StoryEditorOCM
DubrovnikE-TWINNING

Umjetnička škola u projektu Europske platforme za školsko obrazovanje - učenici prof. Vande Đanić će s kolegama iz Osijeka istraživati djela skladatelja Franja Krežme

Piše dv
10. listopada 2022. - 14:48

Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik ove godine sudjeluje u prvom e-twinning projektu Europske platforme za školsko obrazovanje pod nazivom "Krežmin 160.rođendan". Autorski je to projekt Josipe Erhardt, profesorice violine na Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku, a nositelj aktivnosti za dubrovačku UŠLS je Vanda Đanić, profesorica violončela zajedno sa svojim učenicima komorne glazbe, članovima kvinteta violončela: Martom Kekez, Ivom Nodilo, Lovrom Markovićem, Đivom Ćatić i Tiom Duper. Uz ostale aktivnosti oni će uz pomoć svoje mentorice prearanžirati i prilagoditi svom ansamblu djelo Franje Krežme "Noć na Savi" napisano za violinu i glasovir, te ga u konačnici izvesti i snimiti.

U ovom projektu učenici će istraživati i učiti o kratkom, ali plodonosnom životu i stvaralaštvu Franje Krežme, osječkog violinskog virtuoza i skladatelja iz druge polovine 19. stoljeća te stjecati i osnaživati prijateljsku i umjetničku suradnju. Uz pomoć dostupne tehnologije i digitalnih alata napravit će kolekcije radova. Učenici će kroz glazbu, likovno i literarno stvaralaštvo izražavati i istraživati o kulturnoj baštini, gudačkim instrumentima, životu i djelima mladog umjetnika te razvijati svoju stvaralačku kreativnost. Svoja iskustva i znanje razmjenjivati će prezentiranjem putem video poziva, virtualnih koncerata i zajedničkih kvizova. Program je počeo u rujnu i traje do  lipnja 2023. godine.

Ciljevi programa su poticanje kreativnosti i glazbenog stvaralaštva te  prezentiranje spoznaja ne samo o osječkoj gudačkoj baštini, nego i europskoj sačuvanoj u Hrvatskoj,  suradničko učenje i razmjena iskustava. Članstvom u  eTwinningu učitelji i ostalo školsko osoblje postaju dio „zajednice za škole u Europi“.

01. lipanj 2024 03:10