StoryEditorOCM
DubrovnikNEKRETNINSKIM PODUZETNICIMA RASTU ZAZUBICE, ALI...

Usred grada nalazi se 4000 m2 zapuštenog i neiskorištenog prostora, evo što se planira!

Piše Silvia Rudinović
9. ožujka 2024. - 09:04

Dok se čeka uporabna dozvola za uređenu grušku placu, otvorili su se vidici na renesansni vrt, nekadašnji rasadnik u vlasništvu gradskog društva Vrtlar. Usred grada nalazi se četiri tisuće četvornih metara zapuštenog i neiskorištenog prostora. Srećom, vrt koji je bio dijelom ladanjskog sklopa Gundulićeva ljetnikovca, zaštićeno je kulturno dobro.

- Grad Dubrovnik planira urediti povijesni vrt Gundulićeva ljetnikovca i staviti ga u funkciju kulturne i društvene namjene. Riječ je o prostoru velike površine i neiskorištenog potencijala. Ponajprije, u narednom razdoblju nakon završetka projekta rekonstrukcije gruške place, pristupit će se čišćenju vrtova te održavanju postojećeg zelenila – najavljuju iz Grada Dubrovnika.

image

Na obnovljenoj placi Gruž banci su već postavljeni

Ahmet Kalajdžić/

„Unatoč zahvatima koji su degradirali pojedine vrtne prostore, kompleks se kvalitetnom arhitektonskom koncepcijom, vrsnoćom izvedbe, te rijetko očuvanim elementima ladanjske arhitekture i kamene opreme svrstava među najznačajnija ostvarenja dubrovačke renesanse”, piše u Registru kulturnih dobara za Gundulićev ljetnikovac kojem je vrt pripadao. Prije desetak godina, na naznake moguće devastacije vrta, njegova pretvaranja u parkiralište ili širenje place na taj prostor, reagirali su Društvo arhitekata Hrvatske, krajobrazni arhitekti i povjesničari umjetnosti. U međuvremenu su se tamo održali koncerti mladih bendova, ali jasne namjene nema. Očigledno je da se ne razmišlja o ponovnom otvaranju rasadnika.

- Po osiguravanju financijskih sredstava, planirat će se i cjelovita obnova povijesnih vrtova kako bi se maksimalno iskoristio njegov potencijal, uz očuvanje obilježja renesansnog razdoblja. Podsjetimo da je ovaj prostor već i bio kulisa za različita događanja u sklopu manifestacije „Ljeto u Gružu“, u organizaciji Centra za mlade i uz podršku Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika – kažu iz gradske uprave.

Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je za svoga mandata prozivan da ima namjeru urediti parkiralište u zaštićenom povijesnom vrtu, kaže kako je namjera bila očistiti vrt za javnu namjenu te da su tada s tog prostora iznijeli 100 kamiona smeća.

- Još uvijek su tamo kućice koje treba ukloniti i prostor urediti u lijepu livadu za dječju igru, koju će Vrtlar održavati, a onda neka život pokaže što će to biti – komentira vijećnik Vlahušić.

Zagovornik je zatvaranja prometa između Parka Luja Šoletića i tržnice tako da čitav prostor površine 15 tisuća četvornih metara bude pješačka cjelina.

Za početak će biti dovoljno da se vrtovi iza novouređene place urede i ponude djeci za igru.

29. travanj 2024 01:30