StoryEditorOCM
KonavleKonavoke u metropoli

Antonia Rusković Radonić u Zagreb je odvela posebne putnice: ‘Stigle su u jedan zagrebački razred, svi su ih učenici željeli ponijeti kući, ali...‘

Piše G. B.
13. travnja 2024. - 13:23

Akademska slikarica Antonia Rusković Radonić na društvenim je mrežama podijelila svoje dojmove iz posjeta metropoli, gdje su jučer doputovale konavoske bubice:

- Stigle su u jedan zagrebački 2. B, vožnja ih je izmorila pa su danas sve u transu. Svi su htjeli nosit doma jajašca i bubice ali nismo znali što bi tate i mame rekle na to pa smo se dogovorili da mi pišu ako ih nagovore, a ja ću poslati jajašca poštom. Hrane za bubice ima na najčudnijim gradskim mjestima. U Zagrebu su odavno posječene murve, ostale su samo one koje rastu tik uz pale i stupove, i na mjestima gdje ih kosilica nije uspjela skinut‘. One će ovih dana biti najtraženija hrana za naše Konavoke koje su ostale u 2.B - objavila je Rusković Radonić.

image

Antonia Rusković Radonić sa zagrebačkim drugašima

Antonia Rusković Radonić/Facebook

Tijekom njezina ravnateljskog mandata u Muzejima i galerijama Konavala svilarstvo je dobilo zasluženo priznanje, a konavosko ‘držanje bubica‘ i dudov svilac Ministarstvo kulture i medija stavilo je pod preventivnu zaštitu.

Potpora je to održanju i popularizaciji umijeća svilarstva u Konavlima koje se naslanja na tradicionalni oblik uzgoja svilaca i proizvodnje svile za osobne potrebe, svima poznate po detaljima iz konavoske narodne nošnje te pripreme ruha za svečane prigode.

Zahvaljujući angažmanu tadašnje ravnateljice MiGK, o tajnama svilarstva i uzgoja dudova svilca doznali su i učenici svih konavoskih škola.

28. travanj 2024 09:30