprihvatljivo:

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Katastrofa! Sve je napravljeno preko noći, kako su odlučile lokalne glavešine. Nije bilo nikakve prilagodbe, to su samo ‘tup-tup‘ postavili, kao da su u svom vrtu, ispred svoje kuće. Iscrtali su mjesta i to je to. Pogođeni smo svi mi koji poslujemo na području Zračne luke Dubrovnik i držimo se dogovora s taksi udruženjem Grada Dubrovnika, naši članovi ne rade po štandovima u Gradu, svi mi koji radimo na štandu u Zračnoj luci radimo i dolje u Cavtatu. Znači, tu je 160 članova koji rade na tom štandu, od kojih je 70 posto domaćeg stanovništva. Većina nas živi samo od ovog posla. Jadno je i krajnje bezobrazno ovako uništavati domaće zbog pogodovanja lokalcima koji se koriste pogodnostima 30 godina na račun općine. Mi ćemo protiv ovoga ići svim mogućim snagama, nikakvom silom, ali pravnim sredstvima borit ćemo se da se sve vrati u prijašnje stanje – najavljuje Račević i ističe kako cavtatski štand odakle su ih upravo iselili postoji još od 1970-tih, 1980-tih godina kad se taksi češće počeo voziti po Dubrovniku i Konavlima.

image

Ograđivanje taksi štanda u Cavtatu

Tonći Plazibat/Cropix

- Ovo je sramota, još i više jer odluka o premještaju stajališta nije bila na sjednici Općinskog vijeća, već su nas strašili da je to naredba od policije. Ja sam nazvao načelnika policijske postaje Gruda, gdje mi je rečeno da nikakve naredbe od policije niti su ikad imali problema s nama. Uvijek ste u Cavtatu imali maksimalni red, i vi novinari znate da nikad nije bilo policijskih intervencija ni nereda kao, recimo, na Pilama – ističe čelnik konavoskih taksista.

- Dole u Cavtatu su bila tri parking mjesta, ostali smo bili parkirani gore kod Hotela Cavtat i, kad bi jedno ili dva auta pošla, mi smo prostor maksimalno popunjali, uvijek uz poštivanje reda, ali je sad očito da će ovo stvoriti dodatni nered. Ponašaju se prema nama kao da smo građani drugog reda, i inače u zadnjih pet, šest godina nikakvu zadovoljštinu od vladajućih nismo dobili. Za ulaz u Cavtat s nama se cjenkaju kao na tržnici, pa Općinsko vijeće odluči naplaćivati 50 kuna ulaz u Cavtat, a vožnja s aerodroma 120 kuna! Imamo i velikih problema s gostima, kad ih ukrcamo u zračnoj luci kao službeni taksi ne možemo na primjer odvesti gosta u Hotel Supetar dok se istovremeno tuda vrte crni nelegalni kombiji, prijevoznici koji nemaju nikakve firme ulaze u staru jezgru preko kartice nekih domaćih stanovnika, što je sramotno – negoduje Antonio Račević.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Kad dođe godina pred izbore, obećavaju nam brda i doline, da se ostvari samo 20 do 30 posto obećanja, bili bismo zadovoljni. Obećali su zaštititi sve taksiste, e pa zahvaljujemo načelniku Božu Lasiću koji pazi na naših 160 članova i obitelji. Jučer smo se išli sastat‘ s njim u općinu, ali nije došao. Kad smo se razišli i pošli za poslom, vidjeli smo ga na Zvekovici. Je li ovo osveta od lani kada su nam slali račune za odvoz otpada kao obrtnicima svaki mjesec 250 kuna, a nikakvih uvjeta za to nismo imali, pa smo uz pomoć odvjetnika uspjeli riješit‘ problem, a oglušili su se na naša pitanja kako je donesena odluka?  – komentirao je naš sugovornik.

 

04. svibanj 2024 23:05