StoryEditorOCM
DubrovnikSAMO NEBO JE GRANICA

Za najam stana u Konavlima traži se 1200 eura, a evo koliko mjesečno dođe apartman od 30 četvornih metara u Gružu

Piše Anđelka Kelava
11. svibnja 2024. - 15:35

Pronaći stan koji se iznajmljuje u  Dubrovniku je prava lutrija. Ne treba ni spominjati kako je puno onih onih koji očajno traže podstanarski stan u Dubrovniku, dok je ponuda oglasa u kojima se nude stanovi mala i spala je tek na nekoliko njih. 

Pretražili smo Njuškalo i uz ponudu od samo nekoliko stanova, nismo mogli vjerovati. kolike su cijene mjesečnog najma. U odnosu na prosječnu hrvatsku plaću skoro nemoguće je platiti toliku najamninu.

Tako se 4-sobni stan u Lapadu (garaža i 1 parking) s pogledom na gruški zaljev nudi po cijeni od 2.100 eura. Za stan u mediteranskoj kući, 65m2 u Konavlima traži se 1.200 eura. Najviše nas je iznenadila cijena apartmana u Gružu od samo 30 četvornih metara. Cijena mu je 750 eura mjesečno..Našli smo i jednosobni stan u Dubrovniku od 50 kvadrata za  700 eura.

U ulici Iva Vojnovića, lijepo uređen stan od 80-tak kvadrata iznajmljuje se za 850 eura.

Jako je velika potražnja za stanove u kojima bi se smjestili radnici koji dođu odraditi sezonu, međutim ponuda je jako mala. Pronašli smo tek nekoliko, tako se u Kuparima iznajmljuje više soba u kojima je cijena po krevetu 250 eura. 

- Nepisano je pravilo 10 kvadrata, 100 eura. Ako je 51 kvadrat stana, najam se već računa 600 eura mjesečno – priča nam dubrovački podstanar o teškoćama podstanarstva u Dubrovniku. Stanova za dugoročni najam ni za lijeka, a ono sitno što se nađe, po zlato je. A cijena ne jamči da budućeg stanara zatečeno stanje objekta neće šokirati. Gotovo je nemoguće pronaći stan za dugoročni najam, kaže nam sugovornik koji je nedavno dobio otkaz u prijašnjem stanu.

- Uhvatiš se za glavu i kreneš kopat po facebook stranicama, listaš oglase. Imo sam sreće pa me ubolo i evo me u 36 kvadrata za 400 eura. Dobro je, ali kad napa u kuhinji radi, ventilacija u zahodu ne radi. A utičnice, nedajbože da što uštekaš, kabeli vire iz zida. Ali ne žalim se – kaže nam pun optimizma:

- Budi sretan da što nađeš, a onda sam popravljaš. Zato vlasnici ništa i ne rade jer znaju da jadna čeljad koja nema krova nad glavom pristaje na sve.

Lokacija stana igra veliku ulogu u cijeni, kao i opremljenost. Iako ono iz oglasa nekad ne odgovara stvarnom stanju.

Gradske subvencije 

Gradsku subvenciju za najam stana mladima lani je iskoristilo 45 korisnika u ukupnom iznosu od nešto malo više od 41 tisuće eura. Subvencija se odnosi na punoljetne građane do navršenih 35 godina života, a potrebno je ispuniti određene uvjete primjerice da u svom vlasništvu nemaju nekretnine. Subvencija mjesečno iznosi od 53 eura (400 kuna) do 100 eura (750 kuna), ovisno o broju članova kućanstva. U gradskoj upravi smo pitali namjeravaju li, s obzirom na rast najamnina povećavati subvenciju kao i dob onih na koje se ona odnosi:

- U Proračunu za 2024. za sada nisu planirane korekcije navedene Odluke. Svi oni koji su prešli 35 godina automatski se prebacuju u kategoriju za subvenciju najma stana ostalim socijalnim kategorijama, što je definirano gradskim Mjerama socijalnog programa – kažu iz uprave. Naglašavaju kako je Grad svjestan problema osiguranja stambenog prostora s kojim su suočeni mladi, pa spominju Dubrovačku stanogradnju, projekt tri nove zgrade u Solitudu te zemljište na Pobrežju gdje će se mladim sugrađanima dodjeljivati parcele za izgradnju tipskih kuća te osiguranih 900 tisuća eura za subvencioniranje 30 mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura za kupnju prve nekretnine ili izgradnju ili nadogradnju objekta.

 

 

 

 

 

03. lipanj 2024 00:37