StoryEditorOCM
DubrovnikUŠTEDA 200 TISUĆA EURA GODIŠNJE

Završen projekt dizalice topline za zgradu bazena u Gružu, bespovratna sredstva 1.3 milijuna eura

Piše r. r.
13. svibnja 2024. - 17:05

Završen je projekt ugradnje sustava dizalica topline na bazenu u Gružu, čijom će se primjenom ostvariti znatna ušteda na potrošnji energenata od oko 200 tisuća eura na godišnjoj razini. Projekt je ukupno vrijedan 2.2 milijuna eura, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 1.313.512,19 eura.

Na današnjoj završnoj konferenciji projekta, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž uručila je gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću ugovor o dodjeli dodatnih bespovratnih sredstava za realizaciju projekta u iznosu od 74.594,94 eura.

Još jedan europski projekt dolazi svome kraju, odnosno rješavanje dizalica topline uvođenjem novog sustava grijanja. Više puta smo pokazali umjetnost u korištenju europskih fondova. Možemo vidjeti kolika je vrijednost ove investicije, a to je 2,2 milijuna eura za poboljšanje kvalitete sportske infrastrukture Grada Dubrovnika. Dakle, osim što ćemo smanjiti energetsku potrošnju fosilnih goriv, ono što je bitno je da smo poboljšali sportsku infrastrukturu grada implementacijom dizalice topline. Kontinuirano se nastavljaju ulaganja u dubrovački bazen – rekao je gradonačelnik Franković.

U ovoj je prigodi državna tajnica Raguž istaknula upravo Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata.

„Ovdje se radi o projektu financiranom zahvaljujući Financijskom mehanizmu europskog gospodarskog prostora te Norveškom financijskom mehanizmu koji za cilj imaju smanjiti emisiju ugljika. Sredstva su osigurana zahvaljujući donacijama Islanda, Norveške i Lihtenštajna. Navedeni projekt je zadovoljio sva načela i sve principe te sve projektne ciljeve koji su bili postavljeni. Ugradnjom dvaju dizalica toplina i korištenjem morske energije je osigurano grijanje malog i velikog bazena, ali i cijele zgrade. Također, najbolji dio moga posla je biti na završnim konferencijama jer je onda sigurno da je posao odrađen kako treba. Ovaj projekt je uistinu pravi primjer toga jer je on pokazao da je svaki bespovratni euro bio potrošen na ono čemu je i namijenjen“, kazala je državna tajnica Raguž.

Stara fosilna tehnologija lož-ulja zamijenjena je modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Izvedena je cjelovita rekonstrukcija strojarnice i popratnih prostorija, izvedene su četiri bušotine do dubine od 50 metara u koje su ugrađene pumpe. Sustav je u probnom radu, u tijeku je testiranje sustava i opreme i obuka korisnika. Projekt je financiran u sklopu programa ‘Energija i klimatske promjene’ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

22. svibanj 2024 23:21